- Home
- Externe
- (25.12.2023, 19:22)
- Iulian Moşneagu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Războiul Israel - Hamas. Sărbători sumbre în Ţara Sfântă în contextul conflictului. Armata israeliană continuă atacurile în Fâşia Gaza
- Palestinienii au declarat că nu simt "nicio bucurie" de Crăciun, în timp ce Israelul continuă bombardamentele în Fâşia Gaza, fără să se întrevadă un sfârşit al războiului.
- Comunitatea creştină din Cisiordania se roagă pentru pace în Gaza.
Urmărește
3762 afișări
UPDATE Terorişti palestinieni au lansat cel puţin 12 rachete spre Ashkelon din Gaza
Teroriştii palestinieni din Fâşia Gaza au tras un tir de cel puţin 12 rachete asupra oraşului Ashkelon, situat pe coasta sudică, potrivit unor înregistrări video.
Sirenele au răsunat în zona industrială din sudul Ashkelonului, precum şi în comunităţile din apropiere Netiv Ha'assara, Zikim şi Karmia.
Imaginile surprinse de camerele de supraveghere din Netiv Ha'assara arată tirul de rachete.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
-
Azerbaidjanul „se aşteaptă ca partea rusă să recunoască” doborârea avionului de pasageri
-
Finlanda crede că o navă din flota fantomă a Rusiei a tăiat cablul submarin din Marea Baltică
-
Thailanda se alătură BRICS ca stat partener
Nu sunt raportate răniţi sau pagube.
De asemenea, nu există o revendicare imediată a responsabilităţii pentru tirul de rachete, deşi se crede că Hamas se află în spatele atacului.
UPDATE 244 de avioane cargo şi 20 de nave americane livrează peste 10.000 de tone de echipament militar în Israel
244 de avioane de transport şi 20 de nave americane au livrat Israelului peste 10.000 de tone de armament şi echipament militar de la începutul războiului, relatează Channel 12.
Ministerul Apărării a făcut achiziţii suplimentare de 40 de miliarde de NIS (aproape 2,8 miliarde de dolari) de la SUA, se precizează.
În plus, relatează acesta, toate liniile de producţie ale industriei militare israeliene funcţionează non-stop.
Reportajul televiziunii urmează comentariilor făcute de Tally Gotliv, deputat Likud, care a afirmat la o reuniune a fracţiunii, mai devreme astăzi, că cantitatea de bombardamente de artilerie asupra ţintelor Hamas din sudul Fâşiei Gaza "a scăzut dramatic în ultimele trei săptămâni".
Raportul TV abordează, de asemenea, ceea ce spune că au fost afirmaţii potrivit cărora IDF este angajat în "economia de armament" - cu alte cuvinte, că conservă muniţia pentru a se asigura că nu se termină. Acesta spune că nu a existat niciun caz de la începutul războiului în care Forţele Aeriene să nu fi atacat sau forţele terestre să nu fi tras din cauza lipsei de muniţie.
Pe 6 decembrie, Ministerul Apărării a dat publicităţii sosirea celui de-al 200-lea avion cargo american care transporta echipament militar pentru IDF. "Livrarea semnificativă marchează punctul culminant al unui efort comun condus de Misiunea de achiziţii din SUA a Ministerului Apărării, în colaborare cu Direcţia de producţie şi achiziţii a IMOD, Divizia de planificare a IDF şi Divizia de tehnologie şi logistică a IDF", a declarat atunci.
Citând, de asemenea, cifra de 10.000 de tone, acesta a precizat că echipamentele militare livrate Israelului de la începutul războiului au inclus "vehicule blindate, armament, echipamente de protecţie personală, materiale medicale, muniţie şi multe altele".
UPDATE Netanyahu i-ar fi interzis lui Gallant să poarte discuţii despre ostatici cu şeful Mossadului
Premierul Benjamin Netanyahu l-a împiedicat pe ministrul apărării Yoav Gallant să organizeze întâlniri pentru a discuta despre eforturile de a asigura eliberarea ostaticilor rămaşi în Gaza atunci când şeful Mossad, David Barnea, este prezent, relatează Channel 12.
Citând surse guvernamentale, raportul afirmă că Netanyahu nu îl poate împiedica pe Gallant să se întâlnească cu înalţi oficiali militari şi de securitate, dar i-a interzis să îl includă pe Barnea atunci când premierul nu face parte din discuţie.
În cel puţin două ocazii, Gallant l-a invitat pe Barnea să participe la întâlniri şi a primit mesaje de la biroul lui Netanyahu că premierul dezaprobă, potrivit raportului.
Biroul lui Gallant nu a răspuns la raport.
Biroul premierului a declarat în răspuns că nu au existat astfel de limitări pentru Gallant sau Barnea.
Dar "cabinetul de război" este singurul organism care "trasează politica şi decide în chestiunea ostaticilor şi a celor dispăruţi' şi acolo "nu există nicio excepţie", precizează biroul premierului.
Barnea a fost puternic implicat în acordul de armistiţiu temporar negociat de Qatar luna trecută, care a dus la eliberarea a 105 ostatici civili, majoritatea femei şi copii israelieni, precum şi a unor cetăţeni thailandezi şi a unui cetăţean filipinez.
UPDATE Trupele au găsit o maşină aparţinând unui ostatic şi un camion Hamas la spitalul din nordul Gaza
Forţele de apărare israeliene au găsit o maşină aparţinând unui ostatic israelian şi o camionetă a Hamas la spitalul indonezian din nordul Fâşiei Gaza, evidenţiind şi mai mult utilizarea centrelor medicale din Fâşie de către gruparea teroristă.
Trupe ale unităţii de comando Shayetet 13 a Marinei şi rezervişti ai Brigăzii 551 au făcut raiduri la spital în ultimele săptămâni, găsind "o serie de materiale care îl leagă de activităţile Hamas", afirmă IDF într-o declaraţie.
O camionetă Toyota albă care conţinea arme, similare celor folosite de Hamas în timpul atacului din 7 octombrie asupra sudului Israelului, a fost găsită în complex, împreună cu o Toyota Corolla cu numere de înmatriculare israeliene.
Toyota Corolla aparţinea familiei lui Samar Talalka, un ostatic israelian care a fost ucis din greşeală de către trupele IDF în Shejaiya la începutul acestei luni.
În interiorul maşinii, trupele au găsit pete de sânge care au fost identificate ca aparţinând unui alt ostatic, precum şi părţi ale unui lansator RPG, potrivit IDF.
IDF a acuzat Hamas că foloseşte centrele medicale din Gaza, inclusiv spitalul indonezian, ca baze.
O reţea masivă de tuneluri Hamas, descoperită şi distrusă recent de trupele IDF în zona Jabaliya, avea ramificaţii care treceau pe sub centrul medical.
În timpul luptelor în curs de desfăşurare în Gaza, IDF afirmă că a identificat agenţi înarmaţi ai forţelor de elită Nukhba ale Hamas în interiorul spitalului, care ar fi fost folosit ca punct de pregătire.
UPDATE Cabinetul de război se va reuni pentru a discuta propunerea egipteană de eliberare a ostaticilor
Cabinetul de război se reuneşte în această seară pentru a discuta partea din propunerea egipteană care ar putea elibera mai mulţi ostatici deţinuţi de teroriştii din Gaza.
Cabinetul de război va discuta, de asemenea, despre evoluţiile de la graniţa de nord a Israelului, după presupusa lovitură israeliană din Damasc care a ucis un oficial de rang înalt al IRGC, potrivit presei evreieşti.
Planul general egiptean, despre care se spune că ar fi respins de Hamas şi Jihadul Islamic, ar urma să pună capăt ostilităţilor în Gaza, Hamas să renunţe la controlul asupra Fâşiei în schimbul unei încetări permanente a focului şi să elibereze toţi ostaticii rămaşi, în trei etape.Prima etapă a planului egiptean ar fi o încetare a luptelor timp de două săptămâni, care ar putea fi prelungită la trei sau patru, în schimbul eliberării a 40 de ostatici - femei, minori şi bărbaţi în vârstă, în special cei bolnavi.
În schimb, Israelul ar urma să elibereze 120 de prizonieri palestinieni de securitate din aceleaşi categorii. În acest timp, ostilităţile ar înceta, tancurile israeliene s-ar retrage, iar ajutorul umanitar ar intra în Gaza.În cea de-a doua fază ar urma să aibă loc o "discuţie naţională palestiniană" sponsorizată de Egipt, menită să pună capăt diviziunii dintre facţiunile palestiniene - în principal Autoritatea Palestiniană dominată de partidul Fatah şi Hamas - şi să conducă la formarea unui guvern tehnocrat în Cisiordania şi Gaza, care să supravegheze reconstrucţia Fâşiei şi să pregătească terenul pentru alegerile parlamentare şi prezidenţiale palestiniene.
Cea de-a treia etapă ar include o încetare a focului cuprinzătoare, eliberarea ostaticilor israelieni rămaşi, inclusiv a soldaţilor, în schimbul unui număr care urmează să fie stabilit de către autorităţile palestiniene de securitate, deţinuţi în închisorile israeliene afiliate la Hamas şi la gruparea teroristă palestiniană Jihadul Islamic - inclusiv cei arestaţi după 7 octombrie şi unii condamnaţi pentru infracţiuni teroriste grave. În această fază, Israelul şi-ar retrage forţele din oraşele din Fâşia Gaza şi ar permite locuitorilor din Gaza strămutaţi din nordul enclavei să se întoarcă la casele lor.Netanyahu a declarat mai devreme astăzi că Israelul depune "toate eforturile" pentru a-i aduce acasă pe ostatici, precizând că acest efort necesită "presiune militară" pentru a avea succes.
"Nu ne vom opri din luptă", a declarat el în timpul unei sesiuni parlamentare speciale, la care au participat şi familiile ostaticilor, adăugând că "avem nevoie de timp". "Nu avem timp", strigă o rudă de la tribuna Knessetului, după care familiile scandează "Acum! Acum! Acum!", cerând eliberarea imediată a ostaticilor.
UPDATE Imagini filmate de IDF arată un atac cu dronă asupra unui agent Hamas înarmat cu RPG în oraşul Gaza
IDF publică imagini care arată un atac cu dronă asupra unui agent Hamas înarmat cu RPG în oraşul Gaza, astăzi.
Potrivit IDF, în timp ce Brigada Nahal se pregătea pentru o ofensivă împotriva batalionului Daraj-Tuffah al Hamas în oraşul Gaza, trupele au observat un agent Hamas cu un RPG care se apropia de ele.
Trupele au solicitat un atac aerian, ucigând agentul.
Într-un alt atac, care a avut loc ieri, o dronă a Forţelor Aeriene a vizat mai mulţi agenţi Hamas care lansaseră o dronă încărcată cu explozibil care urma să vizeze trupele Brigăzii Givati în zona Khan Younis, potrivit IDF.
Operatorul dronei IAF a instruit trupele Givati să intre într-o clădire din apropiere pentru a fi protejaţi de atacul aerian asupra celulei Hamas.
UPDATE Teheranul ameninţă cu un răspuns la uciderea unui înalt oficial al IRGC în Siria în urma unui presupus atac israelian
Corpul Gardienilor Revoluţiei Islamice din Iran ameninţă că va răspunde la uciderea unui ofiţer de rang înalt în Siria, care ar fi fost ucis într-un atac aerian israelian.
Într-o declaraţie difuzată de mass-media iraniană, IRGC confirmă că generalul de brigadă Razi Mousavi, un consilier militar de rang înalt în Siria, a fost ucis într-un atac în apropiere de Damasc.
Mousavi era responsabil de coordonarea unei alianţe militare între Iran şi Siria şi se credea că era puternic implicat în eforturile Teheranului de a furniza arme reprezentanţilor din zonă, inclusiv Hezbollah din Liban.
IRGC afirmă că ”regimul sionist uzurpator şi barbar va plăti pentru această crimă”.
UPDATE În timpul vizitei în Gaza, Netanyahu primeşte o informare privind infrastructura teroristă ”în inima zonelor civile”
Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a vizitat mai devreme nordul Gaza şi a fost informat de comandanţii IDF din teren cu privire la progresul războiului împotriva Hamas, precum şi la cantitatea mare de muniţii şi tuneluri pe care armata le descoperă pe întreg teritoriul.
Netanyahu a fost informat cu privire la muniţiile pe care forţele IDF le găsesc în aproape fiecare clădire din teritoriu şi cu privire la reţeaua extinsă de tuneluri pe care Hamas le-a construit sub Gaza "în inima zonelor civile", adaugă comunicatul.
UPDATE Atacurile aeriene israeliene au ucis 100 de persoane într-una dintre cele mai mortale nopţi de război, spun oficialii din Gaza
Medicii au declarat că o lovitură aeriană israeliană în Khan Younis, în sudul Fâşiei Gaza, a ucis 23 de persoane, ridicând numărul total al victimelor palestiniene din această noapte la peste 100.
O parte din mica comunitate creştină din Gaza a luat o pauză de la conflict şi suferinţă pentru a sărbători Crăciunul.
Mai mulţi locuitori au făcut apel pe reţelele de socializare pentru ca oamenii să le ofere adăpost, deoarece au rămas fără adăpost după ce şi-au părăsit casele din Bureij.
Armata israeliană a declarat că analizează raportul privind un incident din Maghazi şi că se angajează să reducă la minimum daunele provocate civililor. Hamas neagă acuzaţia israeliană că operează în zone dens populate sau că foloseşte civili ca scuturi umane.
Semiluna Roşie palestiniană a publicat imagini cu locuitorii răniţi care sunt transportaţi la spitale. Aceasta a declarat că avioanele de război israeliene bombardează drumurile principale, împiedicând trecerea ambulanţelor şi a vehiculelor de urgenţă.
Clerul a anulat sărbătorile din Betleem, oraşul palestinian ocupat de Israel din Cisiordania, unde tradiţia creştină spune că Iisus s-a născut într-un grajd în urmă cu 2.000 de ani.
Creştinii palestinieni au ţinut o veghe de Crăciun la Bethleem cu lumânări, cu imnuri şi rugăciuni pentru pace în Gaza, în loc de sărbătorile obişnuite.
UPDATE Papa deplânge "situaţia umanitară disperată" din Gaza şi face apel la încetarea focului
Papa Francisc a deplâns luni, în mesajul său de Crăciun, situaţia umanitară disperată a palestinienilor din Gaza şi a făcut apel la o încetare imediată a focului şi la eliberarea ostaticilor.
"Inima mea este îndurerată de victimele atacului abominabil din 7 octombrie şi reiterez apelul meu urgent pentru eliberarea celor care sunt încă ţinuţi ostatici", a spus Francisc, în vârstă de 86 de ani, în tradiţionalul său mesaj Urbi et Orbi.
"Pledez pentru încetarea operaţiunilor militare şi fac apel la o soluţie la situaţia umanitară disperată printr-o deschidere la furnizarea de ajutor umanitar", a spus el în faţa miilor de credincioşi adunaţi în Bazilica Sfântul Petru din Vatican.
La aproape trei luni de la începutul războiului dintre Israel şi Hamas, situaţia umanitară din Fâşia Gaza este catastrofală, potrivit ONU, 85 la sută din populaţie fiind strămutată.
Comunitatea creştină din Cisiordania se roagă pentru pace în Gaza
O linişte neobişnuită s-a aşternut pe străzile din Zababdeh, un sat palestinian care găzduieşte una dintre cele mai mari comunităţi creştine din Cisiordania ocupată.
În orice altă zi de Crăciun, creştinii palestinieni ar fi venit din oraşele învecinate pentru a se bucura de luminile de basm şi de piaţa festivă din satul cu aproximativ 5.000 de locuitori.
Dar, în timp ce războiul face ravagii în Gaza şi violenţele cresc şi în Cisiordania, comunitatea creştină de aici nu are chef să sărbătorească Crăciunul.
În acest an, membrii săi se roagă pentru pace şi deplâng morţii, fiind îngrijoraţi de violenţele care au loc chiar mai aproape de casă.
Patriarhul latin al Ierusalimului evocă suferinţa din Gaza la slujba de Crăciun
În ajunul Crăciunului, fumul s-a ridicat deasupra teritoriului asediat al Fâşiei Gaza.
În Betleem, slujba de Crăciun a fost ţinută fără prea multă bucurie, a declarat un corespondent France 24 din Cisiordania.
Patriarhul latin al Ierusalimului, Pierbattista Pizzaballa, a vorbit în timpul slujbei despre violenţele de neînţeles din Fâşia Gaza.
Palestinienii nu simt "nicio bucurie" de Crăciun în timp ce Israelul bombardează Gaza
Palestinienii au declarat că nu simt "nicio bucurie" de Crăciun, în timp ce Israelul continuă bombardamentele în Fâşia Gaza, fără să se întrevadă un sfârşit al războiului care, potrivit Hamas, a făcut peste 20.000 de victime.
Festivităţile au fost efectiv abandonate în oraşul Betleem din Cisiordania ocupată, venerat ca locul de naştere al lui Iisus Hristos, cu puţini credincioşi sau turişti pe străzile de obicei pline de lume.
În Fâşia Gaza asediată, Ministerul Sănătăţii, condus de Hamas, a declarat luni dimineaţa că loviturile israeliene au ucis cel puţin 18 persoane în oraşul Khan Yunis din sud.
"Nu există nicio bucurie. Nu există brad de Crăciun, nu există decoraţiuni, nu există cină în familie, nu există sărbători", a spus un palestinian. "Mă rog ca acest război să se termine curând".
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău – suprema ta investiție – după 12 ani de școală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu știi și te enervezi. Sau știi și te enervezi
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Israelul a efectuat atacuri aeriene asupra aeroportului internațional din Yemen. A fost vizată infrastructura militară a rebelilor Houthi
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe