- Home
- Externe
- (17.09.2022, 22:45)
- Alexandru Gologan ,
Video Războiul din Ucraina, ziua 206. Cehia cere înfiinţarea unui tribunal internaţional pentru crime de război / Ucraina primeşte un nou sprijin financiar internaţional / Familii întregi, torturate şi îngropate la Izium / Zelenski acuză Rusia de genocid, Moscova neagă faptele
- Sute de cadavre, unele cu mâinile legate la spate, au fost găsite îngropate pe un teritoriu recucerit de la armata rusă.
- Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a numit descoperirea macabră drept o dovada evidentă a crimelor de război comise de invadatori.
- Zelenski face apel la partenerii Ucrainei să continue procesul de înarmare al ţării sale.
Urmărește
7167 afișări
UPDATE 22:00 Ţara care deţine preşedinţia UE cere crearea unui tribunal internaţional pentru crime de război, după ororile descoperite la Izium
Jan Lipavský, ministrul ceh al Afacerilor Externe este îngrozit de masacrul săvârşit de ruşi în Izium.
„Rusia a lăsat în urmă gropi comune pline cu sute de oameni împuşcaţi şi torturaţi în zona Izyum. În secolul XXI, astfel de atacuri împotriva populaţiei civile sunt de neconceput şi abominabile. Nu trebuie să le trecem cu vederea. Susţinem pedepsirea tuturor criminalilor de război. #StandwithUkraine. Solicit înfiinţarea rapidă a unui tribunal internaţional special care să judece crimele de război”, a scris oficialul pe Twitter.
UPDATE 20:00 99% din cadavrele exhumate la Izium au semne de moarte violentă, spune Oleg Synegubov, şeful administraţiei Harkov
„Există mai multe cadavre cu mâinile legate la spate, iar o persoană este îngropată cu o frânghie în jurul gâtului”, a adăugat el. „Evident, aceşti oameni au fost torturaţi şi executaţi”.
UPDATE 18:35 VIDEO Faţa rezilienţei: O femeie medic prinsă şi ţinută captivă de ruşi povesteşte chinurile prin care a trecut şi cum i-a înfruntat pe călăi
„Ştii de ce îţi facem asta?”, a întrebat-o un soldat rus pe Paievska în timp ce o tortura, a povestit ea în faţa comisiei. „Pentru că puteţi”, a venit răspunsul curajos al medicului.
Yuliia Paievska, poreclită Taira, a fost prinsă în martie şi mutată de mai multe ori în „celule” improvizate pe teritoriul regiunii Doneţk, controlată de separatiştii proruşi. „Când torţionarii m-au sfătuit să mă sinucid, am răspuns negativ: „Nu! Vreau să văd ce aduce ziua de mâine”.
UPDATE 17:10 Ucraina primeşte un nou sprijin financiar internaţional, în valoare de 1,5 miliarde de dolari
„Bugetul de stat al Ucrainei a primit un grant de 1,5 miliarde de dolari. Aceasta este ultima tranşă din ajutorul de 4,5 miliarde de dolari acordat de Statele Unite din Fondul fiduciar al Băncii Mondiale”, a scris premierul ucrainean pe Twitter.
UPDATE 16:00 Vieţi frânte: Printre cei îngropaţi la Izium au fost identificată o familie, familia Stolpakov: Elena, soţul ei Dmitri, Olesya în vârstă de 6 ani şi Sasha în vârstă de 8 ani (ucişi de armata rusă în martie).
UPDATE 15:00 Moscova asigură că a dejucat un contraatac la Herson
Trupele ucrainene au încercat o ofensivă în regiunea Herson şi au pierdut peste 120 de soldaţi şi şapte tancuri, a informat Ministerul Apărării de la Moscova prin purtătorul de cuvânt Igor Konaşenkov. „Inamicul a făcut o tentativă ofensivă în apropierea aşezării Pravdine, în regiunea Herson, prin intermediul a două escadroane sprijinite de nouă tancuri şi 19 vehicule blindate de luptă ale Brigăzii 28 Mecanizate”, a spus oficialul, într-un briefing. „Forţele armate ruse au ucis peste 120 de soldaţi ucraineni, au lichidat şapte tancuri şi 13 vehicule blindate de infanterie în luptă, în doar câteva ore”.
UPDATE 14:30 Ministerul Ucrainean al Apărării: Peste 54.000 de soldaţi ruşi au căzut. 6.0000 de vehicule pierdute
Peste 54.000 de soldaţi ruşi au căzut pe front de la începutul invaziei Ucrainei, conform datelor furnizate de autorităţile de la Kiev. În pierderile ruseşti, ucrainenii includ şi peste 6.000 de vehicule, inclusiv tancuri şi vehicule blindate de luptă, 216 elicoptere şi peste 900 de drone.
UPDATE 14:00 Scrisorile trimise de pe front de ruşi arată disperarea armatei lui Putin
UPDATE 13:30 Premierul Indiei, lăudat pentru că l-a înfruntat pe Putin
UPDATE 13:00 În groapa comună de la Izium au fost găsite peste 500 de cadavre. Un caz special, o întreagă familie îngropată, părinţi, bunici şi copil (AICI, detalii)
UPDATE 12:30 Kiev: un alt sat eliberat, lângă Liman, în Doneţk
Contraofensiva ucraineană de la Doneţk continuă. Soldaţii Brigăzii 66 a Forţelor Armate Ucrainene au anunţat eliberarea satului Şchurove, la 12 kilometri de oraşul Liman. Anunţul, după cum a raportat UNIAN, a fost făcut de soldaţii ucraineni într-un mesaj video în care armata a raportat că Şchurovoe, cunoscut ca un mic sat turistic, a trecut sub controlul Kievului şi a fost complet eliberat de ruşi. După aceea, soldatul a arborat steagul ucrainean peste sat. Şchurove este situat la 12 kilometri de Liman, în regiunea Doneţk, unde au loc bătălii grele.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Rusia cere NATO să retragă promisiunea de aderare a Ucrainei făcută la Bucureşti, ca condiţie pentru pace
-
Donald Trump ar putea dobândi o putere pe care niciun preşedinte nu a mai avut-o din 1947
-
Reuters: Ceasul ticăie pentru Bucureşti. România luptă pentru a evita retrogradarea la junk, nerecomandată investiţiilor
The Armed Forces of #Ukraine took control over the settlement of Shchurove, #Donetsk region. pic.twitter.com/eyI8jols4q
— NEXTA (@nexta_tv) September 17, 2022
UPDATE Marea Britanie: Rusia poate să nu aibă rezerve pentru o nouă contraofensivă
Este posibil ca Rusia să nu aibă rezerve pentru a rezista contraofensivei Kievului de la Lugansk, susţin serviciile britanice de intelligence, în ultimul său briefing. „Rusia se încăpăţânează să apăre regiunea Lugansk, regiunea Donbas, estul Ucrainei, în ciuda contraofensivei de la Kiev, dar nu este clar dacă forţele Moscovei au suficiente rezerve sau un moral adecvat, pentru a rezista unui alt atac. Orice pierdere substanţială de teritoriu în Lugansk va submina fără echivoc strategia RussiaZ”.
Evaluarea vine după ce forţele ucrainene au recucerit recent mai mult de 6.000 de kilometri pătraţi de teritoriu, inclusiv oraşul Izium, considerat mult timp poarta de intrare în Donbas.
UPDATE 12:00 Discuţie Scholz-Putin: Tonuri prietenoase, dar poziţii conflictuale
Convorbirile telefonice cu Vladimir Putin de la începutul invaziei Ucrainei au avut întotdeauna „tonuri prietenoase”, chiar dacă au existat „poziţii foarte, foarte contrastante, enorm de diferite”, spune cancelarul german Olaf Scholz, la radioul public Deutschlandfunk.
Referindu-se la cea mai recentă conversaţie pe care a avut-o cu preşedintele rus, marţea trecută, cancelarul german a spus că din partea lui Putin „cu siguranţă a existat o mişcare, dar nu deosebit de substanţială”. Scholz a repetat necesitatea unei soluţii diplomatice a războiului, variantă care să includă, cât mai curând posibil, încetarea focului şi retragerea completă a trupelor ruse, cu respectarea integrităţii teritoriale şi a suveranităţii ucrainene. Putin nu pare interesat de această soluţie.
UPDATE 11:30 Sancţiunile afectează Moscova, susţine un consilier NATO
Sancţiunile occidentale încep să afecteze capacitatea Rusiei de a produce arme avansate pentru război în Ucraina, a spus un consilier militar superior NATO, deşi „Rusia încă poate produce multă muniţie”.
În ciuda afirmaţiei lui Putin că Rusia nu este izolată pentru că poate privi la puteri asiatice, precum China şi India, premierul indian Narendra Modi l-a contrat pe şeful Kremlinului. Cu câteva ore mai devreme, Putin recunoscuse îngrijorările preşedintelui chinez Xi Jinping cu privire la conflict.
Între timp, Zelenski sprijină redeschiderea exporturilor ruseşti de amoniac prin Ucraina, cu condiţia ca Moscova să elibereze prizonierii de război. O propunere pe care Kremlinul a respins-o rapid.
UPDATE 11:00 Putin duce şi grija exporturilor de grâine ucrainene
UPDATE 10:30 Putin: Mai puţin de 5% din grâul ucrainean este exportat în ţările sărace
Mai puţin de 5% din cerealele exportate din Ucraina au fost trimise în cele mai sărace ţări din lume, a declarat, vorbind cu reporterii, preşedintele rus Vladimir Putin, după vizita sa la Samarkand. „Într-o singură zi, au părăsit porturile ucrainene 121 de nave. Dintre acestea, doar 3 au fost trimise în cele mai sărace ţări în cadrul programului alimentar al ONU. Aproximativ 35%, poate puţin mai mult, din cerealele exportate din Ucraina au mers în ţările europene. Nu către ţările sărace şi, cu siguranţă, nu către cele mai sărace ţări din lume. Şi doar 4,5% au mers în cele mai sărace ţări în cadrul programului ONU”, a spus liderul rus, adăugând că majoritatea cerealelor exportate din Ucraina aparţin companiilor americane care deţin terenuri acolo. „Acestea sunt cerealele lor, ei îşi exportă cerealele”, a spus şeful statului rus.
UPDATE 10:00 Moscova îi răspunde Washington-ului
„Statele Unite ar trebui să fie preocupate să asigure transparenţa proceselor sale electorale, în loc să se amestece în afacerile interne ale Rusiei”. Astfel, ambasada Rusiei la Washington, într-o declaraţie preluată de TASS, îi răspunde purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, care a acuzat autorităţile ruse de încălcarea pe scară largă a principiilor votului liber, în timpul recentelor alegeri regionale şi municipale şi de persecuţia candidaţilor opoziţiei şi a activiştilor”. „Solicităm administraţiei americane să facă referiri la datele publicate de comisia electorală centrală - continuă declaraţia publicată pe canalul Telegram al Ambasadei - şi să se abţină de la declaraţii nefondate”.
UPDATE 09:10 Canada condamnă atrocităţile Izium
Descoperirea unei gropi comune la Izium din Ucraina este „sfâşietoare şi înfiorătoare”. Premierul canadian Justin Trudeau spune într-un mesaj pe Twitter: „Canada condamnă aceste atrocităţi repugnante”. Şi adaugă: „Vom continua să lucrăm cu parteneri, pentru a-i chema pe vinovaţi să răspundă şi vom continua să fim acolo pentru poporul ucrainean”.
UPDATE 09:00 25 de camioane pentru aprovizionarea centralei de la Zaporojie
Compania de stat ucraineană care operează toate centralele nucleare ale ţării, Energoatom, a trimis ieri 25 de camioane cu piese de schimb, combustibil şi alte materiale către Energodar, oraşul satelit al centralei nucleare Zaporojie: proviziile sunt destinate centralei, potrivit Ukrainska Pravda. „Un convoi de 25 de camioane Energoatom a trecut de punctele de control inamice şi a ajuns la Energodar astăzi, 16 septembrie 2022. Energoatom a livrat piesele de schimb necesare urgent, pentru a repara liniile electrice şi reactoarele avariate ale centralei nucleare Zaporojie, care continuă să fie terorizată de ocupanţii ruşi”.
UPDATE 08:30 Biden îl avertizează pe Putin să nu folosească armele nucleare sau chimice
UPDATE 08:00 Kiev: 13 rachete de croazieră au picat peste Krivoi Rog, în ultimele 3 zile
În ultimele 3 zile, forţele ruse au lansat 13 rachete împotriva oraşulului natal al preşedintelui ucrainean, a anunţat şeful administraţiei militare a oraşului, Oleksandr Vilkul, pe Telegram, potrivit Ukrinform. „Treisprezece rachete de croazieră în trei zile. Iskander, Kh şi cele mai scumpe rachete ruseşti, Kinzhal, dintre care au doar câteva zeci. Sună nebunesc, dar aceasta este realitatea noastră ”, a scris Vilkul.
UPDATE 07:00 Macron condamnă masacrele Izium cu „cea mai mare fermitate”
Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a condamnat „cu cea mai mare fermitate atrocităţile comise la Izium, Ucraina, sub ocupaţia rusă”, după descoperirea a sute de cadavre îngropate sumar în apropierea oraşului recucerit de Kiev în ultimele zile. „Călăii lor vor trebui să răspundă pentru faptele lor. Nu există pace fără dreptate”, a adăugat preşedintele francez într-un tweet.
Izyum. Another scene of Russian uniformed terrorists' crime. The world must see it.
Retribution will be severe. We will find each of the butchers who tortured and executed Ukrainian people.#russiaisaterroriststate pic.twitter.com/qK3Ldw8Ioj
— Andriy Yermak (@AndriyYermak) September 16, 2022
UPDATE 05:00
Cel puţin patru oficiali instalaţi de ruşi au fost ucişi şi mai multe persoane rănite, au declarat oficialii separatişti, în atacuri asupra a trei zone diferite ale Ucrainei ocupate de trupele ruse.
UPDATE 04:00
Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat că ofensiva Ucrainei împotriva armatei ruse a fost foarte eficientă, dar a avertizat că naţiunile ar trebui să se pregătească pentru un război în regiune pe termen lung.
UPDATE 03:00 Zelenski se înclină în faţa Nike, după ce compania americană a decis sa se retragă de pe piaţa din Rusia
UPDATE 02:00 Putin: Contraofensiva Ucrainei nu va schimba planurile Rusiei
UPDATE 00:00 Rusia efectuează exerciţii militare în Marea Arctică, lângă Alaska
Rezumatul zilei
- Polonia îşi întăreşte spaţul aerian cu 48 de avioane de luptă din Coreea de Sud
- Monitorii ONU pentru drepturile omului vor fi trimişi la Izium pentru a încerca să stabilească ceva mai multe detalii despre ceea ce s-a întâmplat
- Şeful administraţiei pro-ruse din zona masacrului i-a acuzat pe ucraineni că au organizat atrocităţile din oraşul Izium. „Nu am auzit nimic despre înmormântări”, a declarat Vitaly Ganchev la televiziunea de stat Rossiya-24
- Sancţiunile occidentale încep să afecteze capacitatea Rusiei de a produce armament avansat pentru a susţine războiul din Ucraina
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe www.zf.ro: Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Războiul din Ucraina, ziua 205. Zelenski spune că ţara este plină de gropi comune / Procurorul general separatist prorus din Lugansk şi adjuncta sa, ucişi în birou / După Bucea şi Mariupol, acum Izium / ONU vrea să-şi trimită experţii pe teren / 22 de ruşi plătesc pentru furtul de cereale / Ruşii au bombardat în est, ucrainenii au replicat cu peste 330 de atacuri în sud
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Povestea omului care după ce a preluat afacerea familiei ce avea probleme uriaşe a decis să folosească ultimii bani pentru a cumpăra ceva ce nimieni nu voia. Unde a ajuns el acum?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Teofan Sasca, băiatul unui preot din Botoșani, muncește pe tractor și face senzație pe Youtube
CANCAN.RO
Cu cât se vinde o singură felie de pizza în Aeroportul Otopeni acum, în 2025. Românii au crezut că este o eroare
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe