- Home
- Externe
- (06.01.2024, 22:21)
- Iulian Moşneagu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Războiul Israel-Hamas. În noua sa călătorie în Orientul Mijlociu, Blinken se va concentra asupra a ceea ce urmează pentru Fâşia Gaza
Secretarul de stat Antony Blinken va folosi cea de-a patra sa călătorie în Orientul Mijlociu de la începutul conflictului dintre Israel şi Hamas pentru a se concentra asupra viitoarei guvernări a Fâşiei Gaza, a declarat un oficial american de rang înalt, încercând totodată să atenueze ameninţarea unui război regional mai amplu.
Urmărește
476 afișări
Sursă foto: Hepta/Mediafax Foto
UPDATE Blinken afirmă că naţiunile din Orientul Mijlociu trebuie să prevină "ciclul nesfârşit al violenţei"
Blinken a vorbit cu presa sâmbătă seara, după ce s-a întâlnit cu liderii Turciei şi Greciei la începutul unui turneu de o săptămână, menit să calmeze tensiunile care au crescut de la începutul războiului dintre Israel şi Hamas.
Este practic în interesul tuturor naţiunilor din Orientul Mijlociu să limiteze luptele, a declarat Blinken reporterilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Netanyahu plănuieşte să-i concedieze şi pe şefii IDF şi Shin Bet - surse
-
Noul ministru al Apărării din Israel are origini româneşti. Cine este Israel Katz
-
Protestatarii încep să se adune la Ierusalim şi Tel Aviv după ce Gallant a fost demis
"Vrem să ne asigurăm că ţările care au această părere îşi folosesc, de asemenea, legăturile, îşi folosesc influenţa, îşi folosesc relaţiile cu unii dintre actorii care ar putea fi implicaţi pentru a ţine lucrurile sub control, pentru a ne asigura că nu asistăm la extinderea conflictului", a declarat el înainte de a zbura spre Iordania, informează Reuters.
UPDATE Ministrul francez de Externe îndeamnă Iranul să înceteze activităţile destabilizatoare
Ministrul de Externe al Franţei, Catherine Colonna, a declarat sâmbătă că l-a îndemnat pe omologul său iranian să pună capăt activităţilor "destabilizatoare" ale Teheranului şi ale reprezentanţilor săi.
"Iranul şi asociaţii săi trebuie să înceteze imediat acţiunile lor destabilizatoare", a declarat Colonna pe platforma de socializare X, la scurt timp după ce a discutat cu ministrul iranian de externe Hossein Amirabdollahian.
"Nimeni nu ar avea de câştigat de pe urma escaladării", a scris ea.
Îngrijorarea a crescut în legătură cu acţiunile militanţilor Houthi susţinuţi de Iran în Marea Roşie, unde aceştia au vizat mai multe nave maritime, presupus a fi în semn de solidaritate cu Gaza.
UPDATE Hezbollah susţine că 62 de rachete au fost trase asupra unui post israelian - în timp ce o rută maritimă cheie rămâne ameninţată
După ce a avertizat cu privire la un răspuns la uciderea liderului adjunct al Hamas la Beirut, gruparea militantă libaneză Hezbollah afirmă că a lovit un loc cheie din Israel. Între timp, cancelarul Jeremy Hunt admite că noi atacuri asupra rutelor maritime din Marea Roşie ar putea avea un impact asupra economiei britanice.
Hezbollah susţine că a lansat 62 de rachete asupra unui post de observare israelian cheie ca "răspuns preliminar" la asasinarea viceliderului Hamas în această săptămână.
Pe măsură ce tensiunile cresc în Orientul Mijlociu pe fondul războiului Israelului din Gaza, există temeri că conflictul s-ar putea extinde şi la mai multe nave comerciale occidentale, Iranul avertizând asupra unei "bătălii totale cu inamicul".
Sâmbătă dimineaţă, grupul militant libanez Hezbollah a declarat că a lovit un vârf de deal ridicat pe care Israelul se baza pentru "observare aeriană" şi "control aerian".
Sirenele au răsunat în nordul Israelului, armata sa afirmând că "au fost identificate aproximativ 40 de lansări din Liban spre zona Meron din nordul Israelului", deşi nu există rapoarte imediate privind victime sau pagube.
Hezbollah a declarat că moartea lui Saleh al Aroui - un fondator al aripii militare a Hamas, ucis marţi într-o lovitură de dronă israeliană într-o suburbie a Beirutului - nu va rămâne fără răspuns.
Şeful Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah, a declarat vineri că a rămâne "tăcut" ar lăsa tot Libanul vulnerabil la alte atacuri.
Analiştii consideră că atacul cu dronă al Israelului ar putea fi un mesaj pentru aliatul Hamas, Hezbollah, că nici măcar principalul său bastion, Dahiyeh, nu este în afara razei de acţiune a Israelului.
UPDATE IDF spune că a găsit arme aparţinând forţei de elită a Hamas, în urma loviturilor efectuate asupra celulelor teroriste din Gaza
Forţele de Apărare ale Israelului afirmă că trupele au găsit într-o clinică din Gaza echipamente militare aparţinând forţelor de elită Nukhba ale grupării teroriste Hamas, ascunse în saci marcaţi cu logo-ul agenţiei ONU pentru refugiaţi palestinieni UNRWA.
Fiind una dintre principalele organizaţii care furnizează ajutor în Fâşia Gaza, au existat rapoarte anterioare potrivit cărora ambalajele agenţiei umanitare ar fi fost refolosite de grupul terorist.
IDF spune că într-o clădire din apropiere au fost găsite RPG-uri, arme de tip Kalaşnikov şi muniţie.
În plus, armata spune că au fost efectuate lovituri asupra mai multor celule teroriste.
În plus, trupele au localizat un depozit care conţinea zeci de Kalaşnikov-uri, peste o sută de cartuşe, încărcături activate de la distanţă şi un număr de RPG-uri. Forţele au distrus depozitul.
Săptămâna trecută, s-a raportat că Israelul speră să scoată UNRWA din Fâşia Gaza după război. Publicaţia a citat un raport la nivel înalt şi clasificat al Ministerului de Externe care recomandă o serie de etape pentru această mutare, inclusiv un raport cuprinzător privind presupusa cooperare UNRWA între Hamas, care conduce Gaza, şi organismul ONU care oferă servicii sociale şi umanitare în Fâşie.
UPDATE "Eveniment de securitate" maritimă raportat în zona Bab al-Mandab din Marea Roşie - grup maritim britanic
Firma britanică de securitate maritimă Ambrey a primit un raport privind un eveniment de securitate maritimă în zona Bab al-Mandab din Marea Roşie, afirmă firma într-o notă consultativă, fără a da detalii.
Aceasta sfătuieşte echipajele să reducă la minimum mişcările pe punte şi doar echipajul esenţial ar trebui să se afle pe punte.
În ultimele săptămâni, Houthis din Yemen, susţinuţi de Iran, au lansat atacuri cu drone şi rachete care au vizat navele comerciale care tranzitează Marea Roşie şi strâmtoarea Bab el-Mandeb, care leagă Marea Roşie de Golful Aden.
Ei spun că atacurile lor sunt în semn de solidaritate cu palestinienii din Gaza, unde Israelul luptă împotriva teroriştilor Hamas într-un război declanşat de atacul din 7 octombrie.
Houthis au avertizat că vor viza navele care navighează în Marea Roşie şi care au legături cu Israelul, deşi au fost vizate o serie de nave fără nicio legătură evidentă.
Mai multe rachete şi drone au fost doborâte de navele de război americane, franceze şi britanice care patrulează în zonă.
Atacurile pun în pericol o rută de tranzit care transportă până la 12 % din comerţul mondial, ceea ce a determinat Statele Unite să înfiinţeze o forţă navală multinaţională pentru a proteja transportul maritim din Marea Roşie.
UPDATE IDF afirmă că 40 de rachete au fost lansate din Liban spre nordul Israelului şi loveşte o celulă teroristă implicată în lansări
Aproximativ 40 de rachete au fost lansate din Liban spre zona Muntelui Meron din nordul Israelului, afirmă IDF.
În pofida sirenelor răspândite, nu au fost lansate drone sau rachete spre alte zone din nord, adaugă acesta.
Nu există rapoarte privind răniţi în urma tirului de rachete.
IDF afirmă că a lovit o celulă teroristă din sudul Libanului, responsabilă pentru unele dintre lansările de rachete.
UPDATE Rapoarte de explozii în apropiere de Muntele Meron, după ce s-au auzit sirene în circa 90 de oraşe de la graniţa de nord
Există rapoarte despre explozii în apropierea Muntelui Meron, după ce sirenele au sunat în aproximativ 90 de localităţi din apropierea graniţei de nord.
Nu există rapoarte cu privire la răniţi.
O înregistrare video care circulă pe reţelele de socializare pare să arate fum într-o serie de zone din parcul naţional.
Nu este clar dacă fumul a fost cauzat de impacturi sau de interceptări.
Sirenele au avertizat atât asupra rachetelor care se apropie, cât şi asupra infiltrărilor de drone.
UPDATE IDF spune că "incidentul s-a încheiat" după ce sirenele dronelor au sunat în aproximativ 90 de comunităţi din nordul ţării
În urma alarmelor privind suspiciunea de infiltrare a dronelor în Galileea Superioară, Comandamentul Frontului Intern al Forţelor de Apărare ale Israelului spune că "incidentul s-a încheiat".
Nu sunt oferite alte detalii.
Sirenele au sunat în aproximativ 90 de comunităţi de-a lungul graniţei nordice cu Libanul.
UPDATE Sirenele de infiltrare a dronelor sună în zeci de localităţi de la frontiera de nord
Sirenele sună în zeci de comunităţi din apropierea graniţei de nord cu Libanul, avertizând asupra unor suspiciuni de infiltrare a dronelor.
Alertele vin după o acalmie de aproximativ 13 ore.
De la atacul ucigaş al Hamas din 7 octombrie, în care au fost măcelărite aproximativ 1.200 de persoane, majoritatea civili, şi aproximativ 240 au fost luate ostatice, Hezbollah şi facţiunile teroriste palestiniene aliate s-au angajat în confruntări transfrontaliere zilnice cu trupele israeliene de-a lungul graniţei cu Libanul. Teroriştii libanezi au vizat, de asemenea, civili israelieni şi locuinţele acestora, forţând zeci de mii de persoane să evacueze zona.
Ştirea iniţială
Liderii din Orientul Mijlociu sunt mai interesaţi acum să discute scenarii post-conflict pentru Fâşia Gaza decât în trecut, când accentul era pus pe obţinerea unui armistiţiu, potrivit unui oficial de rang înalt al Departamentului de Stat, citat de Bloomberg.
Blinken şi alţi diplomaţi americani vor discuta cu oficialii arabi despre ceea ce trebuie să facă SUA şi Israelul pentru a obţine sprijinul Golfului pentru un viitor post-Hamas în Gaza, a declarat oficialul pentru reporterii care călătoresc cu Blinken. Aceasta include abordarea unor probleme precum guvernanţa, securitatea şi costul imens al reconstrucţiei.
Blinken a aterizat vineri în Turcia, înainte de a face escale în Golf, precum şi în Israel şi Egipt, aceasta fiind cea mai recentă rundă de diplomaţie a secretarului de stat de când Hamas a atacat Israelul pe 7 octombrie şi Israelul a lansat o campanie militară pentru a alunga grupul din Fâşia Gaza.
Miza a devenit mai mare în ultimele zile, după ce Hamas a declarat că Israelul a efectuat un atac cu dronă în capitala Libanului, Beirut, care a ucis unul dintre înalţii oficiali ai grupului militant şi a provocat noi temeri că acest conflict ar putea declanşa un război regional.
Prevenirea acestui scenariu va fi, de asemenea, unul dintre principalele obiective ale lui Blinken, chiar dacă SUA continuă atacurile împotriva militanţilor din Irak şi Siria după o serie de atacuri asupra bazelor americane.
De asemenea, SUA are în vedere lovituri militare împotriva rebelilor houthi din Yemen, susţinuţi de Iran, care au perturbat transportul maritim global printr-o serie de atacuri asupra navelor comerciale din Marea Roşie.
"Secretarul se va concentra pe o serie de probleme critice în această călătorie", a declarat joi purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, reporterilor. "Nu ne aşteptăm ca fiecare conversaţie din această călătorie să fie uşoară".
Nu în ultimul rând, printre obstacole se numără diviziunile din interiorul Israelului. Joi, ministrul apărării, Yoav Gallant, a distribuit un plan de guvernare în Gaza, pornind de la ipoteza că Hamas va fi învins. Acesta ar prevedea ca organismele palestiniene să guverneze regiunea fără prezenţa civilă israeliană. De asemenea, a fost evocată şi perspectiva unui grup operativ multinaţional, posibil alcătuit din naţiuni vest-europene şi unele state arabe, care să îşi asume responsabilitatea pentru reconstrucţia Fâşii Gaza.
Aceste idei s-au confruntat cu opoziţia unor miniştri israelieni. La începutul acestei săptămâni, Departamentul de Stat a criticat doi miniştri israelieni pentru că au cerut ca palestinienii să fie relocaţi în alte ţări. Unul dintre acei oficiali, ministrul securităţii naţionale Itamar Ben Gvir, a pledat pentru colonii israeliene în fâşie, precum şi pentru posturi militare pe întreg teritoriul.
Hamas s-a infiltrat în Israel pe 7 octombrie, a ucis aproximativ 1.200 de persoane şi a răpit alte 240. Mai mult de 100 de ostatici încă sunt în Gaza. Autorităţile sanitare conduse de Hamas în această zonă spun că loviturile de represalii ale Israelului au ucis aproximativ 22.000 de persoane.
Citește pe alephnews.ro: Greșesc sau nu sondajele americane? Care sunt cele 3 scenarii în care ar putea câștiga Kamala Harris alegerile din SUA
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Rezultatele din șapte state swing vor decide Președintele SUA. Republicanii susțin că Trump va lua Pennsylvania, care are cele mai multe voturi electorale
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a ales de averea Ronei Hartner. Motivul pentru care fiica ei nu a primit o moștenire prea mare
CANCAN.RO
„Eu sunt Ilinca”. Soția lui George Simion anunță o surpriză editorială în podcast-ul lui Codin Maticiuc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe