- Home
- Externe
- (17.04.2023, 15:13)
- Iulian Moşneagu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 418. Slovacia a transferat Kievului toate cele 13 avioane MiG-29 promise, dar a interzis importul de grâu ucrainean / Bombardamente intense pe frontul de est / Rusia condamnă fără milă / Mercenarii Wagner atacă cu "un zel satanic" oraşul Bahmut
- Ucraina a doborât un avion de vânătoare, în timp ce Rusia lansează atacuri constante pe frontul de est.
- Mercenarii Wagner au mai cucerit două blocuri din Bahmut.
- Rusia încearcă să deporteze copiii ucraineni din regiunea ocupată Zaporojie, susţine un oficial.
Urmărește
14952 afișări
UPDATE 23:30 Zelenski: ne pregătim pentru o nouă întâlnire a lui Ramstein
„Ne pregătim deja pentru o altă luptă cu Ramstein”. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat-o pe Telegram, în mesajul său obişnuit de seară, precizând că a avut deja şedinţe pregătitoare. Şi ne aşteptăm la decizii solide, care să răspundă perspectivelor de pe câmpul de luptă. Perspective destul de ambiţioase, de care ne apropiem cu toată puterea. Liderul ucrainean a adăugat apoi că astăzi a început cu „o reuniune a Statului Major” şi că printre multele subiecte discutate s-a vorbit despre „linia frontului” şi „acţiunile forţelor noastre de apărare”, dar şi despre „ceea ce a fost realizat şi ceea ce trebuie să realizăm». În cele din urmă, Zelenski a reiterat necesitatea „mai multor arme şi muniţii pentru a accelera victoria noastră comună”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
UPDATE 23:00 Kiev: Moscova a crescut intensitatea raidurilor aeriene în Doneţk
Armata rusă a sporit intensitatea loviturilor aeriene în direcţia Bakhmut din regiunea Doneţk. Acest lucru a fost anunţat de ministrul adjunct al Apărării al Ucrainei, Hanna Malyar, pe Telegram, relatează Ukrainska Pravda. „În conducerea lui Bakhmut intensitatea utilizării artileriei grele şi a loviturilor aeriene a crescut. Inamicul distruge pur şi simplu clădirile şi structurile oraşului Bakhmut la pământ”, a spus el.
UPDATE 22:50 Kiev: Dronele ucrainene pot ajunge la Moscova şi nu numai
Dronele ucrainene pot zbura până la Moscova şi nu numai. Cuvântul şefului serviciilor de informaţii militare ucrainene, Kyrylo Budanov, relatează Ukrinform. „Ajung la Moscova şi nu numai”, a precizat el într-un interviu acordat Radio NV, dar fără a oferi detalii despre operaţiunile de desfăşurare a dronelor ucrainene. Budanov a mai remarcat că „regulile de securitate” sunt încălcate „prea des” în Rusia.
UPDATE 22:45 În dosarele SUA apare Sarah Bils. Cunoscută drept „fata din Donbass”, ea gestionează propaganda pro-rusă
Un fost ofiţer de marina americană a fost identificat ca fiind cel care a jucat un rol-cheie în diseminarea documentelor extrem de secrete publicate online de „cârtiţa” Jack Teixeira. Conform a ceea ce dezvăluie Wall Street Journal, este vorba de Sarah Bils, în vârstă de 37 de ani, un fost tehnician în electronică al Forţelor Aeriene care a servit la Staţia Aeriană Navală Americană de pe insula Whidbey, în statul Washington, până la sfârşitul anului trecut. Cunoscută online sub porecla „Donbass Devushka”, adică „fata din Donbass”, ea conduce o reţea vastă de bloguri, reţele sociale, podcasturi şi propagandă pro-rusă, precum şi conturi de strângere de fonduri pro-Kremlin. Pe 5 aprilie, patru dintre documentele presupus clasificate care au dus la arestarea lui Teixeira au fost publicate pe contul Donbass Devushka Telegram, pe 5 aprilie. Născută în New Jersey, Bils locuieşte acum în Oak Harbor, în statul Washington, iar în Wall Street Journal s-a limitat să spună că este doar un administrator al personajului lui Donbass Devushka, subliniind că în total sunt 15” în lume” persoanele implicate în managementul reţelei.
In today's #vatniksoup, I'll introduce an American propagandist and podcaster, Donbass Devushka. She's best-known for her fake Russian identity, for her pro-Russian podcast, and for spreading false, pro-Russian narratives on social media.
— Pekka Kallioniemi (@P_Kallioniemi) April 15, 2023
1/23 pic.twitter.com/DdGTlKH8Ce
UPDATE 22:40 Kiev: dronele ucrainene pot ajunge la Moscova şi nu numai
Dronele ucrainene pot zbura până la Moscova şi nu numai. Acest lucru a declarat şeful serviciilor de informaţii militare ucrainene, Kirilo Budanov, citat de Ukrinform. „Ajung la Moscova şi nu numai”, a precizat el, într-un interviu acordat Radio NV, dar fără a oferi detalii despre operaţiunile de desfăşurare a dronelor ucrainene. Budanov a mai remarcat că „regulile de securitate” sunt încălcate „prea des” în Rusia.
UPDATE 22:30 Lavrov, contestat în Brazilia
UPDATE 22:10 Metsola cere eliberarea lui Gerşkovich şi Navalnîi
„Au trecut 20 de zile de când reporterul Wall Street Journal Evan Gershkovich a fost reţinut în Rusia. Aş dori să reiterez apelul nostru pentru eliberarea lui în siguranţă şi să subliniez angajamentul Parlamentului European de a-l vedea liber cât mai curând posibil. Jurnaliştii trebuie să-şi poată face treaba fără teamă pentru vieţile lor sau pentru libertăţile lor şi această linie nu ar fi trebuit depăşită”. Aşa a afirmat preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, în deschiderea şedinţei plenare a Parlamentului European la Strasbourg. „Este un model pe care îl vedem în mod repetat în Rusia. Politicianul de opoziţie şi câştigătorul premiului Saharov, Alexei Navalny, se află în condiţii foarte îngrijorătoare în închisoare şi unii jurnalişti spun că condiţiile lui sunt critice. De aici, în numele Parlamentului European, permiteţi-mi să reiterez încă o dată cererea pentru eliberarea sa imediată şi necondiţionată”, a adăugat Metsola.
UPDATE 21:30 Kuleba în Irak: Moscova vrea război
Într-o misiune în Irak, ministrul de Externe ucrainean, Dmytro Kuleba, şi-a reiterat îndoielile cu privire la eforturile de a opri conflictul din Ucraina, subliniind că Moscova „doreşte război”. Într-o conferinţă de presă comună, omologul irakian Fuad Hussein a dat asigurări că Bagdadul este pregătit să „ajute cele două părţi să ajungă mai întâi la încetarea focului, apoi să înceapă discuţiile”. Totuşi, potrivit şefului diplomaţiei ucrainene, „Rusia caută război, iar acesta este cel mai mare obstacol în calea păcii”. „Nu te comporţi aşa când vrei pace. Deci, orice ar spune oficialii ruşi... astăzi Moscova vrea război”, a spus Kuleba. Avem nevoie ca Rusia să fie de acord cu un fapt foarte simplu - a adăugat el - trebuie să oprească războiul şi să se retragă de pe teritoriul Ucrainei. Aceasta va da loc diplomaţiei”.
UPDATE 20:20 Lavrov: Rusia vrea să vadă un sfârşit rapid al războiului în Ucraina
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a spus că doreşte să se încheie rapid războiul din Ucraina. Vorbind astăzi la o conferinţă de presă cu omologul său brazilian Mauro Vieira, Lavrov a spus că Moscova are „un interes” să vadă conflictul să se încheie cât mai curând posibil. De asemenea, el a mulţumit Braziliei pentru „înţelegerea genezei situaţiei din Ucraina”. Rusia a reiterat adesea că orice încheiere a conflictului trebuie să recunoască noile „realităţi” politice – inclusiv recunoaşterea celor patru zone ale Ucrainei pe care le-a anexat într-o iniţiativă considerată ilegală de Kiev şi Occident.
UPDATE 20:00 Suedia lansează un exerciţiu militar în parteneriat cu NATO
Stockholm a lansat cel mai mare exerciţiu militar din ultimii 25 de ani, într-un moment în care ţara scandinavă se confruntă cu stagnarea aderării la NATO. La antrenament au participat 26.000 de soldaţi din 14 ţări. „Exerciţiile au loc în aer, pe uscat şi pe mare, într-o mare parte a ţării”, au anunţat forţele armate suedeze într-un comunicat. Manevrele trebuie să continue până pe 11 mai şi să se concentreze pe nordul şi sudul ţării, precum şi pe insula strategică Gotland, a precizat armata. Sunt soldaţi din SUA, Marea Britanie, Finlanda, Polonia, Norvegia, Letonia, Lituania, Ucraina, Danemarca, Austria, Germania şi Franţa, ţări care sunt în majoritate membre NATO. Împreună cu Finlanda, regatul scandinav a solicitat să se alăture alianţei militare în mai 2022, în urma invaziei ruseşti a Ucrainei, punând capăt a două secole de neutralitate şi, prin urmare, de nealiniere militară. Helsinki a devenit oficial al 31-lea membru al NATO pe 4 aprilie, dar candidatura suedeză, care trebuie ratificată de toate ţările membre ale organizaţiei, se confruntă în continuare cu ostilităţile de la Ankara şi Budapesta.
UPDATE 19:40 Zelenski: aşteptăm un nou ajutor solid de la Ramstein
„Ne pregătim deja pentru următoarea întâlnire în format Ramstein. Ne aşteptăm la decizii solide şi în concordanţă cu perspectivele câmpului de luptă. Perspective destul de ambiţioase, pe care facem tot posibilul să le apropiem”, a scris pe Telegram preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a avut astăzi o nouă întâlnire cu Statul Major al forţelor armate. „Agresorul trebuie să piardă. Şi este responsabilitatea noastră comună cu partenerii noştri să câştigăm mai mult timp pentru pace, adică să fim cât mai activi posibil în furnizarea de arme şi muniţii pentru a grăbi victoria noastră comună”, a adăugat el.
UPDATE 19:30 Moscova cere o încetare „imediată” a focului în Sudan
Ministerul rus de Externe consideră necesară o încetare „imediată” a focului în Sudan şi soluţionarea problemelor nerezolvate dintre părţile în conflict prin negocieri, dând seama de discuţia dintre reprezentantul special al preşedintelui Putin pentru Orientul Mijlociu şi Africa, adjunctul ministrului de externe Mihail Bogdanov, şi ambasadorul sudanez la Moscova, Mohammed Sirraj. În timpul întâlnirii faţă în faţă, s-a vorbit inevitabil despre ciocnirile armate în desfăşurare între unităţile armatei regulate şi paramilitarii Forţelor de Sprijin Rapid. „Partea rusă a subliniat necesitatea unei încetări imediate a focului şi a soluţionării oricăror probleme controversate prin negocieri. În acelaşi timp, a fost subliniată importanţa asigurării siguranţei ambasadei Rusiei la Kartoum şi a tuturor cetăţenilor ruşi din Sudan.
UPDATE 19:10 Rusia dă târcoale spaţiului NATO
UPDATE 18:30 Armata rusă: trebuie să ucidem femei şi copii: interceptarea Serviciului de Securitate al Ucrainei
Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a publicat pe site-ul său un dialog interceptat între un soldat rus şi soţia sa în care spune că a primit ordin să omoare şi copiii şi că este gata să facă acest lucru. „Trebuie să ucidem copiii, femeile, pe toată lumea. Anihilarea este completă. Sunt gata, dar sincer să fiu, sunt puţin încurcat. Ni s-a explicat totul”, a spus soldatul rus care a fost trimis în Ucraina în decembrie 2022 şi luptă acum pe Frontul de Est.
Serviciul de Securitate al Ucrainei încheie spunând că depun toate eforturile pentru a se asigura că ruşii „se întorc acasă cât mai curând posibil şi exclusiv în saci negre”, adăugând că fac totul „pentru a-i aduce pe toţi criminalii de război ruşi în faţa justiţiei”.
UPDATE 18:00 Replica lui Prigojin: nimeni nu împuşcă copii
„În ceea ce priveşte împuşcarea copiilor, desigur că nimeni nu împuşcă niciodată civili sau copii, nimeni nu are nevoie. Ne-am dus acolo să-i salvăm de regimul în care erau”. Şeful grupului Evgheni Prigojin a scris pe Telegram comentând cuvintele celor doi miliţieni care au spus că au ucis copii în Ucraina, la ordinele sale. Prigojin a mai precizat că nu are „posibilitatea tehnică de a vedea clipul în întregime în acest moment”, dar că „cu siguranţă îl vom examina în detaliu şi vom da o evaluare completă”.
UPDATE 17:10 Comisia Europeană: niciun comentariu despre evadarea lui Artem Uss
Comisia Europeană preferă să nu comenteze despre evadarea din arestul la domiciliu din Basiglio, lângă Milano, a antreprenorului rus Artem Uss, fiul unui oligarh siberian foarte apropiat de Vladimir Putin, căutat de justiţia americană care solicitase extrădarea acestuia. „Nu avem un comentariu în acest sens”, răspunde purtătorul de cuvânt al executivului UE, Eric Mamer, chestionat pe această temă în timpul briefingului de presă de la Bruxelles.
UPDATE 16:40 Lavrov vizitează Brazilia, apoi se opreşte în Venezuela, Nicaragua şi Cuba
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a sosit în Brazilia, prima oprire a unui turneu în regiune care îl va duce şi în Venezuela, Nicaragua şi Cuba, a anunţat TASS. Misiunea, subliniază Ministerul rus de Externe, are ca scop consolidarea cooperării în sectoarele politic, economic, umanitar şi cultural cu ţările vizitate. În timpul vizitei în Brazilia, Lavrov se va întâlni, printre altele, cu omologul său, Mauro Vieira.
UPDATE 16:20 Doi soldaţi Wagner mărturisesc: am ucis copii
Mercenarii ruşi din grupul Wagner au ucis copii în Bahmut şi în Soledar, scrie Gulag.net, o organizaţie rusă pentru drepturile omului. Este vorba despre doi membri are au intrat în Wagner prin recrutare din închisoare. Unul dintre cei doi, Azamat Uldarov, a spus că a „împuşcat în cap o fetiţă de 5 ani”. „Am îndeplinit ordinul cu această mână, am ucis copii, inclusiv copii de 5 ani”, a spus militantul. Împreună cu el a mărturisit şi Alexei Savichev.
UPDATE 16:10 Atacul din Sankt Petersburg, substanţă explozivă folosită identificată
Experţii de la Centrul de Analiză a Activităţii Criminale din Sankt Petersburg au identificat substanţa folosită în atacul în care a murit jurnalistul pro-guvernamental Vladen Tatarski, scrie site-ul «Rtvi», citând ceea ce a fost publicat pe canalul de Telegram «Mash na Mojke». Potrivit analizelor, statueta care a explodat în barul oraşului rus ar aparţine familiei nitroaminelor şi s-ar numi clotrimetilentrinitroamină. Substanţa este cunoscută şi sub numele de „ciclonit”. Potrivit canalului Telegram, specialiştii din Sankt Petersburg au finalizat o examinare a hainelor şi pantofilor lui Tatarski, găsind urme ale puternicului exploziv. Substanţa, continuă canalul «Mash na Mojke», ar fi putut fi introdusă într-un dispozitiv rudimentar introdus în interiorul statuetei.
UPDATE 16:00 Putin: Ucraina este prioritatea forţelor armate ruse
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia are priorităţi clare în utilizarea forţelor sale armate, în primul rând, în Ucraina. „Evident, avem priorităţi clare actuale în folosirea Forţelor Armate, în primul rând cele legate de Ucraina şi protecţia poporului nostru din Donbass, alte teritorii noi”, a spus Putin în cadrul unei întâlniri cu ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu. Acest lucru a fost raportat de agenţiile de presă ruse. Putin s-a întâlnit cu ministrul apărării, care l-a informat despre exerciţiile Flotei Pacificului. În cadrul întâlnirii, Şoigu a spus că bombardierele strategice ruse care transportă rachete vor zbura în partea centrală a Oceanului Pacific în timpul exerciţiilor din Pacific. Între timp, forţele Flotei Pacificului vor exersa urmărirea şi distrugerea submarinelor şi a grupurilor navale ale unui inamic simulat şi vor efectua foc de artilerie împotriva ţintelor navale şi aeriene. Pentru Putin, „componentele flotei pot fi folosite cu siguranţă pentru rezolvarea conflictelor oriunde”. Inspecţia surpriză a Flotei Pacificului, care a început pe 14 aprilie, „implică peste 160 de nave şi vase, inclusiv 12 submarine, peste 25.000 de oameni, 89 de avioane şi elicoptere”, a spus şeful apărării.
UPDATE 15:40 Moscova: am ucis şapte mercenari britanici
O echipă de asalt a Districtului Militar Central al Rusiei a capturat o fortăreaţă a forţelor armate ucrainene într-o pădure nespecificată şi a ucis şapte mercenari britanici, a anunţat Ministerul rus al Apărării, potrivit agenţiei Interfax de la Kremlin. „Trupele au ucis un grup de şapte mercenari britanici cu numeroase grenade F-1 şi arme de calibru mic şi au capturat un bastion al Forţelor Armate ucrainene”, a spus ministerul.
UPDATE 15:30 Slovacia a interzis importul de grâu ucrainean
Slovacia a interzis „temporar” importurile de cereale şi alte produse din Ucraina, a anunţat Biroul Guvernului. Un pas similar a fost făcut în ultimele zile de Polonia şi Ungaria. Joia trecută, Slovacia a interzis procesarea grâului ucrainean depozitat şi a făinii produse din acesta din cauza prezenţei pesticidelor.
UPDATE 15:10 Londra îl convoacă pe ambasadorul Rusiei, după condamnarea lui Kara Murza
Guvernul britanic l-a chemat pe ambasadorul Rusiei pentru a-şi clarifica condamnarea a ceea ce a descris drept condamnarea „motivată politic” a disidentului Vladimir Kara-Murza, dublu cetăţean rus şi britanic. „Lipsa de angajament a Rusiei faţă de protecţia drepturilor fundamentale ale omului, inclusiv a libertăţii de exprimare, este alarmantă”, a declarat ministrul britanic de externe James Cleverly într-o declaraţie. „Continuăm să îndemnăm Rusia să adere la obligaţiile sale internaţionale, inclusiv dreptul lui Vladimir Kara-Murza la îngrijire medicală adecvată”.
UPDATE 15:00 Ministrul chinez al Apărării salută legăturile dintre China şi Rusia
Ministrul chinez al apărării, Li Shangfu, a salutat legăturile cu Moscova în timpul unei întâlniri cu preşedintele rus Vladimir Putin, care a avut loc duminică la Kremlin.
"Avem legături foarte puternice. Acestea depăşesc alianţele politico-militare din perioada Războiului Rece... Ele sunt foarte stabile", a declarat acesta. El a adăugat că legăturile dintre Rusia şi China "au intrat deja într-o nouă eră".
"Aceasta este prima mea vizită în străinătate de când am preluat funcţia de ministru al apărării al Chinei. Am ales în mod special Rusia pentru a sublinia natura specială şi importanţa strategică a legăturilor noastre bilaterale", a declarat Li.
Putin a salutat cooperarea militară dintre cele două ţări şi a declarat: "De asemenea, lucrăm activ prin intermediul departamentelor militare, schimbăm în mod regulat informaţii utile, cooperăm în domeniul cooperării tehnico-militare, desfăşurăm exerciţii comune".
"Acesta este, fără îndoială, un alt domeniu important care consolidează natura exclusiv de încredere şi strategică a relaţiilor noastre", a adăugat el.
UPDATE 14:30 ONU condamnă sentinţa asupra unui critic al Kremlinului
Şeful ONU pentru drepturile omului a cerut Moscovei să îl elibereze pe criticul Kremlinului, Vladimir Kara-Murza, care a fost condamnat la 25 de ani de închisoare pentru acuzaţii care includ trădare.
"Nimeni nu ar trebui să fie privat de libertate pentru că şi-a exercitat drepturile omului şi fac apel la autorităţile ruse să îl elibereze fără întârziere", a declarat Volker Turk, Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, într-un comunicat.
Acesta a adăugat că sentinţa reprezintă "o altă lovitură dată statului de drept şi spaţiului civic din Federaţia Rusă".
UPDATE 14:00 Slovacia suspendă temporar importurile de cereale din Ucraina
Decizia a fost luată după ce Polonia şi Ungaria au interzis importurile de cereale şi alte produse alimentare din Ucraina.
"Un grup de lucru se va întâlni astăzi pentru a discuta acest subiect. Rezultatul întâlnirii va fi comunicat ulterior", a adăugat purtătorul de cuvânt.
Polonia şi Ungaria au decis interzicerea importurilor de cereale şi alte produse alimentare din Ucraina, pentru a-şi proteja agricultura, au anunţat sâmbătă guvernele celor două ţări, potrivit Reuters.
UPDATE 12:30 Slovacia a livrat Ucrainei toate avioanele MiG-29 promise
Toate cele 13 avioane de vânătoare MiG-29 promise de Slovacia au fost transferate Ucrainei, a anunţat Ministerul slovac al Apărării.
"Transferul a fost efectuat pe cale terestră pentru a asigura cea mai mare securitate. Ne exprimăm imensa noastră recunoştinţă faţă de toate părţile implicate, deoarece astfel de operaţiuni necesită un efort semnificativ şi atenţie la detaliile logistice", a declarat ministrul slovac al apărării, Jaroslav Nad.
Nad a adăugat că avioanele de luptă din epoca sovietică erau "inutilizabile" pentru ţara sa şi, prin urmare, a fost "un lucru corect" să le ofere Ucrainei, având în vedere utilizarea lor pe câmpul de luptă.
Pe 17 martie, premierul slovac Eduard Heger a confirmat că guvernul său a aprobat furnizarea către Ucraina a 13 avioane de vânătoare MiG-29. Această decizie a făcut ca Slovacia să fie al doilea stat membru NATO, după Polonia, care a promis aceste avioane Ucrainei.
UPDATE 11:30 Ucraina nu a găsit arme chinezeşti pe câmpul de luptă
Ucraina nu a găsit arme chinezeşti folosite de Rusia pe câmpul de luptă, a declarat secretarul pentru securitate naţională şi apărare Oleksiy Danilov într-un interviu acordat la 16 aprilie.
"În cazul în care acest lucru se va schimba, vom notifica prompt atât societatea ucraineană, cât şi lumea. Cu toate acestea, având în vedere implicarea Chinei în afacerile mondiale, nu este clar de ce ar alege să furnizeze arme Federaţiei Ruse în acest moment", a declarat Danilov.
Danilov a adăugat că, atunci când Ucraina a putut confirma că Rusia a început să folosească drone de fabricaţie iraniană pentru a ataca ţara, autorităţile "au făcut imediat o declaraţie în acest sens" şi au făcut apel la ţările ale căror componente au fost folosite la fabricarea dronelor.
China s-a poziţionat în mod public ca un potenţial mediator între Rusia şi Ucraina. Mnistrul chinez de Externe Qin Gang a declarat că ţara sa nu va vinde armament niciuneia dintre cele două părţi implicate în război.
UPDATE 10:30 Un atac rusesc a ucis 4 persoane în regiunea Doneţk
Un atac rusesc a ucis patru persoane în Sloviansk, regiunea Doneţk, în data de 16 aprilie, a anunţat guvernatorul regiunii Doneţk, Pavlo Kyrylenko.
Potrivit lui Kyrylenko, nu este posibil să se stabilească numărul victimelor din Mariupol şi Volnovakha, ocupate de ruşi.
Pe 14 aprilie, Rusia a lansat un atac cu rachete asupra oraşului Sloviansk, provocând moartea a 15 persoane şi rănirea a 24 de persoane. Printre cei ucişi se numără şi un băiat de doi ani.
UPDATE 09:30 Rusia are pierderi uriaşe în război
Statul Major General al forţelor armate ucrainene a raportat luni dimineaţă că Rusia a pierdut 182.660 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei sale pe scară largă, din 24 februarie anul trecut.
Acest număr include 590 de pierderi suferite de forţele ruse doar în ultima zi.
Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 3.660 de tancuri, 7.087 de vehicule blindate de luptă, 5.672 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 2.804 sisteme de artilerie, 538 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 285 de sisteme de apărare aeriană, 308 avioane, 293 de elicoptere, 2.347 de drone şi 18 ambarcaţiuni.
UPDATE 08:00 UE, după ce Polonia şi Ungaria au interzis cerealele ucrainene: acţiunile unilaterale, inacceptabile
Acţiunile unilaterale în domeniul comerţului din partea statelor membre ale Uniunii Europene sunt inacceptabile, a declarat duminică executivul blocului comunitar, după ce Polonia şi Ungaria au anunţat interdicţii privind importurile de cereale şi alte alimente din Ucraina pentru a-şi proteja sectoarele agricole locale.
După ce invazia Rusiei a blocat unele porturi de la Marea Neagră, cantităţi mari de cereale ucrainene, care sunt mai ieftine decât cele produse în Uniunea Europeană, au ajuns să rămână în statele din Europa Centrală, afectând preţurile şi vânzările pentru fermierii locali.
"Suntem la curent cu anunţurile Poloniei şi Ungariei privind interzicerea importurilor de cereale şi alte produse agricole din Ucraina", a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene într-o declaraţie trimisă prin e-mail, citată de Reuters.
"În acest context, este important să subliniem că politica comercială este de competenţa exclusivă a UE şi, prin urmare, acţiunile unilaterale nu sunt acceptabile."
"În astfel de vremuri dificile, este esenţial să se coordoneze şi să se alinieze toate deciziile în cadrul UE", a adăugat declaraţia.
Mercenarii Wagner au mai cucerit două blocuri din Bahmut
Rusia a declarat duminică că unităţi de mercenari Wagner au capturat încă două blocuri din oraşul Bahmut, din estul Ucrainei, ţinta unei ofensive majore a Moscovei.
Wagner a fost vârful de lance al încercării Rusiei de a cuceri Bahmut încă din vara anului trecut, în ceea ce a fost cea mai lungă şi mai mortală bătălie din război pentru ambele părţi.
Ministerul rus al Apărării a declarat că echipele de asalt ale lui Wagner au cucerit două blocuri din nord-vestul şi sud-estul oraşului Bahmut, care a fost în mare parte distrus în timpul luptelor.
Serhiy Cherevatyi, purtătorul de cuvânt al comandamentului militar din estul Ucrainei, a declarat că trupele Wagner acţionează ca un berbec şi atacă de zeci de ori pe zi.
"Inamicul a continuat să ne atace poziţiile cu un zel satanic", a declarat el pentru canalul de televiziune al parlamentului ucrainean.
Rusia încearcă să deporteze copiii ucraineni din regiunea ocupată Zaporojie, susţine un oficial
Forţele ruse încearcă să îndepărteze copiii de familiile lor în sud-estul ocupat al Ucrainei, în încercarea de a "intimida oamenii", a afirmat duminică un purtător de cuvânt al armatei ucrainene.
Avertismentul oficialului, Oleksii Dmytrashkivskyi, la televiziunea naţională ucraineană, a făcut ecoul afirmaţiilor unor grupuri locale de Telegram din Enerhodar, un oraş din regiunea ocupată Zaporojie.
Utilizatorii au distribuit rapoarte neverificate despre copii care au fost deportaţi în Crimeea ocupată de Rusia, folosind ca mijloc de transport autobuzele centralei nucleare din Zaporojie.
Ucraina a doborât un avion de vânătoare, în timp ce Rusia lansează atacuri constante pe frontul de est
Armata rusă continuă să lanseze atacuri grele asupra oraşelor şi poziţiilor ucrainene din partea de est a ţării, potrivit unor noi informaţii furnizate de un purtător de cuvânt al armatei ucrainene.
Zona dintre Lyman şi Kupyansk, care a fost recucerită de forţele ucrainene în urmă cu şase luni şi care constituie cea mai nordică porţiune a liniei frontului, se află sub cel mai intens foc de armă, cu 300-400 de atacuri pe zi, a declarat pentru CNN Serhii Cherevatyi, din cadrul Grupării de Est a Forţelor Armate Ucrainene.
Paraşutiştii ucraineni au doborât un avion rusesc Su-35 deasupra oraşului Chervonopopivka, aflat în apropiere, a precizat Cherevatyi.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe