- Home
- Externe
- (10.06.2022, 17:14)
- Alexandru Gologan ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Războiul din Ucraina, ziua 107. Ruşii aruncă la groapa de gunoi cadavrele celor ucişi în Mariupol / Continuă bombardamentele / Armata ucraineană înregistrează mici progrese în Sevierodoneţsk / UE muştruluieşte Ungaria / Elveţia sancţionează soţia unui oligarh / Nou schimb de prizonieri
- Bătălia pentru Sievierodoneţk ar putea fi câştigată dacă ucrainenii ar compensa puterea de foc a Rusiei cu mai multă artilerie
- Oficialii ucraineni susţin că armata rusă pierde mulţi soldaţi pe fronturile din estul ţării
- Armata ucraineană a pornit contraofensiva în Herson.
Urmărește
19355 afișări
Sursa foto: MediafaxFoto
UPDATE 22:30 Cipru are resurse mari de gaze
UDPATE 22:00 Biden îl acuză pe Putin pentru inflaţia record
„Inflaţia este o adevărată provocare pentru familii şi îi face pe mulţi să sufere şi trebuie doborâtă mult mai repede”, a afirmat preşedintele american Joe Biden, vorbind din portul Los Angeles, admitând că „în mai, inflaţia a crescut mai mult decât se aştepta” şi este la cel mai mare nivel din 1981.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Începe depunerea jurământului de înstituire a noului Guvern al României
-
Incendiul izbucnit în Dâmboviţa după un accident între 2 cisterne, una încărcată cu GPL, stins / Două cisterne s-au ciocnit pe DN 72, în Dâmboviţa.
-
Zelenski: Dependenţa Slovaciei de reusrsele Rusiei este o mare problemă de securitate pentru Europa
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
Biden l-a acuzat apoi pe preşedintele rus Vladimir Putin şi războiul declanşat împotriva Ucraina ca o cauză a inflaţiei. „Chiar dacă ne continuăm munca de apărare a libertăţii în Ucraina, trebuie să facem mai mult şi rapid pentru a reduce preţurile aici, în Statele Unite. Creşterea preţurilor lui Putin a lovit puternic aici şi în întreaga lume”, a spus Biden.
UPDATE 21:00 ONU: procesul prizonierilor britanici este o crimă de război
ONU şi-a exprimat „îngrijorarea” faţă de condamnarea la moarte pronunţată de „Curtea Supremă” a autoproclamatei Republici Populare Doneţk. Britanicii Aiden Aslin şi Shaun Pinner şi marocanul Ibrahim Saadun au fost condamnaţi la moarte prin împuşcare. Purtătorul de cuvânt al ONU, Ravina Shamdasani, a declarat într-o conferinţă de presă la Geneva „Astfel de procese ale prizonierilor de război echivalează cu o crimă de război”. Shamdasani a adăugat că „din 2015, am observat că aşa-numita justiţie a acestor auto-numite republici nu a respectat garanţiile esenţiale ale unui proces echitabil, precum şedinţe publice, independenţa, imparţialitatea instanţelor şi dreptul de a nu fi obligat să depună mărturie”. Procesul lui Pinner, Aslin şi Saadun a început marţi şi a avut loc cu uşile închise.
UPDATE 20:30 Şi Belgradul sprijină sancţiunile împotriva Moscovei?
Cancelarul german, Olaf Scholz, a cerut Serbiei să sprijine sancţiunile împotriva Rusiei, un aliat apropiat al ţării balcanice, pentru invazia Ucrainei. Într-o conferinţă de presă comună la Belgrad cu preşedintele sârb Aleksandar Vucic, Scholz a spus că toate ţările care solicită aderarea la Uniunea Europeană ar trebui să sprijine măsurile împotriva Moscovei, relatează CNN. „Este un război teribil şi fără sens, care a fost iniţiat de o viziune imperialistă a Rusiei”, a spus Scholz, „de aceea este atât de important ca Uniunea Europeană şi noi toţi să fim solidari cu Ucraina şi să o ajutăm să se apere. acest atac. Sancţiunile nu vor dispărea pur şi simplu când armele vor tace, Rusia trebuie să ajungă la un acord cu Ucraina”.
Serbia a dat mesaje prietenoase Rusiei, iritând comunitatea internaţională.
UPDATE 19:00 Ministrul adjunct de externe al Rusiei, întâlnire cu ambasadorul SUA
Viceministrul rus de externe Serghei Riabkov s-a întâlnit astăzi cu ambasadorul SUA la Moscova, John Sullivan. „Părţile au discutat unele aspecte ale agendei bilaterale”, a comentat Moscova.
UPDATE 18:50 Rusia alocă 970 de milioane de ruble pentru steaguri în şcoli
Guvernul rus a alocat peste 970 de milioane de ruble (17 milioane de dolari) pentru a distribui steaguri şi simboluri naţionale în mii de şcoli rurale, pe fondul presiunii pentru o educaţie mai „patriotică”, în timp ce invazia Ucrainei este în desfăşurare, scrie Moscow Times. Noile steaguri vor fi trimise la 11.000 de şcoli rurale din 31 din cele 85 de entităţi care alcătuiesc Federaţia Rusă. Alte şcoli le vor primi până în 2024, a anunţat astăzi guvernul. În aprilie, ministrul Educaţiei, Serghei Kravtsov, anunţase deja că începând cu 1 septembrie, când începe noul an şcolar, în fiecare luni elevii vor participa la ridicarea drapelului intonând imnul naţional. Ceremonia seamănă cu recitarea jurământului de credinţă faţă de steagul american recitat în şcolile din Statele Unite. Moscow Times notează că o astfel de sumă a fost alocată pentru steaguri, în ciuda faptului că 5.500 de şcoli din mediul rural sunt lipsite de salubritate.
UPDATE 18:30 Kiev, nou schimb de prizonieri cu Rusia
Rusia şi Ucraina au efectuat un nou schimb de prizonieri, în care Oleg Pilipenko, şeful comunităţii teritoriale Shevchenkivska, ţinut prizonier timp de două luni, a reuşit să se întoarcă acasă. Acest lucru a fost anunţat de şeful administraţiei militare regionale Nikolaev, Vitali Kim, potrivit agenţiei UNIAN, potrivit căreia în schimbul de prizonieri au fost repatriaţi în Ucraina 28 de soldaţi şi 13 civili.
UPDATE 18:10 Ofiţerul şef adjunct al serviciilor de informaţii ucrainene: „Rusia poate continua războiul timp de un an”
Rusia rămâne fără rachete de precizie şi va putea continua războiul în ritmul actual doar timp de un an. Aşa a afirmat şeful adjunct al informaţiilor militare ucrainene Vadym Skibitsky, adăugând că Rusia efectuează mult mai puţine atacuri cu rachete şi foloseşte rachete Kh-22, „vechi rachete sovietice fabricate în anii ’70”. „Acest lucru arată că Rusia rămâne fără rachete de înaltă precizie”, a spus Vadim Skibiţki. „Kremlinul ar putea încerca să îngheţe războiul pentru o vreme pentru a convinge Occidentul să ridice sancţiunile şi apoi să continue agresiunea”, a adăugat el. „Ţinta lor este toată Ucraina şi nu doar Ucraina”.
UPDATE 18:00 Kiev: Nu există pericolul ca ruşii să atace capitala astăzi
Ministrul de Interne ucrainean Denis Monastirski a declarat că nu există niciun risc iminent ca Rusia să mărşăluiască asupra Kievului, dar capitala nu va lăsa garda jos. „Nu există pericolul unui atac asupra Kievului astăzi”, a spus oficialul. „Nu există o adunare de trupe în apropierea graniţei cu Belarus, dar înţelegem că orice scenariu va fi posibil mâine. Prin urmare, se desfăşoară antrenament serios „pe o linie de apărare în jurul oraşului”.
UPDATE 17:50 Filo-ruşii către militarii Azot: capitulare
Cei aproximativ 800 de refugiaţi militari şi civili de la uzina chimică Azot din Severodoneţk au căutat contacte pentru a începe negocierile. Acest lucru a fost raportat de agenţia rusă Ria Novosti, citând un reprezentant al separatiştilor de la Lugansk. „Militanţii ucraineni care se ascund în uzina Azot li s-a spus că trebuie să depună armele şi să se predea, nu sunt acceptate alte condiţii”, a spus exponentul pro-rus.
UPDATE 17:30 Putin: SUA vor finanţa reconstrucţia Afganistanului
Statele Unite şi aliaţii săi trebuie să-şi asume povara financiară majoră pentru reconstrucţia Afganistanului, sunt cuvintele preşedintelui rus Vladimir Putin, raportate de agenţia Tass, care sună ca o provocare, având în vedere puternicul ajutor financiar şi militar pe care Statele Unite îl acordă Ucrainei pentru a o susţine în conflict.
UPDATE 17:20 Ministrul Apărării Gb la Kiev, întâlnire cu Zelenski
UPDATE 17:00 Explozie în centrul oraşului Doneţk
O explozie a avut loc în centrul oraşului Doneţk, lângă biroul administrativ al autoproclamatei republici pro-ruse. Acest lucru a fost raportat de agenţia Ria Novosti.
UPDAT 16:30 Noi sancţiuni ale Elveţiei împotriva Moscovei, inclusiv un embargo petrolier
Şi Elveţia, în urma UE, a decis să participe la embargoul asupra ţiţeiului rusesc. Acest lucru a fost stabilit astăzi de Consiliul Federal, care a aderat şi la sancţiunile împotriva a sute de alţi cetăţeni ruşi, inclusiv a Aleksandreo Melnichenko, soţia oligarhului Andrei, care este exclusă din sistemul interbancar internaţional Swift Sberbank, cea mai mare instituţie de credit din Rusia.
Soţul Aleksandrei Melnichenko îi dăduse controlul asupra companiilor sale de cărbune (Suek) şi îngrăşăminte (EuroChem), în încercarea de a scăpa de sancţiuni. Potrivit presei, cuplul locuieşte în St. Moritz.
UPDATE 16:00 UE împotriva Ungariei: Nu este momentul să acţionăm unilateral
„Nu este momentul să acţionăm unilateral la nivel naţional pentru a introduce măsuri discriminatorii împotriva cetăţenilor UE”, a afirmat o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene, ca răspuns la o întrebare privind măsura maghiară care introduce o cotă preferenţială la combustibil pentru maşinile cu numere maghiare faţă de cele străine. „Păstrarea funcţionării pieţei unice este un instrument important pentru a face faţă situaţiei economice rezultate în urma războiului” şi „a face asta în solidaritate şi unitate”.
UPDATE 15:30 Truss vorbeşte cu Kuleba: să asigure eliberarea prizonierilor
Ministrul britanic de externe Liz Truss a vorbit cu omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba, „pentru a discuta despre eforturile de a asigura eliberarea prizonierilor de război britanici deţinuţi de pro-ruşi”. „Condamnarea împotriva lor este o încălcare gravă a Convenţiei de la Geneva. Marea Britanie continuă să sprijine Ucraina împotriva invaziei barbare a lui Putin”, a adăugat pe Twitter.
Spoke with Ukrainian FM @DmytroKuleba to discuss efforts to secure the release of prisoners of war held by Russian proxies. The judgement against them is an egregious breach of the Geneva convention.
— Liz Truss (@trussliz) June 10, 2022
The UK continues to back Ukraine against Putin’s barbaric invasion. pic.twitter.com/DyKZAP4HA6
UPDATE 14:59 Peste 754 de copii au suferit în Ucraina ca urmare a agresiunii armate a ruşilor
În dimineaţa zilei de 10 iunie, numărul oficial de decese al copiilor victime nu s-a schimbat - 263, însă numărul răniţilor a crescut la 491.
UPDATE 14:10 Ocupanţii ruşi demolează blocurile avariate din Mariupol, iar cadavrele locuitorilor sunt duse la groapa de gunoi
„Numărul real de cadavre sub dărâmăturile caselor distruse este înfricoşător de mare. Aproape 50 până la 100 de morţi sunt găsiţi sub aproape fiecare clădire distrusă. 1.300 de clădiri înalte au fost distruse în Mariupol”, anunţă primarul Vadim Boycenko.
UPDATE 13:30 Muntenegru va oferi asistenţă militară suplimentară Ucrainei
UPDATE 12:20 Purtătorul de cuvânt al lui Putin dă asigurări că Rusia se va ţine tare: „E imposibil să ne izolaţi”
Planul „ţărilor neprietenoase” nu va avea efectul scontat, crede oficialul.
UPDATE 11:30 Armata rusă a bombardat în această dimineaţă regiunea Cernihiv
Armata rusă a bombardat satul Gremyach. În jurul orei 9.00 au fost înregistrate două explozii. Nu s-au înregistrat victime în rândul populaţiei locale, iar o clădire nerezidenţială a fost avariată.
UPDATE 10:30 Lupte intense în Sievierodonetsk
Sievierodonetsk şi oraşul său geamăn Lysychansk, pe malul opus al râului Siverskyi Donets, sunt ultimele zone controlate de ucraineni din provincia Luhansk, pe care Rusia este hotărâtă să o cucerească.
UPDATE 10:00 Ruşii continuă demolarea regiunii Doneţk. Poliţia înregistrează 10 bombardamente în cursul zilei
Ruşii au bombardat 7 aşezări: Bakhmut, Kostyantynivka, New York, Kalynove, Pervomayske, Khromove, Mikilske. Mai mulţi civili au fost răniţi. Ocupanţii au folosit lansatoare de rachete, Grad MLRS, artilerie, tancuri şi arme de calibru mic. Ocupanţii au tras patru rachete rudimentare numai asupra lui Bakhmut. Bombardamentele au avut loc asupra a 22 de obiective civile, inclusiv 10 clădiri private şi de apartamente, o şcoală, o fermă, o afacere, echipamente agricole, căi ferate şi infrastructură critică. Procedura penală a fost iniţiată în temeiul articolului 438 (încălcarea legilor şi obiceiurilor de război) din Codul penal al Ucrainei.
UPDATE 9:30 O dronă rusească a fost doborâtă peste regiunea Dnipropetrovsk
Acesta este al 9-lea „spion” al ruşilor, distrus pe cerul din regiune. Epava sa a căzut în regiunea Poltava.
UPDATE 07:20 Aproximativ 33.000 de ucraineni s-au întors acasă în cursul zilei de vineri
Ucrainenii continuă să se întoarcă acasă din străinătate. Potrivit poliţiştilor de frontieră, la sfârşitul săptămânii trecute, 9 iunie, în ţară au sosit în total 37 de mii de persoane, dintre care peste 33.000 erau ucraineni.
Acest lucru a fost raportat de către Departamentul Regional de Vest al Serviciului Vamal de Stat. "De mai bine de o lună, numărul persoanelor care se întorc în Ucraina este mai mare decât cel al celor care pleacă în străinătate", au declarat poliţiştii de frontieră.
UPDATE 05:00
Potrivit expertului militar Aleksandr Kovalenko, în cazul în care ruşii reuşesc să captureze Severodoneţsk, vor începe imediat să atace Lisichansk, precum şi să încerce să se îndrepte spre Slavyansk şi Bakhmut, care sunt, de asemenea, critice pentru ei.
"Dar lucrurile nu merg prea bine pentru ei în Severodnetsk, în primul rând pentru că luptele pentru acest oraş au scos la iveală neprofesionalismul armatei ruse. Vorbim despre incapacitatea de a desfăşura operaţiuni de luptă în oraş", a adăugat expertul militar.
UPDATE 04:00
Danemarca şi Olanda sunt împotriva acordării statutului de candidat la UE pentru Ucraina.
UPDATE 03:00
Operaţiunile militare din Ucraina au avut deja un impact negativ asupra sănătăţii generale a tuturor ucrainenilor. Posibilitatea de a diagnostica cancerul şi anumite boli infecţioase într-un stadiu incipient a scăzut, în timp ce starea psihică a tuturor a fost afectată negativ.
Acest lucru a fost declarat de ministrul ucrainean al Sănătăţii, Viktor Lyashko.
"Din cauza războiului, diagnosticarea cancerului şi a anumitor boli infecţioase a scăzut. În special, atât tuberculoza, cât şi infecţiile cu HIV şi hepatita. Toate acestea ne vor permite în viitor să detectăm bolile în stadii avansate. Tratamentul va fi mai puţin eficient, lung şi costisitor", a subliniat Liaşko.
UPDATE 02:00
Următoarea recoltă din Ucraina ar putea scădea cu 40%. Ucraina a pierdut 25% din terenurile de livezi. De asemenea, aproximativ 500 de mii de tone de cereale au fost furate din teritoriile ocupate de Rusia.
UPDATE 01:00
Premierul britanic Boris Johnson a sugerat că majorarea costurilor de trai în ţara sa nu ar trebui să fie un motiv pentru a refuza să sprijine Ucraina, relatează The Guardian.
Potrivit premierului, tăierea ajutorului pentru Ucraina ar fi "respingătoare din punct de vedere moral" şi l-ar încuraja pe preşedintele rus Vladimir Putin:
"Putin ar putea continua să răsucească cuţitul în rană, crocodilul s-ar întoarce pentru mai mult şi ar putea pretinde că agresivitatea şi violenţa sa au dat roade. Ar fi fost un dezastru pentru Ucraina şi pentru toate celelalte părţi ale fostei Uniuni Sovietice pe care ar fi putut să le atace."
UPDATE 00:00
”Ucraina pierde zilnic până la 100 de soldaţi,iar alţi 500 sunt răniţi. Kremlinul continuă să facă presiuni asupra maselor, suferă pierderi uriaşe, dar până acum are puterea de a avansa în unele părţi ale frontului”, a deckarat ministrul ucrainean al apărării, Oleksiy Reznikov.
Rezumatul zilei
- Doi britanici şi un marocan capturaţi în timp ce luptau pentru Ucraina au fost condamnaţi la moarte de un tribunal din autoproclamata Republică Populară Doneţk (RPD)
- Sistemele de artilerie furnizate de Occident fac deja diferenţa pe teren şi este doar o chestiune de timp până când armata ucraineană va recâştiga teren în sudul ţării
- Rusia ar putea obţine un profit uriaş din petrol, pe fondul creşterii globale a preţurilor la carburanţi din cauza invadării Ucrainei
- Kremlinul susţine că nu s-a ajuns la niciun acord pentru a vinde cereale din Ucraina către Turcia, despre care Ucraina afirmă că Rusia i le-a furat, dar se lucrează pentru obţinerea unui acord
- Moscova neagă că a furat cerealele, dar Statele Unite spun că există rapoarte credibile conform cărora Rusia le „fură”
- Regiunile separatiste autoproclamate vor începe livrările de cereale către Rusia
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Protest AUR în plenul reunit al Parlamentului. George Simion: „Simulacru de audieri”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Războiul din Ucraina, ziua 106. Continuă bombardamentele / Moscova pregăteşte un atac-surpriză / Militarii ucraineni rezistă cu greu în estul ţării / La Mariupol, pensiile se plătesc în monedă rusească / Pro-ruşii din Doneţk i-au condamnat la moarte prin împuşcare pe străinii capturaţi / Când va avea loc procesul luptătorilor de la Azovstal / Zelenski, decret anti-Putin
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Tudor Chirilă știe de ce Raluca Moldoveanu nu a câștigat Vocea României! „Am punctat chestia asta”
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe