LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 984. Ucraina solicită Moscovei o listă a prizonierilor de război pentru schimb / Rusia intensifică atacurile cu drone asupra Ucrainei. Zelenski cere sancţiuni mai dure / Viktor Orban: „Europa nu poate purta singură războiul” dacă Trump va reveni la Casa Albă

  • Statul Major: Rusia a pierdut 699.090 de soldaţi în Ucraina din 24 februarie 2022.
  • Rusia lansează un atac cu drone asupra Kievului pentru a doua noapte consecutiv.
  • Ucraina solicită Moscovei o listă a prizonierilor de război pentru schimb.
  • Rusia intensifică atacurile cu drone asupra Ucrainei. Zelenski cere sancţiuni mai dure.
Urmărește
2136 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 984. Ucraina solicită Moscovei o listă a prizonierilor de război pentru schimb / Rusia intensifică atacurile cu drone asupra Ucrainei. Zelenski cere sancţiuni mai dure / Viktor Orban: „Europa nu poate purta singură războiul” dacă Trump va reveni la Casa Albă

Războiul din Ucraina, ziua 984. Rusia intensifică atacurile cu drone asupra Ucrainei. Zelenski cere sancţiuni mai dure / Ucraina solicită Moscovei o listă a prizonierilor de război pentru schimb

Viktor Orban: „Europa nu poate purta singură războiul” dacă Trump va reveni la Casa Albă

Ucraina are nevoie de 500.000 de soldaţi suplimentari în contextul încetinirii mobilizării

Roman Kostenko, secretar al comisiei parlamentare pentru apărare, a declarat la 2 noiembrie că, în opinia sa, este necesară mobilizarea a 500 000 de cetăţeni, având în vedere condiţiile actuale de pe câmpul de luptă, scrie Kyiv Independent.

Deşi obiectivul a fost de a recruta 200 000 de persoane, Kostenko consideră că acesta este insuficient, aliniindu-se la recomandarea anterioară a fostului comandant suprem Valerii Zalujnîi de a recruta 500 000 de persoane.

Sîrskîi: Ucraina se confruntă cu „una dintre cele mai puternice ofensive ruseşti” de la începutul războiului

Rusia a lansat aproximativ 900 de bombe, 500 de drone Shahed şi 30 de rachete asupra Ucrainei în ultima săptămână, spune Zelenski

Majoritatea acestor lovituri au vizat instalaţii civile şi infrastructuri critice, potrivit preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Atacurile ruseşti împotriva Ucrainei au ucis 3 persoane şi au rănit 24 în ultima zi

Cel mai mare număr de victime a fost raportat în regiunea Herson, unde atacurile ruseşti au ucis o persoană şi au rănit alte 10, inclusiv trei copii.

Statul Major: Rusia a pierdut 699.090 de soldaţi în Ucraina din 24 februarie 2022

Rusia a suferit pierderi de 699.090 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei sale din 24 februarie 2022, a declarat Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei pe 3 noiembrie.
 
Această cifră include 1.410 soldaţi ruşi care au fost ucişi în ultimele 24 de ore.
 
Raportul detaliază, de asemenea, pierderile Rusiei în materie de echipamente, incluzând 9.182 de tancuri, 18.523 de vehicule blindate de transport pentru trupe, 28.160 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 20.086 de sisteme de artilerie, 1.244 de sisteme de lansare multiplă de rachete, 994 de sisteme de apărare aeriană, 369 de avioane, 329 de elicoptere, 18.187 de drone, 28 de nave şi bărci, şi un submarin.

Presiunea partidului populist din Germania asupra negocierilor de coaliţie printr-o poziţie anti-Ucraina

Noul partid populist de stânga din Germania, Alianţa Sahra Wagenknecht (BSW), îşi exercită influenţa asupra partidelor tradiţionale în timpul negocierilor pentru formarea de coaliţii în trei state estice. BSW cere stoparea ajutoarelor militare pentru Ucraina, ceea ce ar putea submina sprijinul Germaniei pentru Kiev, în special în regiunile Brandenburg, Turingia şi Saxonia, unde partidul a obţinut rezultate electorale favorabile.
 
Lidera BSW, Sahra Wagenknecht, cunoscută pentru poziţiile sale prietenoase cu Rusia, solicită partenerilor de coaliţie să adopte o abordare anti-război. Recent, ramura din Brandenburg a Partidului Social Democrat (SPD) a sprijinit o declaraţie comună cu BSW, provocând critici din partea liderilor SPD şi a altor partide, cum ar fi Verzii. Această mişcare evidenţiază o schimbare în opinia publică germană, cu sondaje recente arătând o scădere a entuziasmului pentru sprijinul acordat Ucrainei, în contextul avansurilor ruseşti pe câmpul de luptă.

Rusia lansează un atac cu drone asupra Kievului pentru a doua noapte consecutiv

Pe 3 noiembrie, Rusia a desfăşurat un atac aerian cu drone asupra Kievului, care a durat peste cinci ore. Oficialii din capitala ucraineană au raportat mai multe explozii pe parcursul nopţii, iar resturi de drone interceptate au căzut în diverse districte ale oraşului, provocând incendii în zone deschise, în special în districtele Holosiivskyi şi Desnianskyi. Din fericire, nu au fost raportate victime sau daune semnificative, iar toate dronele destinate Kievului au fost doborâte, conform lui Serhii Popko, şeful Administraţiei Militare a oraşului Kiev.
 
De asemenea, resturile au avariat suprafeţele drumurilor şi au provocat daune unor clădiri din apropiere, inclusiv la un cămin studenţesc şi la o universitate. Acest atac este parte dintr-o serie continuă de lovituri aeriene ruseşti care vizează infrastructura civilă şi militară din Ucraina. În noaptea anterioară, un atac similar a provocat rănirea unei femei în vârstă de 82 de ani şi un incendiu într-un bloc de locuinţe.

Ucraina solicită Moscovei o listă a prizonierilor de război pentru schimb

Pe 3 noiembrie, Ucraina a cerut Moscovei să furnizeze o listă cu prizonierii de război ucraineni pregătiţi pentru schimb, în urma acuzaţiilor Rusiei că Ucraina ar obstrucţiona procesul. 
 
Comisarul pentru Drepturile Omului din Ucraina, Dmytro Lubinets, a declarat pe canalul său oficial de Telegram că ţara sa este întotdeauna pregătită pentru schimburi de prizonieri. Reacţia sa a venit după ce purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a acuzat Ucraina că sabotează procesul şi că refuză să accepte proprii cetăţeni. 
 
În urma invaziei din 2022, ambele părţi au efectuat schimburi frecvente de prizonieri. Totodată, Lubinets a subliniat că Ucraina este dispusă să primească cetăţenii săi, dar Rusia este de vină pentru întârzieri. 
 
Aceste schimburi au fost complicate de acuzaţii privind execuţiile prizonierilor de război de către forţele ruse.

Rusia intensifică atacurile cu drone asupra Ucrainei. Zelenski cere sancţiuni mai dure

În octombrie, Rusia a lansat peste 2.000 de atacuri cu drone asupra Ucrainei, utilizând predominant drone de tip Shahed, ceea ce l-a determinat pe preşedintele Volodimir Zelenski să solicite sancţiuni mai severe împotriva furnizorilor de componente esenţiale pentru aceste drone, scrie The Kyiv Independent. Zelenski a subliniat că aceste atacuri au implicat peste 170.000 de piese fabricate în străinătate, inclusiv electronice critice precum microcipuri, care ar fi trebuit blocate pentru a nu ajunge în Rusia. El a evidenţiat că reţelele de evaziune a sancţiunilor şi companiile fantomă permit Rusiei să achiziţioneze aceste componente de la aliaţi precum China, Iran şi Coreea de Nord, complicând eforturile internaţionale de a impune restricţii.

Pe 2 noiembrie, în urma unui atac masiv cu drone asupra Kievului, care a rănit civili şi a avariat clădiri, Zelenski a subliniat necesitatea unor sancţiuni mai extinse şi mai eficiente împotriva companiilor care sprijină operaţiunile militare ale Rusiei. Această solicitare este în conformitate cu recentele eforturi ale Statelor Unite de a impune sancţiuni împotriva a aproape 400 de entităţi legate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

Apelurile lui Zelenski subliniază ameninţarea globală pe care o reprezintă aceste acţiuni, argumentând că o presiune internaţională coordonată este esenţială pentru a limita conflictul în curs şi implicaţiile sale pentru stabilitatea regională.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici