- Home
- Externe
- (27.07.2022, 10:00)
- Iulian Moşneagu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Războiul din Ucraina, ziua 154. Forţele ucrainene au atacat un pod strategic din Herson / Rusia transformă gazele în „armă", iar Zelenski cere UE să impună noi sancţiuni Moscovei / Câţi oameni au pierdut invadatorii / Anunţ important din SUA: Moscova va fi blocată până la toamnă şi nu mai poate cuceri mari teritorii / Flancul estic a fost întărit
- Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marţi că Rusia taie în mod deliberat livrările de gaze naturale pentru a impune o "teroare a preţurilor" împotriva Europei şi a cerut mai multe sancţiuni împotriva Moscovei.
- Rusia va organiza exerciţii militare de amploare în estul ţării, continuând antrenamentul regulat al trupelor, în pofida acţiunilor din Ucraina, au anunţat marţi autorităţile militare ruse
Urmărește
7497 afișări
Moscova refuză un tribunal sub egida ONU
„Este imposibilă crearea unui tribunal internaţional împotriva neonaziştilor ucraineni sub egida ONU”, a declarat directorul adjunct al departamentului de presă al Ministerului rus de Externe, Ivan Nechayev, citat de Tass. „O parte a comunităţii internaţionale a fost deja atât de discreditată prin sponsorizarea deschisă a naţionalismului ucrainean şi urmând instrucţiunile Washingtonului, încât a devenit practic imposibil să se creeze o astfel de instanţă sub auspiciile ONU”, a spus diplomatul rus.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Protest la Universitate, în București, față de Călin Georgescu: „Iubirea de țară nu e legionară”
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
-
Elena Lasconi, mesaj către diaspora: „Vom construi o Românie în care să vă întoarceţi”
-
Nicolae Ciucă a demisionat din funcţia de preşedinte al Partidului Naţional Liberal
5 Eurofighters s-au mutat în Marea Baltică
Guvernul german a anunţat deplasarea a 5 aparate Eurofighters Luftwaffe în Marea Baltică, ca parte a întăririi politicii de apărare şi descurajare a NATO pe frontul de est. „Împreună cu partenerii NATO, vom apăra spaţiul aerian deasupra Mării Baltice din august 2022 până în aprilie 2023”, se arată într-o notă a ministerului. „Tocmai în situaţia politică actuală, angajamentul Bundeswehr pe flancul estic al NATO este de o importanţă deosebită. Nu ar trebui să se facă iluzii la Moscova. Alianţa este mai unită ca niciodată”, a declarat ministrul Apărării, Christine Lambrecht.
Lituania interzice intrarea Patriarhului Kirill până în 2027
Lituania i-a interzis Patriarhului Rusiei Kirill să intre în ţară până în iunie 2027. Informaţia este publicată de Novaya Gazeta.eu. Potrivit ministrului lituanian de interne, Kirill „neagă integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei şi, de asemenea, sprijină acţiunile agresive ale Rusiei, care încalcă grav normele şi principiile dreptului internaţional”.
Răniţi trataţi într-un spital american din Germania
Statele Unite au dat undă verde tratamentului soldaţilor ucraineni răniţi la spitalul militar american din Landstuhl, Germania, relatează CNN, citând oficiali ai Apărării SUA. Directiva îşi propune să accelereze asistenţa medicală în cazurile în care nu există alte unităţi medicale în apropiere.
84% dintre cetăţenii ucraineni sunt împotriva concesiunilor teritoriale
Pentru 84% dintre cetăţenii ucraineni orice concesii teritoriale către Rusia este „inacceptabilă”, arată un sondaj realizat de Institutul Internaţional de Sociologie din Kiev. Doar 10% dintre cei intervievaţi cred că pentru a obţine pacea şi a păstra independenţa este posibil să „renunţi la unele teritorii”.
Moscova susţine că a distrus un depozit de rachete Himars
Forţele aerospaţiale ruse au atacat un depozit de muniţii din regiunea Dnipropetrovsk, distrugând peste 100 de rachete pentru lansatoarele multiple Himars şi ucigând „aproximativ 120 de soldaţi care păzeau instalaţia, precum şi mercenari străini şi specialişti tehnici”, a anunţat Ministerul Apărării de la Moscova. Atacul ar fi avut loc duminică, 24 iulie. Rusia a comunicat deja în trecut că a distrus sistemele Himars furnizate Ucrainei de către SUA, dar vestea a fost întotdeauna infirmată de Kiev.
ISW: Cuceriri importante ale Moscovei sunt puţin probabile înainte de venirea toamnei
Este puţin probabil ca forţele ruse să ocupe un teritoriu suplimentar semnificativ în Ucraina „înainte de începutul toamnei”, susţine Institute for the Study of War (ISW), cu sediul la Washington, subliniind că, în contextul efortului Moscovei de a prelua controlul deplin asupra regiunilor de est Doneţk şi Luhansk, ruşii au făcut progrese marginale la nord-est de Bakhmut .
SUA: Yellen discută cu Zahawi despre plafonul preţului petrolului rusesc
Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a subliniat tema plafonului propus pentru petrolul rusesc într-un apel telefonic cu ministrul britanic de Finanţe Nadhim Zahawi: o mişcare de reducere a impactului războiului din Ucraina asupra preţurilor globale la energie. Ambii au discutat despre necesitatea de a continua accelerarea sprijinului bugetar pentru Ucraina şi oportunităţile care urmează să fie construite pe baza sancţiunilor impuse Rusiei, a declarat Departamentul de Trezorerie al SUA într-un comunicat.
Zelenski: Rusia a pierdut deja aproape 40.000 de soldaţi
De la începutul războiului din Ucraina, Rusia a pierdut aproape 40.000 de militari, potrivit preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski. „De patru luni, statul rus nu a furnizat cetăţenilor săi nicio informaţie, nici măcar cenzurată, cu privire la pierderile contingentului său de ocupaţie”, a spus Zelenski, într-un mesaj video. Cu toate acestea, acest număr este deja de aproape 40.000, atât de mulţi oameni a pierdut armata rusă din 24 februarie. Şi încă zeci de mii au fost răniţi şi mutilaţi”.
Forţele armate ucrainene distrug o bază de ocupanţi în regiunea Kherson
Pe parcursul zilei, unităţile ucrainene de rachete şi artilerie au menţinut controlul focului asupra principalelor artere de transport din teritoriile ocupate temporar din regiunea Kherson. În total, au fost efectuate 300 de misiuni de tragere.
Pierderile inamice confirmate se ridică la:
- 89 de ocupanţi,
- un tanc T-62,
- Obuziere autopropulsate Msta-S şi Msta-B,
- sistemul de mortiere Sledgehammer,
- 2 vehicule blindate şi 6 vehicule,
- un depozit de muniţie inamică a fost distrus în Belogorka.
Noi explozii în Harkov
La Harkov, două sosiri de rachete S-300 aproape de dimineaţă, primarul Igor Terekhov a confirmat exploziile din oraş.
UPDATE 05:00 Ucraina a bombardat podul Antonivski din Herson
În regiunea Herson, ocupată de Rusia, din sudul Ucrainei, există mai multe informaţii, încă neconfirmate, potrivit cărora forţele ucrainene ar fi efectuat noi lovituri asupra podului strategic Antonivski, care traversează râul Nipru, potrivit The Guardian.
"Explozii în zona podului Antonivski", au anunţat forţele armate ucrainene într-o actualizare pe Telegram cu puţin înainte de miezul nopţii, alături de un videoclip care ar fi arătat loviturile.
Reporterul de apărare al Kviv Independent, Illia Ponomarenko, a postat pe Twitter marţi seara: "Se pare că avem o altă lovitură ucraineană asupra podului Antonivski, linia cheie de aprovizionare rusă în Hersonul ocupat".
Soldaţii ucraineni răniţi vor putea fi trataţi într-un spital militar american din Germania
Pentagonul a aprobat în mod oficial la sfârşitul lunii iunie un plan pentru a ajuta la tratarea trupelor ucrainene rănite într-un spital militar american din Germania, a declarat marţi un oficial din domeniul apărării.
Trupele ucrainene vor fi tratate la Centrul Medical Regional Landstuhl dacă va fi nevoie, a declarat oficialul. Adiacent bazei aeriene Ramstein, la sud-vest de Frankfurt, acesta este cel mai mare spital militar american din afara Statelor Unite continentale.
Statele Unite au antrenat deja forţele ucrainene în Germania şi au oferit guvernului de la Kiev asistenţă de securitate în valoare de peste 8 miliarde de dolari.
Armata rusă plănuieşte ample exerciţii militare
Ministerul rus al Apărării a precizat că exerciţiul Vostok 2022 (Est 2022), programat pentru perioada 30 august-5 septembrie, va implica manevre de trupe în 13 poligoane de tragere din Districtul Militar de Est, potrivit AP.
Ministerul a respins acuzaţiile potrivit cărora mobilizează trupe pentru a-şi întări forţele din Ucraina, menţionând că "doar o parte a armatei ruse a fost implicată în operaţiunea militară specială".
UPDATE 03:00 Forţele ruseşti au continuat să lovească infrastructura civilă din Harkov, al doilea oraş ca mărime din Ucraina, şi regiunea înconjurătoare din nord-estul ţării, scrie Associated Press.
"Ruşii ţintesc în mod deliberat infrastructura civilă, spitale, şcoli, cinematografe. Se trage asupra tuturor lucrurilor, chiar şi asupra cozilor pentru ajutor umanitar, aşa că îi îndemnăm pe oameni să evite adunările în masă", a declarat guvernatorul din Harkov, Oleh Syniehubov pentru televiziunea ucraineană.
Zelenski acuză Rusia că se foloseşte de creşterea preţurilor la gaze pentru a teroriza Europa
"Folosindu-se de Gazprom, Moscova face tot ce poate pentru a face ca iarna care vine să fie cât mai grea pentru ţările europene. Terorii trebuie să i se răspundă - impuneţi sancţiuni", a spus el într-un discurs video de la sfârşitul nopţii.
UPDATE 01:00 În pofida sancţiunilor occidentale dăunătoare impuse Moscovei în urma invaziei din Ucraina, economia Rusiei pare să treacă peste furtună mai bine decât se aştepta, deoarece beneficiază de preţurile ridicate la energie, a declarat marţi Fondul Monetar Internaţional, potrivit The Guardian.
Sancţiunile au fost menite să rupă Rusia de sistemul financiar mondial şi să sufoce fondurile de care Moscova dispunea pentru a finanţa războiul.
Dar ultimele Perspective economice mondiale ale FMI au îmbunătăţit estimarea produsului intern brut (PIB) al Rusiei pentru acest an cu un remarcabil 2,5%, deşi se aşteaptă în continuare ca economia sa să se contracte cu 6%.
UPDATE 00:30 Naftogaz din Ucraina a devenit prima entitate guvernamentală ucraineană care a intrat în incapacitate de plată de la invazia Rusiei în vecinul său mai mic din sud, în urmă cu cinci luni, după ce firma energetică de stat nu a reuşit să facă plăţile datorate pentru obligaţiunile internaţionale înainte de expirarea unei perioade de graţie marţi, relatează Reuters.
Compania a precizat într-un comunicat că nu a reuşit să obţină sprijinul creditorilor pentru o propunere de îngheţare a plăţilor pentru o parte din obligaţiunile sale timp de doi ani, pe care a lansat-o săptămâna trecută.
În timp ce oficialii ucraineni au vorbit despre o posibilă contraofensivă în sudul ţării, Ministerul britanic al Apărării a declarat marţi că nu există indicii că o navă de război ucraineană şi un stoc de rachete anti-navă se află în portul Odesa din Marea Neagră, aşa cum a susţinut Moscova când a lovit locul în weekend, relatează Associated Press.
Ministerul britanic a declarat că Rusia consideră că utilizarea de către Ucraina a rachetelor anti-navă ca fiind "o ameninţare cheie" care limitează Flota sa din Marea Neagră.
Acest lucru a subminat semnificativ planul general de invazie, deoarece Rusia nu poate încerca în mod realist un asalt pentru a cuceri Odesa. Rusia va continua să acorde prioritate eforturilor de a degrada şi distruge capacitatea anti-navă a Ucrainei.
Rezumatul zilei 153 de război
- Forţele armate ucrainene au efectuat şapte lovituri în locurile de desfăşurare a invadatorilor
- Rusia dispune de "zeci de mii de tone" de muniţie, suficiente pentru luni de ostilităţi active, afirmă expertul militar Serghei Grabsky
- Experţii europeni în război spun că armata rusă a încercat să avanseze spre Novouganske şi centrala electrică de la TPP Vuglehirska (ambele la sud de Bakhmut).
- Trupele ruse au atacat civili şi au rănit un copil în regiunea Doneţk
- Fostul cancelar german, Gerhard Schroeder, se află la Moscova pentru discuţii privind aprovizionarea cu gaze prin Nord Stream 1
- Federaţia Rusă va abandonează Staţia Spaţială Internaţională după 2024, când va începe construcţia unei noi instalaţii exclusiv ruseşti
- Un premiu care poartă numele lui Winston Churchill i-a fost acordat preşedintelui Volodimir Zelenski, pentru a sărbători curajul său şi pe cel al poporului ucrainean în faţa invaziei ruse
- Macron, aflat în timpul misiunii sale în Africa, denunţă „ipocrizia” celor din Africa care refuză să vorbească despre „război”, nefiind de acord să plătească preţul libertăţii
- Moscova şi-a anunţat intenţia de a achiziţiona drone de luptă Bayraktar TB2 fabricate în Turcia
- Forţele ruse au lovit infrastructura portuară din regiunea Mykolaiv din sudul Ucrainei
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: BREAKING NEWS: A demisionat Nicolae Ciucă din funcția de președinte PNL
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Războiul din Ucraina, ziua 153. Bombardamentele continuă / Ucrainenii întăresc apărarea / Gazprom reduce livrările de gaz prin Nord Stream 1 / Zelenski acuză Rusia că duce un "război deschis al gazelor" împotriva Europei / Armata rusă intensifică atacurile aeriene în regiunea Doneţk / CNN a aflat de ce se vor întâlni Putin şi Erdogan: Rusia vrea drone turceşti
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
BREAKING NEWS: Ciolacu demisionează de la conducerea PSD după rezultatele alegerilor prezidențiale din primul tur. „Cine e vinovat?” – „Eu!”
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
Cine e misteriosul bogătaș BOGPR care a făcut campania independentului Călin Georgescu: Regele TikTok-ului dă sute de mii de € la maneliști și nu vrea să i se dezvăluie chipul. Imagini în premieră absolută!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe