- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 929. Rusia susţine că a preluat controlul asupra unui oraş ucrainean, în timp ce avansează spre Pokrovsk / După România, dronele atacatorilor au aterizat într-un alt stat NATO
- Rusia susţine că a preluat controlul asupra unui oraş ucrainean, în timp ce avansează spre Pokrovsk.
- Scholz susţine invitarea Rusiei la al doilea Summit pentru pace privind Ucraina.
- UE condamnă „alegerile” ruseşti din Crimeea.
- Operaţiune de sabotaj pusă la cale de Rusia şi Belarus, neutralizată de serviciile de securitate poloneze.
- Armele nord-coreene extind stocurile ruseşti, afirmă un general german.
- A venit răspunsul Rusiei la propunerea de pace pe care o pregăteşte Ucraina.
UPDATE Drona rusească care s-a prăbuşit în Letonia „transporta explozibili”
Oficialii letoni au declarat că o dronă militară rusă care s-a prăbuşit în ţară la sfârşitul săptămânii transporta explozibili care probabil erau destinaţi Ucrainei.
Drona a căzut în regiunea satului Gaigalava, la aproximativ 90 km de graniţa cu Belarus, pe unde a intrat în ţară, potrivit unei declaraţii a Ministerului leton al Apărării.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Explozibilii dronei, care erau probabil destinaţi Ucrainei, au fost dezactivaţi în urma descoperirii acesteia, a spus el.
UPDATE A venit răspunsul Rusiei la propunerea de pace pe care o pregăteşte Ucraina
UPDATE Rusia, acuzată că încalcă regulile războiului. Ucraina reclamă că este atacată cu substanţe chimice
UPDATE Letonia afirmă că o dronă rusească s-a prăbuşit pe teritoriul său
UPDATE Operaţiune de sabotaj pusă la cale de Rusia şi Belarus, neutralizată de serviciile de securitate poloneze
UPDATE Armele nord-coreene extind stocurile ruseşti, afirmă un general german
Furnizarea de arme de către Coreea de Nord a întărit mâna Rusiei în Ucraina, permiţându-i să îşi menţină arsenalele aprovizionate acasă, a declarat luni, în timpul unei vizite în Coreea de Sud, cel mai înalt oficial militar german, scrie Reuters.
Şeful apărării, generalul Carsten Breuer, a declarat că preşedintele rus Vladimir Putin nu ar fi întins mâna liderului nord-coreean Kim Jong Un pentru arme dacă acestea nu ar fi fost utile.
„Este vorba despre creşterea producţiei de arme pentru agresiunea Rusiei în Ucraina, este, de asemenea, consolidarea Rusiei prin posibilitatea de a-şi păstra stocurile aşa cum sunt”, a declarat Breuer reporterilor în capitala sud-coreeană Seul.
UPDATE Sîrskîi: Ucraina trage de 2 ori mai puţine obuze decât Rusia
Rusia trage obuze într-un raport de aproximativ 2:1; 2,5:1 faţă de cele ale Ucrainei, a declarat comandantul suprem Oleksandr Sîrskîi într-un interviu acordat CNN pe 5 septembrie, adăugând că forţele ucrainene reduc decalajul.
În primăvară, Ucraina s-a confruntat cu o lipsă de muniţie, în mare parte din cauza întârzierilor în asistenţa militară americană, care a avut un impact direct pe câmpul de luptă.
De la jumătatea lunii aprilie, Rusia a tras de 10 ori mai multe obuze decât Ucraina, potrivit preşedintelui Volodimir Zelenski.
UPDATE Iranul neagă trimiterea de rachete către Rusia
Iranul a negat informaţiile potrivit cărora ar fi transferat rachete către Rusia, scrie Sky News.
Înaltul comandant al Gărzilor Revoluţionare, Fazlollah Nozari, a descris rapoartele de astăzi drept „război psihologic”, potrivit presei de stat.
Teheranul şi Moscova s-au apropiat de la începutul războiului Rusiei în Ucraina în februarie 2022, Iranul furnizând dronele sale Shahed armatei ruse.
Săptămâna trecută, SUA a declarat că orice transfer iranian de rachete balistice către Rusia ar marca o escaladare bruscă în războiul din Ucraina.
UPDATE UE condamnă „alegerile” ruseşti din Crimeea
Uniunea Europeană a condamnat desfăşurarea aşa-numitelor „alegeri” ruseşti în teritoriile temporar ocupate ale Ucrainei, în special în Crimeea şi Sevastopol, şi nu recunoaşte rezultatele acestora, care sunt nule şi neavenite din punct de vedere juridic, relatează Ukrinform.
„Rusia a desfăşurat în perioada 6-8 septembrie alegeri regionale şi locale parţiale, inclusiv în Republica Autonomă Crimeea, anexată ilegal, şi în oraşul Sevastopol. Uniunea Europeană condamnă ferm organizarea de către Rusia a acestor aşa-zise „alegeri” pe teritoriul Ucrainei. Acestea constituie un alt act de încălcare a dreptului internaţional, a Cartei ONU şi a suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale a Ucrainei”, se arată într-o declaraţie a purtătorului de cuvânt al UE.
UPDATE Scholz susţine invitarea Rusiei la al doilea Summit pentru pace privind Ucraina
Cancelarul german Olaf Scholz susţine ideea de a invita Rusia la cel de-al doilea Summit al Păcii şi este convins că este timpul să se discute despre modalităţile de încheiere a războiului.
Scholz spune că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski împărtăşeşte acest punct de vedere, scrie Ukrainska Pravda.
„Cred că acum este momentul să discutăm cum putem pune capăt războiului şi să ajungem la pace mai repede decât pare posibil în prezent”, a declarat Scholz într-un interviu acordat postului public german de televiziune ZDF.
UPDATE România şi Letonia investighează încălcarea spaţiului aerian de către Rusia
România şi Letonia investighează cazurile de drone ruseşti care s-au prăbuşit după ce au încălcat spaţiul lor aerian.
Ministerul român al Apărării a declarat că „sistemul său de supraveghere radar a identificat şi urmărit traseul unei drone care a intrat în spaţiul aerian naţional şi apoi a ieşit spre Ucraina”.
Între timp, în Letonia, care se învecinează atât cu Rusia, cât şi cu aliatul său apropiat, Belarus, preşedintele Edgars Rinkevics a postat pe X că guvernul său doreşte un răspuns comun al NATO.
„Numărul acestor incidente este în creştere de-a lungul flancului estic al NATO şi trebuie să le abordăm în mod colectiv”, a scris el.
Potrivit ONU, în august a avut loc al doilea cel mai mare număr de victime civile provocate de Rusia în Ucraina în acest an
Cel puţin 184 de civili au fost ucişi şi 856 au fost răniţi în Ucraina în luna august, a declarat misiunea ONU de monitorizare a drepturilor omului în Ucraina într-un raport.
Luna august este a doua lună cu cel mai mare număr de victime civile din 2024. Iulie a fost „cea mai mortală lună pentru civili” din octombrie 2022, potrivit unui raport anterior.
Kievul susţine că Rusia a pierdut 626.410 soldaţi de la începutul războiului
Rusia a pierdut 626.410 soldaţi de la începutul invaziei, a raportat luni Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei.
Acest număr include 1.150 de pierderi suferite de forţele ruse în ultima zi.
Potrivit raportului, Rusia a mai pierdut 8 639 de tancuri, 16 906 vehicule blindate de luptă, 24 262 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 17 830 de sisteme de artilerie, 1 180 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 942 de sisteme de apărare aeriană, 368 de avioane, 328 de elicoptere, 14 897 de drone, 28 de nave şi bărci şi un submarin.
Rusia susţine că a preluat controlul asupra unui oraş ucrainean
Forţele ruse, care controlează aproximativ o cincime din Ucraina de la invadarea acesteia în februarie 2022, avansează în estul Ucrainei în încercarea de a cuceri întregul Donbas.
Ministerul rus al Apărării a declarat că forţele sale au cucerit oraşul Novohrodivka, care se află la 12 km de Pokrovsk, un important nod feroviar şi rutier pentru forţele ucrainene din zonă. Oraşul avea o populaţie de 14.000 de locuitori înainte de război.
Statul Major al armatei ucrainene, într-un raport publicat duminică seara, a dat detalii despre luptele din sectorul Pokrovsk, inclusiv Novohrodivka. Acesta a declarat că 29 de încercări de a avansa au fost respinse, iar şapte încăierări continuă. „Trupele noastre iau măsuri pentru a menţine poziţiile desemnate”, se arată în raport.
Dar un interviu cu un ofiţer ucrainean difuzat săptămâna trecută de Radio Liberty a declarat că forţele ucrainene au abandonat Novohrodivka pe motiv că poziţiile de acolo nu erau favorabile apărării.
Vladimir Putin a declarat săptămâna trecută că o incursiune ucraineană în regiunea rusă Kursk nu a reuşit să încetinească înaintarea Rusiei în estul Ucrainei şi a slăbit apărarea Kievului de-a lungul liniei frontului, în semn de încurajare pentru Moscova.
Comandantul armatei ucrainene a declarat joi că incursiunea Kievului în regiunea Kursk funcţionează. Forţele ruse, a spus el, nu au făcut niciun progres în înaintarea lor spre Pokrovsk în ultimele şase zile.
El a spus că unul dintre obiectivele incursiunii din Kursk a fost de a muta forţele ruse din alte zone, în primul rând din Pokrovsk şi Kurakhove. Rusia a redirecţionat efective importante către Kursk, dar a consolidat, de asemenea, frontul de la Pokrovsk, a adăugat el.
Rusia controlează în prezent aproximativ 80% din Donbas.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36