LIVE-TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 426. Kievul recunoaşte că a condus atacul cu drone de la Sevastopol / Atac rusesc la Kupianks, a fost distrus muzeul de istorie / Medvedev vorbeşte din nou despre războiul nuclear şi implică România în disputa cu Ucraina

  • Fluxul de muniţie către Ucraina trebuie să crească „în următoarele zile”, a declarat luni şeful Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, Josep Borrell
  • Moscova ameninţă că va pune capăt acordului cu cereale la Marea Neagră dacă G7 interzice exporturile către Rusia
  • Oficialii ucraineni detectează o schimbare în concentrarea Rusiei în Doneţk şi utilizarea „tacticii siriene” în Bakhmut
Urmărește
21504 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 426. Kievul recunoaşte că a condus atacul cu drone de la Sevastopol / Atac rusesc la Kupianks, a fost distrus muzeul de istorie / Medvedev vorbeşte din nou despre războiul nuclear şi implică România în disputa cu Ucraina

UPDATE 23:00 Rusia semnalează că ar putea reveni la repoziţionarea unor sisteme balistice intermediare

Rusia ar putea suspenda, în funcţie de acţiunile Statelor Unite, moratoriul privind repoziţionarea sistemelor de rachete cu rază scurtă şi intermediară de acţiune, afirmă Vladimir Iermakov, un oficial din cadrul Ministerului rus de Externe, deşi NATO exprimase dubii privind angajamentele Moscovei.

UPDATE 22:00 Ucraina intenţionează să introducă sancţiuni suplimentare împotriva Iranului

Ucraina intenţionează să introducă sancţiuni suplimentare împotriva Iranului, aliat al Rusiei, a anunţat Ministerul Economiei la 25 aprilie.

UPDATE 21:30 Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că situaţia legată de acordul privind cerealele din Marea Neagră a ajuns într-un punct mort, adăugând că există încă obstacole care blochează exporturile ruseşti.

Pactul a fost reînnoit pentru 60 de zile luna trecută, dar Rusia a semnalat că este foarte posibil să nu fie de acord să îl prelungească în continuare dacă Occidentul nu elimină obstacolele din calea exporturilor de cereale şi îngrăşăminte ruseşti.
 
Lavrov a făcut aceste comentarii în timpul unei conferinţe de presă la Naţiunile Unite.

UPDATE 21:00 Dmytro Kuleba: Este timpul ca alianţa NATO să "înceteze să mai găsească scuze" 

Este timpul ca alianţa NATO să "înceteze să mai găsească scuze" şi să accepte Ucraina ca membru, deoarece aceasta şi-a demonstrat disponibilitatea şi are multe de oferit, a declarat ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba.

Scriind în Foreign Affairs, Kuleba a subliniat securitatea politică şi voinţa alianţei, despre care a spus că a "lipsit cu desăvârşire" la admiterea Ucrainei.

UPDATE 20:30 Un oficial rus avertizează asupra riscurilor unei confruntări militare între Rusia şi SUA

Riscurile unei confruntări militare directe între Rusia şi Statele Unite sunt în creştere, afirmă Vladimir Iermakov, un oficial din cadrul Ministerului de Externe de la Moscova, citat de agenţiile Tass şi Reuters.

UPDATE 20:00 Kievul recunoaşte că a condus atacul cu drone de la Sevastopol

Kievul s-a aflat în spatele unui atac cu drone în golful Sevastopol, au confirmat autorităţile ucrainene.
 
Însă oficialii au respins afirmaţiile Rusiei potrivit cărora acest atac ar fi pus în pericol funcţionarea coridorului de cereale.

UPDATE 19:00 Apelurile pentru boicotarea Beefeater Gin au venit după ce proprietarul francez de vinuri şi băuturi spirtoase a reluat vânzarea brandului britanic iconic în Rusia.

Din septembrie, Pernod Ricard a exportat băuturi spirtoase în Rusia - inclusiv Beefeater gin şi Jameson whiskey - în valoare de zeci de milioane de dolari, potrivit Ukraine Solidarity Project, o reţea neguvernamentală de cetăţeni internaţionali şi ucraineni.

UPDATE 18:00 Suedia expulzează 5 diplomaţi ruşi

Ministerul suedez al Afacerilor Externe a anunţat la 25 aprilie că cinci diplomaţi ruşi au fost expulzaţi pentru "activităţi incompatibile cu Convenţia de la Viena privind relaţiile diplomatice".

UPDATE 17:00 Forţele ucrainene au obţinut "câştiguri marginale" la sud de Kreminna

Forţele armate ucrainene au obţinut "câştiguri marginale" la sud de Kreminna, în regiunea Luhansk, începând din 24 aprilie, continuând să vizeze nodurile logistice ruseşti din zonele din spate ale regiunii, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului.

UPDATE 16:00 O comunitate ucraineană din sudul Braziliei a decis să transforme echipa sa locală de fotbal în FC Mariupol, un club de primă ligă desfiinţat după invazia Rusiei în Ucraina, în semn de solidaritate cu ţara devastată de război.

AA Batel, o echipă din regiunea Prudentópolis din Paraná, a declarat luni că va prelua echipamentul, emblema şi logo-ul lui Mariupol, la un an după ce instalaţiile şi stadionul clubului au fost distruse în invazia pe care Moscova o numeşte o operaţiune militară specială.

UPDATE 15:00 Kiev: raidurile ucrainene continuă pe malul de est al râului Nipro, lângă Herson

Forţele ucrainene de pe malul vestic al râului Nipro efectuează raiduri frecvente pe malul estic, lângă oraşul Herson, pentru a încerca să împingă trupele ruse afară. Şeful adjunct al administraţiei regionale, Iuri Sobolevski, a declarat astăzi, menţionând că raidurile ucrainene au ca scop reducerea capacităţii de luptă a trupelor ruse, care bombardează oraşul Herson de când s-au retras.

„Armata noastră vizitează foarte des malul stâng, efectuând raiduri. Forţele armate ale Ucrainei lucrează foarte eficient”, a spus Sobolevski. 

UPDATE 14:30 Moscova: lipsesc condiţiile pentru prelungirea acordului pe grâu

„Circumstanţele nu sunt încă favorabile” unei prelungiri a acordului de export de cereale ucrainene din porturile de la Marea Neagră, care expiră la jumătatea lunii mai. Acest lucru a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „Vom continua să monitorizăm situaţia”, a adăugat Peskov, citat de Tass.

UPDATE 14:00 În regiunea Moscovei au fost găsite trei drone

Trei drone au fost găsite de duminică şi până astăzi în districtul Bogorodski, la est de Moscova, însă doar una dintre ele a fost încărcată cu explozibili. Surse din serviciile de urgenţă au declarat agenţiei Ria Novosti. O aeronavă fără pilot care transporta 18 kilograme de explozibil a fost găsită duminică. Investigaţiile sunt încă în curs pentru a stabili provenienţa aeronavei fără pilot.

UPDATE 13:30 Informaţii britanice: mortele ruşilor în declin, în timp ce Moscova se pregăteşte pentru ofensiva ucraineană

„Pierderile Rusiei au scăzut cel mai probabil, deoarece tentativa de ofensivă de iarnă nu şi-a atins obiectivele propuse, iar forţele ruse sunt acum concentrate pe pregătirea operaţiunilor de respingere a aşteptatei contraofensive ucrainene. Rata medie zilnică a victimelor din Rusia a scăzut cel mai probabil cu aproximativ 30%”, au scris serviciile de informaţii ale Ministerului Britanic al Apărării pe Twitter. „Datele publicate de Statul Major ucrainean sugerează o reducere de la o medie zilnică de 776 de victime ruseşti în martie, la o medie de 568 în aprilie”, se arată în raportul care subliniază: „Defense Intelligence nu poate verifica metodologia exactă a Ucrainei, dar tendinţa generală este probabil să fie corectă”.

UPDATE 13:00 Von der Leyen: încă 1,5 miliarde de la UE pentru a ajuta Kievul

„Astăzi am oferit Ucrainei 1,5 miliarde EUR în plus ca parte a pachetului nostru anual de asistenţă macrofinanciară. Vom continua să ajutăm Ucraina să reziste agresiunii din partea Rusiei, să-şi menţină instituţiile şi infrastructura funcţionale şi să conducem reforme cruciale”, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un tweet.

UPDATE 12:00 Medvedev se foloseşte de numele României

UPDATE 11:00 Medvedev: perspectiva războiului nuclear este în creştere

„Perspectiva războiului nuclear nu numai că există, ci este în creştere”, a afirmat vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, adăugând că „lumea este probabil în pragul unui nou război global, care, totuşi, poate fi încă evitat”, scrie Tass.

UPDATE 10:30 Atacul rusesc asupra Kupiansk, un mort şi 10 răniţi

Armata rusă a atacat la Kupiansk, în regiunea de est a Ucrainei Harkov, lovind centrul oraşului şi muzeul de istorie local. Despre aceasta a anunţat preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, denunţând că în acest fel „ţara teroristă face totul pentru a distruge istoria, cultura şi poporul ucrainean cu metode barbare”. „Un angajat al muzeului a murit”, a scris Zelenski pe Telegram, „în timp ce 10 persoane au fost rănite”. „Sunt încă oameni sub dărâmături”, a adăugat liderul de la Kiev.

UPDATE 10:00 Moscova pune condiţii

Rusia, din cauza acţiunilor Statelor Unite, se poate retrage din moratoriul privind desfăşurarea sistemelor de rachete cu rază scurtă şi medie. Acest lucru a fost declarat într-un interviu acordat TASS de către directorul departamentului pentru neproliferare şi controlul armelor din cadrul Ministerului rus de Externe, Vladimir Iermakov. „În ceea ce priveşte armele de rachete de fabricaţie americană, potenţial capabile să apară în regiunea Asia-Pacific (regiunea Asia-Pacific), inclusiv pe teritoriul Japoniei, caracteristicile lor de viteză sunt departe de singurul criteriu pe baza căruia vom evalua astfel de desfăşurări”, a avertizat oficialul.

În special, „dorinţa Rusiei de a continua să adere la moratoriul unilateral (declarat de Vladimir Putin) privind desfăşurarea sistemelor de rachete terestre cu rază medie şi scurtă de acţiune în unele regiuni va depinde în mod fundamental de parametrii specifici ai razei lor de acţiune”, el adăugat. „Deja acum putem afirma cu încredere că programele militare destabilizatoare ale Statelor Unite şi ale aliaţilor săi fac moratoriul nostru din ce în ce mai fragil, atât în ​​regiunea Asia-Pacific, cât şi în Europa”, a adăugat diplomatul.

UPDATE 09:50 Doi civili ucişi în Doneţk în ultimele 24 de ore

Doi civili au fost ucişi şi alţi 13 răniţi în ultimele 24 de ore la Doneţk, în urma atacurilor armatei ruse, potrivit rapoartelor şefului administraţiei militare regionale ucrainene, Pavlo Kirilenko, citate de Ukrinform. „Pe 24 aprilie, ruşii au ucis doi locuitori ai regiunii Doneţk din Şahtarsk. Alte 13 persoane au fost rănite”, a precizat Kirilenko.

UPDATE 09:40 Noi atacuri ruseşti asupra Avdiivka şi Bahmut

Forţele ruse continuă să lanseze atacuri asupra oraşelor ucrainene Avdiivka, Mariinka şi Bahmut, de pe Frontul de Est, întărindu-şi în acelaşi timp poziţiile în apropiere de Kupiansk, în nord-estul provinciei Harkov, şi continuă să bombardeze oraşele de lângă linia frontului din sud. „Principalele eforturi ale inamicul continuă să se concentreze pe desfăşurarea de acţiuni ofensive în zonele Bahmut, Avdiivka şi Mariinka”, se arată în raportul Statului Major ucrainean. „Unităţile Forţelor de Apărare ucrainene au respins 43 de atacuri inamice în zonele menţionate mai sus ale frontului în cursul zilei trecute”, adaugă nota oficială, care plasează din nou cele mai grele lupte în Bahmut şi Mariinka. Potrivit buletinului, Rusia rămâne „în defensivă” în teritoriile pe care le ocupă în provinciile din sudul Ucrainei, Zaporiojie şi Herson, unde continuă să lanseze atacuri împotriva „zonelor locuite” situate aproape de linia frontului în acea zonă.

În apropiere de oraşul Kupiansk, controlat de Ucraina, din nord-est, Rusia ridică fortificaţii, potrivit Statului Major de la Kiev, şi nu a lansat atacuri ieri în zona Liman (Est), unde forţele ruse au fost nevoite să se regrupeze după ce au suferit pierderi grele. Statul Major a mai spus că armata Kievului a lansat ieri nouă atacuri împotriva zonelor în care Rusia a concentrat trupe şi echipamente militare. Ucraina a lansat, de asemenea, trei lovituri împotriva sistemelor ruseşti de rachete antiaeriene şi a doborât 10 drone inamice, potrivit raportului.

UPDATE 09:40 Supăraţi de felul cum merge războiul, Rusia a trimis armament performant în Ucraina

UPDATE 09:00 Guterres: scrisoare către Putin transmisă lui Lavrov cu o propunere pentru acordul privind grâul

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov şi secretarul general al ONU Antonio Guterres au vorbit despre acordul privind grâul ucrainean, în cadrul întâlnirii bilaterale desfăşurate la ONU.

UPDATE 08:30 Prigojin: contraofensiva de la Kiev va începe după căderea Bahmutului

În ziua în care forţele ruse preiau controlul asupra întregului oraş Bahmut, „în acea zi va începe contraofensiva ucraineană”. Evgheni Prigojin, şeful companiei militare private Wagner, a spus acest lucru într-un comentariu despre situaţia de pe teren postat pe canalul său Telegram. 

UPDATE 08:00 Borrell: peste 1.000 de rachete către Ucraina, dar fluxul de muniţie creşte

Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE pentru politica externă şi de apărare, a cerut guvernelor „să accelereze livrarea de muniţii către Ucraina”. Mesajul a fost adresat miniştrilor apărării la finalul întâlnirii miniştrilor de externe de la Luxemburg. Fluxul de muniţie către Ucraina trebuie să crească „în zilele următoare – a spus Borrell –. Au fost furnizate peste o mie de rachete. Cantitatea de muniţie este în creştere şi trebuie să crească mai rapid în zilele următoare.

UPDATE 07:30 Zelenski: să ne pregătim sectorul energetic pentru iarna viitoare

„Am avut o întâlnire specială de coordonare la Zhytomyr cu toţi liderii regiunii. Am discutat în detaliu despre situaţia de securitate, economică şi socială din regiune. Am luat decizii, în special, de a restabili sectorul energetic după raidurile ruseşti. Ne pregătim deja sectorul energetic pentru iarna viitoare». Aşa a spus preşedintele ucrainean, Volodymyr Zelensky, în mesajul său obişnuit de seară, referindu-se la vizita sa de lucru în regiunea Jytomyr, din centrul-vestul Ucrainei.

UPDATE 07:10 Macron critică declaraţiile ambasadorului chinez în Franţa cu privire la suveranitatea fostelor republici sovietice

Preşedintele francez Emmanuel Macron a condamnat limbajul folosit de ambasadorul chinez în Franţa, Lu Shaye, care în ultimele zile a pus sub semnul întrebării independenţa fostelor republici sovietice şi suveranitatea Ucrainei asupra Crimeei. „Cred că nu este pentru un diplomat să aibă un astfel de limbaj”, a spus Macron în marginea summitului pentru dezvoltarea energiei eoliene din Marea Nordului de la Ostende, Belgia. „Prin urmare, solidaritate deplină cu ţările care au fost atacate în citirea istoriei şi a graniţelor lor”, a adăugat şeful statului.

UPDATE 07:00 Lavrov împotriva SUA: ei distrug globalizarea

Statele Unite s-au angajat pe calea „distrugării globalizării, pe care de mulţi ani au salutat-o ​​drept binele suprem al întregii umanităţi”, a spus Lavrov, acuzând Occidentul şi SUA că sunt ipocrite în aplicarea standardelor lor în diferite situaţii din lume. Lavrov a acuzat şi Fondul Monetar Internaţional că „s-a transformat” într-un organism care lucrează pentru „realizarea obiectivelor Statelor Unite şi ale aliaţilor săi, inclusiv pe cele de natură militară”.

UPDATE 06:00 Lavrov: s-a atins o limită periculoasă, ca în timpul Războiului Rece, poate chiar mai periculoasă

„Încă o dată, aşa cum s-a întâmplat în timpul Războiului Rece, am atins o limită periculoasă, poate chiar mai periculoasă”, a spus Lavrov în timpul şedinţei Consiliului de Securitate al ONU prezidată de Rusia.

UPDATE 05:21 - Borrell: Muniţia către Ucraina „trebuie să crească mai repede în zilele următoare” 

„Peste 1.000 de rachete au fost furnizate Ucrainei şi un număr mare de muniţie,  dar trebuie să crească mai rapid în următoarele zile”, a declarat Borrell la o întâlnire a miniştrilor de Externe ai UE la Luxemburg.

UPDATE 02:51  - NYT: ONU sugerează extinderea acordului cu cereale la Marea Neagră pentru o Rusia reticentă

Secretarul general al ONU, António Guterres, a propus pe 24 aprilie prelungirea şi extinderea unui acord cu Rusia care a permis Ucrainei să transporte cereale din porturile sale de la Marea Neagră, relatează New York Times, citând un rezumat al unei întâlniri pe care a avut-o cu ministrul de externe al Rusiei. . 

UPDATE 01:39  - Rusia bombardează şapte comunităţi din regiunea Sumi

Forţele ruse au bombardat şapte comunităţi din regiunea Sumi pe 24 aprilie, trăgând peste 80 de cartuşe din diferite tipuri de arme, a raportat Administraţia Militară a Regiunii Sumi pe Facebook.

 

UPDATE 01:00 - Rusia încearcă să-şi ascundă stocul nuclear scăzut 

În ultimii trei ani, Rusia a căutat să-i ţină departe pe inspectorii americani. Iar motivul din spatele acestui lucru nu este, probabil, nerăbdarea Moscovei de a susţine energia nucleară, ci mai degrabă opusul - ascunderea reducerii arsenalului ei nuclear.

Stocurile nucleare ruseşti s-au redus treptat de ani de zile.

Sistemele de livrare mai vechi şi focoasele produse cu zeci de ani în urmă îşi epuizează în mod natural durata de viaţă operaţională.

Şi producţia de astăzi de noi rachete, bombardiere strategice sau sisteme de submarine nucleare nu este suficient de puternică pentru a compensa reducerea.

Potrivit experţilor, dezafectarea armelor nucleare ruseşti a început şi va continua cel puţin până în anii 2030.  

Din cauza lipsei de inspecţii la faţa locului, există puţine certitudini cu privire la cât de mult din capacitatea nucleară, despre care Rusia pretinde că este desfăşurată, este de fapt operaţională.

SUA şi comunitatea internaţională au încă modalităţi de a obţine date estimative despre starea stocurilor ruseşti.

The Kyiv Independent scrie că Rusia va continua să folosească această lipsă de transparenţă nucleară pentru a exercita presiuni asupra Occidentului. 

 

UPDATE 00:00 - Fluxul de muniţie către Ucraina trebuie să crească „în următoarele zile”, a declarat luni şeful Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, Josep Borrell 

"Au fost furnizate mai mult de o mie de rachete. Cantitatea de muniţie este în creştere şi trebuie să crească mai rapid în zilele următoare", a comunicat oficialul european după o întâlnire a miniştrilor de Externe ai UE la Luxemburg.

Borrell a spus că trebuie să existe o „pace justă” în conflict, dar, până atunci, UE va continua să sprijine apărarea Ucrainei. Până acum, UE a oferit aproximativ 14 miliarde de dolari şi continuă să îşi respecte promisiunea de a  livra 1 milion de cartuşe.

 

UPDATE 23:00 - Moscova ameninţă că va pune capăt acordului cu cereale la Marea Neagră dacă G7 interzice exporturile către Rusia

Moscova ameninţă că va rezilia acordul cu cereale de la Marea Neagră, considerat esenţial pentru abordarea crizei foametei în lume, dacă G7 interzice exporturile către Rusia.

O astfel de interdicţie ar putea face parte din  setul de sancţiuni pe care aliaţii le-au impus Moscovei pentru războiul din Ucraina.

Ucraina furnizează în mod normal aproximativ 45 de milioane de tone de cereale pe piaţa globală în fiecare an şi este cel mai mare exportator mondial de ulei de floarea soarelui. Împreună cu Rusia, a reprezentat aproximativ un sfert din exporturile globale de grâu în 2019, transmite CNN.

 

ŞTIREA INIŢIALĂ - Oficialii ucraineni detectează o schimbare în concentrarea Rusiei în Doneţk şi utilizarea „tacticii siriene” în Bakhmut

Oficialii ucraineni susţin că concentrarea trupelor ruse în regiunea de est a Doneţk s-a schimbat uşor, dar oraşul Bakhmut şi oraşele ruinate Mariinka şi Avdiivka rămân în centrul atenţiilor ruseşti.

Statul Major al Forţelor Armate Ucrainene a declarat luni că au avut loc 47 de lovituri aeriene ale avioanelor ruseşti în ultima zi şi peste 30 de atacuri la sol au fost respinse.

Forţele ucrainene continuă să se agaţe de părţi ale oraşului Bakhmut şi de calea de acces dinspre vest. Statul Major a spus că „în timpul zilei, inamicul a condus acţiuni ofensive fără succes în direcţia Novomarkove şi Khromove”, aşezări la nord-vest de oraş.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici