LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 964. Zelenski despre Planul Victoriei: Anumite aspecte trebuie să fie convenite / Estonia intenţionează să cumpere echipamente de apărare din Ucraina

  • Zelenski despre Planul Victoriei: Anumite aspecte trebuie să fie convenite, dar partenerii au potenţialul de a-l pune în aplicare
  • Ministrul estonian al Apărării anunţă că Estonia intenţionează să cumpere echipamente de apărare din Ucraina
  • Un avion de transport Tu-134 a ars la o bază aeriană rusă.
Urmărește
626 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 964. Zelenski despre Planul Victoriei: Anumite aspecte trebuie să fie convenite / Estonia intenţionează să cumpere echipamente de apărare din Ucraina

Războiul din Ucraina, ziua 964. Zelenski despre Planul Victoriei: Anumite aspecte trebuie să fie convenite / Estonia intenţionează să cumpere echipamente de apărare din Ucraina

UPDATE ISW: Comandanţii ruşi încurajează execuţia prizonierilor de război ucraineni

Analiştii de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) indică o creştere a execuţiilor prizonierilor de război ucraineni, care sunt tolerate şi încurajate de comandanţii ruşi.

Proiectul analitic ucrainean DeepState Map a raportat la 13 octombrie că forţele ruse au executat nouă prizonieri de război ucraineni în apropierea satului Zeleny Shlyakh, regiunea Kursk, la 10 octombrie. 

Dovezile de după execuţie sugerează că forţele ruse au dezarmat, aliniat, dezbrăcat şi împuşcat prizonierii de război ucraineni, indicând o execuţie premeditată. 

UPDATE Un avion de transport Tu-134 a ars la o bază aeriană rusă

Un avion militar rus de transport, un Tu-134, a fost distrus de un incendiu la baza aeriană Orenburg-2, anunţă serviciul de informaţii pentru apărare al Ucrainei, potrivit Ukrainska Pravda.

Aceste aeronave din era sovietică sunt utilizate, printre altele, pentru transportul înalţilor funcţionari ai Ministerului rus al Apărării.

UPDATE Lukaşenko susţine că realinierea nucleară a Rusiei a fost aşteptată de mult timp

Preşedintele belarus Alexander Lukaşenko a declarat, într-un comentariu adresat unui reporter rus, că recentele modificări ale politicii Rusiei în materie de arme nucleare erau aşteptate de mult timp şi probabil că vor „răci ardoarea” naţiunilor occidentale, scrie Kyiv Independent.

Lukaşenko a precizat că „capetele înfierbântate” din Occident au observat deja semnalele nucleare ale Moscovei chiar înainte ca preşedintele Vladimir Putin să anunţe schimbările de politică luna trecută.

UPDATE Ministrul estonian al Apărării anunţă că Estonia intenţionează să cumpere echipamente de apărare din Ucraina

Estonia ia în considerare posibilitatea de a cumpăra echipamente de apărare din Ucraina, a declarat ministrul estonian al apărării, Hanno Pevkur, la 13 octombrie, potrivit presei locale, citată de Kyiv Independent.

Legea marţială aflată în vigoare în Ucraina interzice exportul de echipamente de apărare, dar Pevkur a declarat că ar putea fi posibilă ocolirea acestor restricţii dacă ambele ţări ajung la un acord reciproc avantajos.

UPDATE Borrell: Operaţiunile de luptă din Ucraina demonstrează importanţa crucială a dronelor şi a inteligenţei artificiale în războiul modern

Războiul din Ucraina a arătat că utilizarea sistemelor fără pilot, a inteligenţei artificiale (AI) şi a altor tehnologii inovatoare va fi crucială în viitorul războiului, astfel încât UE trebuie să îşi dezvolte în mod activ propria bază tehnologică pentru a nu depinde de ţările terţe, a scris înaltul reprezentant al UE, Josep Borrell, informează Ukrinform.

Borrell a remarcat că dronele au făcut, de asemenea, războiul mult mai asimetric: un roi de drone ieftine (500 de euro pe unitate) poate imobiliza un tanc de luptă, şi chiar şi un F-35 mult mai costisitor ar lupta cu greu împotriva lor.

Zelenski despre Planul Victoriei: Anumite aspecte trebuie să fie convenite, dar partenerii au potenţialul de a-l pune în aplicare

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat într-un discurs de seară că deşi anumite aspecte suplimentare privind Planul Victoriei trebuie să fie convenite cu partenerii Ucrainei, el este încrezător că partenerii au potenţialul necesar pentru a-l pune în aplicare, notează Ukrainska Pravda.

„Acum ne pregătim deja pentru noile negocieri care vor avea loc săptămâna aceasta. Vom continua să prezentăm partenerilor noştri europeni strategia noastră pentru a forţa Rusia să intre în pace”, a afirmat liderul de la Kiev.

„Există unele aspecte suplimentare care trebuie convenite cu partenerii noştri. Dar partenerii noştri au tot potenţialul necesar şi este complet realist să consolidăm poziţiile Ucrainei în modul necesar pentru o pace justă”, a mai spus Zelenski.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici