- Home
- Externe
- (20.01.2023, 23:01)
- Alexandru Gologan ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Războiul din Ucraina, ziua 331. Ţările de Jos vor lua în considerare furnizarea Ucrainei cu avioane F-16 / ONU ajută Ucraina / Statele europene pledează pentru întărirea armatei ucrainene cu echipamente moderne / Nu există acordul tuturor cu privire la tancurile Leopard / Ruşii pregătesc o nouă ofensivă
- Tot mai multe state europene îşi arată disponibilitatea de a sprijini Ucraina în lupta sa cu Rusia
- Germania pivotează şi nu sprijină Ucraina cum şi-ar dori preşedintele Zelenski, de teama declanşării unui nou război mondial
- Rusia avansează către Bakhmut, după ce a cucerit Soledar
Urmărește
17420 afișări
UPDATE 23:00 - Zelenski primeşte o delegaţie din partea senatorilor SUA şi Kiev
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelensky a primit la Kiev o delegaţie a Senatului SUA formată din Lindsey Graham, Richard Blumenthal şi Sheldon Whitehouse.
UPDATE 22:30 - Germania susţine Ucraina cu arme
UPDATE 21:10 - Casa Albă confirmă că Wagner are 50.000 de bărbaţi în Ucraina
„Vladimir Putin se îndreaptă din ce în ce mai mult către grupul Wagner (de mercenari) din Ucraina, unde a dislocat 50.000 de oameni”. Purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al SUA, John Kirby, a declarat, confirmând desemnarea companiei ca organizaţie criminală transnaţională semnificativă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în Rusiei
-
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
Avertismentul ministrului german al Apărării: Berlinul trebuie să fie pregătit pentru „războiul hibrid” al Rusiei
UPDATE 21:00 - Lavrov cere Crucii Roşii să verifice deţinuţii ruşi
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov s-a întâlnit cu preşedintele Comitetului Internaţional al Crucii Roşii, diplomatul elveţian Mirjana Spoljaric, şi i-a atras atenţia „despre situaţiile de tortură şi alte crime comise de Ucraina împotriva prizonierilor de război ruşi”. „Aşteptăm de la CICR o creştere a frecvenţei vizitelor la deţinuţii ruşi şi o monitorizare strictă a respectării drepturilor acestora”, se arată într-un raport publicat pe site-ul Ministerului rus de Externe.
UPDATE 20:30 - Germania anunţă în primăvară un ajutor militar de 1 miliard de euro
Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, în marja întâlnirii de la Ramstein, a anunţat pentru la primăvară un pachet de asistenţă militară pentru Ucraina în valoare de peste 1 miliard de euro, ipnformează Zdf. Astfel, valoarea totală a asistenţei militare germane oferite va depăşi 3,3 miliarde de euro.
UPDATE 20:00 - Moscova: Ramstein întâlni o „provocare periculoasă”
Rusia a numit întâlnirea de astăzi a aliaţilor Ucrainei de la Ramstein o „provocare” şi o „escaladare periculoasă” şi a susţinut progrese ale forţelor armate ruse în estul şi sud-estul Ucrainei. „Credem că aceasta este o provocare deschisă a Occidentului care ridică miza conflictului. Acest lucru va duce inevitabil la o creştere a victimelor şi la o escaladare periculoasă”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova. În ceea ce-l priveşte pe purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, acesta a avertizat că noile livrări de arme către Kiev de la aliaţii săi „nu vor schimba nimic în ceea ce priveşte progresul Rusiei în îndeplinirea obiectivelor sale”.
Între timp, preşedintele rus Vladimir Putin a convocat Consiliul de Securitate al Rusiei, pentru a discuta situaţia campaniei militare, exact în momentul în care ţările Grupului de Contact au început să discute despre ajutorul militar pentru Kiev. „În cadrul întâlnirii a avut loc un schimb de opinii asupra operaţiunii militare speciale”, a comunicat Kremlinul, folosind expresia cu care defineşte intervenţia militară în Ucraina.
UPDATE 19:00 - Milley: Kievul poate trece la ofensivă cu arme noi
„Aceste întâlniri joacă un rol important. Pachetul militar al SUA şi cel al aliaţilor arată angajamentul nostru comun de a oferi Ucrainei posibilitatea de a trece la ofensivă şi de a elibera teritoriile ocupate”, a declarat preşedintele Statului Major al Armatei SUA, generalul Mark Milley, după summitul Ramstein.
UPDATE 18:00 - Erdogan către Zelenski: Turcia e gata să contribuie la pacea durabilă
Turcia este pregătită să aducă o contribuţie diplomatică puternică la o pace durabilă între Rusia şi Ucraina, a declarat preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, vorbind cu preşedintele ucrainean Zelenski, în timpul unui apel telefonic, raportează agenţia de presă turcă Anadolu.
UPDATE 17:10 - Atacul rusesc la Herson: doi răniţi, inclusiv un copil de 15 ani
Două persoane au fost rănite, inclusiv un băiat de 15 ani, în atacul rusesc de astăzi asupra Hersonului, în estul Ucrainei. Acest lucru a declarat numărul doi al biroului prezidenţial ucrainean, Kirilo Timosenko, pe Telegram, explicând că unuia dintre cei doi răniţi i-a fost amputat piciorul.
UPDATE 16:20 - Berlin: nu există o poziţie comună cu privire la Leopard
Ţările care susţin Ucraina nu au reuşit să ajungă la o poziţie comună privind furnizarea de tancuri la Kiev. Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a spus la Ramstein.
UPDATE 16:00 - NATO: concentraţi-vă pe întreţinerea muniţiilor şi a armelor
În Ucraina este necesar „să se concentreze nu numai asupra armelor noi, ci şi asupra muniţiei şi întreţinerea celor mai vechi, astfel încât acestea să poată funcţiona aşa cum ar trebui”. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat asta pentru Reuters, în marginea summit-ului Ramstein, care reuneşte ţările care fac parte din coaliţia în sprijinul Ucrainei.
UPDATE 15:30 - Kremlinul, evaziv faţă de mobilizarea încă în vigoare
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a răspuns evaziv reporterului care i-a cerut să comenteze o declaraţie a surselor preşedinţiei că mobilizarea este încă în vigoare. Declaraţia a fost făcută în ultimele zile, ca răspuns la o întrebare a unui deputat din regiunea Pskov care a propus preşedinţiei oficializarea încheierii mobilizării printr-un decret. Mobilizarea care a început în septembrie „rămâne în vigoare”, a fost în schimb răspunsul preşedinţiei. O frază pe care Peskov a definit-o astăzi drept „termen legal”, subliniind că „ar fi trebuit să verifice”.
UPDATE 14:56 - Secretarul de Externe al Marii Britanii: Londra se va alătura grupului central care caută să ancheteze Rusia pentru crimele de război
Secretarul britanic de externe James Cleverly a anunţat că Marea Britanie se va alătura unui grup de ţări care încearcă să aducă Rusia la răspunderea penală pentru invazia ilegală a Ucrainei. Potrivit Cleverly, atrocităţile la care a fost martoră lumea în Ucraina sunt „diabolice”.
UPDATE 14:28 - Guvernator: Atacul rusesc asupra oraşului Kramatorsk a ucis o persoană
Trupele ruse au tras trei rachete asupra infrastructurii civile a oraşului, distrugând o grădiniţă, o şcoală, o clinică şi clădiri rezidenţiale din apropiere, potrivit guvernatorului Pavlo Kyrylenko.
UPDATE 13:55 - Zelensky la summit-ul Ramstein: „Sute de mulţumiri nu înseamnă sute de tancuri”
Preşedintele Volodymyr Zelensky le-a cerut partenerilor să accelereze furnizarea de ajutor militar Ucrainei în discursul său online la întâlnirea Ramstein-8 din 20 ianuarie. „Fiecare unitate (de armament furnizat) ajută la salvarea poporului nostru de teroare. Dar timpul... timpul rămâne o armă rusească. Trebuie să grăbim", a spus Zelensky.
UPDATE 13:10- Grupul Wagner Group capabil să câştige 1 miliard de dolari din proiecte miniere din Africa pentru a finanţa războiul din Ucraina
În ultimul an, Grupul Wagner şi-a extins raza de acţiune în Republica Centrafricană. Profiturile din minerit vor fi probabil folosite de grup pentru a obţine arme şi a finanţa mercenarii care participă la război, a raportat Politico.
UPDATE 13:03 - Ţările de Jos vor lua în considerare furnizarea Ucrainei cu avioane F-16
Guvernul olandez va analiza să ofere Ucrainei avioane de luptă F-16 dacă Kievul o va cere, a informat NL Times, citându-l pe ministrul de externe al ţării, Wopke Hoekstra. În timpul unei dezbateri parlamentare din 19 ianuarie, Hoekstra a spus că Cabinetul olandez va lua în considerare o astfel de cerere.
UPDATE 11:12- Finlanda va oferi Ucrainei un pachet de ajutor militar de 400 de milioane
Preşedintele finlandez Sauli Niinisto a aprobat propunerea guvernului de a oferi Ucrainei un pachet suplimentar de ajutor militar în valoare de peste 400 de milioane de euro. În cel mai mare pachet de ajutor până în prezent, Finlanda va furniza artilerie grea şi muniţie, potrivit ministrului Apărării al ţării, Mikko Savola.
UPDATE 09:57 ONU va aloca aproximativ patru milioane de dolari pentru deminarea regiunii Mykolaiv
UPDATE 9:30 Directorul CIA, vizită surpriză la Kiev
Directorul CIA William J. Burns l-a informat pe preşedintele ucrainean Volodymyr Zelensky cu privire la previziunile sale privind viitoarele planuri militare ale Rusiei, relatează Washington Post, citând un oficial american. „Directorul Burns a călătorit la Kiev, unde s-a întâlnit cu omologii din serviciile de informaţii ucrainene, precum şi cu preşedintele Zelenskiy şi a întărit sprijinul nostru continuu pentru Ucraina şi apărarea sa împotriva agresiunii ruseşti”, a declarat oficialul american pentru Washington Post.
În timpul vizitei sale de la sfârşitul săptămânii trecute, Burns s-a întâlnit, de asemenea, cu oficiali ai serviciilor de informaţii din Ucraina.
WP notează că oficialii au discutat despre cât timp Ucraina poate conta pe un ajutor continuu din partea SUA şi a aliaţilor occidentali după ce republicanii au câştigat majoritatea în Camera Reprezentanţilor.
Se pare că Zelensky şi oficialii săi au plecat de la întâlnirea de săptămâna trecută cu sentimentul că sprijinul SUA pentru Ucraina „rămâne unul puternic”, a mai precizat Washington Post.
UPDATE 7:35 Institutul pentru Studiul Războiului declară că un atac al Rusiei asupra Ucrainei din Belarus este mai plauzibil la sfârşitul anului 2023.
„Nu există indicatori că armata din Belarus ar dispune de structurile de comandă şi control necesare pentru atac în primăvara anului 2023 împotriva Ucrainei, despre care ucrainenii au emis avertismente la sfârşitul anului 2022”, scrie ISR.
ISR adaugă că, până în toamna anului 2023, Rusia ar putea fi capabilă să finalizeze câteva cicluri de recrutare. De asemenea, întârzierea ar putea permite Rusiei să producă mai multe echipamente militare.
De la începuutul invaziei, Belarus a participat la război de partea Rusiei, permiţând soldaţilor ruşi să folosească teritoriul său pentru a ataca Ucraina.
UPDATE 05:00 Pentagonul a publicat o listă cu asistenţa totală oferită de SUA Ucrainei de la începutul invaziei ruse
În total, Statele Unite au oferit Ucrainei:
- Peste 1.600 de sisteme antiaeriene Stinger;
- peste 8.500 de sisteme antirachetă Javelin;
- peste 50.000 de alte sisteme antiblindate şi muniţii;
- peste 700 de sisteme tactice de avioane fără pilot Switchblade;
- 160 de obuziere de 155 mm şi până la 1.094.000 de cartuşe de artilerie de 155 mm;
- peste 5.800 de proiectile de artilerie de 155 mm cu ghidare de precizie;
- 10.200 de cartuşe de 155 mm de sisteme de minare antirachetă la distanţă (RAAM);
- 100.000 de cartuşe de 125 mm de muniţie pentru tancuri;
- 45.000 de cartuşe de artilerie de 152 mm;
- 20.000 de cartuşe de artilerie de 122 mm;
- 50.000 de rachete GRAD de 122 mm;
- 72 de obuziere de 105 mm şi 370.000 de cartuşe de artilerie de 105 mm;
- 298 de vehicule tactice pentru tractarea armelor;
- 22 de vehicule tactice pentru recuperarea echipamentelor;
- 30 de vehicule de sprijin pentru muniţie;
- 38 de sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate şi muniţie;
- 30 de sisteme de mortiere de 120 mm şi aproximativ 166.000 de cartuşe de mortier de 120 mm;
- 10 sisteme de mortiere de 82 mm;
- 10 sisteme de mortiere de 60 mm;
- 2.590 de rachete TOW (Tube-Launched, Optically-Tracked, Wire-Guided);
- 545.000 de cartuşe de 25 mm;
- zece vehicule pentru postul de comandă;
- o baterie de apărare antiaeriană Patriot şi muniţii;
- Opt sisteme naţionale avansate de rachete sol-aer (NASAMS) şi muniţii;
- rachete pentru sistemele de apărare aeriană HAWK;
- Rachete RIM-7 pentru apărare aeriană;
- 12 sisteme de apărare antiaeriană Avenger;
- Rachete antiradiaţii de mare viteză (HARM);
- Muniţii aeriene de precizie;
- 4.000 de rachete pentru avioane Zuni;
- 20 de elicoptere Mi-17;
- 45 de tancuri T-72B;
- 109 vehicule de luptă pentru infanterie Bradley;
- peste 1.700 de vehicule cu roţi multifuncţionale de mare mobilitate (HMMWV);
- Peste 100 de vehicule tactice uşoare;
- 44 de camioane şi 88 de remorci pentru transportul echipamentelor grele;
- 90 de transportoare blindate de personal Stryker;
- 300 de transportoare blindate de personal M113;
- 250 de vehicule blindate de securitate M1117;
- 580 de vehicule protejate împotriva ambuscadelor rezistente la mine (MRAP);
- şase camioane utilitare blindate;
- echipamente şi sisteme de deminare;
- Peste 13.000 de lansatoare de grenade şi arme de calibru mic;
- Peste 111.000.000 de cartuşe de arme de calibru mic;
- Peste 75.000 de seturi de veste antiglonţ şi căşti de protecţie;
- Aproximativ 1.800 de sisteme tactice de avioane fără pilot Phoenix Ghost;
- Sisteme de rachete ghidate cu laser;
- Sisteme aeriene fără pilot Puma;
- 15 sisteme aeriene fără pilot la bord Scan Eagle;
- Două radare pentru sisteme aeriene fără pilot la bord;
- Nave de apărare costieră fără echipaj uman;
- Peste 50 de radare de contra-artilerie;
- Patru radare de contra-mortier;
- 20 de radare multi-misiune;
- Sisteme aeriene fără pilot la bord şi echipamente;
- Capacitate de apărare antiaeriană;
- zece radare de supraveghere aeriană;
- Două sisteme de apărare de coastă cu harpon;
- 58 de nave de patrulare de coastă şi fluviale;
- muniţii antipersonal M18A1 Claymore;
- explozibili C-4, muniţii de demolare şi echipamente de demolare pentru îndepărtarea obstacolelor;
- echipamente de amplasare a obstacolelor;
- sisteme tactice de comunicaţii securizate;
- patru antene de comunicaţii prin satelit;
- terminale şi servicii SATCOM;
- Mii de dispozitive de vedere pe timp de noapte, sisteme de supraveghere, sisteme de imagistică termică,
- optice şi telemetre cu laser;
- servicii comerciale de imagistică prin satelit;
- echipamente de eliminare a muniţiilor explozive şi echipamente de protecţie;
- echipamente de protecţie chimică, biologică, radiologică şi nucleară;
- 100 de vehicule blindate de tratament medical;
- peste 350 de generatoare;
- Furnituri medicale care să includă truse de prim ajutor, bandaje, monitoare şi alte echipamente;
- echipamente de bruiaj electronic;
- Echipament de teren, echipament pentru vreme rece şi piese de schimb;
- fonduri pentru instruire, întreţinere şi susţinere.
UPDATE 04:00 Directorul CIA face o vizită neanunţată la Kiev
Directorul CIA, William J. Burns, l-a informat pe preşedintele Volodimir Zelenski despre prognoza sa privind viitoarele planuri militare ale Rusiei, relatează Washington Post, citând un oficial american. Potrivit ziarului, aceştia au discutat, de asemenea, cât de mult ar putea conta Ucraina pe ajutorul venit din partea SUA şi aliaţilor săi occidentali.
UPDATE 03:00 ONU va aloca aproximativ 4 milioane de dolari pentru deminarea regiunii Mykolaiv
Ministerul Reintegrării Ucrainei a raportat că ONU intenţionează să aloce bani pentru achiziţionarea de echipamente mecanizate de deminare şi operatorii de tren pentru a dezactiva explozivii în regiunea Mykolaiv.
UPDATE 02:00 SUA anunţă un nou pachet de ajutor în valoare de 2,5 miliarde de dolari pentru Ucraina
Acesta va include:
- 59 de vehicule de luptă Bradley
- 8 sisteme de apărare aeriană Avenger
- 90 de vehicule blindate de luptă Stryker
- 53 de transportoare blindate pentru trupe MRAP
- 350 HMMWVS
- Rachete HARM
- Rachete suplimentare pentru NASAMS
- 20.000 de proiectile de artilerie de 155 mm
- În jur de 600 de gloanţe Excalibur
- 95.000 de proiectile de artilerie de 105 mm
- 11.800 de mine de 120 mm
- muniţie HIMARS suplimentară;
- 12 vehicule de transport şi încărcătoare
- 6 vehicule de comandă şi control;
- 22 de vehicule cu sisteme TOW instalate
- Aproximativ 2.000 de rachete antitanc
- Peste 3.000.000.000 de cartuşe de arme de calibru mic
- Echipament de spargere a obstacolelor
- Mine antipersonal Claymore
- echipamente de vedere pe timp de noapte
- Piese de schimb şi alte echipamente de teren
Rezumatul zilei
- Ungaria blochează pachetul de ajutor militar în valoare de jumătate de miliard de euro al UE pentru Ucraina.
- „Reducerea dramatică” a personalului ucrainean de la centrala nucleară Zaporojie ameninţă siguranţa. Numărul de angajaţi a scăzut de la aproximativ 10.000 înainte de ocupaţia rusă la 3.000 sau mai puţin, a declarat directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi.
- Doar sub 9% dintre companiile occidentale şi-au retras operaţiunile din Rusia după ce aceasta a invadat Ucraina.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe