Războiul Israel-Hamas. Votul Consiliului de Securitate al ONU privind încetarea focului în Gaza, amânat din nou / Discuţiile pentru eliberarea ostaticilor sunt "pozitive"

  • Votul Consiliului de Securitate al ONU privind o rezoluţie care cere o pauză în războiul dintre Israel şi Hamas a fost amânat din nou, deoarece membrii nu au ajuns la un acord asupra formulării
  • Discuţiile pentru eliberarea ostaticilor sunt "pozitive", dar acordul nu este iminent
  • SUA, NATO şi UE condamnă atacurile Houthi asupra navelor din Marea Roşie
Urmărește
529 afișări
Imaginea articolului Războiul Israel-Hamas. Votul Consiliului de Securitate al ONU privind încetarea focului în Gaza, amânat din nou / Discuţiile pentru eliberarea ostaticilor sunt "pozitive"

UPDATE Un nou acord de armistiţiu în Gaza este foarte aproape. Întâlnire între directorul CIA, şeful Mossad şi prim-ministrul din Qatar

Propunerea vine după ultimele runde de discuţii între oficialii americani, israelieni şi qatarezi. Directorul CIA, Bill Burns, şeful Mossad, David Barnea, şi prim-ministrul din Qatar, şeicul Mohammed Bin Abdulrahman al-Thani, s-au întâlnit la Varşovia pentru a discuta despre potenţialul unui nou acord privind ostaticii. Israelul, care nu negociază direct cu Hamas, a prezentat acordul prin intermediul Qatarului.

Pactul prevede o pauză în lupte de până la o săptămână şi eliberarea a 40 de ostatici, inclusiv multe dintre femeile şi copiii pe care Hamas acceptase anterior să îi elibereze, precum şi a ostaticilor care au nevoie de îngrijiri medicale, potrivit oficialului. De asemenea, acordul ar urma să permită un flux suplimentar de ajutor umanitar în Gaza.

Oficialul a subliniat că discuţiile sunt în curs de desfăşurare şi că nu s-a ajuns încă la un acord oficial. Publicaţia Axios a fost prima care a relatat despre propunerea israeliană.

În cazul în care toate părţile vor semna acordul, acesta ar marca primul acord de acest fel de la 22 noiembrie, când Israelul şi Hamas au convenit asupra unei încetări a focului şi asupra eliberării a 150 de prizonieri palestinieni pentru 50 de ostatici. Ostaticii au fost capturaţi la 7 octombrie în timpul unei incursiuni a Hamas pe teritoriul Israelului.

Până în prezent, peste 100 de ostatici au fost eliberaţi din Gaza.

Discuţiile pentru eliberarea ostaticilor sunt "pozitive"

Întâlnirea dintre premierul Qatarului, şefii Mossadului şi ai Agenţiei Centrale de Informaţii a SUA (CIA) privind măsurile de eliberare a altor ostatici deţinuţi de Hamas a fost "pozitivă", potrivit unei surse citată de Reuters.

"Discuţiile au fost pozitive, negociatorii explorând şi discutând diferite propuneri în încercarea de a progresa în negocieri", a declarat sursa.

"Cu toate acestea, nu se aşteaptă un acord iminent".

Benjamin Netanyahu a declarat astăzi că "l-a trimis pe şeful Mossad în Europa de două ori pentru a promova un proces de eliberare a ostaticilor noştri".

"Cerinţa este de a-i aduce pe toţi acasă", a spus dl Netanyahu.

Discuţiile dintre prim-ministrul qatarez Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, care este şi ministru de externe al statului din Golf, directorul Mossad, David Barnea, şi directorul CIA, Bill Burns, au urmat unei întâlniri a celor trei în Europa săptămâna trecută.

SUA, NATO şi UE condamnă atacurile Houthi asupra navelor din Marea Roşie

SUA, Uniunea Europeană, NATO şi mai multe ţări, inclusiv Yemen, au emis marţi o declaraţie comună în care au condamnat "interferenţa rebelilor Houthi cu drepturile şi libertăţile de navigaţie", pe fondul atacurilor din Marea Roşie.

"Subsemnaţii încurajează în continuare toate statele să se abţină de la facilitarea sau încurajarea Houthi. Nu există nicio justificare pentru aceste atacuri, care afectează multe ţări dincolo de pavilioanele sub care navighează aceste nave", au precizat semnatarii declaraţiei.

Votul Consiliului de Securitate al ONU privind Gaza a fost amânat din nou, afirmă surse diplomatice

Votul Consiliului de Securitate al ONU privind o rezoluţie care cere o pauză în războiul dintre Israel şi Hamas a fost amânat din nou, deoarece membrii s-au certat asupra formulării.

Trei surse diplomatice au declarat că votul asupra textului, a cărui ultimă versiune solicită "suspendarea" ostilităţilor, a fost amânat pentru miercuri.

Membrii consiliului se străduiesc să găsească un teren comun asupra rezoluţiei, al cărei vot a fost amânat de mai multe ori pe parcursul zilei, potrivit unor surse diplomatice, după ce a fost amânat luni.

Israelul, susţinut de Washington, membru permanent al Consiliului de Securitate cu drept de veto, s-a opus utilizării termenului de "încetare a focului".

Acesta s-a dovedit a fi unul dintre punctele de blocaj pentru organismul divizat, diplomaţii certându-se dacă să ceară o "pauză" sau un "armistiţiu", sau să califice orice încetare a focului drept "umanitară". 

Tensiunile actuale vin după un impas la începutul acestei luni, când Statele Unite, în ciuda presiunii fără precedent a secretarului general al ONU, Antonio Guterres, au blocat adoptarea unei rezoluţii a Consiliului de Securitate privind războiul.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici