- Home
- Externe
- (28.02.2023, 18:33)
- Alexandru Gologan , , Alexandru Stan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Războiul din Ucraina, ziua 370. Războiul Dronelor / Se dau lupte grele în Bahmut / Alerta anti-aeriană a fost activată în toată ţara / Ucraina are calea deschisă spre NATO / Putin a publicat decretul prin care Rusia iese din New Start / În timp ce Moldova tremură, Kazahstan nu se teme de Moscova / Camere de tortură în Harkov
- Occidentul trebuie să înţeleagă preocupările de securitate ale Rusiei şi principiul indivizibilităţii securităţii, potrivit lui Dmitri Peskov
- Trupele ruse ajutate de mercenarii Wagner încolţesc oraşul strategic Bahmut
- Un nou scandal de corupţie zguduie Ucraina: tot mai mulţi înalţi oficiali ucraineni sunt bănuiţi că ar fi colaboratori ruşi
Urmărește
11803 afișări
Războiul Dronelor - mai multe detalii AICI
Ziua de 27 februarie a început cu un atac al dronelor iraniene. Cele mai multe dintre ele au fost doborâte - 11 din 14. Din păcate, au fost şi lovituri. Fragmente din trei vehicule aeriene fără pilot au fost găsite în Belgorod în acelaşi timp
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
UE s-ar putea extinde: O ţară din Europa vrea să organizeze un referendum pentru a adera la UE
-
Dronele ucrainene ar fi distrus un depozit de muniţie rusesc în regiunea Rostov
-
Avertismentul unor lideri europeni: NATO nu poate apăra Europa fără SUA în faţa Rusiei
UPDATE 22:30 - Schimbare la danezi pentru sporirea Apărării
UPDATE 22:00 - Expulzări din Moldova
UPDATE 21:30 - CPI ia Rusia la puricat
UPDATE 21:00 - Griji pentru Zaporojie
UPDATE 20:10 Ucraina descoperă încă două camere de tortură ruseşti la Harkov
Încă două camere noi de tortură folosite de trupele ruse au fost descoperite în regiunea Harkov din sudul Ucrainei. Un total de 27 de camere de tortură au fost deja găsite în regiune până acum. Din pricina contraofensivei ucrainene rapide de la Harkov, trupele ruse au fugit în grabă din zonă, lăsând în urmă documente de tot felul, inclusiv confidenţiale. „Aceste documente ne sunt foarte utile. Studiem, analizăm şi identificăm armata rusă pentru a le aduce la răspundere penală pe viitor”, a spus un oficial al Poliţiei, şeful Unităţii de Investigare a Poliţiei din Harkiv, Sergii Bolvinov, citat de agenţia de presă Ukrinform.
UPDATE 19:30 - Morţi în Herson
UPDATE 19:10 - Kazahstan nu se teme: momentan, Moscova nu reprezintă o ameninţare
„În acest moment, nu vedem niciun risc sau ameninţare din partea Rusiei”, a declarat de Mukhtar Tleuberdi, ministrul de externe al Kazahstanului, într-o conferinţă de presă comună cu secretarul de stat american, Anthony Blinken. Ria Novosti relatează.
UPDATE 18:40 - Rusia: Serbia exportă arme în Ucraina prin Turcia şi Slovacia
Serbia exportă arme în Ucraina prin Turcia şi Slovacia, susţine „Mash”, o sursă mass-media rusă pro-Kremlin, potrivit căreia unele rachete produse de compania de arme de stat sârbă Krusik au ajuns în Ucraina prin contrabandă, fiind folosiţi diverşi intermediari.
În sprijinul tezei, sursa a publicat câteva documente care arată cum 3.500 de rachete sârbeşti M21 vândute Agenţiei de Armament Turc au ajuns efectiv la Ministerul Apărării ucrainean prin Slovacia. Întrebat despre subiect, ministrul sârb al Apărării, Milos Vucevic, a declarat că ţara sa „nu exportă absolut arme în Ucraina sau Rusia” şi că tot ce se întâmplă de la vânzarea către Turcia încolo „este o chestiune de comerţ internaţional”.
„Am garantat Rusiei şi Ucrainei că nu vom exporta arme. Serbia nu exportă arme şi echipamente militare pe front. Dacă companiile private cumpără de pe pieţele terţe şi vând companiilor din alte ţări nu este problema noastră”, a spus Vucevic. Compania Krusik a mai subliniat că nu a fost niciodată implicată în vânzarea de arme către Ucraina.
Serbia este socotită o „ţară prietenoasă” cu Rusia.
UPDATE 18:30 - Putin semnează decretul de suspendare a participării la New Start
Putin a semnat astăzi un decret privind suspendarea participării Rusiei la tratatul New Start. Documentul a fost publicat în Monitorul Oficial, în care se precizează că decretul va intra în vigoare după publicarea oficială. Se mai precizează că decizia de reluare a participării Rusiei la tratat va fi luată de preşedinte.
UPDATE 17:30 - Finlanda a început construirea zidului la graniţa cu Rusia
Finlanda a început astăzi construcţia unui zid la graniţa cu Rusia la postul Imatra din sud-estul ţării. Bariera, care ar trebui să fie finalizată până la sfârşitul lunii iunie, va avea aproximativ trei kilometri lungime. Aceasta este o primă „construcţie de testare” în vederea unei extinderi a traseului, de-a lungul căreia vor fi instalaţi senzori de mişcare.
Finlanda şi Rusia împart o graniţă de aproximativ 1.340 de kilometri, cea mai lungă dintre toate ţările UE. Construcţia zidului a fost aprobată de Parlamentul finlandez în octombrie anul trecut, după ce guvernul social-democrat condus de Sanna Marin a justificat prin dorinţa de a controla o posibilă creştere a trecerilor ilegale. În septembrie, Finlanda a aprobat închiderea graniţelor pentru turiştii ruşi, în plină escaladare a migraţiei rezultată din mobilizarea parţială anunţată în aceeaşi lună de preşedintele Vladimir Putin, alăturându-se astfel restricţiilor în acest sens deja adoptate anterior de ţările baltice şi din Polonia.
UPDATE 17:00 - Proteste, din nou, la Chişinău
UPDATE 16:00 - O dronă s-a prăbuşit la 100 de kilometri de Moscova
O dronă s-a prăbuşit lângă Kolomna, la 100 de kilometri sud-est de Moscova, a declarat guvernatorul regiunii capitalei, Andrei Vorobiov, citat de agenţia RIA Novosti.
UPDATE 15:40 - Ruşii au probleme pe front
UPDATE 15:30 - Ordinul lui Putin pentru FSB
UPDATE 15:00 - Şeful NATO spune că Ucraina va deveni membru
Ucraina va deveni membră NATO pe „termen lung”, a declarat secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg .
Şeful NATO a subliniat că Ucraina a rămas o naţiune independentă în faţa invaziei ruse.
Vorbind la o conferinţă de presă comună cu prim-ministrul Finlandei, Sanna Marin, la Helsinki, Stoltenberg a spus:
Aliaţii NATO au convenit că Ucraina va deveni membră a alianţei noastre, dar, în acelaşi timp, aceasta este o perspectivă pe termen lung.
UPDATE 14:00 - Tancurile Leopard de fabricaţie germană au fost reperate în apropierea oraşului asediat Bakhmut din estul Ucrainei, potrivit unui consilier al şefului aşa-numitei Republici Populare Doneţk
Vorbind cu postul de stat Russia 1, Yan Gagin a spus, potrivit The Guardian:
Având în vedere vremea şi pământul noroios acum, va fi dificil pentru vehicule grele precum Leopard să se deplaseze. [Este] aceeaşi ţintă blindată ca toate celelalte.
Evgheni Prigojin, şeful grupului de mercenari ruşi Wager, a declarat duminică că există informaţii că tancurile Leopard au sosit la Chasiv Yar, lângă Bakhmut, dar că nu au existat încă „ciocniri” cu tancurile pe câmpul de luptă.
UPDATE 13:00- Rusia „nu va face niciodată compromisuri” cu privire la regiunile ucrainene anexate, spune Kremlinul
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov , a declarat că Rusia este deschisă negocierilor pentru a pune capăt conflictului din Ucraina, dar a insistat că Moscova „nu va face niciodată compromisuri” în ceea ce el a descris drept noi „realităţi teritoriale”.
Adresându-se reporterilor în timpul unui briefing regulat, Peskov a spus că Moscova nu va renunţa la revendicările sale faţă de patru regiuni ucrainene pe care Vladimir Putin le-a anexat în septembrie.
Preşedintele rus a semnat „tratate de aderare” care oficializează anexarea de către Rusia a regiunilor Herson, Zaporizhzhia, Lugansk şi Doneţk în urma unor false referendumuri orchestrate de Kremlin pe care Ucraina şi Occidentul le consideră ilegale.
UPDATE 12:00 - Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a postat pe aplicaţia de mesagerie Telegram pentru a sărbători aniversarea cererii Ucrainei pentru a deveni membru al Uniunii Europene
El scrie: În urmă cu un an, în a cincea zi a războiului pe scară largă, am aplicat pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană. Am obţinut candidatura. Anul acesta este momentul să decidem cu privire la lansarea negocierilor de aderare.
Cu Ucraina va fi finalizat proiectul maiestuos al unei Europe paşnice, libere şi unite. Suntem împreună în luptă şi, prin urmare, vom fi împreună în victorie. Trăiască Europa. Trăiască libertatea.
UPDATE 11:00 - Preşedintele rus, Vladimir Putin, a fost ţinut pe deplin informat cu privire la interdicţia temporară a spaţiului aerian asupra oraşului Sankt Petersburg , marţi, a declarat Kremlinul, dar a refuzat să comenteze în continuare ce a cauzat întreruperea zborurilor de o oră, relatează Reuters.
UPDATE 10:00 - Armata Rusiei acuza SUA de posibil atac cu arme toxice
Principalul lucru din informarea şeful Forţelor de Apărare împotriva Radiaţiilor, Atacurilor Chimice şi Biologice ale Forţelor Armate ale Federaţiei Ruse, generalul locotenent Igor Kirillov:
◾️ SUA intenţionează să efectueze o provocare în Ucraina folosind substanţe chimice toxice;
◾️ Statele Unite îşi îndeplinesc în mod selectiv obligaţiile în temeiul CWC prin legalizarea substanţelor otrăvitoare;
◾️ Laboratoarele ruseşti fac posibilă determinarea ţării de eliberare a substanţei chimice;
◾️ Muniţia şrapnel a fost livrată Ucrainei ca o provocare sub masca materialelor de construcţie;
◾️ NATO se pregăteşte să furnizeze Ucrainei 600.000 de doze de antidoturi pentru substanţe otrăvitoare;
◾️ Vehicule blindate fabricate în Statele Unite cu substanţe chimice avansate până la linia de contact;
◾️ O substanţă psihotropă a fost livrată la Kramatorsk pentru Occident pentru a pregăti o provocare;
◾️ Statele Unite se aşteaptă ca vina pentru utilizarea armelor chimice în Ucraina să fie pusă asupra Federaţiei Ruse.
UPDATE 09:00 Statul Major General anunţă că Rusia a pierdut 149.240 de soldaţi în Ucraina de la începutul războiului
UPDATE 8:00 Zelensky spune că situaţia din Bakhmut se înrăutăţeşte
Situaţia din oraşul Bakhmut, situat pe linia frontului estic, devine "din ce în ce mai dificilă", a declarat preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, conform BBC.
UPDATE 7:30 Armata ucraineană a respins 60 de atacuri ruseşti în ultimele 24 de ore
UPDATE 06:30 ONU va forma o comisie internaţională pentru depistarea copiilor ucraineni răpiţi de Rusia
Potrivit celor mai recente date ale agenţiei Naţiunilor Unite pentru drepturile omului, războiul Rusiei împotriva Ucrainei a ucis cel puţin 8.101 de civili şi a rănit cel puţin 13.479 într-un singur an.
Cifrele reale sunt probabil semnificativ mai mari, deoarece datele din teritoriile ocupate sau zonele cu ostilităţi în desfăşurare fie nu pot fi confirmate, fie sunt inaccesibile.
Potrivit Children of War, un site web creat de guvernul ucrainean, 16.221 de copii au fost răpiţi de Rusia de la începutul invaziei.
Într-un efort comun, Comisia Europeană şi Polonia au anunţat o iniţiativă care vizează localizarea copiilor ucraineni care au fost răpiţi de trupele ruse din teritoriile ocupate. Această iniţiativă a primit sprijin din partea ONU şi îşi propune să strângă dovezi care să ajute la localizarea acestor copii ucraineni care au fost duşi ilegal în Rusia, precum şi să depună acuzaţii împotriva celor care i-au răpit.
UPDATE 05:15 Ruşii luptă să încercuiască Bahmut. Oraşul strategic nu cedează în faţa invadatorilor
UPDATE 03:00 Japonia introduce noi sancţiuni
Japonia a introdus sancţiuni suplimentare împotriva a 39 de indivizi ruşi, inclusiv şeful producătorului rus de arme Kalashnikov, 73 de companii ruseşti şi Rosbank, potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe japonez publicat pe 28 februarie.
Lista include, de asemenea, nouă împuterniciţi ruşi din estul şi sudul Ucrainei „care sunt consideraţi a fi direct implicaţi” în invazia pe scară largă a Rusiei şi în ocuparea teritoriilor ucrainene.
UPDATE 02:00 Instituţiile de credit care au căzut sub noile sancţiuni ale Occidentului suspendă transferurile valutare
Au fost deja introduse restricţii la astfel de operaţiuni în băncile Sankt Petersburg, Uralsib, Primorye, Levoberezhny, Lanta Bank şi Rosbank, au spus reprezentanţii acestora.
Organizaţiile financiare care au intrat sub restricţiile UE vor fi cel mai probabil deconectate complet de la SWIFT în zilele următoare, deoarece sistemul se află sub jurisdicţia Uniunii Europene, spun experţii. Cu toate acestea, potrivit acestora, noile măsuri nu vor avea un impact critic. Dimpotrivă, ele oferă un motiv pentru a accelera crearea unui sistem de plată independent.
Între timp, din cauza ultimelor sancţiuni, pot apărea dificultăţi în funcţionarea unor carduri UnionPay în străinătate. De asemenea, clienţii Tinkoff Investments ar trebui să fie transferaţi la o companie nesancţionată.
UPDATE 01:00 China nu poate media negocierile de pace dintre Rusia şi Ucraina
SUA nu consideră China un mediator obiectiv între Rusia şi Ucraina, a declarat consilierul pentru securitate naţională a Casei Albe, John Kirby, la ultimul briefing.
„Vedem în mod clar China de partea Rusiei, iar faptul că mâine Beijingul îl va găzdui pe Lukashenko demonstrează, de asemenea, acest lucru”, a spus Kirby.
Rezumatul zilei
- Ministrul ucrainean al Agriculturii: Saboratea culuoarului de export grâne de către ruşi ar putea genera costuri suplimentare la nivel global şi preţuri mai mari la alimente
- Rusia a lansat 8 rachete şi a dat peste 28 de bombardamente în ultimele 24h
- Apărarea antiaeriană ucraineană a doborât două drone în regiunea Dnipropetrovsk
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Armistițiul de Crăciun a reprezentat un moment istoric în timpul Primului Război Mondial. Cum s-a produs acest lucru
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe