LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 1031. Rusia a înregistrat ziua cu cele mai mari pierderi din război / Marea Britanie estimează că pierderile Rusiei în Ucraina ar putea ajunge la un milion de morţi şi răniţi în şase luni / Oficial estonian: NATO trebuie să descurajeze Rusia pentru următorii 10-20 de ani

  • Cinci persoane, printre care şi un copil, au fost rănite în urma unui atac cu rachetă rusă asupra unui imobil rezidenţial din Krîvîi Rih, scrie The Kyiv Independent.
  • Oficial estonian: NATO trebuie să descurajeze Rusia pentru următorii 10-20 de ani
  • Rusia a înregistrat ziua cu cele mai mari pierderi din război
  • Marea Britanie estimează că pierderile Rusiei în Ucraina ar putea ajunge la un milion de morţi şi răniţi în şase luni.
  • Rusia susţine că atacul asupra Kievului a fost un „răspuns” la atacul Ucrainei asupra uzinei sale chimice
Urmărește
4043 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 1031. Rusia a înregistrat ziua cu cele mai mari pierderi din război / Marea Britanie estimează că pierderile Rusiei în Ucraina ar putea ajunge la un milion de morţi şi răniţi în şase luni / Oficial estonian: NATO trebuie să descurajeze Rusia pentru următorii 10-20 de ani

Războiul din Ucraina, ziua 1031. Cinci ucraineni, inclusiv un copil, răniţi într-un atac rusesc la Krîvîi Rih / Oficial estonian: NATO trebuie să descurajeze Rusia pentru următorii 10-20 de ani

UPDATE Rusia a înregistrat ziua cu cele mai mari pierderi din război

Ucraina spune că Rusia tocmai a suferit cele mai mari pierderi zilnice de la începutul invaziei sale la scară largă.
 
Ministerul Apărării de la Kiev spune că 2 200 de soldaţi ruşi au murit în ultimele 24 de ore de luptă.
 
Acesta afirmă că precedentul total cel mai ridicat a fost de 2 030, stabilit la 29 noiembrie.
 
Potrivit celor mai recente estimări ale serviciilor britanice de informaţii privind apărarea, o medie de 1 523 de soldaţi ruşi sunt ucişi şi răniţi în fiecare zi în timpul războiului.

Parlamentul Bulgariei nu mai sprijină semnarea acordului de securitate cu Ucraina

Parlamentul bulgar nu are suficiente voturi pentru a sprijini semnarea tratatului bilateral de securitate al Bulgariei cu Ucraina din cauza unei schimbări de poziţie din partea celui mai puternic partid, a raportat Euractiv vineri.

Fostul prim-ministru Boyko Borissov, şeful partidului conservator-populist Cetăţenii pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei (GERB), a sugerat că tratatul nu mai este benefic pe fondul aşteptărilor privind negocierile de pace.

Dimitar Glavchev, prim-ministrul guvernului interimar al Bulgariei, era aşteptat să semneze acordul cu preşedintele Volodimir Zelenski la Bruxelles joi. În mod neaşteptat, Glavchev a renunţat la semnarea documentului, afirmând că trebuie să obţină mai întâi aprobarea parlamentului.

Ruşii avansează în estul Ucrainei: Armata ucraineană se retrage din două zone ale regiunii Doneţk

Rusia susţine că atacul asupra Kievului a fost un „răspuns” la atacul Ucrainei asupra uzinei sale chimice

Ministerul rus al Apărării a susţinut că atacul din această dimineaţă asupra Kievului ar fi fost un „răspuns” la atacul asupra uzinei chimice Kamensky Combine din regiunea Rostov din Rusia, scrie Ukrainska Pravda. 

Sisteme de apărare aeriană NASAMS, desfăşurate în Polonia pentru a proteja centrul de asistenţă din Ucraina

Sistemele norvegiene de apărare aeriană NASAMS au fost desfăşurate în oraşul polonez Rzeszów pentru a asigura securitatea unui centru logistic care este esenţial pentru sprijinirea Ucrainei, se arată într-o declaraţie a Statului Major al Poloniei, citată de Ukrainska Pravda.

Armata poloneză a raportat că au fost trimise şi avioane de luptă multirol F-35 pentru a sprijini apărarea spaţiului aerian polonez.

Această misiune condusă de NATO este aşteptată să dureze până la Paşte. Pe lângă avioanele de luptă şi sistemele antiaeriene, 100 de soldaţi norvegieni vor fi trimişi în Polonia şi staţionaţi la Rzeszów.

Pachetul final de ajutor al administraţiei Biden pentru Ucraina va fi anunţat în următoarele zile – surse Reuters

Ucraina interceptează grupurile de sabotaj ruseşti care încearcă să avanseze spre Herson

Soldaţii ucraineni au respins grupuri ruseşti de sabotaj şi recunoaştere în timp ce acestea încercau să avanseze spre Herson în cursul nopţii de 20 decembrie, a declarat guvernatorul Oleksandr Prokudin, scrie Kyiv Independent.

Rapoartele vin în contextul în care se anticipează o avansare rusă pe scară largă în regiunea Herson. La începutul lunii decembrie, trupele ruse desfăşurau atacuri în regiunea sudică pentru a obţine un punct de sprijin pe insulele din delta râului Dnipro.

Prokudin a declarat anterior că Moscova a asamblat „300 de bărci pentru a traversa râul”.

Ucraina, vizată de un amplu atac cibernetic al ruşilor

Marea Britanie estimează că pierderile Rusiei în Ucraina ar putea ajunge la un milion de morţi şi răniţi în şase luni

Marea Britanie estimează că Rusia a pierdut peste 750.000 de militari ucişi şi răniţi în Ucraina, această cifră urmând să ajungă la un milion în şase luni, afirmă Luke Pollard, subsecretar de stat britanic pentru apărare, într-un discurs adresat membrilor Camerei Comunelor, potrivit Ukrainska Pravda.

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a estimat recent pierderile ruseşti la 700 000, în timp ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, la începutul lunii decembrie, că numărul total al ruşilor ucişi şi răniţi a ajuns la 750 000, dintre care aproape 200 000 au fost raportaţi ca ucişi.

Incendii şi victime la Kiev în urma unui atac cu rachete ruseşti

Rusia a lansat o serie de atacuri cu rachete împotriva Kievului în dimineaţa zilei de 20 decembrie, provocând victime şi pagube în tot oraşul, scrie Kyiv Independent.

Mai multe explozii au fost raportate în Kiev în jurul orei locale 7:00.

Rusia a folosit probabil rachete balistice lansate din aer Kinzhal şi rachete balistice Iskander-M sau KN-23, a raportat administraţia regională. Resturi căzute au fost înregistrate în trei districte ale oraşului.

„Ar fi trebuit să invadez Ucraina mai devreme”. Putin afirmă că Rusia trebuia să fie mai bine pregătită pentru război

Oficial estonian: NATO trebuie să descurajeze Rusia pentru următorii 10-20 de ani

NATO va trebui să stăpânească Rusia în următorii 20 de ani, a declarat şeful serviciilor de informaţii externe estoniene.

Directorul general Kaupo Rosin a declarat pentru Reuters: „Sarcina NATO în următorii 10-20 de ani va fi să conţină sau să descurajeze Rusia, astfel încât să nu-i vină vreo idee stupidă de a se apropia militar de Occident, potrivit Sky News.

„Cred că este realizabil, dar problema trebuie să fie luată în serios în Occident şi să investim (în apărare)”.

Estonia, care se învecinează cu Rusia şi este membră a alianţei, şi-a dublat cheltuielile pentru apărare de la războiul din Ucraina.

Blinken: Ucraina trebuie să decidă între „continuarea luptei sau încercarea de a negocia o încetare a focului”

Într-un interviu amplu acordat MSNBC joi, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a vorbit despre perspectivele unei posibile încetări a focului în Ucraina, precum şi despre sprijinul acordat ţării în dificultate înainte de învestirea preşedintelui ales Donald Trump în ianuarie.
 
„Vreau să mă asigur că oferim viitoarei administraţii şi ucrainenilor cea mai puternică mână posibilă de jucat în 2025”, a declarat Blinken într-un interviu acordat MSNBC Morning Joe. „Ucrainenii trebuie să ia decizii fundamentale cu privire la continuarea luptei sau la încercarea de a negocia şi de a ajunge la o încetare a focului. Întrebarea fundamentală este dacă Rusia este pregătită să facă acest lucru şi să o facă cu bună credinţă.”

Liderii UE solicită un ajutor militar sporit pentru Kiev şi promit includerea Ucrainei în deciziile-cheie

Liderii Uniunii Europene şi-au reafirmat angajamentul faţă de Ucraina în cadrul unui summit desfăşurat la 19 decembrie la Bruxelles, subliniind faptul că deciziile privind viitorul acestei ţări devastate de război trebuie să implice Kievul şi aliaţii săi europeni.

Reuniunea, la care a participat preşedintele Volodimir Zelenski, a evidenţiat solidaritatea cu Ucraina, care luptă de peste 1 000 de zile împotriva agresiunii ruse, potrivit Kyiv Independent. 

„Numai Ucraina, ca ţară agresată, poate defini în mod legitim ce înseamnă pacea - şi dacă şi când sunt îndeplinite condiţiile pentru negocieri credibile”, a declarat Antonio Costa, preşedintele Consiliului European. 

Atac rusesc în Krîvîi Rih. Cinci ucraineni, răniţi

Printre răniţi se numără o adolescentă de 15 ani şi un bărbat care au fost găsiţi şi salvaţi din sub dărâmăturile clădirii. De asemenea, ferestrele unei clădiri de locuinţe cu zece etaje din apropiere au fost sparte, a precizat Serhii Lysak, guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, într-o postare pe reţelele de socializare.

Şi alţi trei locuitori ai imobilului, cu vârste între 38 şi 82 de ani, au fost răniţi în atacul care a avut loc în aceeaşi noapte de joi spre vineri. Ei au fost duşi la spital, conform declaraţiilor lui Oleksandr Vilkul, şeful administraţiei militare din Krîvîi Rih.

Krîvîi Rih fusese atacat cu doar o zi înainte într-un val de lovituri care a vizat mai multe oraşe din Ucraina, ucigând o persoană şi rănind opt. Atacurile aeriene împotriva oraşelor ucrainene au devenit o obişnuinţă tristă, Rusia concentrându-se pe clădiri rezidenţiale şi infrastructură civilă critică, inclusiv infrastructura energetică.

Ucraina se confruntă cu dificultăţi în a-şi menţine sistemele de apărare aeriană în faţa numărului mare de drone şi rachete lansate de Rusia.

Preşedintele Volodimir Zelenski a făcut apel la aliaţii occidentali în cadrul întâlnirilor cu liderii europeni de la Bruxelles de miercuri, cerând un plus de 19 sisteme de apărare aeriană pentru a proteja infrastructura critică.

Danemarca a promis 292 de milioane de dolari pentru a întări apărarea aeriană a Ucrainei joi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici