Războiul Israel-Hamas: Un an cu număr record de decese în rândul jurnaliştilor

Anul trecut, de la începutul conflictului dintre Israel şi Hamas, a fost cel mai fatal pentru jurnalişti, conform organizaţiilor internaţionale de protecţie a presei. Potrivit Comitetului pentru Protecţia Jurnaliştilor şi Reporteri fără Frontiere, cel puţin 128 de jurnalişti au fost ucişi.

Urmărește
246 afișări
Imaginea articolului Războiul Israel-Hamas: Un an cu număr record de decese în rândul jurnaliştilor

Războiul Israel-Hamas: Un an cu număr record de decese în rândul jurnaliştilor

Majoritatea acestora au fost lucrători media palestinieni din Gaza, care au murit în urma atacurilor aeriene israeliene. Unii dintre aceştia purtau echipamente de protecţie care îi identificau ca membri ai presei. Organizaţiile media au acuzat armata israeliană că vizează în mod deliberat jurnaliştii, relatează CNN.

Armata israeliană a declarat că nu are intenţia de a viza jurnaliştii, dar a recunoscut că nu poate garanta siguranţa reporterilor într-o „zonă militară activă”. Aceasta a acuzat Hamas de plasarea operaţiunilor militare în apropierea jurnaliştilor şi civililor.

De asemenea, armata a afirmat că unii jurnalişti palestinieni au fost implicaţi în atacurile din 7 octombrie sau că sunt membri ai Hamas, acuzaţii pe care organizaţiile media le contestă vehement.

Multe organizaţii media, inclusiv CNN, şi-au evacuat personalul din Gaza împreună cu familiile lor cât mai repede posibil. Gaza a fost întotdeauna un loc dificil pentru reportaj, din cauza restricţiilor de intrare şi ieşire şi a presiunii exercitate de Hamas asupra disidenţei.

În Israel, jurnaliştii au raportat o creştere semnificativă a atacurilor fizice. Uniunea Jurnaliştilor din Israel a notat cel puţin 40 de astfel de incidente începând cu 7 octombrie, provenind atât din partea forţelor de securitate, cât şi din partea civililor. Patru jurnalişti israelieni au fost ucişi în atacurile din 7 octombrie, iar alţii au supravieţuit cu greu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici