Războiul din Ucraina, ziua 312. Zelenski transmite de Anul Nou speranţa unei victorii în Ucraina. Rusia bombardează masiv Ucraina din prima zi a anului 2023. Trupele ruseşti au atacat comunitatea Orikhiv din sud-estul regiunii Zaporojie

  • Putin acuză Occidentul pentru războiul din Ucraina
  • Apărarea anti-aeriană ucraineană a doborât mai multe drone şi rachete ruseşti
  • Proiectilele care au reuşit să treacă de apărarea ucraineană au făcut victime şi pagube materiale
Urmărește
7778 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 312. Zelenski transmite de Anul Nou speranţa unei victorii în Ucraina. Rusia bombardează masiv Ucraina din prima zi a anului 2023. Trupele ruseşti au atacat comunitatea Orikhiv din sud-estul regiunii Zaporojie

Războiul din Ucraina, ziua 312.

UPDATE 23:00 Ministerul ucrainean pentru reintegrarea teritoriilor ocupate temporar a raportat pe 1 ianuarie că, în cursul anului trecut, Ucraina a reuşit să returneze 1.464 de militari şi 132 de civili din captivitatea rusă.

Cel mai recent schimb de prizonieri a avut loc la 31 decembrie, când 140 de prizonieri de război ucraineni au fost eliberaţi din captivitate.

Cu toate acestea, aproximativ 3.400 de soldaţi ucraineni se află încă în captivitate rusă, iar alţi 15.000 sunt consideraţi dispăruţi, potrivit Alyonei Verbytska, comisarul preşedintelui pentru drepturile apărătorilor din Ucraina.

UPDATE 22:00 Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat într-un discurs video la 1 ianuarie că "frica a cuprins Rusia".

„Le este frică. Se simte. Şi sunt îngrijoraţi pe bună dreptate, pentru că vor pierde", a spus el. „Dronele, rachetele, orice altceva nu îi va ajuta. Pentru că noi suntem uniţi. Iar ei sunt uniţi doar cu frica".

UPDATE 21:00 Budanov, a declarat într-un interviu acordat presei ucrainene pe 31 decembrie că Rusia are rachete pentru două atacuri la scară largă asupra Ucrainei, iar fiecare dintre acestea necesită până la două luni de pregătire.

Potrivit acestuia, până în martie Rusia va avea o lipsă "critică" de rachete. 

Alţi reprezentanţi ai armatei ucrainene au declarat că Rusia producea în mod activ noi rachete şi le folosea imediat după ce ieşeau de pe linia de producţie. 

UPDATE 20:00 Statul Major General a declarat la 1 ianuarie că armata rusă a bombardat aşezările din regiunea Herson în special pentru a forţa civilii să părăsească regiunea. 

Armata rusă a bombardat zilnic partea neocupată din sudul regiunii Herson Oblast şi oraşul Herson. Forţele ucrainene au eliberat Hersonul la 11 noiembrie, după opt luni de ocupaţie. Numai pe 30 decembrie, părţile eliberate ale regiunii Herson au fost bombardate de peste 60 de ori, iar doi civili au fost răniţi.  

UPDATE 19:00 Trupele ruseşti au atacat comunitatea Orikhiv din sud-estul regiunii Zaporojie pe 1 ianuarie, omorând o persoană şi rănind trei, a anunţat guvernatorul regiunii Zaporojie, Oleksandr Starukh.

Anterior, Starukh a raportat că forţele ruseşti au atacat 15 comunităţi din oblast în cursul zilei trecute. 

UPDATE 18:00 Sir Geoffrey Nice, avocatul britanic care a condus urmărirea penală a fostului lider sârb Slobodan Milosevic, a declarat că rusul Vladimir Putin ar trebui să fie judecat anul acesta în Ucraina pentru crime de război comise în această ţară.

UPDATE 17:00 Rusia a susţinut că loviturile sale împotriva Ucrainei din noaptea de Anul Nou, în urma cărora au murit trei persoane, au vizat producţia de drone a vecinului său.

Un spital de copii se numără printre clădirile care ar fi fost lovite de bombardamentele ruseşti. Oficialii ucraineni susţin că Rusia ţinteşte în mod deliberat civili pentru a semăna frica.

UPDATE 16:00 Ministerul britanic al Afacerilor Externe, al Commonwealth-ului şi al Dezvoltării a anunţat pe Twitter că a încetat astăzi toate importurile de GNL (gaz natural lichefiat) rusesc, ca parte a răspunsului său la invazia ilegală din Ucraina.

UPDATE 15:00 Ursula von der Leyen: Suedia, care va prelua preşedinţia UE, are un rol crucial în sprijinirea Ucrainei

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că preluarea de către Suedia a preşedinţiei Consiliului UE va fi crucială pentru continuarea sprijinului acordat de blocul comunitar Ucrainei împotriva invaziei Rusiei.

"Conducerea dumneavoastră va fi crucială pentru a ne păstra unitatea în sprijinul Ucrainei", a scris ea pe Twitter.

Suedia preia duminică preşedinţia de la Republica Cehă, oferind ţării scandinave un rol cheie de conducere şi mediere la Bruxelles în următoarele şase luni.

Într-o declaraţie publicată pe site-ul său, premierul Ulf Kristersson a citat războiul din Ucraina, lupta împotriva schimbărilor climatice şi competitivitatea europeană ca fiind probleme-cheie care trebuie abordate.

UPDATE 13:35 Mii de ucraineni sunt forţaţi să lupte împotriva ţării lor

După ce Rusia a invadat Ucraina în luna februarie a anului trecut, ţările europene i-au primit pe ucrainenii care căutau refugiu. Dar când Rusia şi-a anunţat mobilizarea parţială în septembrie, mii de oameni au fugit de recrutare. Ţările care iniţial au primit refugiaţi au ezitat sau şi-au închis graniţele pentru cetăţenii ruşi, declanşând o dezbatere în UE despre cum şi dacă ţările ar trebui să acorde sau să refuze azilul pentru ruşii care fug de mobilizare.

Dar refugiaţii din cauza încorporării nu provin doar din Rusia, mulţi sunt din teritoriile ocupate de Rusia. În porţiuni din teritoriul ucrainean pe care îl ocupă, Rusia emite propriile paşapoarte de aproape un deceniu, făcând în acelaşi timp dificilă obţinerea sau reînnoirea cetăţeniei ucrainene.

În timp ce cele două naţiuni duc un război sângeros, cetăţenii ucraineni constată acum că pot fi recrutaţi de Rusia, de Ucraina sau de amândouă - dar nu pot dovedi că sunt de fapt cetăţeni ai niciuneia dintre ele.

UPDATE 13:00 Serviciile secrete germane afirmă că activitatea serviciilor secrete ruseşti este în creştere

Interesul serviciilor secrete ruseşti faţă de Germania continuă să crească cu cât războiul din Ucraina durează mai mult, potrivit serviciului de informaţii interne al Germaniei.

Şeful Biroului pentru protecţia Constituţiei, Thomas Haldenwang, numără şi China şi Iranul printre statele ale căror servicii de informaţii sunt active în Germania.

"Interesul serviciilor de informaţii ale Rusiei aici, în Germania, nu numai că este neîntrerupt, dar creşte pe măsură ce efectele războiului continuă", a declarat Haldenwang într-un interviu acordat agenţiei de presă dpa.

"Cazul actual arată, de asemenea, cât de real este pericolul spionajului rusesc", a mai spus Haldenwang, referindu-se la un presupus agent dublu de la agenţia de informaţii externe BND care a fost arestat cu puţin timp înainte de Crăciun.

UPDATE 12:00 Apărarea aeriană a Ucrainei a respins 45 de atacuri cu drone ruseşti

Rusia a atacat Ucraina cu un total de 45 de drone în timpul nopţii, a anunţat duminică armata ucraineană.

Toate dronele de luptă Shahed-136 de fabricaţie iraniană - aşa-numitele drone "kamikaze" - au fost distruse de apărarea aeriană ucraineană, au precizat forţele armate.

De asemenea, Rusia a tras 20 de rachete asupra unor ţinte din Ucraina vecină în noaptea de Anul Nou, a adăugat armata ucraineană.

UPDATE 10:00 Macron promite să îi ajute pe ucraineni "până la victorie"

Franţa va fi alături de Ucraina până la victorie, a declarat preşedintele francez Emmanuel Macron într-un discurs televizat de Anul Nou.

"Pe parcursul anului care vine, vom fi neîncetat alături de voi", a spus Macron.

"Vă vom ajuta până la victorie şi vom fi împreună pentru a construi o pace dreaptă şi durabilă. Contaţi pe Franţa şi contaţi pe Europa".

UPDATE 07:00 Zelenski, mesaj emoţionant de Anul Nou

Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că singura sa dorinţă pentru toţi ucrainenii pentru 2023 este victoria.

"Vreau să vă doresc tuturor un singur lucru, victoria. Şi acesta este principalul lucru. O singură dorinţă pentru toţi ucrainenii", a declarat Zelenski, într-un mesaj video cu câteva minute înainte de miezul nopţii.

El a reiterat, aşa cum a făcut-o deseori de când Rusia şi-a început invazia în Ucraina în februarie, că va rămâne alături de poporul său cât timp acesta va lupta pentru libertate, potrivit agenţiei Reuters.

"Ni s-a spus să ne predăm. Noi am ales un contraatac!", a spus el.

"Suntem gata să luptăm pentru ea (libertatea). De aceea, fiecare dintre noi se află aici. Eu sunt aici. Noi suntem aici. Voi sunteţi aici. Toată lumea este aici. Suntem cu toţii Ucraina".

UPDATE 03:00 Borell: UE va continua să susţină Ucraina în 2023

Liderul delegat al Uniunii Europene pentru politică externă, Josep Borrell, a declarat pe 31 decembrie că la sfârşitul anului „ preşedintele rus Vladimir Putin încearcă din nou să-i forţeze pe ucraineni în întuneric cu atacuri dispreţuitoare”.

UPDATE 00:30 Toate cele 23 de ţinte aeriene ruseşti au fost distruse deasupra Kievului

Administraţia militară a oraşului Kiev a confirmat la 1 ianuarie că apărarea anti-aeriană a doborât 23 de ţinte. Administraţia nu a precizat câte dintre ţintele doborâte au fost drone. Nu au fost victime. Resturi de rachete au fost observate pe drumul din cartierul Dniprovskyi.

Rezumatul zilei

  • Preşedintele rus Vladimir Putin a transmis un mesaj acid la adresa Occidentului în Ajunul Anului Nou, ocazie cu care nu a ratat să motiveze necesitatea intervenţiei militare a Rusiei în Ucraina
  • Ucraina a contracarat barajul de rachete lansat de Rusia pe teritoriul său cu ajutorul sistemelor anti-aeriene furnizate de Franţa şi SUA 
  • Capitala Kiev a fost ţinta atacurilor repetate ale ruşilor din ultimele zile

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici