LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 127. SUA anunţă un nou ajutor militar. NATO clasifică Rusia drept ameninţare directă la adresa securităţii sale / Ucrainenii luptă să reziste pe frontul estic / Putin neagă evidenţa: Rusia nu loveşte ţinte civile / Finlanda şi Suedia, ameninţate de liderul de la Moscova / Mesajul Papei

  • Oraşul Lysychansk se află sub asediu
  • Apărătorii ucraineni rezistă din greu cu ajutorul tehnicii militare importate din vest
  • Ucraina a efectuat cel mai mare schimb de prizonieri de război
Urmărește
13362 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 127. SUA anunţă un nou ajutor militar. NATO clasifică Rusia drept ameninţare directă la adresa securităţii sale / Ucrainenii luptă să reziste pe frontul estic / Putin neagă evidenţa: Rusia nu loveşte ţinte civile / Finlanda şi Suedia, ameninţate de liderul de la Moscova / Mesajul Papei

Sursa foto: MediafaxFoto

UPDATE 23:00 Franţa va livra Ucrainei şase obuziere CAESAR

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că aliaţii NATO reuniţi la Madrid au decis în unanimitate să îşi intensifice sprijinul economic, umanitar şi militar pentru Ucraina.

Franţa va livra "încă 6 obuziere CAESAR şi un număr semnificativ de vehicule blindate" Ucrainei, a declarat Macron, relatează Kyiv Independent.

Livrările vor avea loc „rapid", a spus Macron.

UPDATE 22:00 Rusia foloseşte rachete imprecise din vechile stocuri sovietice pentru raidurile sale în Ucraina

Rusia foloseşte rachete imprecise din vechile stocuri sovietice pentru mai mult de 50% din raidurile sale în Ucraina, ceea ce duce la pierderi semnificative de vieţi omeneşti în rândul civililor, a declarat un general de brigadă din cadrul forţelor armate ucrainene.

Rata atacurilor ruseşti în Ucraina s-a dublat în ultimele două săptămâni, a declarat generalul de brigadă Oleksii Hromov într-o conferinţă de presă, potrivit Reuters.

El a spus că Rusia încearcă să atace infrastructura militară şi industrială, dar foloseşte rachete sovietice vechi, care sunt mai puţin precise.

Hromov a spus: „Ţintele inamicului rămân facilităţile militare, infrastructura industrială, reţelele de transport. În acelaşi timp, populaţia civilă suferă pierderi semnificative din cauza atacurilor (prost direcţionate). Pentru a efectua atacuri cu rachete, inamicul foloseşte, în peste 50% (din cazuri), rachete din rezerva sovietică, care nu sunt suficient de precise. Ca urmare, sunt lovite clădiri civile”.

UPDATE 19:00 Erdogan cere intensificarea eforturilor pentru a pune capăt războiului din Ucraina

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a luat cuvântul în cadrul unei conferinţe de presă la Madrid, la finalul summitului NATO, unde a cerut intensificarea eforturilor pentru a pune capăt războiului din Ucraina.

Nu există "niciun perdant într-o pace dreaptă", a spus el, adăugând că Ankara încearcă să ducă "o politică echilibrată" din cauza dependenţei sale mari de importurile de energie din Rusia.

Turcia a furnizat Ucrainei drone şi alte arme, dar liderul său se bucură, de asemenea, de o relaţie de lucru strânsă cu omologul său rus, Vladimir Putin.

Erdoğan a declarat că Finlanda şi Suedia trebuie să respecte promisiunile făcute Turciei în cadrul unui acord de ridicare a dreptului de veto asupra candidaturilor lor de aderare la NATO, inclusiv angajamentul Stockholmului de a extrăda 73 de "terorişti", conform The Guardian.

UPDATE 18:00 Ucraina rupe relaţiile cu Siria din cauza recunoaşterii zonelor controlate de separatişti

Ucraina a anunţat joi că a întrerupt relaţiile diplomatice cu Siria după ce autorităţile de la Damasc au recunoscut independenţa Republicii Populare Doneţk şi a Republicii Populare Luhansk, controlate de separatiştii pro-ruşi.

„Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei condamnă cu fermitate decizia Republicii Arabe Siriene de a recunoaşte aşa-numita 'independenţă' a teritoriilor ocupate temporar în regiunile Doneţk şi Luhansk din Ucraina. Considerăm că această decizie este un act neprietenesc împotriva Ucrainei, o încălcare a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a statului nostru şi o încălcare gravă a legislaţiei ucrainene, a Cartei ONU şi a normelor şi principiilor fundamentale ale dreptului internaţional", a anunţat joi Ministerul de Externe într-un comunicat.

UPDATE 17:15 Human Rights Watch: atacul de la Kremenciuk este o „potenţială crimă de război"

Reprezentanţii organizaţiei Human Rights Watch susţin că bombardamentul de la Kremenciuk ar trebui investigat ca o „potenţială crimă de război".

Atentatul cu bombă de la mall-ul din Kremenciuk, în centrul Ucrainei, „ar trebui investigat ca o potenţială crimă de război", a anunţat joi Human Rights Watch (HRW).

În raportul publicat joi, Iulia Gorbunova, cercetător principal pentru Ucraina la HRW, a explicat că „dacă autorităţile ruse nu o fac, Curtea Penală Internaţională şi alte organisme de anchetă ar trebui să o facă".

„Civilii din Kremenchuk, care au suferit pierderi atât de intense în urma atacului din 27 iunie, merită dreptate. Este nevoie de o anchetă amănunţită, iar cei responsabili trebuie să fie traşi la răspundere", a precizat Gorbunova

UPDATE 17:00 Ucraina va primi un nou ajutor militar de 800 de milioane de dolari de la SUA

Autorităţile din Statele Unite ale Americii vor anunţa în zilele următoare un nou ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 800 de milioane de dolari, a declarat preşedintele american Joe Biden.

Preşedintele SUA a dezvăluit faptul că ajutorul va include noi sisteme avansate de apărare antiaeriană, sisteme radar de combatere a bateriilor, muniţie suplimentară pentru sistemul de lansare de rachete multiple HIMARS şi alte HIMARS care vor veni din alte ţări.

Biden a spus că majoritatea membrilor NATO sunt pe cale să depăşească angajamentul alianţei de a cheltui 2% din PIB pentru apărare.

„Acesta este un efort global pentru a sprijini Ucraina. Nu ştiu cum se va termina, dar nu se va termina cu o înfrângere a Ucrainei de către Rusia", a precizat Joe Biden.

UPDATE 16:30 ONU: aproape 16 milioane de persoane din Ucraina au nevoie de ajutor umanitar

Aproape 16 milioane de ucraineni au nevoie de asistenţă umanitară, a declarat joi coordonatorul Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Ucraina.

„Aproape 16 milioane de oameni din Ucraina au nevoie astăzi de asistenţă umanitară, apă, hrană, servicii de sănătate, un acoperiş deasupra capului şi protecţie", a spus Osnat Lubrani, într-o conferinţă de presă, potrivit CNN.

Numărul persoanelor care au nevoie de ajutor ar putea fi mai mare.

UPDATE 15:15 Volodin anunţă că Rusia va efectua o "anchetă substanţială" asupra membrilor capturaţi ai regimentului Azov

Unii membri capturaţi ai Regimentului Azov din Ucraina vor fi judecaţi, a declarat joi preşedintele camerei inferioare a parlamentului rus, la o zi după ce instanţa supremă din Rusia a amânat o decizie privind catalogarea unităţii drept entitate teroristă.

Viaceslav Volodin, un aliat al preşedintelui Vladimir Putin, a declarat că Rusia va efectua o "anchetă substanţială" asupra fiecărui membru al Azov pentru a afla "cine a fost implicat în ce".

Cei despre care se va stabili că au "sânge pe mâini" vor fi judecaţi, a declarat preşedintele Dumei de Stat într-o postare pe Telegram, relatează Reuters.

UPDATE 15:00 Von der Leyen: De astăzi, Kievul poate exporta energie electrică în UE

„Sunt foarte încântat să anunţ că Ucraina poate acum exporta energie electrică pe piaţa UE. Acesta va oferi o sursă suplimentară de energie electrică pentru UE şi venituri atât de necesare pentru Ucraina”, spune preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

UPDATE 14:50 Moscova: Peste 6.000 de soldaţi de la Kiev capturaţi sau predaţi

Ministerul Apărării a raportat că „peste 6.000 de soldaţi ucraineni s-au predat sau au fost capturaţi”, afirmă purtătorul de cuvânt al ministerului, Igor Konaşenkov.

UPDATE 14:30 Vatican: Poziţia de erezie a Patriarhului Kirill cu privire la războiul brutal

„Este o erezie că Patriarhul Moscovei Kirill legitimează războiul brutal din Ucraina din motive pseudo-religioase”, a spus cardinalul Kurt Koch, preşedintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştinilor, într-un interviu acordat Die Tagespost. 

UPDATE 14:20 Familiile deţinuţilor de la Azovstal: Au mutilat 99% dintre cei eliberaţi

„Aproape toţi, 99%" dintre apărătorii Azovstal eliberaţi ieri din captivitate sunt fără braţe şi fără picioare. Unii sunt surzi, alţii orbi, dar ochii lor sunt fericiţi", spune Tetiana Kharko, reprezentant al asociaţiei familiilor apărătorilor Azovstalului şi sora comandantului brigăzii a 36-a separată a marinarilor ucraineni, Serhi Volinski, alias „Olyn”, care este încă prizonier rus. „Unii băieţi vorbesc cu lacrimi în ochi, alţii nu pot vorbi. Au nevoie de tratament. Urgent”, a spus Kharko, care subliniind că toţi apărătorii de la Azovstal sunt eroi, a adăugat: „Abia aşteptăm să revină şi vom face tot posibilul să-i aducem pe toţi acasă”.

UPDATE 14:10 Bernie Ecclestone, bătrân şi bogat, face zid viu în jurul prietenului său, Vladimir Putin

UPDATE 14:00 Papa: Agresiune crudă şi fără sens

Nouă condamnare a Papei a agresiunii ruse împotriva Ucrainei: „Reconcilierea între creştinii separaţi, ca şi contribuţie la pacificarea popoarelor aflate în conflict, este astăzi mai actuală ca niciodată, în timp ce lumea este bulversată de o agresiune crudă şi fără sens de război, în care mulţi creştini luptă între ei. Moartea atâtor oameni nevinovaţi, traumele familiilor, ale oraşelor, ale unui întreg popor: câtă suferinţă în cei care şi i-au pierdut pe cei mai dragi şi sunt nevoiţi să-şi abandoneze casa şi patria! Atunci este nevoie să-i ajutăm pe aceşti fraţi şi surori: este o chemare la caritate”.

UPDATE 13:40 Dnipro, 40 de tone de grâu distruse de atacul rusesc

Autorităţile ucrainene denunţă: „Tone şi tone de grâu pierdute din cauza unui atac rusesc în estul Ucrainei”. Potrivit guvernatorului regiunii Dnipro, Valentin Resnichenko, un incendiu a izbucnit într-un depozit avariat din zona Zelenodolsk şi au fost distruse 40 de tone de cereale.

UPDATE 13:30 Estonia: Vine surpriza rusă pentru Suedia şi Finlanda

Se spune că preşedintele rus, Vladimir Putin, pregăteşte „un fel de surpriză” împotriva Suediei şi Finlandei, după ce NATO a dat undă verde candidaturii lor. Aceasta este convingerea exprimată de premierul Estoniei, Kaja Kallas, la sosirea ei la Ifema, pentru ultima zi a summitului NATO de la Madrid. Kallas a spus că nu se aştepta la un atac convenţional, ci la „atacuri cibernetice” sau „atacuri hibride”.

UPDATE 13:00 Nu mai sunt ruşi pe Insula Şerpilor

UPDATE 12:30 Kiev: Ruşii au bombardat cu bună ştiinţă centrul comercial

Serviciul de Securitate al Ucrainei adună dovezi ample că armata rusă a bombardat cu bună ştiinţă centrul comercial Kremenchuk, comiţând astfel o crimă de război, a declarat Ivan Bakanov, potrivit căruia, rachetele care au lovit centrul comercial au fost lansate din regiunea Kursk, în Rusia. „Au lovit în mod conştient centrul comercial, unde erau mulţi vizitatori. Celelalte versiuni ale faptelor sunt invenţii de propagandă, infirmate de fapte”. În ceea ce priveşte bombardarea centralei, pe care ruşii declaraseră că vor să o lovească, Serviciul de Securitate a subliniat că „nu existau depozite cu tehnică militară”, ci doar o fabrică de beton. „Armata rusă este un loc de întâlnire pentru terorişti care vor fi pedepsiţi pentru crimele lor. Toate dovezile sunt acum atent documentate ”, a spus Bakanov.

UPDATE 12:00 Ucrainenii îşi deţin poziţia la Lisichansk

Forţele ucrainene continuă să-şi menţină poziţiile în oraşul Lisichansk (est) după retragerea lor din Severodoneţk, în timp ce forţele ruse continuă încercuirea de la Popasna - la aproximativ 30 de kilometri spre sud - evitând astfel să treacă din nou râul Siverskyi. 

UPDATE 11:00 Prima navă cu cereale părăseşte portul aglomerat Berdiansk

O primă navă încărcată cu 7.000 de tone de cereale şi protejată de marina rusă a părăsit portul ucrainean Berdiansk, ocupat de trupele moscovite. Acest lucru a fost anunţat de autorităţile instalate de Moscova la faţa locului. „După câteva luni de arest, o primă navă comercială a părăsit portul comercial Berdiansk: 7.000 de tone de grâu pleacă în ţările prietene”, a anunţat şeful administraţiei pro-ruse din regiune, Evgeny Balitsky, pe Telegram. Berdiansk este un oraş-port din regiunea Zaporojie din sud-estul Ucrainei, pe coasta de nord a Mării Azov.

UPDATE 10:00 Bombardamentul de la Lisichansk continuă fără încetare

Armata rusă continuă să-şi concentreze ofensiva asupra oraşului Lisichansk, ultima enclavă care ar permite Moscovei să controleze regiunea Lugansk din estul ţării, se precizează în ultimul raport al Statului Major al Forţelor Armate Ucrainene publicat pe pagina sa de Facebook. Potrivit sursei, „trupele ruse desfăşoară o ofensivă în apropiere de Verkhniokamyanka şi operaţiuni de asalt în zona rafinăriei de petrol Lisichansk, unde bătălia continuă”. Ruşii sunt constant în ofensivă. Nu există răgaz. Absolut totul este bombardat”, a confirmat guvernatorul ucrainean de la Lugansk, Sergii Gaidai.

UPDATE 09:00 Putin: Scopul nostru este să eliberăm Donbasul

Obiectivele „operaţiunii militare speciale din Ucraina” sunt, potrivit lui Vladimir Putin, să elibereze Donbasul, să apere locuitorii regiunii şi să creeze condiţiile care să garanteze securitatea Rusiei. Preşedintele rus, la finalul vizitei la Aşgabat, unde a mers pentru Summit-ul Mării Caspice, a reiterat că operaţiunea continuă „într-un mod calm şi ritmic, forţele militare înaintează şi ajung la punctele de destinaţie care le-au fost atribuite ca obiectiv” .

Deci „totul merge conform planului. Nu este nevoie să stabiliţi o dată pentru finalizarea operaţiunii. Nu vorbesc niciodată despre asta, întrucât aşa este viaţa reală, nu e în regulă să o limitezi la termene”, a adăugat el, citat de agenţia Tass, doar pentru a preciza că această dată” este legată de intensitatea operaţiunilor de luptă, care la rândul lor sunt legate de potenţiale victime”.

Cel mai important lucru la care să ne gândim „este să protejăm vieţile copiilor noştri de acolo”, a conchis Putin.

UPDATE 08:30 Amnesty International: bombardamentul asupra teatrului din Mariupol, considerată crimă de război

Distrugerea teatrului Mariupol, care a avut loc la mijlocul lunii martie, unde se adăpostiseră sute de cetăţeni ucraineni, trebuie catalogată drept „crimă de război comisă de forţele armate ruse”, consideră Amnesty International, într-un raport. De asemenea, textul speculează că numărul victimelor ar putea fi diferit faţă de cât se credea iniţial. Amnesty a vorbit cu zeci de supravieţuitori şi martori ai atentatului din 16 martie şi a adunat dovezi, inclusiv fotografii, videoclipuri şi imagini din satelit. Analiza impactului rachetelor asupra teatrului a sugerat o detonare a 400-800 kg de explozibil. Este motivul pentru care Amnesty susţine că, probabil, au fost detonate două bombe de câte 500 de kilograme.

UPDATE 08:00 The Guardian: Gazprom va creşte aprovizionarea cu gaze către Kaliningrad

Gazprom va creşte aprovizionarea cu gaze către exclava baltică Kaliningrad, relatează The Guardian. Guvernatorul regional Anton Alikhanov şi vicepremierul rus Alexander Novak au discutat despre întărirea securităţii energetice a regiunii ruse care se învecinează cu Polonia şi cu Lituania. În ultimele săptămâni, autorităţile lituaniene au impus o interdicţie privind tranzitul pe teritoriul lor către Kaliningrad a mărfurilor supuse sancţiunilor UE. În urmă cu două zile, parlamentul lituanian a adoptat o lege care interzice importul de gaz rusesc. Textul autorizează însă utilizarea infrastructurii ţării de către furnizorii ruşi care transportă gaze către Kaliningrad.

UPDATE 07:30 Din SUA o nouă tranşă de ajutor economic în valoare de 1,3 miliarde de dolari către Kiev

Departamentul de Trezorerie al SUA a anunţat transferul a 1,3 miliarde de dolari în ajutor economic către Ucraina. Suma face parte dintr-un sprijin de 7,5 miliarde de dolari promis la Kiev de guvernul lui Jeo Biden în mai. „Cu această asistenţă economică, ne reafirmăm angajamentul nostru ferm faţă de poporul ucrainean, care se apără de agresiunea lui Putin şi lucrează pentru a-şi susţine propria economie”, a declarat secretarul de Trezorerie, Janet Yellen. Grantul de 1,3 miliarde va fi transferat guvernului ucrainean prin intermediul Băncii Mondiale şi face parte dintr-un volum de ajutor economic de 7,5 miliarde de dolari din partea Statelor Unite, ca parte a unui mare credit de urgenţă semnat de preşedintele Joe Biden.

UPDATE 07:00 Putin: vom răspunde în cazul desfăşurării trupelor NATO în Finlanda şi în Suedia

Rusia va răspunde în mod similar dacă NATO va desfăşura trupe şi infrastructură în Finlanda şi Suedia, după ce acestea se alătură alianţei militare conduse de SUA, a spus preşedintele Vladimir Putin. „Suedia şi Finlanda vor să adere la NATO? Să facă acest lucru”, a reiterat Putin la televiziunea de stat rusă, subliniind totuşi cum” trebuie să înţeleagă că înainte nu exista nicio ameninţare, în timp ce acum dacă contingentele şi infrastructurile militare sunt dislocate acolo va trebui să răspundem în un mod similar”. Putin a spus apoi că relaţiile Moscovei cu Helsinki şi Stockholm se vor strânge inevitabil din cauza apartenenţei lor la NATO. „Totul a mers bine între noi, dar acum ar putea exista tensiuni”, a spus preşedintele rus.

UPDATE 06:00 Putin, despre Kremenciuk: Rusia nu loveşte ţinte civile

Armata rusă nu loveşte ţinte civile, la Kremenciuk „nu există atac terorist”, a afirmat preşedintele rus, Vladimir Putin, potrivit Ria Novosti. „Armata noastră nu atacă nicio infrastructură civilă. Avem toate capacităţile de a şti ce este în fiecare locaţie”, a spus Putin, la o conferinţă de presă în capitala Turkmenistanului, Aşgabat. „Niciunul dintre noi nu trage aşa, la întâmplare. În mod normal, se face pe baza datelor de informaţii privind ţintele „şi cu „arme de înaltă precizie”, a subliniat el, şi „sunt convins că de data aceasta totul s-a făcut exact în acest mod”.

UPDATE 05:40 Alertă aeriană în Ucraina

Zona central estică este în pericol iminent de bombardament. Mai mulţi martori au raportat lansări de rachete de către trupele ruse.

UPDATE 04:00 Ruşii încearcă să eludeze legea în Ucraina

Militarii ruşi, în special piloţii care bombardează obiecte civile în Ucraina, pot fi urmăriţi penal.

De foarte multe ori, ruşii care comit astfel de infracţiuni cred că pot scăpa de justiţie, în special în Ucraina.

"Dar se pare că nu este cazul. Iar acest lucru este evidenţiat de faptul că avem deja 15 prizonieri de război care sunt urmăriţi penal în Ucraina. De asemenea, nu se aşteptau să fie traşi la răspundere pentru crimele lor la un moment dat", a declarat Iuriy Bilousov, şeful departamentului de război din cadrul Procuraturii Generale a Ucrainei.

UPDATE 03:25 Putin: Rusia va răspunde dacă NATO va înfiinţa baze militare în Finlanda şi Suedia

UPDATE 02:00 Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu miliardarul Richard Branson, proaspăt sosit la Kiev

"Astăzi, ucrainenii luptă şi mor pentru întreaga lume liberă. Măcar atât poate face. Voi acorda sprijin acestei cauze până când ultimul soldat rus va părăsi teritoriul Ucrainei", a declarat miliardarul britanic.

UPDATE 01:00 

Liderii NATO au recunoscut în mod oficial că Rusia reprezintă o ameninţare directă la adresa Alianţei.

UPDATE 00:00 

Premierul britanic Johnson îşi îndeamnă colegii să nu boicoteze summitul G20 din cauza posibilei prezenţe a lui Putin.

Rezumatul zilei

  • Opt rachete ruseşti au lovit Mykolaiv, un port fluvial aflat chiar lângă Marea Neagră. În urma atacului au murit patru persoane şi alte cinci au fost rănite
  • Ucraina a efectuat cel mai mare schimb de prizonieri de război de la începutul conflictului: 144 de militari ucraineni se întorc acasă
  • NATO a invitat Suedia şi Finlanda să se alăture alianţei militare după ce Turcia şi-a ridicat vetoul
  • Putin ameninţă NATO dacă securitatea Rusiei va fi pusă în pericol de viitoare baze militare construite în Finlanda şi Suedia

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici