LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 911. Ministrul ucrainean al Apărării face lobby pentru permisiuni privind armele de rază lungă / Ministerul german de Externe: Rusia nu doreşte negocieri de pace / Ambasada SUA avertizează asupra riscului de atacuri ruseşti înaintea Zilei Independenţei Ucrainei

  • Ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, se întâlneşte cu parlamentari americani şi face lobby pentru permisiuni privind armele cu rază lungă de acţiuneface lobby pentru permisiunea privind armele cu rază lungă de acţiune.
  • Rusia nu doreşte negocieri de pace - Ministerul german de Externe.
  • Rusia creşte numărul „convoaielor umanitare” către teritoriile ocupate.
  • WSJ: Generalul rus Lapin a relaxat securitatea frontierei în regiunea Kursk cu puţin timp înainte de ofensiva Ucrainei
  • Extrema dreaptă din Austria vrea să oprească plăţile către fondul militar al UE care ajută Ucraina.
  • Ambasada SUA avertizează asupra riscului de atacuri ruseşti înaintea Zilei Independenţei Ucrainei.
Urmărește
2135 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 911. Ministrul ucrainean al Apărării face lobby pentru permisiuni privind armele de rază lungă / Ministerul german de Externe: Rusia nu doreşte negocieri de pace / Ambasada SUA avertizează asupra riscului de atacuri ruseşti înaintea Zilei Independenţei Ucrainei

Războiul din Ucraina, ziua 911. Ministrul ucrainean al Apărării face lobby pentru permisiuni privind armele de rază lungă / Ministerul german de Externe: Rusia nu doreşte negocieri de pace

UPDATE Ucraina afirmă că a folosit o bombă de fabricaţie americană pentru a lovi o ţintă în regiunea Kursk

UPDATE Peste 80% dintre ucraineni îşi văd viitorul în Ucraina, arată un sondaj

Întrebaţi dacă ar dori să îşi construiască viitorul în Ucraina, 59% dintre ucraineni au declarat că sunt „cu siguranţă hotărâţi” să rămână în ţară, iar alţi 27% au spus că sunt mai predispuşi să facă acest lucru.

UPDATE Parlamentul ucrainean ratifică acordul de parteneriat strategic cu Regatul Unit

Parlamentul ucrainean a ratificat acordul de cooperare politică, liber schimb şi parteneriat strategic dintre Ucraina şi Regatul Unit, a informat centrul de presă al parlamentului la 22 august.

UPDATE Generalul Ben Hodges despre incursiunea Kursk a Ucrainei în Rusia

Generalul locotenent american în retragere Ben Hodges analizează succesul timpuriu al incursiunii ucrainene de la Kursk şi motivul pentru care Rusia nu s-a aşteptat la aceasta. Dar împărtăşeşte îngrijorarea că Occidentul ar putea eşua în continuare cu Ucraina.

UPDATE Ucraina lansează un contraatac în regiunea Harkov, avansând 2 km pătraţi, spune brigada

„Scopul principal al operaţiunii a fost de a reduce potenţialul ofensiv al Armatei a 20-a a Federaţiei Ruse. În acest moment, această sarcină a fost îndeplinită”, a declarat comandantul brigăzii, Andrii Bileţki.

UPDATE Atacul rusesc asupra unui oraş din regiunea Harkov a ucis o persoană şi a rănit cel puţin 6

Un bărbat în vârstă de 57 de ani a fost ucis în atacul rusesc, au declarat autorităţile. Atacul a rănit, de asemenea, un băiat de 15 ani, un bărbat de 50 de ani şi două femei de 28 şi 45 de ani

UPDATE Germania ar fi investigat zborurile dronelor de „spionaj” deasupra infrastructurii critice

În ultimele luni, mai multe ţări europene au raportat numeroase cazuri de spionaj şi sabotaj suspectate a fi efectuate la comanda Rusiei.

UPDATE Rusia susţine că Ucraina a lovit un feribot în portul Kavkaz din Krasnodar Krai

Portul Kavkaz, situat pe Chushka Spit în Krasnodar Krai din Rusia, este unul dintre cele mai mari porturi de pasageri din Rusia. Sarcina sa principală este de a deservi punctul de trecere cu feribotul Kerch din Crimeea.

UPDATE Un oficial ucrainean respinge acuzaţiile lui Putin privind tentativa de atac asupra centralei nucleare Kursk

Un înalt oficial ucrainean din domeniul contra dezinformării a respins pe 22 august acuzaţiile preşedintelui rus Vladimir Putin potrivit cărora Kievul ar fi încercat să atace centrala nucleară de la Kursk.

UPDATE Şeful AIEA intenţionează să viziteze centrala nucleară Kursk din Rusia

Şeful AIEA a declarat că va vizita centrala săptămâna viitoare pentru a obţine informaţii de la managerii acesteia cu privire la faptul dacă aceasta a fost deja vizată. Kievul a respins acuzaţiile Rusiei privind planificarea unui atac asupra centralei nucleare.

UPDATE Zelenski a vizitat zona de graniţă cu Rusia, după succesul armatei ucrainene

UPDATE Ambasada SUA avertizează asupra riscului de atacuri ruseşti înaintea Zilei Independenţei Ucrainei

Ambasada SUA a declarat că există un risc crescut de atacuri ruseşti înainte de Ziua Independenţei Ucrainei, sâmbătă, scrie Sky News.

Atacurile cu rachete şi drone asupra Ucrainei ar putea fi intensificate în zilele următoare, în timp ce Kievul se pregăteşte să marcheze 33 de ani de la independenţa ţării faţă de Uniunea Sovietică.

UPDATE Lituania anunţă o reducere a trupelor ruse în regiunea Kaliningrad, pe fondul incursiunii Ucrainei în regiunea Kursk

Raimundas Vaikšnoras, comandantul forţelor armate lituaniene, a raportat că există o reducere vizibilă a forţelor terestre ruse în Oblastul Kaliningrad, Rusia, relatează Ukrainska Pravda, citând site-ul de ştiri al statelor baltice Delfi.

„De îndată ce a început războiul din Ucraina, am observat că o mulţime de echipamente şi o parte din personal au fost transferate din Kaliningrad. Acestea tocmai s-au întors după rotaţie, iar acum putem vedea că există o reducere suficientă, cel puţin în ceea ce priveşte forţele terestre...”, a afirmat acesta, potrivit sursei menţionate.

Oficialul lituanian avertizează însă că Moscova persistă în încercările sale de a menţine controlul asupra regiunii Mării Baltice.

„Ruşii au un sistem A2/AD robust, care oferă acoperire aeriană. Şi nimic nu s-a schimbat acolo. Ei încă încearcă să controleze Marea Baltică, încă încearcă să controleze această regiune, aşa că trebuie, de asemenea, să rămânem vigilenţi şi să fim cu ochii pe ceea ce se întâmplă acolo”, a completat acesta.

UPDATE Putin organizează o reuniune pentru a discuta despre incursiunea din Kursk

Preşedintele rus Vladimir Putin organizează o reuniune privind incursiunea ucraineană în Kursk.

Deşi Moscova a încercat până acum să minimalizeze impactul atacului surpriză al Ucrainei din 6 august, a evacuat 133 190 de persoane din regiunea de frontieră „periculoasă”, potrivit guvernatorului interimar al regiunii, scrie Sky News.

UPDATE Rusia deschide un dosar penal împotriva unui reporter CNN pentru „trecerea ilegală a frontierei”

Serviciul rus de securitate FSB a declarat joi că a deschis un dosar penal împotriva jurnalistului Nick Paton Walsh, care lucrează pentru CNN şi care, potrivit autorităţilor ruse, a trecut ilegal frontiera rusă pentru a filma un reportaj în regiunea Kursk în timpul incursiunii ucrainene, scrie Reuters.

FSB a declarat că a deschis, de asemenea, cazuri similare împotriva a doi jurnalişti ucraineni.

UPDATE Serverele canalelor de ştiri din Rusia, atacate. Imagini reale, din războiul cu Ucraina, în direct

UPDATE ISW: Kremlinul lansează o campanie de informare pentru a minimaliza pierderile din regiunea Kursk

Kremlinul a lansat o campanie de informare menită să justifice publicului său intern de ce Rusia preferă să deţină iniţiativa în estul Ucrainei, în loc să alunge imediat trupele ucrainene din regiunea rusă Kursk, se arată în raportul realizat de Institutul pentru Studiul Războiului (Institute for the Study of War - ISW).

„Surse guvernamentale ruse apropiate de administraţia prezidenţială rusă au declarat pentru postul independent rus Meduza că Kremlinul încearcă în mod activ să condiţioneze societatea rusă să accepte prezenţa ucraineană limitată în regiunea Kursk drept o „nouă normalitate” şi să minimalizeze importanţa incursiunii”, se menţionează în raport.

UPDATE Rusia instalează adăposturi mobile din beton în Kursk, Kurchatov şi Zheleznogorsk

Adăposturi din beton armat au fost instalate în oraşele Kursk, Kurchatov şi Zheleznogorsk, Rusia, în urma unei decizii a comandamentului operaţional, anunţă guvernatorul regiunii Kursk, Alexei Smirnov, pe Telegram.

„La ordinele mele, administraţia oraşului Kursk a identificat punctele-cheie pentru amplasarea adăposturilor modulare din beton în locurile aglomerate.”

Planul este de a dota 60 de staţii de autobuz importante din Kursk cu adăposturi din beton armat, a spus el.

Decizia a fost luată în contextul în care, potrivit publicaţiei Meduza, Kremlinul crede că ofensiva ucrainenilor în Rusia va dura câteva luni bune. 

UPDATE Extrema dreaptă din Austria vrea să oprească plăţile către fondul militar al UE care ajută Ucraina

Partidul Libertăţii (FPÖ) austriac de extremă dreapta, care ar urma să câştige alegerile parlamentare din septembrie, a anunţat în programul său electoral că intenţionează să oprească plăţile către Fondul European pentru Pace, pe care UE îl foloseşte pentru a ajuta Ucraina cu arme, informează Ukrainska Pravda, citând manifestul formaţiunii politice.

„Pledăm pentru o politică activă de pace şi neutralitate - plăţile către Fondul european pentru pace ar trebui să fie oprite. Austria ar trebui să îşi folosească banii pentru propria armată”, se arată în manifestul FPÖ. 

În plus, se spune că „anti-neutralitatea” Vienei faţă de războiul din Ucraina dăunează Austriei mai mult decât Rusiei şi că războiul prelungit creează o povară suplimentară şi alimentează preţurile la energie. 

UPDATE Şeful diplomaţiei UE lansează un apel pentru ridicarea restricţiilor privind armele cu rază lungă de acţiune donate Ucrainei

UPDATE Poliţiştii de frontieră finlandezi au primit autoritatea de a urmări telefoanele mobile la frontiera cu Rusia

Poliţia de frontieră finlandeză a primit noi competenţe, în special pentru a efectua monitorizarea radio la frontiera cu Rusia, relatează Ukrainska Pravda, care citează compania media finlandeză Yle.

Aceasta înseamnă că, după achiziţionarea echipamentului necesar, poliţia de frontieră va putea, de exemplu, să urmărească mişcarea telefoanelor mobile în apropierea frontierei, atât pe partea finlandeză, cât şi pe cea rusă.

Cu toate acestea, poliţiştii de frontieră nu vor avea dreptul de a intercepta mesaje sau de a identifica utilizatorii de telefoane mobile. 

UPDATE Putin îşi face armată din ce aruncă americanii. Un pilot acuzat de pornografie infantilă a evadat în Rusia

UPDATE WSJ: Generalul rus Lapin a relaxat securitatea frontierei în regiunea Kursk cu puţin timp înainte de ofensiva Ucrainei

Wall Street Journal (WSJ) a raportat că generalul-colonel rus Alexander Lapin, care a supravegheat securitatea în regiunea Kursk din Rusia, a dizolvat autoritatea care era responsabilă de protejarea regiunii de frontieră vulnerabile cu câteva luni înainte de operaţiunea Ucrainei.

„În primăvara acestui an, generalul-colonel Alexander Lapin a declarat că doar armata are forţa şi resursele necesare pentru a proteja frontiera Rusiei, potrivit unui oficial din cadrul serviciilor de securitate ruse.

UPDATE Marina ucraineană distruge punctul de depozitare a muniţiilor de pe Kinburn Spit, ocupat de ruşi

O unitate a Marinei ucrainene a distrus puncte de depozitare a muniţiilor şi a combustibilului şi lubrifianţilor pe Kinburn Spit din Marea Neagră, relatează Ukrainska Pravda.

Înregistrarea video publicată arată o explozie puternică şi un incendiu de amploare care înghite depozitul.

UPDATE Rusia creşte numărul „convoaielor umanitare” către teritoriile ocupate

De la începutul anului, forţele ruse au crescut numărul aşa-numitelor „convoaie umanitare” către teritoriile temporar ocupate ale Ucrainei, pe care le folosesc pentru a transporta echipamente militare, informează Centrul Naţional de Rezistenţă, potrivit Ukrinform.

„Din 2024, numărul acestor convoaie a crescut, dar distribuţia nu. Militarii descarcă camioanele noaptea, iar sosirea lor marchează începutul unor noi operaţiuni ofensive”, se arată în raport.

UPDATE Rusia nu doreşte negocieri de pace - Ministerul german de Externe

Rusia, nu Ucraina, este cea care sabotează eventualele negocieri de pace, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului german de Externe, Sebastian Fischer în cadrul unui briefing, relatează Ukrinform.

Diplomatul a menţionat că Ucraina este absolut deschisă negocierilor, adăugând că Rusia este cea care le respinge.

„Dacă ascultaţi declaraţiile Moscovei, nu puteţi auzi nicio disponibilitate pentru discuţii de pace şi, mai mult, ei cer anexarea mai multor regiuni ucrainene pe care nici măcar nu le controlează... Dacă se ajunge la discuţii de pace, Ucraina trebuie să fie suficient de puternică pentru a le purta, iar în acest scop are nevoie de arme, printre altele”, a spus Fischer.

ŞTIREA INIŢIALĂ:

Ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, s-a întâlnit cu o delegaţie bipartizană din Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite în timpul vizitei lor la Kiev la 21 august, a anunţat Ministerul Apărării.

Reprezentantul republican Rob Wittman şi reprezentantul democrat David Trone au discutat cu Umerov despre situaţia de pe linia frontului din Ucraina şi despre politica Washingtonului privind utilizarea de către Ucraina a armelor cu rază lungă de acţiune împotriva ţintelor ruseşti.

„Am subliniat necesitatea de a obţine permisiunea promptă din partea aliaţilor noştri de a utiliza pe deplin arme cu rază lungă de acţiune împotriva ţintelor din Rusia”, a declarat Umerov.

„Aceasta este o chestiune de protejare a oraşelor şi satelor noastre paşnice”.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici