- Home
- Externe
- (20.09.2022, 20:40)
- Iulian Moşneagu , Mihaela Ionita , Alexandru Stan , Sorina Matei ,
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 209. Zelenski spune că ruşii intră în panică / Separatiştii din Donbas vor referendum pentru alipirea la Rusia / Lavrov vrea mai multe discuţii pentru a rezolva problemele globale
- Zelenski a declarat că Rusia este "palpabil panicată" în timp ce ţara sa continuă să organizeze o contraofensivă care a recuperat oraşe şi localităţi de la trupele ruseşti.
- Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a făcut apel la "contacte suplimentare între ţări" pentru a rezolva problemele globale.
- Premierul britanic Liz Truss a anunţat sprijin militar suplimentar de miliarde de dolari pentru Ucraina înainte de dezbaterea generală a ONU.
- Guvernul ungar se pronunţă împotriva noilor sancţiuni împotriva Rusiei de către Uniunea Europeană.
- În ciuda faptului că livrările de gaze din Rusia au fost oprite la sfârşitul lunii august, depozitele germane de gaze sunt acum pline cu peste 90 la sută.
- Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat într-un interviu acordat PBS la New York că Rusia ar trebui să returneze teritoriile ocupate Ucrainei
- Modificarile aduse in Duma de stat impun pedepse de până la 10 ani de închisoare pentru dezertare
Urmărește
13510 afișări
UPDATE 22:30 Discursul lui Putin, amânat pentru mâine
UPDATE 20:45 Putin urmează să ţină un discurs important. Statele Unite spun că preşedintele Rusiei ar putea ordona mobilizarea generală
Consilierul pentru securitate naţională al SUA, Jake Sullivan, a declarat că Washingtonul şi aliaţii săi vor respinge orice referendum organizat în regiunile separatiste, despre care a spus că nu ar aduce Rusiei niciun beneficiu pe câmpul de luptă.
Isbank din Turcia suspendă utilizarea cardurilor ruseşti Mir.
Cel mai mare creditor privat din Turcia, Isbank, suspendă tranzacţiile prin sistemul de plăţi rusesc Mir, informează Bloomberg.
Serviciile de informaţii britanice: Marina rusă mută în Rusia submarinele din Sevastopolul ocupat
Ministerul Apărării din Marea Britanie susţine că securitatea bazei Flotei Ruse de la Marea Neagră din Crimeea ocupată este acum pusă în pericol direct.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
Crin Antonescu: Georgescu, o fantomă periculoasă şi un drog ieftin pentru democraţia românească
-
Antonescu: Preşedintele Iohannis nu funcţionează
Oleksii Reznikov, ministrul Apărării din Ucraina: „Două noi sisteme de rachete cu lansare multiplă MLRS Mars II, 4 obuziere autopropulsate P2000 suplimentare fac acum parte din această mare familie germano-olandeză din Ucraina.
De asemenea, 50 de vehicule blindate Dingo sunt pe cale să ajungă la forţele armate ucrainene.
Ajutorul militar de la prietenii noştri germani este o parte importantă a victoriei noastre comune asupra terorismului”.
Administraţia rusă regională din Herson a decis să organizeze un referendum privind aderarea regiunii la Rusia.
Premierul britanic Liz Truss a anunţat sprijin militar suplimentar de miliarde de dolari pentru Ucraina înainte de dezbaterea generală a ONU.
„Marea Britanie va continua să vă sprijine la fiecare pas. Securitatea dumneavoastră este securitatea noastră”, a spus Truss jurnaliştilor marţi. Ajutorul Londrei pentru Kiev va atinge cel puţin 2,3 miliarde de lire sterline promise (aproximativ 2,62 miliarde de euro) doar în acest an.
Liz Truss: Regatul Unit va acorda în continuare sprijin Ucrainei, iar în 2023 acesta va echivala cu 2,6 miliarde de dolari.
Premierul britanic este aşteptat să facă acest anunţ în primul său discurs de la tribuna Adunării Generale a ONU, cu ocazia celei de-a 77-a întruniri a organizaţiei, astăzi la New York.
Guvernul ungar se pronunţă împotriva noilor sancţiuni împotriva Rusiei de către Uniunea Europeană.
„UE ar trebui să nu mai vorbească despre un al optulea pachet de sancţiuni şi să anunţe măsuri care nu ar face decât să agraveze criza aprovizionării cu energie”, a declarat ministrul de externe Peter Szijjarto.
În ciuda faptului că livrările de gaze din Rusia au fost oprite la sfârşitul lunii august, depozitele germane de gaze sunt acum pline cu peste 90 la sută.
Acest lucru reiese din datele de la operatorii europeni de stocare, care au fost publicate pe internet luni seara. Potrivit acesteia, rezervoarele de stocare au atins un nivel de 90,07 la sută duminica trecută – cu 0,32 puncte procentuale mai mult decât în ziua precedentă. Informaţiile de nivel sunt întotdeauna raportate cu întârziere.
Un regulament ministerial prevede că depozitele germane ar trebui să fie pline cel puţin 95% până la 1 noiembrie, adică în şase săptămâni. Cantitatea de gaz stocată la acest nivel corespunde aproximativ consumului la nivel naţional în ianuarie şi februarie 2022.
În prezent, Germania primeşte gaze naturale prin conducte din Norvegia, Ţările de Jos şi Belgia. La începutul anului, primele două terminale de debarcare a gazelor naturale lichefiate (GNL) sunt programate să intre în funcţiune pe coasta germană a Mării Nordului.
Potrivit unui raport, Rusia ia în considerare majorarea taxelor pe petrol şi gaze pentru a reduce deficitul bugetar preconizat pentru 2023. Guvernul de la Moscova se gândeşte mai ales la creşterea taxelor la exportul de gaze cu până la 50 la sută, după cum relatează ziarul Kommersant, citând oameni familiarizaţi cu aceste considerente. Pe ordinea de zi se află şi introducerea unei taxe pe gazul lichid. În plus, se discută şi majorarea preţurilor interne la gaze, ceea ce ar duce indirect la o creştere a anumitor taxe pentru companii. Trezoreria a propus creşterea taxelor la exportul de petrol şi creşterea veniturilor guvernamentale din comerţul cu produse petroliere.
Livrările Rusiei de gaz către China prin conducta Siberian Power vor fi oprite timp de o săptămână pentru reparaţii. „În perioada 22 – 29 septembrie, se vor desfăşura lucrări preventive programate la gazoductul „Puterea Siberiei””, a declarat marţi Gazprom pe canalul său Telegram. Potrivit contractului, lucrările de întreţinere se efectuează de două ori pe an, primăvara şi toamna.
La începutul lunii septembrie, Gazprom a oprit livrările prin conducta Nord Stream 1 către Germania pentru întreţinere şi apoi nu le-a reluat. Acest lucru este justificat de compania de stat Gazprom cu o scurgere de ulei care ar putea fi reparată doar în timpul unei reparaţii în fabrică în Canada. Gazprom a trimis deja din ce în ce mai puţin gaz prin conductă, invocând turbinele care se defectau din cauza sancţiunilor occidentale. La Berlin, însă, se bănuieşte că problemele tehnice sunt doar un pretext pentru a atinge obiectivele politice - mai ales relaxarea sancţiunilor - şi pentru a face presiune asupra Europei.
Prin urmare, observatorii politici nu văd pericolul unei opriri a livrărilor din cauza conductei „Power Siberia”. Relaţiile dintre Rusia şi China nu sunt afectate de războiul rus de agresiune din Ucraina. Moscova încearcă să-şi extindă livrările de gaze către China şi mai mult în urma războiului din Ucraina.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat într-un interviu acordat PBS la New York că Rusia ar trebui să returneze teritoriile ocupate Ucrainei
El a adăugat că a avut „discuţii foarte detaliate” cu preşedintele rus Vladimir Putin în Uzbekistan săptămâna trecută: „Îmi arată că este dispus să pună capăt situaţiei cât mai curând posibil”, a spus Erdogan, care serveşte ca mediator al Turciei adus în joc.
10 ani de închisoare pentru militarii ruşi care dezertează şi lucrătorii care absentează de la muncă
Modificarile aduse in Duma de stat impun pedepse de până la 10 ani de închisoare pentru dezertare (în prezent 7 ani) sau pentru neprezentarea unui lucrător sub contract sau a unui recrutat la serviciu timp de mai mult de o lună "în timpul mobilizării sau al legii marţiale, pe timp de război sau în condiţii de conflict armat sau de operaţiuni de luptă".
Aşa-numitele măsuri de „mobilizare” sunt în desfăşurare pe teritoriile ocupate temporar de forţele ruseşti
Conform informaţiilor disponibile, începând cu 14 septembrie, administraţia de ocupaţie a anulat un ordin emis anterior privind amânarea mobilizării a aproximativ cinci sute de muncitori ai Uzinei metalurgice Yenakiyiv. În plus, bărbaţilor de pe teritoriul Crimeii ocupate temporar li se interzice părăsirea teritoriului dacă nu au permisiunea comisariatelor militare.
În ultimele 24 de ore, ocupanţii ruşi au efectuat 10 atacuri cu rachete, 15 cu aviaţia şi peste 56 de atacuri cu lansatoare MLRS asupra diferitelor ţinte din Ucraina, încălcând normele dreptului internaţional umanitar şi legile şi obiceiurile de război. Ca urmare a bombardamentelor ruseşti din ultima zi, infrastructura din cel puţin 33 de localităţi a fost deteriorată.
Forţele de Apărare ucrainene au bombardat gruparea de trupe ruseşti în zona aşezării Svatove (regiunea Lugansk, la sud-est de Kupyansk). Până la 70% dintre militarii ruşi prezenţi în zonă au fost ucişi sau răniţi.
Aproximativ 50 de unităţi de echipament de luptă, precum şi stocuri de muniţie au fost distruse sau deteriorate de forţele ucrainene în timpul unui atac efectuat acum două zile asupra concentrării trupelor ruseşti şi a echipamentului de luptă din apropiere de Novoaydar (regiunea Luhansk).
Ucraina avansează în teritoriile eliberate, separatiştii cer referendum
Ucraina a anunţat ă trupele sale au avansat spre est în teritoriile recent abandonate de Rusia, deschizând calea pentru un potenţial asalt asupra forţelor de ocupaţie ale Moscovei în regiunea Donbas, scrie Reuters.
Lavrov îndeamnă la "contacte suplimentare" pentru a rezolva problemele globale
Luând cuvântul în cadrul unei conferinţe înaintea celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, Serghei Lavrov a subliniat că ONU a fost înfiinţată pentru a căuta soluţii colective la problemele globale.
"Asistăm la acumularea unor procese de criză, atât asociate cu politica economică, cu politica în domeniul aprovizionării cu energie a omenirii, cât şi procese care sunt direct cauzate de subminarea fundamentelor pe care s-a bazat întregul sistem de globalizare", a spus el.
"Săptămâna aceasta la New York încep evenimente la nivel înalt, în timpul cărora se vor face evaluări dure ale diferitelor acţiuni ale diverselor state - nu se poate scăpa de acest lucru".
Grupul Wagner încearcă să recruteze peste 1.500 de infractori pentru război
Grupul Wagner, o companie militară privată rusă, încearcă să recruteze peste 1.500 de infractori condamnaţi pentru a lua parte la războiul Rusiei din Ucraina, dar mulţi dintre ei refuză să se alăture, a declarat un înalt oficial american din domeniul apărării.
"Informaţiile noastre indică faptul că Wagner a suferit pierderi mari în Ucraina, în special şi fără surpriză în rândul luptătorilor tineri şi fără experienţă", a declarat oficialul american reporterilor, vorbind sub protecţia anonimatului.
Zelenski spune că ruşii "intră în panică în mod palpabil"
În discursul său video nocturn, Zelenski a declarat că Ucraina "stabilizează" situaţia din regiunea nord-estică Harkov, care a revenit în mare parte în mâinile ucrainenilor.
"În regiunea Harkov - stabilizăm situaţia, ne menţinem poziţiile. În mod ferm. Atât de ferm încât ocupanţii intră în panică în mod palpabil. Ei bine, am avertizat că militarii ruşi din Ucraina au doar două opţiuni: să fugă din ţara noastră sau să fie captivi", a declarat Zelenski.
Liderul separatist din Donbas îndeamnă la un referendum pentru alipirea la Rusia
Denis Puşilin, şeful regiunii separatiste Doneţk din Ucraina, susţinută de Rusia, i-a cerut colegului său lider separatist din provincia Luhansk să îşi unească eforturile în vederea pregătirii unui referendum privind aderarea la Rusia, potrivit Al Jazeera.
Într-o înregistrare video postată pe reţelele de socializare, el i-a spus liderului Republicii Populare Luhansk, Leonid Pasechnik, într-o convorbire telefonică, că "acţiunile noastre ar trebui să fie sincronizate".
Rezumatul zilei 208
- Preşedintele american Joe Biden l-a îndemnat pe preşedintele rus Vladimir Putin să nu folosească arme nucleare sau chimice tactice în urma eşecurilor militare din Ucraina.
- Trupele ucrainene au avansat până pe malul estic al râului Oskil, ameninţând forţele de ocupaţie ruseşti din estul regiunii Donbas. Trecerea râului Oskil este o altă etapă importantă în contraofensiva Ucrainei.
- Generalul Mark Milley, şeful Statului Major al armatei americane, a vizitat o bază militară din Polonia care găzduieşte trupe americane şi a făcut apel la vigilenţă, afirmând că războiul "nu merge prea bine pentru Rusia în acest moment".
- Armata ucraineană a declarat că forţele sale au respins atacurile trupelor ruseşti în regiunea Harkov, în est, şi Herson, în sud, unde Ucraina a lansat contraofensive luna aceasta, precum şi în părţi din Doneţk, în sud-est.
- Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a promis că nu va exista nicio încetare a contraatacului care a recucerit oraşe şi localităţi de la trupele ruseşti.
- Invazia Rusiei în Ucraina şi o criză alimentară globală agravată de război vor fi în atenţia liderilor mondiali atunci când se vor reuni în această săptămână pentru Adunarea Generală a Naţiunilor Unite.
- Alla Pugacheva, regina muzicii pop sovietice, a denunţat războiul lui Putin în Ucraina, spunând că acesta ucide soldaţi pentru scopuri iluzorii, împovărează poporul şi transformă Rusia într-o paria globală.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Melania Trump a atras toate privirile la ceremonia de învestire a Președintelui. George Enache, art director: „E o ținută greu de purtat dacă nu ai atitudinea corespunzătoare”
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Survivor România 2025. Când începe noul sezon la Pro TV? „Transfer” de vedete de la Antena 1 direct în show-ul din Republica Dominicană!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:44
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
ieri, 22:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1063. Israelul propune transferul de arme ruseşti confiscate în Liban către Ucraina / KNDS din Germania colaborează cu Ucraina pentru reparaţii de echipamente militare / Zelenski vrea să pună capăt războiului „rapid, dar corect şi sigur” în 2025 / Zelenski afirmă că Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri cu Donald Trump