LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 930. Drone ucrainene au atacat Moscova / Rusia cucereşte sat după sat în Ucraina / Kievul vrea să rupă relaţiile diplomatice cu Iran

Oficialii ruşi au declarat marţi că au doborât cel puţin 15 drone în jurul Moscovei în cursul nopţii de luni spre marţi, în urma unui val de atacuri care au incendiat clădiri, au ucis un copil şi au forţat suspendarea a peste 30 de zboruri în capitală, scrie Reuters.

Urmărește
17331 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 930. Drone ucrainene au atacat Moscova / Rusia cucereşte sat după sat în Ucraina / Kievul vrea să rupă relaţiile diplomatice cu Iran

Drone ucrainene au atacat Moscova. Peste 30 de zboruri aeriene au fost suspendate, spune Rusia

UPDATE Ucraina: evaluăm fiecare opţiune de răspuns, după furnizarea de rachete iraniene Moscovei

Ministerul de Externe al Ucrainei ia în considerare toate opţiunile ca răspuns la livrarea de rachete balistice din Iran către Rusia, inclusiv ruperea relaţiilor diplomatice cu Teheranul. Heorhii Tichi, purtătorul de cuvânt al ministerului, a declarat acest lucru în timpul unui briefing, scrie Ukrinform. „Nu voi preciza acum ce se înţelege exact prin „consecinţe devastatoare", pentru a nu slăbi poziţia diplomatică. Dar pot spune că toate opţiunile sunt pe masă", a spus Tichi. Dacă a avut loc transferul de rachete balistice, „atunci vor urma consecinţele”, a adăugat el, subliniind că guvernul ucrainean monitorizează îndeaproape aceste evoluţii.

UPDATE Putin: gata să respingem orice agresiune, chiar şi din oceane

Putin a comentat exerciţiile comune ruso-chineze „Ocean-2024”: „Acordăm o atenţie deosebită consolidării cooperării militare cu statele prietene. Astăzi, în contextul tensiunilor geopolitice tot mai mari din lume, acest lucru este deosebit de important”. Liderul rus a acuzat apoi Statele Unite că „încearcă să-şi menţină dominaţia militară şi politică globală cu orice preţ”, încercând să producă „o înfrângere strategică” Rusiei în războiul său cu Ucraina şi „rupând arhitectura securităţii stabilite şi echilibrul de putere în regiunea Asia-Pacific”.

UPDATE Borrell a prezentat celor 27 de ţări sancţiunile UE împotriva Iranului

„Livrarea de rachete balistice iraniene va ajuta probabil escaladarea campaniei de bombardare a Rusiei împotriva civililor, oraşelor şi infrastructurii civile ucrainene, sporind şi mai mult numărul de victime civile şi distrugerea. Un astfel de sprijin pentru campania de teroare a Rusiei împotriva populaţiei va fi întâmpinat de o UE puternică”, a spus Înaltul Reprezentant Josep Borrell. Acesta a prezentat deja statelor membre o serie de măsuri decisive, ca parte a răspunsului UE, măsuri care vor trebui aprobate în unanimitate. Acest lucru a fost anunţat de un purtător de cuvânt al Serviciului de Acţiune Externă.

UPDATE Rusia a mai cucerit 4 sate, Ucraina îşi recunoaşte neputinţa pe front

UPDATE Biden şi Starmer sunt aşteptaţi să discute despre nevoile Ucrainei pe câmpul de luptă la 13 septembrie, spune Blinken

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat la 13 septembrie că „anticipează pe deplin” că preşedintele american Joe Biden şi prim-ministrul britanic Keir Starmer vor discuta despre nevoile militare ale Ucrainei atunci când se vor întâlni vineri, ca răspuns la o întrebare privind restricţiile Kievului privind loviturile cu rază lungă de acţiune în interiorul Rusiei.

UPDATE 85% din infrastructura energetică a Ucrainei este protejată împotriva atacurilor ruseşti, afirmă premierul

Înainte de venirea iernii, Ucraina şi-a protejat 85% din infrastructura energetică în anticiparea unor noi atacuri ruseşti, a declarat prim-ministrul Denys Shmyhal în cadrul unei conferinţe de presă din 10 septembrie.

UPDATE Şefii diplomaţiei americane şi britanice vor vizita împreună Ucraina

UPDATE Ucraina a identificat un prim suspect pentru atacul din iulie asupra spitalului de copii din Kiev

UPDATE Marina rusă începe exerciţiile Ocean-2024

Marina rusă a început exerciţiul naval Ocean-2024, care va avea loc pe cinci mări şi va testa, printre altele, pregătirea operaţională şi utilizarea armelor de înaltă precizie, a anunţat Ministerul rus al Apărării la 10 septembrie.

UPDATE Rusia sporeşte presiunea în apropiere de Kupiansk, Ucraina respinge un atac transfrontalier în regiunea Harkov

Trupele Moscovei au încercat noi atacuri în regiunea Harkov, Brigada 92 de asalt respingând un nou raid transfrontalier în zonă.

UPDATE G7 solicită numirea de experţi independenţi în consiliul de supraveghere al Ukrenergo după demisii

„Acest lucru este esenţial pentru securitatea energetică a Ucrainei şi pentru încrederea partenerilor internaţionali”, se arată în declaraţie.

UPDATE Rusia susţine că a capturat satul din regiunea Doneţk de lângă Vuhledar, Kievul nu confirmă

Trupele Moscovei şi-au intensificat recent ofensiva în apropiere de Vuhledar, în sudul regiunii Donetsk. Pierderea localităţii Vodiane, situată la doar aproximativ 5 kilometri de oraş, ar creşte riscul încercuirii Vuhledar.

UPDATE UE are „informaţii credibile” că Iranul a trimis rachete balistice în Rusia

Uniunea Europeană are dovezi că Iranul a furnizat rachete balistice Rusiei, a declarat purtătorul de cuvânt al UE, Peter Stano, la 9 septembrie, informează Deutsche Welle.

Declaraţia a fost făcută după recentele relatări din mass-media conform cărora Teheranul a trimis rachete balistice pentru a sprijini forţele ruseşti în timpul războiului pe scară largă pe care îl poartă împotriva Ucrainei.

„Continuăm să analizăm aceste informaţii împreună cu statele noastre membre şi, dacă se confirmă, această livrare ar reprezenta o escaladare materială substanţială în sprijinul Iranului pentru războiul ilegal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”, a declarat acesta.

UPDATE Administraţia Biden trimite Congresului raportul privind strategia pentru Ucraina

Administraţia preşedintelui american Joe Biden a trimis Congresului un raport clasificat privind strategia sa pentru războiul din Ucraina, au declarat luni trei surse pentru Reuters.

UPDATE Rusia a pierdut 627.790 de soldaţi de la începutul războiului

Rusia a pierdut 627 790 de soldaţi de la începutul invaziei sale la scară largă în Ucraina, la 24 februarie 2022, a raportat marţi Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei.

Acest număr include 1 380 de pierderi suferite de forţele ruse în ultima zi.

UPDATE Reacţia Ucrainei la comentariile premierului slovac privind soldaţii ucraineni

La 9 septembrie, Ministerul de Externe al Ucrainei şi-a exprimat dezamăgirea cu privire la afirmaţiile premierului pro-rus al Slovaciei, care a îndemnat Kievul să abordeze ceea ce a descris drept „elemente fasciste” în rândurile sale militare.

„Vorbim cu toţii despre fascism, nazism, şi totuşi tolerăm tacit faptul că există unităţi care circulă prin Ucraina şi care au o denumire foarte clară, care sunt legate de mişcări pe care noi le considerăm acum periculoase şi interzise”, a declarat premierul Robert Fico, notează Kyiv Independent.

UPDATE Rata de recrutare prin contract a armatei ruse a crescut de şase ori pe parcursul anului - presa rusă

Numărul persoanelor care semnează contracte pentru a servi în armata rusă a crescut de peste şase ori în ultimul an, scrie publicaţia rusă Vazhnye Istorii, citând date de la bugetul federal, notează Ukrainska Pravda.

Pe baza acestor date, în timp ce 26.700 de persoane au primit o plată unică pentru semnarea unui contract în prima jumătate a anului 2023, 166.000 de persoane au primit o plată unică în aceeaşi perioadă a anului 2024.

UPDATE Reactoarele centralei nucleare Zaporojie nu vor fi lansate până când războiul nu va ameninţa securitatea centralei - şeful AIEA

Niciun reactor nu va fi lansat atât timp cât războiul continuă să ameninţe securitatea nucleară şi fizică a Centralei Nucleare Zaporojie (ZNPP), a afirmat Rafael Grossi, directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), potrivit Ukrainska Pravda.

„În conformitate cu sfatul Agenţiei, se înţelege că niciun reactor nu va fi repornit atât timp cât conflictul continuă să pună în pericol siguranţa şi securitatea nucleară a centralei”, a continuat acesta.

Grossi a adăugat că situaţia de la centrala nucleară Zaporizhzhya (ZNPP) rămâne precară.

Atac cu drone asupra Moscovei

De asemenea, peste 60 de drone au fost doborâte deasupra regiunii Bryansk din sud-vestul Rusiei, au declarat guvernatorii regionali. Nu au fost raportate pagube sau victime acolo.

Primarul Moscovei, Serghei Sobyanin, a spus pe Telegram că cel puţin 15 drone au fost doborâte în jurul oraşului, echipele de urgenţă fiind trimise în mai multe locuri din regiune şi în apropierea aeroportului.

Agenţia rusă RIA a relatat că peste 30 de zboruri interne şi internaţionale au fost suspendate.

Atacurile nocturne ale dronelor au avariat cel puţin două clădiri din districtul Ramenskoye din regiunea Moscova, incendiind mai multe apartamente, a declarat guvernatorul Moscovei, Andrei Vorobyov, pe Telegram.

„Din păcate, un copil în vârstă de 9 ani a murit”, a declarat Vorobyov.

Atacurile de marţi urmează unei avalanşe de drone lansate de Ucraina la începutul lunii septembrie, care au vizat în principal instalaţiile energetice şi electrice ale Rusiei.

Reuters nu a putut verifica în mod independent rapoartele. Ucraina nu a făcut niciun comentariu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici