Războiul Israel-Hamas. Bombardamente s-au reluat cu putere în sudul Libanului. Au fost lovite patru localităţi / Şase ţări din America Latină se alătură Africii de Sud în demersul anti-Israel / Israelul, la Haga: genocidul a fost împotriva noastră

Forţele de apărare israeliene au declarat că un tunel descoperit sub oraşul Khan Younis din sudul Fâşiei Gaza a fost folosit de Hamas pentru a ţine ostatici israelieni.

Urmărește
1005 afișări
Imaginea articolului Războiul Israel-Hamas. Bombardamente s-au reluat cu putere în sudul Libanului. Au fost lovite patru localităţi / Şase ţări din America Latină se alătură Africii de Sud în demersul anti-Israel / Israelul, la Haga: genocidul a fost împotriva noastră

UPDATE Un atac aerian israelian a ucis 11 persoane în Gaza

Ultimele atacuri ale Israelului asupra Fâşiei Gaza au ucis cel puţin 151 de persoane, dintre care 11 într-o singură casă, au declarat vineri oficiali palestinieni din domeniul sănătăţii, în timp ce biroul umanitar al ONU a acuzat Israelul că blochează ajutoare în nordul ţării, potrivit Reuters.

UPDATE Germania respinge acuzată de genocid împotriva Israelului

Guvernul german a respins vineri în mod categoric acuzaţiile aduse în faţa instanţei supreme a ONU, potrivit cărora Israelul comite un "genocid" în Gaza, şi a avertizat împotriva "instrumentalizării politice" a acuzaţiei.

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Steffen Hebestreit, a declarat că Israelul "se apără" după atacurile "inumane" ale Hamas din 7 octombrie.

"În lumina istoriei germane şi a crimelor împotriva umanităţii comise în timpul Holocaustului, guvernul german este deosebit de angajat în Convenţia ONU privind genocidul", semnată în 1948, a declarat Hebestreit.

El a spus că această convenţie a marcat un "instrument central" în cadrul dreptului internaţional pentru a preveni un alt Holocaust. Din acest motiv, a spus el, "ne opunem ferm unei instrumentalizări politice" a Convenţiei.

UPDATE Loviturile americano-britanice vor diminua capacitatea Houthi în Marea Roşie, afirmă premierul britanic

Premierul britanic Rishi Sunak a declarat vineri că, în opinia sa, loviturile efectuate de Marea Britanie şi SUA asupra ţintelor militare houthi din Yemen vor diminua capacitatea grupului susţinut de Iran.

"Am efectuat o serie de lovituri împreună cu aliaţii, care, credem noi, vor degrada şi perturba capacitatea - tipurile de lucruri pe care le-am vizat - sunt situri de lansare pentru rachete şi pentru drone", a declarat Sunak reporterilor în timpul unei vizite în Ucraina.

"Indicaţiile iniţiale sunt că aceste lovituri au avut succes ... Scopul nostru este foarte clar, este de a detensiona tensiunile şi de a restabili stabilitatea în regiune", a adăugat el.

UPDATE Spitalul Al-Shifa din Gaza îşi restabileşte parţial serviciile, potrivit OMS

Cel mai mare spital din Gaza, care a fost grav afectat de războiul Israelului împotriva Hamas, a restabilit parţial serviciile, a declarat vineri Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Agenţia de sănătate a ONU a declarat că a ajuns joi, împreună cu partenerii, la spitalul Al-Shifa din nordul Fâşiei Gaza, livrând combustibil şi medicamente de care avea nevoie disperată.

"Echipa a raportat că Al-Shifa, anterior principalul spital din Gaza, a restabilit (parţial) serviciile", a declarat şeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, pe X, fostul Twitter.

UPDATE Turcia furnizează documente pentru procesul de genocid de la Haga împotriva Israelului

Turcia furnizează documente pentru un proces intentat de Africa de Sud împotriva Israelului la instanţa supremă a ONU, sub acuzaţia de comitere a unui genocid împotriva civililor palestinieni, a declarat vineri preşedintele RecepTayyip Erdogan.

Vorbind reporterilor la Istanbul, Erdogan a declarat că Turcia va continua să furnizeze documente, în principal vizuale, privind atacurile Israelului în Gaza.

"Cred că Israelul va fi condamnat acolo. Credem în justiţia Curţii Internaţionale de Justiţie", a declarat Erdogan.

Ministrul israelian de Externe, Israel Katz, l-a descris pe Erdogan ca fiind preşedintele unei "ţări care a comis genocidul armean în trecut" şi că acesta vizează Israelul cu "afirmaţii nefondate".

Israelul nu se numără printre cele peste 30 de ţări care au recunoscut în mod oficial ca genocid uciderea în masă a armenilor de către otomani în 1915. Turcia, înfiinţată în 1923 după prăbuşirea Imperiului Otoman, a negat întotdeauna că a existat o campanie sistematică de anihilare a armenilor.

UPDATE Reprezentantul israelian al apărării la Haga: nu toate conflictele sunt genocide

„Nu toate conflictele sunt genocide. Crima de genocid în dreptul internaţional se distinge ca fiind crima crimelor, culmea răului. Dacă acuzaţiile de genocid ar deveni moneda comună în conflictele armate oriunde ar avea loc, esenţa acelei crime s-ar pierde”. Este ceea ce a declarat reprezentantul apărării israelian, Malcolm Shaw, în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie de la Haga, unde Israelul este acuzat de genocid pentru războiul aflat în desfăşurare în Gaza. Avocatul a subliniat modul în care civilii suferă în toate conflictele armate, „mai ales atunci când una dintre părţi atacă civili şi nu-i pasă” de bunăstarea proprie. În acest sens, un alt avocat al apărării israelian, Galit Rajuan, a subliniat utilizarea de către Hamas a „structurilor aparent civile în scopuri militare. Casele, şcolile, moscheile, facilităţile şi adăposturile ONU sunt toate exploatate în scopuri militare de Hamas, inclusiv ca locuri de lansare de rachete”. „Rezidenţii Gaza au raportat că Hamas a furat ajutoare”, cum ar fi combustibil şi echipamente medicale, a adăugat Rajuan.

UPDATE Semiluna Roşie Palestiniană: Şeful Centrului Medical Khan Younis, dr. Awni Khattab, eliberat

Semiluna Roşie Palestiniană anunţă că şeful Centrului Medical Khan Younis, dr. Awni Khattab, a fost eliberat din detenţia israeliană după 51 de zile. Organizaţia raportează acest lucru într-o postare pe „X”. Khattab a fost eliberat la punctul de trecere Kerem Shalom a graniţei dintre Israel şi Gaza în această dimineaţă, după ce a fost arestat în timp ce evacua pacienţii din spitalul Shifa, din nordul Gazei, în zone sigure din sud, la începutul războiului, adaugă Semiluna Roşie.

UPDATE Şase ţări din America Latină susţin decizia Africii de Sud de a denunţa Israelul pentru genocid

Şase ţări din America Latină susţin decizia Africii de Sud de a denunţa Israelul pentru genocid în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie. Guvernele din Columbia, Brazilia şi Cuba şi-au exprimat sprijinul în declaraţii oficiale publicate individual. Bolivia a susţinut acţiunea întreprinsă de Africa de Sud, numind-o „un pas istoric în apărarea poporului palestinian”. Guvernul nicaraguan, la rândul său, a cerut Israelului să „încheie imediat atacul său militar împotriva poporului palestinian”.

În aceeaşi linie este şi Venezuela, potrivit căreia acţiunea Africii de Sud „trebuie să fie însoţită de întreaga comunitate internaţională”. Poziţia Chile este diferită. Oficialii acestei ţări aa decis să se adreseze independent la Haga, pentru a solicita o anchetă asupra acţiunilor guvernului israelian din Fâşia Gaza.

UPDATE Mass-media libaneză: bombardamentele intense israeliene se reiau în sudul Libanului

Bombardele Israelului în sudul Libanului au reluat intens în această dimineaţă. Despre aceasta a relatat presa libaneză, potrivit căreia raidurile inamice au vizat localităţile Jebbine, Mays al Jabal, Tayr Harfa şi Hula, din sectorul de vest şi central al liniei de demarcaţie dintre cele două ţări.

UPDATE Casa Albă discută cu noul coordonator al ajutoarelor ONU despre creşterea asistenţei pentru Gaza

Un oficial de la Casa Albă a discutat joi cu noul coordonator al ONU pentru ajutor în Gaza, recent numit în funcţie, despre eforturile de creştere a fluxului de asistenţă umanitară pentru civilii din Gaza.

Consilierul adjunct pentru securitate naţională Jon Finer şi-a exprimat "sprijinul ferm al SUA" pentru Sigrid Kaag şi noul său rol, potrivit unui comunicat al Casei Albe.

Oficialii "au discutat despre eforturile reciproce de a creşte cantitatea de asistenţă umanitară care ajunge la civilii din Gaza, precum şi despre măsurile care pot satisface mai durabil nevoile civililor din Gaza pe termen lung", se arată în comunicat.

Kaag a fost numit în această funcţie în decembrie, după ce aceasta a fost creată prin votul Consiliului de Securitate al ONU.

Ea a fost ministru de finanţe şi viceprim-ministru al Olandei înainte de a demisiona din funcţie pentru a se alătura efortului ONU în Gaza.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Tunelul era conectat la un sistem subteran de alte tuneluri sub o zonă civilă din Khan Younis şi avea "sisteme de ventilaţie, alimentare cu energie electrică şi instalaţii sanitare", a declarat joi armata israeliană într-un comunicat.

"După investigarea tunelului, se poate confirma că ostaticii israelieni au fost în interiorul tunelului", a precizat armata israeliană. Tzahal a adăugat că forţele israeliene au găsit peste 300 de puţuri de tunel, "unele dintre ele ducând la tuneluri importante, puţuri tactice şi zone subterane care sunt folosite ca depozite de arme şi zone de luptă".

Armata israeliană a publicat anterior comunicate privind descoperirea tunelurilor făcute de Hamas, pe care Hamas le-a numit "parte integrantă a rezistenţei".

Într-o altă declaraţie a IDF de joi, armata israeliană a declarat că mii de tone de beton şi metal au fost folosite pentru a construi sute de kilometri de tuneluri subterane în Fâşia Gaza.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici