Războiul din Ucraina, ziua 935. Ucraina a lansat producţia de obuze de artilerie de 155 mm / ISW: Forţele ucrainene avansează în regiunea Kursk şi cuceresc mai multe sate

  • Ucraina ar avea motive militare să lovească mai adânc în Rusia, afirmă un oficial NATO.
  • Administraţia Biden solicită prelungirea finanţării militare de aproape 6 miliarde de dolari pentru Ucraina.
  • Rusia lansează peste 800 de bombe aeriene ghidate asupra Ucrainei într-o singură săptămână.
  • Olaf Scholz exclude trimiterea de arme cu rază lungă de acţiune către Ucraina „chiar dacă alte ţări decid diferit”.
Urmărește
13278 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 935. Ucraina a lansat producţia de obuze de artilerie de 155 mm / ISW: Forţele ucrainene avansează în regiunea Kursk şi cuceresc mai multe sate

Războiul din Ucraina, ziua 935. Ucraina a lansat producţia de obuze de artilerie de 155 mm / ISW: Forţele ucrainene avansează în regiunea Kursk şi cuceresc mai multe sate

Ucraina dă o mână de ajutor ţărilor vecine afectate de inundaţii

Ucraina s-a oferit să îşi trimită unităţile de servicii de urgenţă în ţările vecine - Republica Moldova, Polonia, România, Slovacia, Ungaria şi Republica Cehă - pentru a le ajuta în contextul inundaţiilor puternice ce au afectat Europa Centrală şi de Est.

Andrii Sybiha, noul ministru de externe al Ucrainei, a declarat pe reţelele de socializare că a oferit ajutor ţărilor vecine, conform instrucţiunilor preşedintelui Volodimir Zelenski, în coordonare cu prim-ministrul Denis Şmîhal.

Mai multe ţări europene se confruntă cu inundaţii grave cauzate de cele mai abundente precipitaţii din ultimii ani. Inundaţiile au făcut cel puţin şapte victime, mii de case au fost avariate, iar zeci de mii de persoane fiind nevoite să evacueze zonele calamitate.

Premierul polonez Donald Tusk a declarat că a fost mişcat de oferta de ajutor a Ucrainei.

„Acum câteva momente, prim-ministrul ucrainean Denis Şmîhal mi-a trimis un mesaj de solidaritate cu Polonia şi disponibilitatea de a trimite imediat o sută de salvatori dotaţi cu echipamente specializate pentru a lupta împotriva inundaţiilor. Emoţionant”, a declarat Tusk pe X.

Ministrul afacerilor externe al Republicii Cehe, Jan Lipavský, a confirmat oferta într-o declaraţie pe X.

„Voi transmite oferta în cadrul unei reuniuni de urgenţă a cabinetului”, a scris Lipavský.

O bătrână de 94 de ani a fost ucisă în atacul rusesc asupra unui bloc din Harkov

O femeie, în vârstă de 94 de ani, a fost ucisă, iar 42 de persoane au fost rănite în atacul aerian rusesc care a lovit o clădire de apartamente cu 12 etaje din Harkov şi a provocat un incendiu, au anunţat autorităţile, duminică seara, citate de The Kyiv Independent.

Armata ucraineană va lansa în lunile următoare un nou proiect pentru îmbunătăţirea pregătirii de bază

Ucraina lucrează pentru a îmbunătăţi calitatea instruirii militarilor, a anunţat comandantul-şef Oleksandr Sîrski, şi va prezenta noi planuri în lunile octombrie şi noiembrie.

Într-o întâlnire de lucru recentă cu liderii militari şi autorităţile responsabile cu instruirea militară, grupul a discutat problemele legate de instruirea militară şi a discutat strategii pentru rezolvarea acestora, a declarat Sîrski într-o postare pe Facebook.

„Instructorii joacă un rol-cheie în calitatea instruirii. Prin urmare, acordăm atenţie maximă atragerii de instructori motivaţi, cu experienţă de luptă. De asemenea, lucrăm la posibilitatea de a crea o şcoală de instructori, care va fi principala şi singura sursă de instructori bine pregătiţi”, a scris Sîrski.

„Lucrăm la creşterea duratei instruirii militare combinate de bază. Proiectul corespunzător va fi demarat în octombrie-noiembrie a acestui an”, a adăugat el.

Ministrul polonez de externe solicită stoparea beneficiilor pentru bărbaţii ucraineni emigraţi în UE

În urma unei întâlniri la Kiev cu omologul său ucrainean, ministrul polonez Radoslaw Sikorski a declarat, citat de Reuters, că încetarea prestaţiilor sociale pentru bărbaţii ucraineni refugiaţi ar fi benefică şi pentru finanţele statelor gazdă din Europa de Vest.

Peste 4,1 milioane de ucraineni aveau statut de protecţie temporară în ţările Uniunii Europene în luna iulie a acestui an, iar aproximativ 22% dintre aceştia erau bărbaţi adulţi, potrivit datelor biroului de statistică al UE, Eurostat.

„Opriţi plata acestor prestaţii sociale pentru persoanele care sunt eligibile pentru proiectul ucrainean. Nu ar trebui să existe stimulente financiare pentru evitarea recrutării în Ucraina”, a declarat Sikorski în cadrul unei conferinţe a liderilor internaţionali la Kiev, citat de aceaşi sursă.

„Nu este un drept al omului să fii plătit pentru a evita recrutarea, pentru a-ţi apăra ţara. Noi, în Polonia, nu facem asta”.

Biroul lui Zelenski neagă informaţiile conform cărora planul de victorie include o încetare a focului în conformitate cu liniile actuale ale frontului

Un consilier al preşedintelui Ucrainei a negat o ştire care sugerează că noul plan de victorie al lui Zelenski va include o încetare parţială a focului, calificând-o drept „falsă”.

Zelenski a declarat că va prezenta Statelor Unite un plan pentru victoria Ucrainei la sfârşitul acestei luni, în timpul unei întâlniri cu Biden.

Răspunzând la un articol publicat de ziarul german Bild, consilierul prezidenţial Dmitro Litvin a declarat pentru Ukrainska Pravda că afirmaţia este falsă.

„Bild a răspândit un fals”, a declarat Litvin. „Bild nu a văzut planul de victorie, iar dintre cele câteva persoane care sunt implicate în prezent în pregătirea planului de victorie, niciuna nu a vorbit cu Bild”.

„Ucraina este împotriva oricărei îngheţări a războiului, iar acest lucru este spus la toate nivelurile conducerii ucrainene. Şi este important pentru noi ca Statele Unite să sprijine Planul de victorie al Ucrainei, nu capitularea sau îngheţarea”, a declarat Litvin.

El a adăugat că Statele Unite vor fi primul partener căruia i se va prezenta planul.

Luna trecută, Zelenski a declarat că operaţiunile Ucrainei din Kursk fac parte din planul său de victorie.

SUA vor furniza un pachet substanţial de ajutor militar până la sfârşitul lunii septembrie

Statele Unite pregătesc un pachet important de asistenţă pentru Ucraina, care urmează să fie anunţat până la sfârşitul lunii septembrie, a anunţat Jake Sullivan, consilier pentru securitate naţională al SUA, informează Ukrainska Pravda, citând Interfax-Ucraina.

El a reamintit că, în luna aprilie a acestui an, a existat o îngrijorare generală că liniile frontului vor fi rupte. Cu toate acestea, în lunile care au urmat, apărarea Ucrainei s-a consolidat în multe domenii vitale, iar ţara a făcut progrese îndrăzneţe şi semnificative în luptă.

Sullivan a declarat că aceasta nu este o chestiune de voinţă politică, ci de rezolvare a unor dificultăţi logistice şi operaţionale dificile şi complexe pentru a livra efectiv armele necesare pe front.

Olanda nu mai poate efectua livrarea completă a Patriot după ce un partener anonim a renunţat

Un acord prin care Ţările de Jos urmau să furnizeze Ucrainei un sistem complet de apărare antiaeriană Patriot a eşuat după ce un aliat anonim care lucra cu această ţară s-a retras, a raportat presa locală, citată de Kyiv Independent. 

În iunie, Ţările de Jos au anunţat că vor furniza componente radar şi de lansare pentru un sistem Patriot şi că au găsit o altă ţară care să furnizeze componentele suplimentare necesare.

Olaf Scholz exclude trimiterea de arme cu rază lungă de acţiune către Ucraina „chiar dacă alte ţări decid diferit”

Şeful Serviciului ucrainean de informaţii pentru apărare: Ruşii vor să încheie războiul până în 2026

Rusia lansează peste 800 de bombe aeriene ghidate asupra Ucrainei într-o singură săptămână

Ruşii au folosit aproximativ 30 de rachete de diferite tipuri, mai mult de 800 de bombe aeriene ghidate şi aproape 300 de drone de atac împotriva Ucrainei în ultima săptămână, anunţă preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un videoclip cu bilanţul atacurilor ruseşti, scrie Ukrainska Pravda.

Rusia susţine că a fost atacată de drone ucrainene peste noapte

Ministerul rus al Apărării a declarat la 15 septembrie că a fost atacat de 29 de drone ucrainene peste noapte şi că toate acestea au fost doborâte, relatează Kyiv Independent.

Potrivit Ministerului rus al Apărării, care şi-a postat declaraţia pe Telegram, 15 dintre drone au fost doborâte deasupra regiunii Briansk, cinci deasupra regiunii Kursk, patru deasupra regiunii Smolensk, două deasupra regiunii Oryol şi câte una deasupra regiunilor Belgorod, Kaluga şi Rostov.

Informaţia nu a putut fi verificată din surse independente.

ISW: Forţele ucrainene avansează în regiunea Kursk şi cuceresc mai multe sate

Forţele ucrainene au înaintat în regiunea rusă Kursk la 14 septembrie, obţinând progrese în districtul Glushkovo. Acestea au avansat pe câmpuri la sud de Tyotkino şi la nord de Sudzha, capturând mai multe sate, arată Institutul pentru Studiul Războiului (Institute for the Study of War – ISW).

Administraţia Biden solicită prelungirea finanţării militare de aproape 6 miliarde de dolari pentru Ucraina

Administraţia preşedintelui american Joe Biden a solicitat Congresului să prelungească până în 2025 autoritatea de „amortizare prezidenţială” pentru furnizarea de arme Ucrainei, astfel încât cele 5,8 miliarde de dolari rămase să poată fi utilizate după anul fiscal care se încheie la 30 septembrie, informează Kyiv Independent.

În conformitate cu normele actuale, fondurile vor expira dacă nu sunt utilizate până la acel termen.

SUA vor discuta strategia de război cu Zelenski şi vor pregăti un pachet de sprijin „substanţial”

Ucraina ar avea motive militare să lovească mai adânc în Rusia, afirmă un oficial NATO

Ucraina a lansat producţia de obuze de artilerie de 155 mm

Ucraina îşi produce deja propriile muniţii de artilerie de 155 mm, a declarat Oleksandr Kamishyn, proaspăt numit de preşedintele Zelenski în funcţia de consilier extern pentru probleme strategice, notează Kyiv Independent.

În cadrul unui interviu pentru presa norvegiană, acesta a afirmat că producţia de material de apărare a Ucrainei s-a dublat sub conducerea sa.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici