„Ucraina este pregătită pentru sosirea Viteazului Comandant programată pentru mâine. Suntem pregătiţi să încărcăm peste 23.000 de tone de grâu şi să-l exportăm în Etiopia”. Ministrul infrastructurii de la Kiev, Oleksandr Kubrakov, a scris pe Twitter.
Ukraine is ready for the ? BRAVE COMMANDER arrival, which is expected tomorrow. Thanks to the Black Sea Initiative we are ready to load more than 23 000 tons of grain & export it to Ethiopia. In the framework of @WFP & persistent work of @UNReliefChief @UN it became possible.
— Oleksandr Kubrakov (@OlKubrakov) August 11, 2022
Bombardamentul rusesc asupra centralei nucleare Zaporojie a deteriorat „mai mulţi senzori de detectare a radiaţiilor”, a fost declarat de agenţia nucleară ucraineană pe Telegram.
Energoatom a adăugat că noile raiduri au lovit o zonă din apropierea unuia dintre cele 6 reactoare ale centralei controlate de ruşi, explicând că era „fum extins”.
Ruşii au bombardat din nou centrala nucleară Zaporojie şi teritoriul din apropierea centralei nucleare. Compania ucraineană Energoatom, care administrează centralele nucleare ale ţării, a relatat pe Telegram. „Ruşii au bombardat încă o dată centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Ucraina şi din Europa. Cinci focuri de armă au căzut în zona postului de comandă al centralei, lângă depozitul de materiale radioactive. Din fericire, nimeni nu a fost rănit” , se arată în comunicat. Compania asigură însă că „situaţia este sub control”.
Oamenii instalaţi de Moscova după preluarea controlului asupra teritoriului, la începutul războiului, a raportat în schimb că atacul a venit de la „teroriştii ucraineni”.
Kievul a ordonat evacuarea forţată a populaţiei, precum şi din Doneţk, din regiunile Zaporojie, Herson şi Harkov. Vicepremierul Irina Vereşciuk a anunţat acest lucru pe Telegram, fără a preciza cum anume intenţionează Kievul să procedeze la evacuări.
„Rusia este un stat terorist care a luat ostatică centrala nucleară Zaporojie ca o armă de şantaj”, a declarat de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, vorbind pe video la conferinţa donatorilor de la Copenhaga. „În Zaporojie”, a avertizat el, „există riscul unui dezastru nuclear precum cel de la Cernobîl în 1986, trebuie să protejăm Europa de această ameninţare”.
Armata ucraineană afirmă că a reuşit să împiedice avansarea Rusiei spre oraşele Avdiivka şi Bahmut din Doneţk, precum şi în apropierea oraşului Harkov, a anunţat miercuri seară Statul Major ucrainean, conform CNN.
„Rusia a încercat să avanseze în zonele aşezărilor Bahmut, Kodema, Spirne, Yakovlivka şi Soledar cu acţiuni ofensive şi de asalt, nu a reuşit, s-a retras”, a precizat statul major.
Statul Major a declarat că Rusia a continuat să folosească artileria pentru a încerca să atace liniile ucrainene acuzând Moscova că a vizat infrastructura civilă.
Armata ucraineană a precizat că forţele ruse au încercat, de asemenea, să avanseze pe anumite poziţii din jurul Harkovului pentru a-şi „îmbunătăţi poziţia tactică”, dar nu au reuşit.
„Soldaţii ucraineni au provocat pierderi semnificative invadatorilor şi i-au forţat să fugă înapoi”, a precizat Statul Major Ucrainean.
Un comandant ucrainean de rang înalt a declarat că obiectivul este de a elibera regiunea Herson până la sfârşitul anului.
„Din păcate, nu vă pot da un termen sau o dată. Dar vreau să le transmit locuitorilor din Herson … nu va dura atât de mult pe cât se aşteaptă toată lumea. Va fi rapid”, a declarat generalul-maior Dmytro Marchenko într-un interviu acordat RBC-Ucraina.
Întrebat dacă obiectivul este de a elibera Hersonul până la sfârşitul anului, Marchenko a răspuns: „100%”, precizând că este vorba de obiectivul de a pune capăt ocupaţiei ruseşti în Herson şi de „sfârşitul fazei active a războiului”.
„Şi apoi vor mai avea loc câteva operaţiuni militare locale. Dar până la sfârşitul anului trebuie să încheiem faza principală a acestui război”, a adăugat el.
Marchenko a insistat, de asemenea, asupra faptului că Ucraina intenţionează să elibereze Crimeea, anexată de Rusia în 2014.
„Crimeea este Ucraina. Este pământul nostru, acolo se află oamenii noştri, care sunt încă forţaţi să stea sub ocupaţie. Nimeni nu a dat Rusiei dreptul de a veni, de a lua o bucată de pământ şi de a spune că ‘asta este a mea’. Vom recuceri Crimeea, la fel cum vom recuceri Kherson, Luhansk şi Doneţk”, a declarat el.
Ucraina a declarat că 13 persoane au murit şi 10 au fost rănite când Rusia a tras rachete asupra oraşului Marhanets. „Forţele armate ale Ucrainei, serviciile noastre de informaţii şi agenţiile noastre de aplicare a legii nu vor lăsa fără răspuns bombardamentele ruseşti de astăzi asupra regiunii Dnipropetrovsk„, a declarat Zelenski într-un discurs nocturn, informează Reuters.
Atacul, a spus el, a subliniat necesitatea ca aliaţii să furnizeze arme mai puternice pentru armata ucraineană. „Cu cât mai multe pierderi vor suferi ocupanţii, cu atât mai repede vom fi capabili să ne eliberăm ţara şi să asigurăm securitatea Ucrainei”, a spus el.
„La acest lucru ar trebui să se gândească toţi cei care ne apără statul şi ajută Ucraina, cum să le provocăm ocupanţilor cele mai mari pierderi posibile pentru a scurta războiul”.
Războiul care a început cu invadarea vecinului său de către forţele ruseşti la 24 februarie a strămutat milioane de oameni, a ucis mii de civili şi a lăsat oraşe, oraşe şi sate în ruine. Ucraina şi aliaţii săi occidentali au acuzat forţele ruseşti de atacuri împotriva civililor şi de crime de război, acuzaţii pe care Rusia le respinge.