- Home
- Externe
- (13.06.2022, 16:00)
- Alexandru Stan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Un nou război, o nouă criză Războiul dintre Taiwan şi China - cât de grav va fi afectată economia globală
- Pe măsură ce războiul Rusia-Ucraina se dezlănţuie în Europa de Est, America este cu ochii şi pe tensiunile dintre China şi Taiwan din Orientul Îndepărtat.
- Un război dintre China şi Taiwan, care este cel mai mare producător de cipuri electronice, ar putea duce la scumpirea telefoanelor, laptopurilor, calculatoarelor personale, automobilelor, ceasurilor şi consolelor de jocuri.
- China este cel mai mare producător semnificativ de cărbune, metale, materii plastice şi produse chimice din lume.
- China este cel mai mare producător de panouri solare şi turbine eoliene.
Urmărește
7998 afișări
Sursa Foto - Hepta
Directorul CIA, William Burns, a menţionat că dificultăţile întâmpinate de trupele ruse în Ucraina au stârnit îngrijorări în China. Totuşi, el a adăugat că determinarea liderului chinez Xi Jinping de a revendica teritoriul taiwanez, pe care ei îl consideră o provincie separatistă, nu trebuie „subestimată”.
Declaraţia arată că posibilitatea unei alte invazii militare care ar putea perturba lanţul de aprovizionare, deja tensionat de pandemie şi de războiul ruso-ucrainean, este încă crescută.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
În lumina acestei evaluări, Beroe a lansat o analiză privind impactul unui război sino-taiwanez asupra geopoliticii şi economiei globale.
Taiwanul este guvernat, independent de China, din 1949. Cu toate acestea, Beijing încă pretinde că Taiwanul face parte din China continentală. Presiunea militară chineză asupra Taiwanului s-a intensificat şi îngrijorările privind izbucnirea unui război între Taiwan şi China înconjoară globul, SUA sprijinind Taiwanul pe frontul de apărare prin furnizarea de arme. Cu toate acestea, SUA se bazează în continuare pe „politica unei singure Chine” – recunoaşterea Chinei şi Taiwanului ca o singură ţară, şi are mai degrabă legături cu China decât cu Taiwan.
Taiwan şi relaţiile internaţionale
Taiwan nu este membru al ONU, deoarece China nu i-a aprobat participarea. De asemenea, Taiwanului nu i se permite să participe la OMS şi la alte organizaţii internaţionale, limitându-şi calitatea de membru.
Cu toate acestea, deţine calitatea de membru în peste 40 de organizaţii, majoritatea fiind regionale, inclusiv Banca Asiatică de Dezvoltare, Forumul de Cooperare Economică Asia-Pacific şi Organizaţia Mondială a Comerţului.
Taiwanul are, de asemenea, legături diplomatice cu 15 regiuni din Asia de Est, Africa şi ţările din Caraibe.
Atacurile Chinei asupra Taiwanului
China a adoptat diverse tactici pentru a uza guvernul Taiwanului. Unele dintre ele includ:
- Frecvente atacuri cibernetice din 2016
- Răspândirea dezinformării despre candidatul la preşedinţia taiwaneză la momentul alegerilor
- Critici politice cu privire la gestionarea greşită de către Taiwan a crizei apei, a pandemiei de COVID-19 şi a întreruperilor de curent.
- Pe fondul secetei din Taiwan, furnizarea de apă a Chinei şi alte proiecte majore de infrastructură de peste strâmtoare indică dependenţa viitoare a Taiwanului de China pentru dezvoltarea integrată.
- China şi-a crescut numărul avioanelor de luptă, bombardierelor, navelor de război şi aeronavelor de supraveghere în jurul Taiwanului. Măsurile non-militare, cum ar fi restricţia turismului chinez către Taiwan, se aşteaptă să împiedice creşterea economică a Taiwanului.
- Relaţiile comerciale şi externe s-au deteriorat odată cu creşterea tensiunilor legate de strategiile Chinei. Perspectivele pe termen scurt pentru comerţul taiwanez par să fie favorabile. Cu toate acestea, perspectivele pe termen lung subliniază necesitatea diversificării pentru a spori afacerile. În ciuda ameninţărilor chineze, democraţia taiwaneză rămâne puternică. Indicele democraţiei a clasat Taiwanul drept a 11-a cea mai democratică ţară, fiind peste alte ţări din Europa vestică, Asia şi chiar S.U.A.
Japonia
Anexarea chineză a Taiwanului poate duce la efecte negative în insulele japoneze, adică Yonaguni, Insulele Senkaku/Diaoyu şi Okinawa, care afectează sectorul turistic al Japoniei.
40% din comerţul maritim al Japoniei trece prin Marea Chinei de Sud. Dacă China preia controlul asupra Taiwanului, probabil că ar impune interdicţii de transport maritim, împiedicând comerţul şi creşterea economică a Japoniei.
Escaladarea conflictelor şi o situaţie de război vor duce la o economie dependentă de import în Japonia.
China este principalul partener comercial al Japoniei şi, dacă Japonia sprijină Taiwanul, China ar impune restricţii comerciale, reducând creşterea economică.
Pe de altă parte, dacă Japonia nu reuşeşte să asiste SUA în sprijinirea Taiwanului, ar putea dăuna alianţei SUA-Japonia.
S.U.A.
Preşedinţia Biden va lua probabil o poziţie în favoarea Taiwanului. Acesta a declarat că „angajamentul său faţă de Taiwan este solid”.
Taiwan este principala sursă de aprovizionare cu cipuri semiconductoare pentru companiile de tehnologie din SUA, inclusiv Apple. Această dependenţă, împreună cu discuţiile TIFA, ar putea spori motivul pentru ca SUA să apere Taiwanul în conflictul cu China.
Discuţiile TIFA includ două domenii majore de îngrijorare – furnizarea globală de semiconductori şi vaccinurile COVID – care ar trebui să stimuleze relaţiile dintre SUA şi Taiwan în viitorul apropiat.
SUA s-ar concentra mai probabil pe diversificarea lanţului de aprovizionare din China pentru a reduce dependenţa şi a susţine creşterea economică.
Australia
Australia a semnat un pact de apărare şi comerţ cu SUA şi Marea Britanie, numit „AUKUS”, primind inclusiv submarine nucleare, pe care China le consideră drept începutul unei curse a înarmărilor. Australia a promis că va sprijini Taiwanul.
Australia s-a confruntat cu restricţii şi fricţiuni din ce în ce mai mari cu China în ultimii ani, ceea ce a afectat perspectivele de creştere a comerţului. Escaladarea şi represaliile Chinei ar avea un impact asupra exporturilor australiene, inclusiv în agricultură şi minerit, în timp ce industriile de vânzare cu amănuntul, construcţii şi producţie ar avea de suferit din cauza pierderii importurilor din China.
India
La fel ca alte naţiuni majore, India nu are legături diplomatice formale cu Taiwan. Cu toate acestea, legăturile informale au fost puternice de la mijlocul anilor 1990. Sprijinul Indiei pentru Taiwan ar putea însemna o potenţială legătură care ar ajuta India să înfiinţeze fabrici de semiconductori. Prin contrast, cu tensiunile deja existente la graniţa cu China, India s-ar putea confrunta cu provocări din partea Chinei, care ar putea avea un impact major asupra sectorului chimic şi farmaceutic al Indiei, având în vedere dependenţa actuală.
Semiconductori
Taiwan este cel mai mare producător de cipuri electronice, care sunt furnizate în aproape toate industriile, de la telefoane la laptopuri, ceasuri la console de jocuri, echipamente industriale la automobile şi avioane de pasageri şi aeronave de luptă.
TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) este cea mai mare turnătorie din lume şi deţine aproximativ 65% din producţia globală de cipuri.
Orice conflict cu China ar perturba complet întregul lanţ de aprovizionare al TSMC şi disponibilitatea forţei de muncă şi ar putea cauza o lipsă majoră de cipuri electronice.
În plus, China controlează 5% din producţia globală de cipuri, care ar putea fi, de asemenea, afectată.
Acest lucru ar putea afecta şi mai mult decalajul dintre cerere şi ofertă deja existent pentru componente electronice.
Oportunităţi
În prezent, China poate satisface doar 15-20% din cererea globală de semiconductori şi se bazează pe Taiwan şi Coreea de Sud pentru majoritatea importurilor sale de cipuri de semiconductori şi producţie de electronice.
De la începutul anului 2021, companiile taiwaneze au început să se mute din China din cauza creşterii costurilor de afaceri şi a tensiunilor comerciale.
Ca parte a Actului SUA privind concurenţa strategică din 2021, companiile situate în China, cu mulţi clienţi din SUA, vor trebui să îşi diversifice lanţul de aprovizionare.
Pe termen lung, este de aşteptat o scădere a investiţiilor şi a comerţului condus de investiţii între Taiwan şi China, ceea ce ar ajuta Taiwanul să-şi asigure o poziţie mai puternică în lanţul de aprovizionare.
Riscuri
Economia Taiwanului este foarte dependentă de comerţul cu China.
În ciuda eforturilor Taiwanului de a aborda China pe frontul politic, creşterea economică a Taiwanului este încă foarte dependentă de China, ceea ce este evident din cifrele comerciale.
Diversificarea comerţului şi a lanţului de aprovizionare este esenţială pentru Taiwan ca să aibă o creştere economică lină pe fondul tensiunilor în creştere cu China.Întreprinderile sunt sfătuite să caute furnizori alternativi, cum ar fi cele din Coreea de Sud pentru cipuri semiconductoare şi produse electronice intermediare pentru a face faţă oricăror probleme legate de lanţul de aprovizionare.
Mărfuri agricole
Fructele proaspete reprezintă cea mai mare categorie de export pentru Taiwan în spaţiul agricol. Ţara exportă cantităţi mari de ananas proaspăt, mere cu zahăr, citrice, mango, mere ceară, pomelo, ponkan, struguri, banane şi grapefruit. China cumpără peste 80% din toate fructele exportate, urmată de Japonia şi Hong Kong.
Dacă China decide să invadeze Taiwan, impactul va fi minim asupra ţărilor care importă aceste fructe. Acestea sunt fructe disponibile din abundenţă în multe alte ţări, iar ţările importatoare le-ar putea aproviziona de la alţi producători de top.
Energie
În cazul oricărui conflict, nu anticipăm nicio posibilă sancţiune asupra mărfurilor energetice. Mai plauzibile sunt sancţiunile asupra tehnologiilor RE, care ar putea declanşa penurie la nivel mondial pe termen scurt şi mediu. Riscul creşterii preţului de furnizare a mărfurilor energetice este deja foarte ridicat şi se recomandă monitorizarea periodică. Preferinţa faţă de furnizori din diferite zone geografice şi parteneriatul cu furnizorii emergenti pentru energie regenerabilă (RE) sunt sugerate.
China este cel mai mare producător şi un importator semnificativ de cărbune din lume, cu aproximativ 32% din importurile din Australia. Este, de asemenea, cel mai mare importator de gaz natural lichefiat din 2021. Australia şi Qatar furnizează împreună aproximativ 60% din GNL din China.
Orice conflict direct între China şi SUA ar putea duce la reducerea importurilor de la aliaţi precum Australia, Canada şi chiar Qatar. Cu toate acestea, acesta este cel mai rău scenariu şi este mai probabil să fie un război proxy, SUA extinzând sprijinul Taiwanului în cazul unei crize.
Este puţin probabil ca orice posibilă criză să afecteze circulaţia mărfurilor energetice, deoarece aceasta ar avea repercusiuni globale asupra preţurilor. De asemenea, ar afecta negativ marii exportatori precum Australia.
La nivel global, China deţine 97% din producţia de plachete de siliciu şi 79% din celulele fotovoltaice începând cu 2019. China deţine nouă din cele treisprezece mari companii producătoare de module solare la nivel global. De asemenea, ocupă locul şapte din primele zece locuri pentru producătorii de turbine eoliene.
Orice sancţiuni impuse Chinei ar putea declanşa, pe termen scurt şi mediu, o penurie de componente de energie regenerabilă la nivel global, ceea ce va acţiona ca un regres pentru ambiţiile globale de energie regenerabilă.
Produse chimice
China a reprezentat peste 70 de miliarde de dolari din exporturile globale de produse chimice în 2020. China este principalul motor al cererii pentru majoritatea produselor chimice, în special petrochimice (polietilenă, polipropilenă etc.). Dacă se concretizează o criză, nu anticipăm nicio posibilă sancţiune asupra firmelor chineze, totuşi există posibilităţi de majorare a tarifelor de import, ceea ce s-a întâmplat în trecut. Există, de asemenea, un risc potenţial ridicat de timpi de livrare mai lungi
Taiwanul reprezintă aproximativ 6-8% producţie de substanţe chimice, care ar putea fi afectate în caz de criză. Asia este în mare parte dependentă de import pentru majoritatea produselor chimice şi riscul de aprovizionare va fi foarte mare. Preţurile ar creşte cu 10-14%
Cumpărătorii pot să-şi schimbe distribuitorul cu India, Orientul Mijlociu şi SUA (principal exportator de produse petrochimice) pentru a reduce riscul penuriei.
Metalele
China reprezintă peste 60% din aprovizionarea globală pentru toate metalele, mineralele şi minereurile cunoscute în mod indirect. Dacă urmează să izbucnească o criză, nu anticipăm nicio posibilă sancţiune asupra firmelor chineze. Cu toate acestea, o mare blocată a Chinei de Sud poate creşte în spirală timpul de livrare.
China reprezintă peste 60% din toate metalele, mineralele şi minereurile produse la nivel global. Cu toate acestea, China are o dependenţă uriaşă de petrolul din Orientul Mijlociu.
Liderii mondiali ar putea, eventual, să oprească linia de aprovizionare chineză din Marea Chinei de Sud - colac de salvare pentru economia chineză. Fără linia de aprovizionare din Marea Chinei de Sud, China ar putea intra în faliment.
Acest act ar duce la o creştere drastică a timpului de livrare a tuturor materiilor prime finite, semifabricate şi care provin în prezent din Asia de Est.
Cu toate acestea, un astfel de procedeu este riscant, deoarece ar provoca represalii militare chineze, aşa cum ar provoca represalii militare ruse instaurarea unui no-fly zone în Ucraina.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe