- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Războiul s-a terminat, însă nimeni nu ştie cum să oprească luptele
AUTOR: GEORGE FRIEDMAN
Sursa foto: AP / Mediafax Foto
A trecut mai bine de un an şi jumătate de când Rusia a lansat un atac asupra Ucrainei. Războiul nu s-a desfăşurat cum ar fi vrut ruşii, asta dacă nu şi-au dorit cumva să sufere pierderi şi să nu poată să distrugă ucrainenii. Ruşii s-au aşteptat la un război scurt, în care să destrame armata ucraineană şi dorinţa acesteia de a rezista. Dacă dezamăgeau, ştiau că americanii, după puţin timp, ar fi crescut livrările de arme trimise Ucrainei şi ar fi riscat, astfel, un război prelungit.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Ucraina îşi apără teritoriul, deci moralul este crescut. Misiunea ucraineană a fost să forţeze o retragere rusească de-a lungul graniţei. Prima sa strategie s-a bazat pe agilitate, pe dislocarea unor unităţi mici care să atace forţele ruseşti, care se deplasau greu. Însă ruşii au mers în poziţii defensive deja pregătite, cu arme grele, astfel că strategia ucraineană a devenit mai puţin eficientă. Creşterea livrărilor de arme americane şi NATO a provocat mai multe victime, atât în poziţiile defensive, cât şi ofensive.
Războiul americano-rus a fost, cumva, diferit de războiul ruso-american. Am mai scris despre asta. Teama Rusiei a fost că forţele americane de-a lungul graniţei ucrainene ar putea ataca Moscova, la 300 de km distanţă. Americanii s-au temut că destrămarea Ucrainei ar aduce forţele ruseşti mai aproape de graniţa estică a statelor NATO, reîncepând astfel un Război Rece. De aceea, războiul are prea puţin de-a face cu Ucraina, ca să nu mai spun că a distrus ţara şi se îndreaptă spre un război rece periculos şi dureros.
Privind-o astfel, invazia rusească în Ucraina a fost, de fapt, o acţiune desfăşurată împotriva americanilor. Răspunsul americanilor a avut nu doar scopul blocării acţiunii, ci creşterea posibilităţii ca cea mai mare frică a Rusiei să se concretizeze: forţele ucrainene, cu ajutorul echipamentului american, să înainteze spre cea mai sensibilă graniţă a Rusiei. Se poate ca niciuna dintre părţi să nu fi avut drept obiective aceste acţiuni, însă niciuna nu o respinge pe cealaltă.
Prin urmare, ruşii au trecut la poziţii de defensivă. Au continuat să lanseze operaţiuni ofensive, însă acestea nu erau într-atât de puternice încât să îşi atingă obiectivele. Aceste operaţiuni s-au transformat în defensivă. Ucrainenii au încercat să desfăşoare operaţiuni ofensive, întotdeauna ţinând şi trupe deoparte, în cazul unei ofensive ruseşti neaşteptate. Ambele părţi au vorbit despre ofensivă şi au lansat astfel de operaţiuni, însă nu au avut îndeajuns de multă putere pentru a-şi menţine propria apărare. Aşadar, asistăm la un fel de război îngheţat, în care nevoia de a menţine poziţiile face imposibilă angajarea în luptă a forţelor necesare care să atingă obiectivele iniţiale. Acest tip de război se transformă într-o mocirlă politică, în care ambelor părţi le este teamă că orice acţiune ar putea avea consecinţe politice pentru iniţierea discuţiilor de pace.
Zelenski a crezut că, dacă intervenţia americană nu a împins ruşii să se retragă, atunci ar putea cel puţin să permită Ucrainei să contraatace la scară largă. Însă SUA sunt angajate în conflict într-un mod diferit: ţin Rusia departe de NATO. Vor oferi îndeajuns de multă forţă pentru a ţine ruşii la distanţă, dar nu suficientă pentru a-i distruge (n.tr. pe ruşi).
Rusia a ţinut SUA departe de graniţa sa şi cam atât. Ucraina a menţinut suveranitatea asupra unei părţi destul de mari a teritoriului său. SUA au transformat ideea unei pătrunderi a ruşilor dincolo de Ucraina să fie foarte improbabilă.
SUA şi-au atins scopul, în timp ce Rusia şi Ucraina nu au făcut-o şi nici nu o vor face. Cu toate acestea, nici nu au fost distruse (n.tr. Rusia sau Ucraina). Ucraina este, acum, o ţară divizată, însă o bună parte din ea este intactă şi ar putea revendica victoria, iar Rusia a trecut de vechea sa graniţă şi poate, de asemenea, să revendice o mică victorie. Ambele ar putea aduce motive umanitare pentru a încheia războiul.
Iar acum morţii. Şi-au dat viaţa pentru nimic mai mult decât pretinderea victoriei, dar nicio persoană raţională nu va crede că rezultatul ar fi o desconsiderare pentru cei morţi. Deci după ce s-au luptat şi apărat pentru aproape doi ani, este destul de clar cum se încheie războiul. Cât va dura până când liderii vor admite ceea ce este evident? Toţi au pierdut războiul, iar în scurt timp o vor face şi liderii. Iar acest lucru va întârzia pacea inevitabilă.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO