Războiul din Ucraina, ziua 303. Putin nu se simte vinovat pentru declanşarea războiului. Zelenski pune condiţii pentru a obţine pacea. Rusia şi Iranul colaborează intens pentru a se pune la adăpost de sancţiunile occidentale

  • Vizita preşedintelui Voldomir Zelenski în SUA a fost încununată de succes
  • Zelenski a obţinut asistenţă şi tehnică militară de la Statele Unite
  • Preşedintele american Joe Biden a promis că ţara sa va fi alături de Ucraina atât timp cât agresiunea rusă va persista
Urmărește
11088 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 303. Putin nu se simte vinovat pentru declanşarea războiului. Zelenski pune condiţii pentru a obţine pacea. Rusia şi Iranul colaborează intens pentru a se pune la adăpost de sancţiunile occidentale

Sursa foto: MediafaxFoto

UPDATE 22:30 Ucraina doreşte să-şi creascăprezenţa diplomatică în Africa

Preşedintele ucrainean a declarat că ţara sa îşi va spori prezenţa în Africa anul viitor prin deschiderea a 10 noi ambasade şi prin consolidarea legăturilor comerciale cu acest continent.

Ucraina a încercat să atragă ţările africane la cauza sa în timp ce se luptă cu invazia pe scară largă a Rusiei, în parte prin promovarea unei iniţiative umanitare privind cerealele pentru a ajuta la reducerea foametei în ţările foarte vulnerabile.

Blocada Rusiei asupra exporturilor agricole ucrainene prin Marea Neagră a provocat la începutul acestui an penurii mondiale de cereale şi îngrăşăminte, punând în pericol milioane de oameni, înainte ca un acord negociat de ONU să atenueze parţial această situaţie în iulie.

"Suntem în curs de revizuire a relaţiilor cu zeci de ţări africane", a declarat Zelenski în cadrul unei reuniuni a diplomaţilor la Kiev. "Anul viitor trebuie să consolidăm acest lucru".

Pe lângă deschiderea noilor ambasade, a spus Zelenski, Ucraina va urmări, de asemenea, să înfiinţeze birouri de reprezentare comercială în mai multe centre cheie de pe continent - pe care l-a descris ca fiind o regiune "în care interesele noastre sunt până acum reprezentate mai puţin decât avem nevoie".

UPDATE 21:30 Putin spune industriei ruseşti de apărare să intensifice eforturile pentru război

Preşedintele Vladimir Putin le-a spus şefilor industriei de apărare din Rusia să îşi intensifice eforturile pentru a se asigura că armata rusă primeşte rapid toate armele, echipamentele şi dotările militare de care are nevoie pentru a lupta în Ucraina.

Putin a făcut aceste comentarii în timpul unei vizite la Tula, un centru de producţie de armament.

"Cea mai importantă sarcină-cheie a complexului nostru militar-industrial este de a furniza unităţilor noastre şi forţelor din prima linie tot ceea ce au nevoie: arme, echipamente, muniţii şi echipamente în cantităţile necesare şi de calitatea potrivită, în cel mai scurt timp posibil", a declarat Putin.

"De asemenea, este important să perfecţionăm şi să îmbunătăţim semnificativ caracteristicile tehnice ale armelor şi echipamentelor pentru luptătorii noştri, pe baza experienţei de luptă pe care am dobândit-o."

UPDATE 20:00 Ucraina estimează că recolta de cereale a scăzut cu aproximativ 40 la sută

Ucraina estimează că recolta sa de cereale a scăzut cu aproximativ 40% faţă de anul trecut din cauza invaziei ruseşti, a declarat pentru agenţia de presă AFP un reprezentant al industriei din această ţară.

"Ne aşteptăm la o recoltă de cereale de 65-66 de milioane de tone" până la sfârşitul anului, a declarat şeful Asociaţiei ucrainene a cerealelor, Sergiy Ivashchenko, după o recoltă record de 106 milioane de tone anul trecut.

"Principalul motiv este războiul", care a dus imediat la penuria de combustibil şi a împiedicat semănatul, a spus Ivashchenko.

Ucraina este un exportator important, dar invazia Rusiei de la sfârşitul lunii februarie a oprit transporturile şi a blocat 20 de milioane de tone de cereale în porturile ucrainene.

UPDATE 19:00 Olanda anunţă asistenţă suplimentară pentru Ucraina

Guvernul Olandei a anunţat, vineri, asistenţă suplimentară pentru Ucraina pe parcursul anului 2023, în valoare de 2,3 miliarde de euro, informează cotidianul Le Monde.

"Atât timp cât Rusia va continua războiul din Ucraina, Olanda va continua sprijinul pentru Ucraina. Aproape două miliarde de euro sunt destinate susţinerii militare, iar restul programelor umanitare şi pentru reconstrucţia infrastructurii", a transmis Guvernul olandez.

UPDATE 17:00 Un politician rus cere anchetarea lui Putin

Un politician din Sankt Petersburg a cerut procurorilor să-l ancheteze pe preşedintele rus Vladimir Putin pentru că a folosit cuvântul "război" pentru a descrie conflictul din Ucraina, acuzându-l pe şeful Kremlinului că şi-a încălcat propria lege.

De luni de zile, Putin a descris invazia sa ca fiind o "operaţiune militară specială". El a semnat în martie legi care prevăd amenzi drastice şi pedepse cu închisoarea pentru discreditarea sau răspândirea de "informaţii false în mod deliberat" despre forţele armate, punând oamenii în pericol de a fi urmăriţi penal dacă numesc războiul după numele său.

Dar el s-a îndepărtat de limbajul său obişnuit joi, când a declarat reporterilor: "Scopul nostru nu este de a învârti volanul conflictului militar, ci, dimpotrivă, de a pune capăt acestui război".

UPDATE 16:00 Beijingul, "de partea păcii" când vine vorba de "problema Ucrainei"

Beijingul "a stat întotdeauna de partea păcii şi de partea Cartei ONU" când vine vorba de "problema Ucrainei", i-a spus ministrul chinez de Externe Wang Yi omologului său american Antony Blinken într-o convorbire telefonică în cursul nopţii, potrivit unui raport al Beijingului privind discuţia.

China "se află de partea comunităţii internaţionale în convingerea păcii şi în promovarea discuţiilor. Ea va continua să joace un rol constructiv în felul său pentru a dezamorsa criza", se arată în comunicatul emis de Ministerul Afacerilor Externe de la Beijing.

"Secretarul de stat Antony J. Blinken a discutat cu consilierul de stat şi ministrul de externe al Republicii Populare Chineze Wang Yi", confirmă comunicatul de presă al Washingtonului.

UPDATE 14:30 Forţele ruseşti au bombardat de peste 60 de ori regiunea Herson, recent eliberată, ucigând o persoană şi rănind alte două, potrivit şefului administraţiei militare din regiune, Iaroslav Yanushevych.

Trupele Moscovei "au bombardat teritoriul regiunii Herson de 61 de ori. Invadatorii au atacat aşezările paşnice din regiune cu artilerie, MLRS, mortiere şi tancuri", a scris Yanushevych într-o actualizare pe Facebook.

Aproximativ jumătate dintre lovituri au lovit oraşul Herson, lovind blocuri rezidenţiale, instituţii de învăţământ şi case private, a precizat el. O grădiniţă a fost, de asemenea, afectată, a adăugat el.

UPDATE 14:00 S-au înregistrat progrese semnificative în "demilitarizarea" Ucrainei, afirmă Kremlinul

Kremlinul a afirmat că Rusia a făcut progrese semnificative în ceea ce priveşte "demilitarizarea" Ucrainei - unul dintre obiectivele iniţiale ale invaziei ruseşti de acum 10 luni.
 
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a fost întrebat, în timpul unui briefing, despre comentariile preşedintelui Vladimir Putin potrivit cărora complexul militar-industrial al Ucrainei "dacă nu a fost complet resetat la zero, se îndreaptă rapid spre acest obiectiv".

UPDATE 13:00 Olanda va oferi Ucrainei un ajutor de până la 2,5 miliarde de euro (2,2 miliarde de lire sterline) în 2023, a anunţat guvernul olandez.

Banii sunt alocaţi pentru asistenţă militară, lucrări de recuperare a infrastructurii critice şi pentru a contribui la investigaţiile privind posibile crime de război, a precizat guvernul.
 
Preşedintele olandez, Mark Rutte, a promis că ţara sa va oferi asistenţă "atâta timp cât Rusia îşi continuă războiul împotriva Ucrainei".

UPDATE 12:00 Ambasadorul Rusiei în Statele Unite a declarat vineri că riscul unei ciocniri între SUA şi Rusia este "ridicat", a relatat agenţia de presă de stat rusă TASS.

TASS l-a citat pe Anatoli Antonov spunând că este greu de spus când ar putea fi reluate discuţiile privind dialogul strategic între cele două părţi, dar că discuţiile privind schimbul de prizonieri au fost "eficiente" şi vor continua.

UPDATE 11:00 Cel mai înalt oficial instalat de Rusia în regiunea ucraineană Zaporojie a declarat vineri că bombardamentele asupra centralei nucleare Zaporojie, cea mai mare din Europa, controlată de Rusia, au "aproape încetat".

Vorbind la televiziunea de stat rusă, guvernatorul regional instalat de Rusia, Evgheni Balitski, a declarat că trupele ruseşti nu vor părăsi centrala nucleară şi că aceasta nu va reveni niciodată sub control ucrainean.

UPDATE 10:00 Zelenski s-a întors la Kiev după vizita în SUA

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a postat vineri o înregistrare video în care spune că s-a întors la muncă la Kiev după vizita sa istorică la Washington din această săptămână.
 
"Mă aflu în biroul meu. Lucrăm pentru victorie", a spus el în videoclipul postat pe canalul său Telegram.

UPDATE 09:00 Ministerul de Externe al Coreei de Sud condamnă transportul de arme al Coreei de Nord către o companie militară privată rusă, Grupul Wagner, adăugând că sprijină eforturile Statelor Unite de a ridica această problemă în Consiliul de Securitate al ONU.

Casa Albă a declarat joi că Coreea de Nord a finalizat o primă livrare de arme către Grupul Wagner pentru a ajuta la consolidarea forţelor ruseşti din Ucraina.

UPDATE 08:00 Alianţă: Rusia şi Iranul colaborează intens pentru a se pune la adăpost de sancţiunile occidentale

Rusia şi-a găsit un sprijn de nădejde în Iran şi viceversa, ambele ţări fiind izolate de Occident, prima pentru că a invadat Ucraina, a doua pentru că ajută militar Moscova, că reprimă prin violenţe proteste de stradă şi pentru că îşi dezvoltă propria armă nucleară.

UPDATE 06:15 Dovezile unui număr mare de înmormântări la Mariupol se confirmă

Compania Maxar din SUA a publicat noi imagini din satelit care arată o creştere semnificativă a numărului de morminte la cimitirul Staryi Krym din Mariupol. Peste 4.600 de morminte au fost săpate de la începutul invaziei în oraşul distrus din temelii.

UPDATE 05:00 Congresul SUA aprobă transferul sumelor din bunurile confiscate ale oligarhilor ruşi în Ucraina

„Acest amendament ar permite Departamentului de Justiţie prin intermediul Secretarului de Stat să transfere veniturile din bunurile oligarhilor confiscate sau din alte entităţi sancţionate către Ucraina”, a declarat senatorul american Lindsey Graham.

"Va fi o mană cerească pentru poporul îndelung răbdător al Ucrainei. Va fi o uşurare pentru contribuabilul american... Va fi o zi proastă pentru oligarhi", a continuat Graham.

Adoptarea amendamentului este o evoluţie semnificativă în eforturile în curs de a trage la răspundere oligarhii ruşi pentru rolul lor în invazia Rusiei din Ucraina.

UPDATE 04:00 Putin încearcă să se absolve de responsabilitatea provocării războiului din Ucraina

În cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele rus Vladimir Putin a spus că Rusia încearcă să pună capăt războiului cât mai curând posibil, menţinând în acelaşi timp că Rusia nu va creşte ritmul a ceea ce numeşte o „operaţie militară specială”, deoarece ar duce la „pierderi nejustificate”.

Institutul pentru Studierea Războiului a spus în cel mai recent raport al său că ambele declaraţii fac parte din efortul consolidat al Kremlinului de a justifica efortul de război costisitor al lui Putin în faţa publicului intern rus.

UPDATE 03:00 Pentagonul ia în considerare pregătirea soldaţilor ucraineni pe Patriot în SUA. 

Pentagonul are în vedere pregătirea soldaţilor ucraineni pentru a opera sistemul de rachete sol-aer Patriot la o bază militară din Statele Unite, susţin doi oficiali ai Departamentului de Apărare din SUA. Vestea vine la o zi după ce administraţia Biden a anunţat că va furniza un sistem Patriot Ucrainei pentru a ajuta la apărarea împotriva atacurilor ruseşti.

UPDATE 02:00 Compania japoneza Rakuten va dona Ucrainei 500 de generatoare

CEO-ul grupului japonez Rakuten, Mickey Mikitani, a anunţat că vor dona Ucrainei 500 de generatoare împreună. Generatoarele vor fi livrate în Ucraina din Japonia până la sfârşitul anului, pe fondul întreruperilor generalizate de curent care au loc frecvent în ţara măcinată de război.

UPDATE 01:00 Sistemele Patriot nu sunt la fel de bune ca rachetele ruseşti

Preşedintele rus Vladimir Putin şi-a luat angajamentul de a distruge cu orice preţ sisteme defensive anti-aeriene americane, Patriot.

„Patriot este un sistem destul de învechit, nu funcţionează la fel de bine ca rachetele noastre S-300 sol-aer. Înarmarea Ucrainei de către SUA şi aliaţii săi este doar o modalitate de a prelungi conflictul”, a declarat Putin.

UPDATE 00:00 Rusia şi China efectuează exerciţii navale comune

Pe 23 decembrie, trupele navale ruse şi chineze s-au angajat în exerciţii militare comune în Marea Chinei de Est, cel mai recent dintr-o serie de exerciţii care demonstrează adâncirea legăturilor de apărare dintre cele două ţări, a raportat Associated Press. Ministerul rus al Apărării a declarat că crucişătorul de rachete Varyag, distrugătorul Mareşal Shaposhnikov şi două nave de război corvetă din Flota Pacificului Rusiei au participat la exerciţii, care au început cu o zi înainte.

Rezumatul zilei

  • Nu este un secret pentru nimeni că succesele Ucrainei de pe câmpul de luptă nu ar fi fost posibile fără armele occidentale. Sosirea armelor necesare a schimbat cursul războiului de mai multe ori, dar în acest nou echilibru, este nevoie de mult mai mult pentru ca Ucraina să străpungă şi să împingă pentru victoria finală.
  • Rusia a lansat peste 70 de rachete de croazieră în ultimele 24 de ore.
  • Oficialii ucraineni se tem că Rusia intenţionează să lanseze o nouă ofensivă majoră la începutul anului 2023.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici