- Home
- Externe
- (06.10.2024, 22:38)
- Bianca Popa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Războiul din Ucraina, ziua 956. NATO ia în considerare “paşi concreţi' pentru aderarea Ucrainei la Summitul de la Ramstein / Ruşii au lansat noi atacuri aeriene asupra oraşelor Kiev şi Odesa / Ambasadorul Rusiei în SUA îşi încheie mandatul în mijlocul tensiunilor bilaterale
- NATO ia în considerare “paşi concreţi' pentru aderarea Ucrainei la Summitul de la Ramstein.
- Ucraina se pregăteşte pentru o ofensivă rusă în Zaporojie.
- Ruşii au lansat noi atacuri aeriene asupra oraşelor Kiev şi Odesa.
- Ambasadorul Rusiei în SUA îşi încheie mandatul în mijlocul tensiunilor bilaterale.
- Atacuri ruseşti asupra comunităţilor din Sumî.
Urmărește
2739 afișări
Războiul din Ucraina, ziua 956. Ambasadorul Rusiei în SUA îşi încheie mandatul în mijlocul tensiunilor bilaterale / Atacuri ruseşti asupra comunităţilor din Sumî
Ucraina primeşte avioane F-16 din partea Olandei
Ucraina a primit primele avioane de luptă F-16 din Olanda, potrivit Ukrinform.
Acest lucru a fost anunţat de ministrul olandez al Apărării, Ruben Brekelmans, pe platforma de social media X.
„Pentru prima dată, pot anunţa oficial că primele F-16 olandeze au fost livrate Ucrainei”, a scris Brekelmans.
„Era nevoie urgentă de acest lucru. În Harkov, am văzut pagubele provocate de atacurile aeriene ruseşti şi am auzit frecvent alarme de raid aerian. Restul celor 24 de avioane vor urma în lunile următoare”, a adăugat el.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
Noul guvern. Iohannis a convocat partidele parlamentare la consultări / PSD, PNL, UDMR şi Grupul Minorităţilor Naţionale vor veni împreună la discuţii
-
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
-
Arabia Saudită a avertizat Germania cu privire la bărbatul reţinut pentru atacul de la Magdeburg
— Ruben Brekelmans (@DefensieMin) October 6, 2024
Robert Fico afirmă că va bloca aderarea Ucrainei la NATO atât timp cât va fi premierul Slovaciei
„Atât timp cât voi fi şeful guvernului slovac, le voi spune parlamentarilor care se află sub controlul meu în calitate de preşedinte al partidului să nu fie niciodată de acord cu aderarea Ucrainei la NATO”, a declarat el în cadrul unei emisiuni la un post de televiziune slovac.
Ministrul olandez al apărării promite 400 milioane de euro pentru dezvoltarea de drone avansate cu Ucraina
Ministrul olandez al apărării, Ruben Brekelmans, a declarat duminică, în cadrul unei vizite surpriză la Kiev, că ţara sa va investi 400 de milioane de euro în dezvoltarea de drone avansate împreună cu Ucraina şi va livra mai multe avioane F-16 în următoarele luni, relatează Reuters.
UE vrea să schimbe modelul de asistenţă financiară pentru Ucraina, în special din cauza acţiunilor Ungariei
Uniunea Europeană intenţionează să înceteze utilizarea Fondului european pentru pace ca sursă principală de finanţare a sprijinului militar pentru Ucraina, parţial din cauza veto-urilor continue ale Ungariei.
Săptămâna viitoare, ambasadorii UE sunt aşteptaţi să obţină un acord politic privind condiţiile unui ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina prin utilizarea profiturilor din activele ruseşti îngheţate.
Este vorba despre un împrumut G7 pentru care UE intenţionează să furnizeze până la 35 de miliarde de euro.
O majoritate va fi suficientă pentru decizie, astfel încât Ungaria nu va putea să se opună prin veto.
Lituania a confiscat bunuri militare din trenuri Kaliningrad-Moscova şi le dă Ucrainei
Vameşii lituanieni au descoperit uniforme militare şi plase de camuflaj în trenurile de pasageri care călătoreau din exclava rusă Kaliningrad la Moscova, a relatat postul Delfi.
Regiunea Kaliningrad este un teritoriu mic, dar puternic înarmat, situat între Marea Baltică şi ţările membre NATO Polonia şi Lituania. Autorităţile lituaniene reglementează segmentul de conexiune feroviară care traversează teritoriul lor şi leagă exclava de Belarus şi Rusia.
În timpul inspecţiilor, autorităţile lituaniene au interceptat patru transporturi de diverse articole militare încărcate în trenuri de călători între 27 septembrie şi 2 octombrie, a scris Delfi.
Vilnius consideră că transporturile erau destinate utilizării de către forţele armate ruse desfăşurate în Ucraina. Elementele vor fi trimise Ucrainei ca ajutor militar.
Lituania a fost un susţinător ferm al Ucrainei de la izbucnirea războiului, ceea ce a dus la deteriorarea bruscă a relaţiilor cu Moscova.
NATO ia în considerare “paşi concreţi' pentru aderarea Ucrainei la Summitul de la Ramstein
Ucraina ar putea primi “paşi mai concreţi” privind aderarea sa la NATO în cadrul summitului de la Ramstein, programat pentru 12 octombrie, a raportat Washington Post (WP) pe 6 octombrie, citând un diplomat nedelimitat. Kievul speră să obţină angajamente suplimentare de asistenţă în timpul conferinţei, care va fi ultima într-un astfel de format înainte de alegerile prezidenţiale din SUA de la începutul lunii noiembrie.
Există îngrijorări că o eventuală revenire a candidatului republican Donald Trump la Casa Albă ar putea duce la o reducere a ajutoarelor militare pentru Ucraina şi la un obstacol în aspiraţiile ţării de a adera la NATO. Conform diplomatului citat de WP, membrii NATO iau în considerare o propunere mai definită cu privire la aderare, dar este probabil să fie insuficientă în raport cu cererile Kievului.
În ciuda unei promisiuni la summitul NATO de la Washington că drumul său spre aderare este “ireversibil,” Ucraina nu a primit încă o invitaţie definitivă. Kievul a dezvăluit că aderarea la alianţă este o parte cheie a planului de victorie pe care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a prezentat conducerii americane în septembrie.
Zelenski va prezenta din nou planul, în care Washingtonul a identificat “o serie de paşi productivi,” celorlalţi aliaţi la summitul de la Ramstein. În timpul vizitei sale în SUA, preşedintele ucrainean a făcut lobby pentru ridicarea restricţiilor asupra loviturilor adânci în interiorul Rusiei cu arme occidentale, dar nu a fost luată o astfel de decizie până în prezent.
Ucraina se pregăteşte pentru o ofensivă rusă în Zaporojie
Forţele ruse se concentrează pentru o breşă în direcţia Orikhiv şi Mala Tokmachka în Oblastul Zaporojie în zilele următoare, a declarat purtătorul de cuvânt al Forţelor de Apărare Sudice, Vladyslav Voloshyn, pe 5 octombrie. Acest lucru vine în contextul unei noi avertizări cu privire la o posibilă ofensivă rusă în sudul Oblastului Zaporojie, în timp ce trupele Moscovei continuă avansul în estul Ucrainei.
Voloshyn a subliniat că, dacă Rusia va reuşi să realizeze o breşă, va putea să tragă asupra rutelor logistice care leagă Zaporojie de estul Ucrainei, adăugând că “Rusia va încerca să reuşească cu orice preţ să ne taie logistica.”
Informaţiile de la serviciile de inteligenţă ucrainene indică faptul că forţele ruse adună personal şi suport logistic în zonă, iar “în câteva zile, este probabil să înceapă noi operaţiuni ofensive”. Voloshyn se aşteaptă ca Rusia să desfăşoare grupuri de asalt mici susţinute de vehicule blindate.
Orikhiv este un oraş aflat sub control ucrainean, situat la aproximativ 50 de kilometri sud-est de centrul regional Zaporojie şi la aproximativ 10 kilometri nord de linia frontului. Zona a fost axa principală a contraofensivei ucrainene din sud în 2023, care a dus la eliberarea aşezării Robotyne, dar nu a realizat o breşă semnificativă.
Rusia a intensificat atacurile în sud la începutul acestui an, pretinzând că a recucerit Robotyne, ceea ce Ucraina a negat în mod repetat. Voloshyn a avertizat că Moscova “adună personal” în Oblastul Zaporojie pe 28 septembrie, precizând că Rusia se pregăteşte pentru o nouă manevră în apropierea satului ocupat Pryiutne, dar a adăugat că o ofensivă de amploare ar necesita numere mai mari de trupe.
Cum a folosit Putin animozitatea lui Trump faţă de Ucraina pentru a submina sprijinul SUA
Un raport recent al New York Times dezvăluie că fostul preşedinte Donald Trump l-a întrebat pe preşedintele rus Vladimir Putin despre trimiterea de arme către Ucraina în primele luni ale preşedinţiei sale, în 2017.
La începutul mandatului său, Trump a avut o viziune negativă asupra Ucrainei, suspectând conducerea acesteia că favorizează democraţii. Kremlinul a profitat de aceste prejudecăţi pentru a influenţa poziţia lui Trump în privinţa ajutoarelor acordate Ucrainei, în special în timpul întâlnirii lor de la Hamburg din 7 iulie 2017.
În cadrul întâlnirii, Trump a întrebat despre oportunitatea de a trimite arme Ucrainei, iar Putin a răspuns că ar fi o „greşeală,” determinând echipa lui Trump să găsească metode de a schimba această opinie.
Deşi Trump a avut o relaţie complicată cu Ucraina, în perioada sa de mandat între 2017-2021, a aprobat vânzarea de lansatoare de rachete Javelin către Ucraina.
În eventualitatea revenirii la Casa Albă, istoricul lui Trump cu Ucraina ar putea influenţa politica sa externă. Deşi a promis că va pune capăt invaziei ruse în termen de o zi, detaliile planului său nu au fost clarificate public.
Atacurile ruseşti provoacă patru decese şi 30 de răniţi în ultimele 24 de ore
În ultimele 24 de ore, atacurile ruseşti în Ucraina au dus la moartea a cel puţin patru persoane şi au rănit alte 30, conform rapoartelor autorităţilor regionale din 6 octombrie.
Forţele ruse au lansat 87 de drone de tip Shahed, două rachete balistice Iskander-M, şi o rachetă de croazieră Iskander-K, printre altele. Apărarea aeriană ucraineană a reuşit să doboare 56 de drone, în timp ce 25 au fost distruse prin mijloace de război electronic.
Atacuri intense au avut loc şi în Kiev, unde toate dronele detectate au fost interceptate. În Oblastul Dnipropetrovsk, două persoane au fost rănite în atacuri cu rachete, iar în Oblastul Doneţk, două persoane au murit şi alte opt au fost rănite.
Un atac în localitatea Velyka Novosilka a dus la moartea unei persoane, iar alte incidente în oraşele Toretsk şi Kostiantynivka au cauzat răniri. De asemenea, un bărbat de 49 de ani a fost ucis în Oblastul Harkov în urma unui atac cu dronă, iar un bărbat de 55 de ani a fost ucis în Kherson.
Oraşul Odesa a fost atacat cu drone, iar în Oblastul Sumî, un atac asupra unui autobuz a provocat rănirea a trei civili. În ciuda intensificării atacurilor, alte regiuni, cum ar fi Cherkasy şi Vinnytsia, au fost atacate fără a fi raportate victime.
Ruşii au lansat noi atacuri aeriene asupra oraşelor Kiev şi Odesa
Rusia a pierdut 660.470 de trupe în Ucraina de la 24 februarie 2022
Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei a raportat pe 6 octombrie că Rusia a suferit pierderi de 660.470 de trupe în Ucraina de la începutul invaziei sale, pe 24 februarie 2022. Această statistică include peste 1.250 de pierderi în rândul forţelor ruseşti în ultimele 24 de ore.
Raportul detaliază, de asemenea, pierderile semnificative ale Rusiei în echipamente militare, incluzând 8.919 tancuri, 17.679 de vehicule blindate de luptă, 26.006 vehicule şi rezervoare de combustibil, 19.092 de sisteme de artilerie, 1.216 sisteme de lansare multiplă de rachete, 970 de sisteme de apărare aeriană, 368 de avioane, 328 de elicoptere, 16.578 de drone, 28 de nave şi bărci, precum şi un submarin.
Ambasadorul Rusiei în SUA îşi încheie mandatul în mijlocul tensiunilor bilaterale
Ambasadorul Rusiei în Statele Unite, Anatoly Antonov, s-a întors la Moscova pe 5 octombrie, încheindu-şi astfel mandatul la Washington, conform rapoartelor mass-media de stat.
Plecarea lui Antonov marchează sfârşitul unei misiuni desfăşurate într-o perioadă de relaţii tot mai ostile între cele două ţări, cele mai grave din ultimele decenii. Ministerul rus de Externe a confirmat această mişcare, agenţia de ştiri TASS menţionând întoarcerea lui Antonov.
Diplomatul în vârstă de 69 de ani, cunoscut pentru poziţia sa dură, a fost ambasador la Washington din 2017, fiind perceput ca un negociator ferm, mai ales pe probleme militare şi strategice. Nu a fost făcută niciun anunţ cu privire la succesorul său.
Sprijinul lui Antonov pentru politicile preşedintelui rus Vladimir Putin a fost constant, el descriind invazia în curs de desfăşurare ca o „operaţiune militară specială”.
De-a lungul carierei sale, Antonov a fost, de asemenea, adjunct al ministrului apărării în timpul anexării Crimeei în 2014 şi a fost supus sancţiunilor europene după numirea sa la Washington. Deşi tensiunile sunt mari, Antonov a exprimat deschiderea de a colabora cu Washingtonul pe probleme de control al armelor.
Atacuri ruseşti asupra comunităţilor din Sumî
Pe 5 octombrie, forţele ruse au efectuat un atac asupra unui autobuz de pasageri în comunitatea Richky din districtul Sumî, Ucraina, folosind un dronă pentru a arunca un dispozitiv exploziv, scrie The Kyiv Independent. Explozia a provocat rănirea a trei civili şi a avariat autobuzul, conform raportului Administraţiei Militare a Oblastului Sumî.
În ultimele 24 de ore, Rusia a atacat 12 comunităţi din Oblastul Sumî în 61 de atacuri separate, inclusiv localităţile Mykolaiv, Khotin, Myropillia, şi altele. În întreaga regiune, au fost raportate cel puţin 108 explozii.
Atacurile s-au intensificat, în special asupra comunităţilor de la frontieră, fiind folosite mortiere, artilerie, bombe ghidate şi drone. Intensificarea acestor atacuri coincide cu incursiunea transfrontalieră a Ucrainei în Oblastul Kursk, începută în august, care, conform preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a contribuit la prevenirea ocupării Oblastului Sumî şi a oraşului său principal.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Citește pe www.zf.ro: Cum poate Bucureştiul să decoleze în topul capitalelor europene. Adevărul din spatele cifrelor, care ar putea răsturna situaţia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe