UPDATE 22:35 Guardian: Iranul introduce ilegal drone de luptă cu rază lungă de acţiune în Rusia pentru războiul împotriva Ucrainei
UPDATE 21:00 Zelensky: Trebuie impuse sancţiuni globale asupra industriei nucleare ruseşti
UPDATE 20:15 Forţele armate ale Ucrainei spun că 200 de soldaţi ruşi au fost ucişi lângă Bakhmut în 24 de ore
UPDATE 18:00 Andrzej Duda, preşedintele Poloniei: „Dacă Ucraina nu primeşte arme în următoarele săptămâni, Putin ar putea câştiga”
„Nevoia Ucrainei de arme occidentale este urgentă şi va determina rezultatul pe câmpul de luptă”, a declarat preşedintele polonez Andrzej Duda într-un interviu acordat publicaţiei franceze Le Figaro.
„Dacă nu trimitem echipament militar Ucrainei în următoarele săptămâni, Putin ar putea câştiga. El poate câştiga şi nu ştim unde se va opri”, a mai spus Duda.
Vorbind despre posibilitatea unui atac rusesc asupra Poloniei, Duda a spus că o astfel de acţiune ar fi un atac la adresa NATO, şi a statelor membre.
„Când Statele Unite au fost atacate în 2001, toţi aliaţii au fost de partea americanilor pentru a lupta împotriva teroriştilor. Credem că, dacă ar avea loc un atac asupra unei ţări NATO, răspunsul ar fi acelaşi - rapid şi decisiv”, a declarat el.
UPDATE 16:50 Ucraina impune sancţiuni împotriva a 200 de persoane
Duminică, preşedintele Volodymyr Zelensky a promulgat un nou set de sancţiuni care vizează 199 de ruşi şi un cetăţean ucrainean. Măsurile sunt preponderent economice şi vor rămâne în vigoare timp de 50 de ani.
UPDATE 15:30 Arme şi vehicule militare britanice ar putea fi fabricate în Ucraina sub licenţă
Arme şi vehicule militare britanice ar putea fi fabricate în Ucraina sub licenţă, reducând astfel dependenţa ţării de livrările de arme de la aliaţii occidentali, a relatat duminică ziarul Telegraph.
Cel puţin o persoană a fost rănită în urma unui atac cu rachete ruseşti asupra regiunii ucrainene Harkov, a postat duminică pe Telegram Oleg Sinegubov, şeful administraţiei militare regionale din Harkov.
UPDATE 12:41 Forţele ruse bombardează clădirea administraţiei militare din regiunea Herson
UPDATE 12:31 Rusia a distrus peste 1.200 de unităţi medicale începând cu 24 februarie, a declarat ministrul ucrainean al Sănătăţii Viktor Liaşko pe 12 februarie.
UPDATE 11:12-Zelensky îl demite pe comandantul adjunct al Gărzii Naţionale, care ar fi responsabil cu logistica
UPDATE 10:54- Şeful grupului Wagner susţine că Rusia a capturat Krasna Hora de lângă Bakhmut
UPDATE 10:16- Forţele aeriene au doborât cinci drone ruseşti în seara zilei de 11 februarie
UPDATE 8:33 - Armata ucraineană loveşte bazele temporare ruseşti de peste 30 de ori
Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei a raportat că forţele de rachete şi artilerie ale Ucrainei au lovit 14 baze temporare ale trupelor ruse, un depozit de muniţii şi un complex de rachete antiaeriene.
UPDATE 6:52 - Armata rusă pare să nu fie capabilă să pregătească efectiv personalul mobilizat pentru război, transmite Institutul pentru Studierea Războiului
UPDATE 3:59 - Zelenski demite un oficial de rang înalt pe fondul eforturilor guvernamentale de a eradica corupţia
UPDATE 1:57 - Forţele ruse bombardează trei comunităţi din regiunea Sumy
Şeful grupului de mercenari Wagner: Rusiei i-ar putea lua doi ani pentru a cuceri regiunile Doneţk şi Luhansk
Evgheni Prigojin, fondatorul grupului de mercenari ruşi Wagner, a declarat sâmbătă că ar putea dura doi ani pentru ca Moscova să captureze toate oblasturile Doneţk şi Luhansk, relatează Reuters.
Rusia a ocupat părţi din regiune în 2014, spunând că preluarea controlului asupra regiunii este acum obiectivul cheie al războiului împotriva Ucrainei.
Într-un interviu acordat propagandistului rus pro-război Semion Pegov, Prigozhin a declarat că capturarea regiunilor din estul Ucrainei ar putea dura între un an şi jumătate şi doi ani.
El a adăugat: „dacă trebuie să ajungem până la râul Dnipro, atunci va dura aproximativ trei ani”.
Împreună cu armata rusă, Grupul Wagner a luat parte la bătălia crâncenă de luni de zile pentru Bakhmut, în regiunea Doneţk.
Şeful grupului de mercenari a declarat că Rusia trebuie să captureze Bakhmut, admiţând că este „prea devreme pentru a spune că suntem aproape” de o blocare totală a oraşului.
Trupele ruseşti au capturat recent aşezări la nord şi la sud de Bakhmut şi încearcă să taie toate liniile de aprovizionare care duc spre oraşul aflat în conflict.
Capturarea Bakhmut ar permite Rusiei să întrerupă liniile de aprovizionare ale Ucrainei în zonă şi să deschidă drumul principal care duce la cele două oraşe ucrainene cheie, Kramatorsk şi Sloviansk.
Ruşii, cu ochii pe Lyman şi Bakhmut
Statul Major General al forţelor armate ucrainene a raportat că forţele ruse continuă să îşi concentreze principalele eforturi asupra operaţiunilor ofensive în direcţiile Kupiansk, Lyman, Bakhmut, Avdiivka şi Novopavlivsk în estul şi nord-estul Ucrainei.
Statul Major General raportează că Moscova îşi consolidează gruparea de trupe în apropiere de Lyman şi Bakhmut, în estul regiunii Doneţk.
Potrivit Statului Major General, „în pofida pierderilor semnificative”, Rusia nu renunţă la intenţia de a ocupa întreaga regiune a oblasturilor Doneţk şi Luhansk.
La începutul lunii februarie, ministrul adjunct al Apărării Hanna Maliar a declarat că forţele ruseşti şi-au aruncat toate forţele pentru „a sparge apărarea noastră şi a încercui Bakhmut şi au lansat o ofensivă severă lângă Lyman”. Maliar a adăugat, totuşi, că încercările Rusiei de a înconjura oraşul Bakhmut au eşuat până în prezent.
Preşedintele Volodymyr Zelensky a declarat la începutul lunii că Ucraina „nu va ceda” Bakhmut.
Comandantul-şef al forţelor armate ale Ucrainei, Valerii Zaluzhnyi: Ucraina menţine apărarea, recuperează poziţii în unele zone
Trupele ucrainene au recucerit poziţii pierdute anterior şi au câştigat un punct de sprijin „în unele zone” de-a lungul liniei frontului, a declarat comandantul-şef al Forţelor Armate ale Ucrainei, Valerii Zaluzhnyi, sâmbătă, neprecizând însă zonele.
Zaluzhnyi a declarat că apărarea Ucrainei rezistă, ţinând sub control Bakhmut, un oraş din regiunea Doneţk, şi luând măsuri pentru a stabiliza linia frontului din jurul acestui oraş.
Cele mai crâncene lupte au loc în prezent în zona Vuhledar, şi Mariinka, oraşe care se află la aproximativ 150 de kilometri sud-vest de Bakhmut, unde Rusia desfăşoară până la 50 de atacuri pe zi, a relatat el.
Trupele ruseşti au fugit probabil şi au abandonat cel puţin 30 de vehicule blindate, în mare parte intacte, într-un singur incident, după un asalt eşuat în jurul Vuhledar, a raportat Ministerul britanic al Apărării, vineri.
Institutul pentru Studiul Războiului declară, la rândul său, recentul eşec al Rusiei în Vuhledar indică slaba pregătire a soldaţilor ruşi recent mobilizaţi.
Serviciile secrete ucrainene susţin că preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat trupelor sale să ocupe în totalitate regiunea Doneţk, din care aproximativ jumătate se află în prezent sub control rusesc, până în luna martie.
În ciuda obiectivului ambiţios, avansul Rusiei a fost lent în regiunea Doneţk, deoarece forţele sale nu dispun de muniţii şi unităţi de manevră cruciale pentru ofensive de succes, consideră Ministerul britanic al Apărării.
Casa Albă: Ţările pot lua propria decizie privind acordarea Ucrainei avioane de luptă
Rusia a pierdut 136.880 de militari în Ucraina
Decizia privind avioanele către Ucraina "nu este uşoară", spune preşedintele polonez - interviu
Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda - într-un interviu acordat BBC - a declarat că trimiterea de avioane F-16 ar fi o "decizie foarte serioasă" care "nu este uşor de luat".
Polonia a fost unul dintre cei mai vocali susţinători ai Ucrainei de la invadarea Rusiei.
Luna trecută, a fost una dintre ţările care s-au angajat să trimită mai multe tancuri, muniţii şi echipamente pe linia frontului.
Comentariile preşedintelui Duda vin în ciuda faptului că el şi preşedintele Zelenski au vorbit săptămâna aceasta - la sfârşitul turneului european surprinzător al liderului ucrainean care a ţinut capul de afiş. La Londra, preşedintele Zelenski s-a folosit de discursul său din Parlament pentru a cere avioane, "Fac apel la voi şi la lume cu cuvinte simple, dar totuşi cele mai importante - avioane de luptă pentru Ucraina, aripi pentru libertate".
Liderul ucrainean a repetat acest apel la Paris şi la Bruxelles, într-o ieşire rară din ţară, care a ţinut prima pagină a ziarelor din întreaga lume.
La Varşovia, preşedintele Duda a spus pentru BBC că trimiterea de avioane F-16 ar reprezenta o "problemă serioasă", deoarece, cu mai puţin de 50 de avioane în forţele aeriene poloneze, "nu avem suficiente... şi am avea nevoie de mult mai multe."
De asemenea, el a subliniat că avioanele de luptă, cum ar fi F-16, au "nevoie foarte serioasă de întreţinere", aşa că "nu este suficient să trimitem doar câteva avioane".
Având în vedere că Polonia este membră a NATO, a spus Duda, orice decizie de a furniza avioane de luptă trebuie să fie o "decizie comună" - şi nu una care să fie luată de o singură ţară.
Există, de asemenea, nelinişti cu privire la faptul că furnizarea de avioane ar atrage NATO direct în conflict.
În calitate de vecin al Ucrainei, preşedintele Duda a fost unul dintre cei mai înfocaţi susţinători ai preşedintelui Zelensky şi a contribuit cu cantităţi mari de ajutor militar, devenind principalul furnizor de armament greu - inclusiv vehicule de luptă pentru infanterie şi artilerie, drone şi muniţie.
Duda a insistat ca alţi aliaţi să promită să furnizeze tancuri în ultimele săptămâni.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.