- Home
- Externe
- (08.06.2022, 23:31)
- Alexandru Gologan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Războiul din Ucraina, ziua 105. Armata ucraineană este pe punctul să cedeze oraşul Severodoneţk: invadatorii, de 10 ori mai mulţi / Zelenski solicită ajutorul Occidentului / Activele îngheţate ale oligarhilor ruşi se ridică la 10 miliarde de euro / Rusia: Ucraina recrutează mercenari din Brazilia şi Coreea de Sud / Norvegia a trimis Kievului 22 de obuziere
- Rusia a predat corpurile a 210 luptători ucraineni decedaţi, dintre care majoritatea au murit apărând oraşul Mariupol
- Peste 1000 de soldaţi capturaţi la Azovstal au fost trimişi în Rusia să fie judecaţi
- Obuzele ruseşti au distrus depozitele celui mai important exportator agricol din Ucraina, la Mykolaiv
- Norvegia a donat Ucrainei 22 de obuziere autopropulsate
- Volodimir Zelenski a vorbit la telefon cu Olaf Scholz
Urmărește
17295 afișări
Războiul din Ucraina, ziua 105. Armata ucraineană este pe punctul să cedeze oraşul Sievierodonetsk. Zelenski solicită disperat ajutorul Occidentului
UPDATE 23:30 Veşti pozitive din Kiev: tot mai mulţi copii se înscriu la şcoală
Aproximativ 25.000 de copii au fost deja înscrişi în primele clase ale şcolilor din Kiev.
”Mai mult de 80% din locuri au fost deja ocupate", a declarat Administraţia de Stat a oraşului Kiev.
De menţionat că anul acesta condiţiile de înscriere în şcoli au fost simplificate la maximum: se permite depunerea documentelor în format electronic, prin poştă sau în copii scanate prin intermediul unei persoane de încredere. De asemenea, procesul de admitere în sine a fost prelungit până la 23 august.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
În acelaşi timp, KCSA a precizat că şcolile din capitală se pregătesc pentru începerea noului an şcolar în regim offline.
UPDATE 23:15 Zlensky se întâlneşte cu un filantrop Buffet; au discutat despre reconstrucţie
Preşedintele ucrainean Zelenski a anunţat pe Twitter că l-a primit la Kiev pe filantropul american Howard Buffet, fiul miliardarului Warren Buffet, pentru a discuta despre reconstrucţia ţării. Zelenski şi-a exprimat „mulţumirea pentru sprijinul umanitar” şi l-a invitat pe Buffet să participe la „proiecte pentru restaurarea sistemelor de irigare din regiunea Odesa, sprijin pentru refugiaţi, deminare şi reforma alimentaţiei şcolare”.
UPDATE 23:00 OMC: „Criza alimentară poate dura ani de zile”
Criza alimentară declanşată de invazia rusă a Ucrainei este probabil să dureze ani, dacă nu se iau măsuri decisive. Acest lucru a fost subliniat de Ngozi Okonjo-Iweala, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), într-un interviu acordat BBC. Ucraina produce 42% din uleiul de floarea soarelui, 16% din porumb, 10% din orz şi 9% din grâu vândut în lume. „Dacă nu putem scoate cerealele din Ucraina acum, iar recolta vine în iulie cu o cantitate similară cu deşeurile, vom vedea că acest lucru se va întâmpla în următorii doi ani. Şi că va fi cu adevărat, cu adevărat dezastruos pentru anumite părţi ale lumii”, a spus Okonjo-Iweala, subliniind modul în care Africa va fi deosebit de afectată şi pentru că importă îngrăşăminte.
UPDATE 22:00 Kiev: în zona Severodoneţk, ruşii sunt de 10 ori mai mulţi
În unele zone din regiunea Severodoneţk, oraşul strategic din Donbas atacat de săptămâni întregi şi acum controlat aproape în întregime de Moscova, armata rusă este de 10 ori mai numeroasă decât apărătorii ucraineni. Acest lucru a fost declarat de purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării de la Moscova, Oleksandr Motuzianik. „Severodoneţk este o ţintă strategică, după care vor încerca să efectueze operaţiuni de asalt în Lysychansk, să taie căile de comunicaţie şi de acolo să continue ofensiva în Donbas”, a explicat el.
UPDATE 21:30 Locurile de veci, la mare căutare în Rusia, indiciu edificator al piederilor de la front
UPDATE 21:00 Guterres: Consecinţele războiului sunt din ce în ce mai grave
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, prezentând al doilea raport privind repercusiunile conflictului ucrainean, a spus că situaţia se înrăutăţeşte. „Impactul războiului asupra securităţii alimentare, energiei şi finanţelor este sistemic, sever şi se accelerează”, a explicat oficialul.
UPDATE 20:00 Guvernatorul Lugansk: posibilă retragere a ucrainenilor din Severodoneţk
Trupele ucrainene ar putea fi nevoite să se „retragă” de la Severodoneţk, a declarat guvernatorul ucrainean al regiunii Lugansk, Gaidai, la Rbc-Ucraina. Gaidai a spus că „nu are sens” ca forţele speciale ucrainene să rămână în interiorul oraşului „după ce Rusia a început să distrugă zona cu bombardamente şi lovituri aeriene”. În acest moment, trupele de la Kiev controlează încă „periferia” oraşului.
UPDATE 19:30 Erdogan: Sunt terorişti în Parlamentul suedez
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că în parlamentul suedez sunt „terorişti” şi că Ankara va continua să se opună candidaturii Suediei şi Finlandei la NATO. „Atâta timp cât au terorişti în Parlament şi atâta timp cât permit demonstraţii ale grupurilor teroriste, nu le putem spune: mergeţi mai departe şi alăturaţi-vă NATO”, a spus preşedintele turc, într-o conferinţă de presă comună cu omologul venezuelean Nicolas Maduro, la Ankara, difuzată la TV.
UPDATE 18:30 Schimb de victime între Rusia şi Ucraina
UPDATE 18:00 Un radio rusesc piratat a difuzat imnul Ucrainei
UPDATE 17:30 Peskov: Revocarea sancţiunilor pentru a putea livra grâu
„Sancţiunile internaţionale trebuie ridicate pentru ca grâul rusesc să poată fi livrat pe pieţele internaţionale şi astfel să se atenueze criza alimentară”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitro Peskov, argumentând că „discuţii substanţiale” privind ridicarea sancţiunilor nu sunt în desfăşurare.
UPDATE 16:30 Kremlin: Întâlnirea Zelensky-Putin trebuie să fie bine pregătită
O întâlnire între preşedinţii Rusiei şi Ucrainei, Vladimir Putin şi Volodimir Zelenski, nu este în prezent posibilă, deoarece Kievul a întrerupt discuţiile cu partea rusă: Kremlinul a reiterat acest lucru, subliniind însă că o întâlnire la cele mai înalte niveluri trebuie să fie „bine pregătită”.
UPDATE 16:10 Norvegia a furnizat Kievului 22 de obuziere autopropulsate
Norvegia a donat Ucrainei 22 de obuziere autopropulsate, pentru a o ajuta să „reziste atacurilor ruseşti”. Evoluţiile războiului din Ucraina „sugerează acum că este necesară şi donarea de artilerie şi sisteme de arme mai grele”, a subliniat ministrul norvegian al apărării, Bj ›rn Arild Gram, subliniind că soldaţii ucraineni au fost deja instruiţi în utilizarea sistemul armatei norvegiene din Germania. Este vorba despre o „contribuţie substanţială” care este „la mare căutare din partea Ucrainei”, precizează o notă a ministerului norvegian, subliniind că „guvernul a aşteptat să anunţe public donaţia din motive de securitate: aprovizionările viitoare s-ar putea să nu fie anunţate sau comentate. .”.
UPDATE 16:00 Primul tren de grâu din Zaporojie a ajuns în Crimeea ocupată din 2014
Primul tren de grâu din regiunea ucraineană Zaporojie, ocupată de ruşi, a ajuns la Sevastopol, Crimeea: nu se întâmplase de 8 ani. Consilierul şefului pro-rus al regiunii, Oleg Kriuchkov, a declarat pentru Interfax. Traficul feroviar între Crimeea şi regiunile ucrainene s-a oprit la sfârşitul anului 2014, după anexarea Crimeei la Rusia.
UPDATE 15:50 Moscova: „Kiev continuă să recruteze mercenari străini”
„Pentru a reface rândurile în scădere ale forţelor armate ucrainene, regimul de la Kiev continuă să recruteze mercenari străini”. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zakharova, a spus acest lucru, conform presei ruse, relatează Tass. „Potrivit Ministerului rus al Apărării, peste 6.500 de soldaţi din Statele Unite, Marea Britanie, Israel, Polonia, Canada şi Republica Cehă au fost deja recrutaţi din străinătate”, a spus Zakharova. „Există şi cetăţeni din Brazilia şi Coreea de Sud”, adaugă ea.
UPDATE 15: 45 Rusia: Ucraina are mult mai puţin grâu decât pretinde
„Ucraina are mult mai puţin grâu decât pretinde Kievul”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenţia rusă Tass.
UPDATE 15:40 Guvernatorul Harkovului: 5 morţi şi 12 răniţi în urma bombardamentelor ruseşti
5 persoane au murit şi 12 au fost rănite în ultimele 24 de ore în regiunea Harkov din cauza bombardamentelor ruseşti. Şeful administraţiei regionale de stat, Oleg Sinegubov, transmite pe Telegram. „Ocupanţii au tras în cartierele Shevchenkivskyi şi Industrialnyi din Harkov, au deteriorat clădiri rezidenţiale, administrative şi private, un supermarket şi alte spaţii”, a explicat el.
UPDATE 15:20 Oligarhii, luaţi la ochi de autorităţile fiscale ale UE
Descoperiţi orice infracţiuni fiscale comise de persoane şi companii ruşi şi belarusi sancţionate pentru războiul din Ucraina, recuperaţi taxele neplătite şi facilitaţi punerea în aplicare a sancţiunilor UE, este sarcina noului subgrup al grupului operativ „Freeze and Seize”, condus de comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders. De asemenea, autorităţile ţărilor membre s-au angajat să difuzeze informaţii despre astfel de persoane şi entităţi între ele şi cu ţările terţe, pentru a spori eforturile de screening pentru a evita orice eludare a sancţiunilor. Până acum, activele îngheţate ale oligarhilor ruşi se ridică la 10 miliarde de euro, în timp ce tranzacţiile blocate se ridică la peste 196 de miliarde de euro.
UPDATE 14:55 Ucraina suferă "pierderi semnificative" în regiunea Donbas, afirmă armata rusă
"Forţa ucraineană din Donbas suferă pierderi semnificative în ceea ce priveşte efectivele, armele şi echipamentele militare", a declarat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat de presă, scrie CNN.
"Numai în timpul eliberării oraşului Svyatogorsk din Republica Populară Doneţk, în trei zile de lupte, pierderile trupelor ucrainene s-au ridicat la peste 300 de naţionalişti, şase tancuri, 15 vehicule blindate de luptă de diferite tipuri, 36 de tunuri de artilerie de câmp şi mortiere, patru lansatoare multiple de rachete Grad şi peste 20 de unităţi auto", a precizat acesta.
UPDATE 14:30 Zelenski a vorbit la telefon cu Olaf Scholz
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că a discutat despre îmbunătăţirea apărării ţării sale în timpul unei convorbiri telefonice cu cancelarul german Olaf Scholz
"Am avut o conversaţie telefonică cu Olaf Scholz", a declarat Zelenski pe Twitter. "Am discutat despre îmbunătăţirea sprijinului de apărare pentru Ucraina şi asigurarea securităţii alimentare globale. A ridicat problema respectării de către Federaţia Rusă a normelor internaţionale privind tratamentul prizonierilor de război. A subliniat importanţa deciziilor privind integrarea Ucrainei în Uniunea Europeană"
În ultimele luni, guvernul german şi cancelarul Scholz au fost supuşi la presiuni din partea Ucrainei şi a politicienilor de acasă pentru că nu au făcut suficient pentru a ajuta Ucraina să se apere împotriva invaziei ruseşti.
UPDATE 14:00 Trupele ucrainene care rezistă în Sievierodonetsk, supuse unui nou asalt puternic
Trupele ucrainene care rezistă în ruinele oraşului Sievierodonetsk au fost supuse miercuri unui nou asalt puternic din partea forţelor ruseşti. Capturarea oraşului industrial este esenţială pentru controlul regiunii Luhansk din jur.
În sudul Ucrainei, un alt câmp de luptă important în război, autorităţile au declarat că atacurile ruseşti asupra unor obiective agricole, inclusiv depozite, agravează o criză alimentară globală care a stârnit îngrijorări legate de foamete în unele ţări în curs de dezvoltare.
Turcia l-a primit pe ministrul de externe al Rusiei pentru a discuta un plan al ONU de a deschide un coridor în Marea Neagră pentru exporturile de cereale ucrainene. Serghei Lavrov, din partea Rusiei, a declarat că Ucraina trebuie mai întâi să-şi demineze porturile - o măsură de care Kievul se teme că ar face-o mai vulnerabilă la atacurile dinspre mare.
UPDATE 13:00 După întâlnirea cu Lavrov, Turcia afirmă că planul de export de cereale din Ucraina este rezonabil
Turcia afirmă că planul de export de cereale din Ucraina este rezonabil, după întâlnirea cu Lavrov. Mai mult, un ministru turc vorbeşte despre voinţa de a reveni la negocieri pentru încetarea focului.
Ministrul de externe al Turciei a declarat miercuri că un plan al Naţiunilor Unite de a relua exporturile de cereale ucrainene de-a lungul unui coridor maritim este „rezonabil" şi necesită mai multe discuţii cu Moscova şi Kiev pentru a se asigura că navele vor fi în siguranţă, informează Reuters.
Aflat alături de ministrul rus de externe Serghei Lavrov, ministrul turc Mevlut Cavusoglu a declarat că întâlnirea de la Ankara a fost fructuoasă şi s-a perceput inclusiv voinţa de a reveni la negocieri între părţi pentru o posibilă încetare a focului
UPDATE 12:00 Prim-ministrul Ucrainei a declarat că Banca Mondială, cu sediul în Statele Unite, a aprobat un sprijin financiar de 1,49 miliarde de dolari pentru ţara sa, pentru a contribui la plata salariilor lucrătorilor sociali şi funcţionarilor publici.
"Redresarea şi victoria Ucrainei va fi victoria democraţiei şi a întregii lumi civilizate", a scris pe Twitter Denys Shmyhal.
UPDATE 10:30 Armata lui Putin se reorientează spre Kiev
La finalul săptămânii trecute, Rusia a atacat Kievul pentru prima dată în mai bine de o lună. Rachetele au căzut duminică asupra capitalei Ucrainei, în timp ce trupele ruse şi cele ucrainene continuau să lupte pentru controlul unui oraş cheie din estul Ucrainei, Severodoneţk.
„Kremlinul recurge la noi atacuri viclene. Rachetele de astăzi de la Kiev au un singur scop - să omoare cât mai mulţi posibil“, afirmă consilierul prezidenţial ucrainean Mihail Podolyak, citat de Reuters şi de ZF.
UPDATE 09:00 Norvegia a donat Ucrainei 22 de obuziere autopropulsate, inclusiv piese de schimb, muniţie şi alte echipamente, a anunţat miercuri Ministerul norvegian al Apărării.
"Guvernul norvegian a aşteptat să anunţe public donaţia din motive de securitate. Este posibil ca viitoarele donaţii să nu fie anunţate sau comentate", a precizat acesta într-un comunicat, conform Reuters.
UPDATE 08:30 11 copii ucraineni au fost răniţi în ultimele 24 de ore, 10 dintre ei în regiunea Harkov, a anunţat Procuratura Generală.
UPDATE 07:00 Banca Mondială anunţă un ajutor financiar de 1,5 miliarde de dolari pentru Ucraina, potrivit Reuters.
Banii vor fi folosiţi pentru a plăti salariile funcţionarilor publici şi ale lucrătorilor din sectorul social.
UPDATE 06:46 Bătălia din estul Ucrainei face ravagii, Zelenski promite să recucerească teritoriul
Forţele ucrainene s-au străduit să îşi menţină poziţiile în luptele sângeroase de stradă din oraşul Sievierodonetsk, situat pe linia frontului din estul Ucrainei, în timp ce preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că situaţia este dificilă, promiţând, de asemenea, să recupereze terenul pierdut.
UPDATE 06:00 Armata rusă sparge linia frontului şi cucereşte noi teritorii
UPDATE 05:00 Continuă luptele pentru controlul oraşului Severodoneţk
Armata rusă controlează o mare parte din oraşul Severodoneţk. Rachetele ruseşti au făcut prăpăd în zonele rezidenţiale.
UPDATE 04:10 Singurul portavion rusesc rămâne nefuncţional
Pe măsură ce lucrările de recondiţionare avansează, inginerii descoperă noi probleme. Reparaţiile se vor finaliza în 2024
UPDATE 03:20 Peste 1.000 de prizonieri ucraineni au fost trimişi în Rusia pentru a fi judecaţi
Kievul solicită returnarea soldaţilor într-un schimb de prizonieri, însă Moscova a refuzat categoric.
UPDATE 02:00 Detectoarele de radiaţii de la Cernobîl au fost repuse în funcţiune
Detectoarele de radiaţii din zona de excludere de la Cernobîl sunt din nou funcţionale pentru prima dată de când Rusia a ocupat zona pe 24 februarie.
UPDATE 01:35 Merkel nu se simte vinovată pentru situaţia din Ucraina. Fostul cancelar a blocat aderarea ţării la NATO
Fostul cancelar german Angela Merkel a încercat din răsputeri când era în funcţie să împiedice escaladarea tensiunilor din Ucraina şi nu aprecia că se va ajunge la situaţia actuală, astfel că nu se învinovăţeşte pentru că nu ar fi încercat suficient.
„Este o mare tristeţe că nu a funcţionat, dar nu mă învinovăţesc că nu am încercat”, a declarat Merkel.
UPDATE 00:00
Ucraina după 100 de zile de război: peste 1.000 de şcoli, 500 de spitale şi aproximativ 300 de poduri au fost distruse, raportează ONU.
Rezumatul zilei
- Consiliul de administraţie al Băncii Mondiale a aprobat 1.49 miliarde de dolari finanţare suplimentară pentru Ucraina.
- Ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu a declarat că porturile ucrainene Mariupol şi Berdiansk, capturate de forţele ruse, au fost deminate şi sunt gata să reia transporturile de cereale.
- Ucraina ar putea exporta 2 milioane de tone de cereale lunar dacă Rusia ar ridica blocada impusă porturilor ucrainene din Marea Neagră.
- Miniştrii apărării din Rusia şi Turcia au discutat despre un potenţial coridor de exporturi de cereale din Ucraina şi nordul Siriei, a declarat ministerul turc al Apărării.
- Detectoarele de radiaţii din zona de excludere da centralei nucleare Chornobîl sunt din nou operaţionale.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe