Războiul Israel- Hamas. De ce nu se ajunge la un acord în Gaza?

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken se află în Israel pentru a intensifica presiunea diplomatică într-o ultimă încercare de a asigura o încetare a focului în Gaza şi un acord de eliberare a ostaticilor.

Urmărește
566 afișări
Imaginea articolului Războiul Israel- Hamas. De ce nu se ajunge la un acord în Gaza?

Războiul Israel- Hamas. De ce nu se ajunge la un acord în Gaza?

Discuţiile maraton, mediate de Egipt, Qatar şi Statele Unite, vor fi reluate săptămâna aceasta la Cairo, după o întâlnire de două zile la Doha săptămâna trecută, care s-a concentrat pe propunerile introduse de Washington.
 
Cu toate acestea, decalaje majore între Israel şi Hamas persistă.

Iată principalele puncte divergente 

SFÂRŞITUL RĂZBOIULUI
 
Hamas vrea un acord care să garanteze încheierea războiului din Gaza. Netanyahu a promis „victorie totală” şi doreşte dreptul de a relua luptele în enclava palestiniană până când Hamas nu va mai reprezenta nicio ameninţare pentru israelieni.
 
FRONTIERĂ GAZA-EGIPT
 
Hamas doreşte o retragere completă a israelianului din Fâşia Gaza, inclusiv aşa-numitul Coridor Philadelphi, o porţiune îngustă de 14,5 km lungime de-a lungul graniţei de sud a enclavei de coastă cu Egiptul.
 
Israelul vrea să-şi păstreze controlul asupra coridorului Philadelphi, pe care l-a capturat la sfârşitul lunii mai, după ce a distrus zeci de tuneluri sub el despre care spune că au servit la introducerea ilegală de arme către grupurile militante din Gaza.
 
Se pare că există diviziuni în cadrul conducerii israeliene şi în această chestiune. Netanyahu spune că doar prezenţa trupelor israeliene la graniţă va preveni contrabanda de arme, în timp ce oficialii din domeniul apărării spun că graniţa poate fi monitorizată de la distanţă şi soldaţii pot participa la raiduri dacă este necesar.
 
Ostaticii
 
Planul de încetare a focului în trei etape include eliberarea a 33 de ostatici din categoria umanitară, vii sau morţi, în prima etapă. Netanyahu a spus că doreşte să maximizeze numărul de captivi vii care vor fi eliberaţi în această etapă. Rămân în total 115 ostatici - bărbaţi, femei - fie civili sau soldaţi -, precum şi doi copii, dintre care cel puţin o treime au fost declaraţi morţi în lipsă de autorităţile israeliene.
 
Israelul doreşte, de asemenea, să pună veto asupra identităţii unora dintre prizonierii palestinieni care ar urma să fie eliberaţi în schimb.
 
Acordul 
 
Hamas şi Israelul dau vina de luni de zile pentru impasul discuţiilor. Netanyahu a respins criticile aduse lui în ţară şi în străinătate pentru introducerea de noi cereri în planul iniţial privind graniţa dintre Gaza şi Egipt şi controlul palestinienilor strămuţi.
 
El neagă că ar fi impus noi condiţii şi spune că cererile sale sunt chestiuni vitale de securitate, care sunt în concordanţă cu propunerea iniţială şi stabilesc în principal modul în care va fi implementată.
 
Hamas a spus că noile propuneri ale Washingtonului sunt prea apropiate de poziţiile Israelului. Netanyahu spune că încăpăţânarea Hamas a fost principalul obstacol în calea unui acord.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici