- Home
- Externe
- (01.09.2022, 22:47)
- Alexandru Stan , , Sorina Matei
LIVE-TEXT Războiul din Ucraina, ziua 190. Ucraina nu poate garanta securitatea misiunii AIEA / Putin şi Federaţia Rusă nu vor câştiga acest război, crede ministrul de Externe danez / La Dnipro se fac exerciţii pentru un eventual dezastru nuclear / Rusia susţine că patru obuze ale Kievului au aterizat la 400 de metri de un reactor / Moscova începe exerciţii militare cu 50.000 de soldaţi
- Autorităţile ruse creează „centre de adaptare” pentru a asimila forţat ucrainenii deportaţi.
- Rusia va distruge situl arheologic din Mariupol care datează din anul 5.000 î.Hr.
- SUA au organizat simulări militare cu Ucraina înainte de contraofensiva din Herson
Urmărește
16534 afișări
Hepta- DPA Images / Daniel Ceng Shou-Yi
UPDATE 22:45 Rafael Grossi confirmă încheierea primei vizite a experţilor AIEA la Centrala nucleară Zaporojie
"Îmi închei prima vizită la Centrala atomo-electrică ucraineană Zaporojie. Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică se află aici pentru a rămâne şi va menţine o prezenţă continuă", a declarat Rafael Grossi, într-un mesaj postat pe Twitter.
"Am realizat lucruri importante astăzi. Şi, ce este mai important, experţii AIEA rămân aici. Să transmiteţi lumii că experţii AIEA rămân la Zaporojie", a subliniat Grossi, citat de Agenţia France-Presse, fără a preciza câte persoane ar urma să rămână la complexul atomo-electric şi nici cât timp. Miercuri, Rafael Grossi afirmase intenţia de a institui o "prezenţă permanentă" la Centrala nucleară Zaporojie. Oficiali ruşi au semnalat că nu sunt de acord cu rămânerea unor experţi AIEA la Centrala nucleară Zaporojie, subliniind că misiunea are doar rol de verificare a instalaţiilor în acest moment. Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de o serie de atacuri comise în zona complexului nuclear.
UPDATE 20:30 Crucea Roşie nu are acces la prizonierii de război ucraineni, deşi a făcut mai multe demersuri în acest sens, potrivit Sky News.
UPDATE 18:30 Observatorii AIEA vor să rămână la CNE Zaporojie măcar până pe 3 septembrie
Cel puţin, asta a anunţat şeful misiunii, Rafael Grossi, care se află acum însuşi la staţie şi a declarat deja că a strâns suficiente informaţii importante – fără a preciza ce este în joc.
Cine va rămâne exact în staţie este încă greu de spus. Potrivit lui Grossi, misiunea AIEA va rămâne la centrala nucleară Zaporizhzhya din Energodar până pe 3 septembrie, iar apoi „va rezolva problema prezenţei permanente a observatorilor săi în zona centralei”.
Totuşi, se pare că unii membri ai echipei de inspecţie ai Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) au părăsit centrala nucleară Zaporizhzhia după ce au petrecut câteva ore pe amplasament, relatează Reuters.
Patru dintre cele nouă vehicule din misiune au părăsit teritoriul centralei nucleare, potrivit agenţiei de presă ruse Interfax.
UPDATE 18:00 Ucraina nu poate garanta securitatea misiunii AIEA, spune ministrul Energiei
Ucraina nu poate acorda securitate pentru echipa de inspectori ONU de la centrala nucleară Zaporizhzhia, a declarat ministrul Energiei, Herman Haluşcenko.
Situaţia din jurul centralei nucleare deţinută de Rusia rămâne „o mizerie”, a spus CNN, citându-l pe Haluşcenko la Novooleksandrivka din regiunea Zaporijia, unde a însoţit delegaţia AIEA înainte de a călători pe teritoriul ocupat de Rusia.
Haluşcenko a spus că i-a spus directorului general al AIEA, Rafael Grossi, că securitatea este „propria ta responsabilitate”.
Grossi părea „încrezător să-şi asume riscul”, a adăugat el. El a mai spus: „Ucraina şi-a îndeplinit toate obligaţiile internaţionale şi a oferit toate posibilităţile ca această misiune să vină”.
Ministrul ucrainean a spus că a înţeles că misiunea AIEA are „un anumit acord de securitate cu ruşii” şi a sugerat că mai mulţi membri ai echipei vor rămâne la faţa locului „pentru câteva zile”.
UPDATE 17:00 Putin şi Federaţia Rusă nu vor câştiga acest război, spun oficialii danezi
Ministrul de Externe danez Jeppe Kofod, prezent astăzi în vizită oficială în Ucraina, a declarat că preşedintele Vladimir Putin şi Federaţia Rusă va pierde războiul.
„(Putin) Este un om mic, atât în sens literal, cât şi în sens figurat, iar speranţele unui om nefericit s-au împiedicat de riposta masivă şi inspirată a ucrainenilor", susţine şeful diplomaţiei daneze.
UPDATE 16:00 Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat astăzi că Moscova va cataloga drept atac asupra Federaţiei Ruse orice acţiune pe care o percepe drept ameninţare la adresa contingentului de pacificatori ruşi din Transnistria
UPDATE 15:00 Britanicii: rachete Harm ale Ucrainei pot deteriora radarele ruseşti
„Ministerul ucrainean al Apărării a lansat videoclipuri care arată avioane ucrainene folosind rachete anti-radiaţii de mare viteză (Harm). Ruşii au susţinut anterior că au recuperat fragmente din acest tip de armă, destinate localizării şi distrugerii radarelor”, scrie Ministerul Apărării din Marea Britanie, în raportul său de informaţii.
„Pentru Rusia este o prioritate să aibă o apărare aeriană puternică de la sol, iar acoperirea radar care permite acest tip de apărare este critică în operaţiunile sale în Ucraina. O deteriorare substanţială şi prelungită a radarelor ruseşti de către rachetele Harm ar reprezenta un regres serios pentru situaţia deja dificilă a armatei ruse”, se menţionează în raport.
UPDATE 14:00 Putin n-are în agendă să-l conducă pe Gorbaciov, sâmbătă, pe ultimul drum
UPDATE 13:00 Exerciţii militare ale Rusiei cu China, India şi alte ţări
Rusia a lansat exerciţii militare la scară largă în estul ţării care implică forţe din China, o demonstraţie a legăturilor de apărare din ce în ce mai strânse dintre Moscova şi Beijing, pe fondul tensiunilor cu Occidentul din cauza războiului din Ucraina. Exerciţiile Vostok-2022, care se aşteaptă să se încheie pe 7 septembrie, au loc în diferite locaţii din Orientul Îndepărtat al Rusiei şi din Marea Japoniei, implicând peste 50.000 de militari şi peste 5.000 de arme, inclusiv 140 de avioane. şi 60 de nave de război.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Avertismentul lansat de premierul polonez Tusk: UE trebuie să se înarmeze pentru a „supravieţui” unei lumi incerte
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Consiliul UE adoptă recomandări pentru ţările în procedură de deficit excesiv, între care România
De asemenea, participă trupe din India, Laos, Mongolia, Nicaragua, Siria şi diverse ţări din fosta Uniune Sovietică. India continuă să-şi sublinieze poziţia neutră în ceea ce priveşte războiul Rusiei în Ucraina, declarând că menţine relaţii bune atât cu Occidentul, cât şi cu Moscova. China a refuzat în mod clar să critice războiul Rusiei în Ucraina, dând vina pe SUA şi pe NATO şi a condamnat sancţiunile occidentale impuse Rusiei.
UPDATE 12:00 Lavrov: „Misiunea AIEA în Zaporojie este imparţială”
„Ne aşteptăm ca misiunea AIEA la centrala nucleară Zaporojie să demonstreze imparţialitate”, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov, explicând că Moscova, care controlează zona, ia „toate măsurile pentru a se asigura că centrala funcţionează în siguranţă şi că experţii AIEA îşi îndeplinesc misiunea”.
UPDATE 11:30 Rusia vrea să recruteze criminali condamnaţi de Ucraina
UPDATE 10:30 Moscova: 4 obuze ale Kievului au explodat lângă un reactor
„Patru obuze de artilerie au explodat la 400 de metri de primul reactor” al centralei nucleare Zaporojie, a anunţat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat, potrivit Interfax.
UPDATE 10:00 Pro-ruşii acuză Kievul în cazul Zaporojie
Trupele ucrainene au traversat râul Nipru şi au aterizat lângă Enerhodar, în sud-estul Ucrainei, lângă care se află centrala nucleară Zaporojie. Şeful administraţiei pro-ruse a Enerhodar, Aleksandr Volga, susţine asta, în această dimineaţă, într-o declaraţie dată agenţiei de presă Ria Novosti. „Aviaţia (rusă) lucrează la acest caz”, a spus oficialul, referindu-se la armata ucraineană, pe care a acuzat-o că vrea să obstrucţioneze vizita de astăzi a delegaţiei Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (Aiea), condusă de directorul general Rafael Grossi, la centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa.
UPDATE 09:40 Guvernatorul Doneţk: Atentatele ruseşti au provocat 5 morţi
Cinci persoane au fost ucise şi alte 12 au fost rănite în urma bombardamentelor ruseşti asupra zonelor populate din regiunea Doneţk, în ultimele 24 de ore, a declarat în această dimineaţă şeful administraţiei militare regionale Doneţk, Pavlo Kirilenko, pe propriul canal Telegram. „Pe 31 august, ruşii au ucis cinci civili în regiunea Doneţk: la Rozdilni, Severnoy, Georgiivţi, Bakhmut şi Sloviansk. Alte 12 persoane au fost rănite”, a scris guvernatorul.
UPDATE 09:30 Ucraina acuză Rusia că a bombardat ruta AIEA
Autorităţile ucrainene au acuzat, în această dimineaţă, Moscova că a efectuat atacuri de artilerie asupra Energodar, oraşul în care se află centrala nucleară Zaporojie, chiar în ziua în care începe misiunea internaţională a AIEA. „Ruşii atacă traseul pe care tehnicienii AIEA trebuie să o parcurgă pentru a ajunge la centrală”, a scris primarul exilat al oraşului Dmytro Orlov pe Telegram, precizând că delegaţia nu şi-a putut „continua drumul” spre instalaţie „din motive de siguranţă”. „Solicităm Rusiei să înceteze provocările şi să acorde AIEA acces la această centrală nucleară ucraineană”, a continuat Orlov.
UPDATE 09:00 Pericolul nulcear care vine dinspre Zaporojie îi ţine în priză pe ucraineni
UPDATE 08:00 SUA vor ajuta Europa să crească aprovizionarea cu gaze
Statele Unite vor căuta modalităţi de a „creşte stocurile de gaze în Europa sau de a ajuta ţările europene să modernizeze alte surse de energie”. Purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională American, John Kirby, a spus acest lucru, acuzând Rusia de încă o încercare de a „utiliza energia ca armă” odată cu închiderea de către Rusia a Nord Stream 1.
UPDATE 3:31- Autorităţile ruse creează „centre de adaptare” pentru a asimila forţat ucrainenii deportaţi.
Ministerul Ucrainei de Reintegrare a Teritoriilor Ocupate Temporar raportează pe 31 august că Rusia a creat centre specifice pentru a asimila ucrainenii în societatea rusă. Mulţi civili ucraineni, inclusiv peste 7.000 de copii, au fost deportaţi împotriva voinţei lor în toată Rusia.
UPDATE 2:12- Rusia va distruge situl arheologic care datează din anul 5.000 î.Hr. din Mariupol, raportează un consilier al primarului din oraş
UPDATE 1:36 -CNN: SUA au organizat „jocuri de război” cu Kievul înainte de contraofensiva în Herson
SUA au sugerat menţinerea ofensivei limitate pentru a evita supraextinderea conflictului de-a lungul liniei frontale extinse cu Rusia, a raportat CNN, citând mai mulţi oficiali americani, ucraineni şi occidentali. Pentru a obţine rezultate mai bune, forţele ucrainene s-au angajat în exerciţii militare menite să înţeleagă mai bine ce forţe ar trebui să strângă Ucraina pentru a avea succes în diferite scenarii. Iniţial, Ucraina plănuia un asalt mai mare, dar a decis să se concentreze deocamdată doar pe frontul de sud.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Micile detalii fac diferența. Ce să NU faci la un interviu de angajare
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Liz Truss afirmă că este pregătită pentru războiul nuclear cu Rusia. Ea promite că va continua să sprijine Ucraina dacă va deveni premier
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe