Războiul din Ucraina, ziua 365. ONU cere din nou retragerea trupelor ruse din Ucraina / Zelenski vrea o reuniune între oficiali ucraineni şi chinezi / Un an de la „dimineaţa de coşmar” care a perturbat pacea europeană / Subiectul Moldova este pe buzele tuturor / Premierul iberic, vizită la Kiev / Estimările Londrei privind durata conflictului / 8 milioane de refugiaţi într-un an

Urmărește
19507 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 365. ONU cere din nou retragerea trupelor ruse din Ucraina / Zelenski vrea o reuniune între oficiali ucraineni şi chinezi / Un an de la „dimineaţa de coşmar” care a perturbat pacea europeană / Subiectul Moldova este pe buzele tuturor / Premierul iberic, vizită la Kiev / Estimările Londrei privind durata conflictului / 8 milioane de refugiaţi într-un an

UPDATE 23:00 Adunarea Generală a ONU cere din nou retragerea trupelor ruse din Ucraina

ONU a votat joi cu o majoritate covârşitoare să ceară Rusiei retragerea imediată şi necondiţionată din Ucraina, marcând împlinirea unui an de la război cu un apel la pace, notează AFP.

141 de membri au votat pentru rezoluţie, 7 s-au opus şi 32 s-au abţinut, inclusiv China şi India.

UPDATE 22:00 Biden va discuta vineri cu liderii din Grupul G7 şi cu Zelenski

Preşedintele Statelor Unite, Joseph Biden, va participa, vineri, la o reuniune specială, prin videoconferinţă, cu liderii din Grupul naţiunilor puternic industrializate (G7) şi cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, pe tema modalităţilor de susţinere Ucrainei.

Reuniunea este dedicată continuării "coordonării eforturilor de susţinere a Ucrainei şi de tragere la răspundere a Rusiei pentru acest război", a declarat joi seară Karine Jean-Pierre, purtătoarea de cuvânt a Preşedinţiei SUA, citată de postul de televiziune CNN.

UPDATE 20:50 Sediul Comisiei Europene, iluminat în albastru şi galben

Sediul Comisiei Europene a fost luminat în albastru şi galben în această seară pentru a marca un an de război în Ucraina.

UPDATE 19:45 NATO are indicii că Beijingul ar examina posibilitatea de a furniza armament Rusiei

"Nu am observat transferuri de armament letal din China în Rusia, dar am observat indicii că analizează acest lucru şi plănuiesc transferuri", a declarat Jens Stoltenberg, într-un interviu acordat agenţiei Reuters.

"Acesta este motivul pentru care Statele Unite şi alte naţiuni membre au fost foarte clare cu avertismentele. China, desigur, nu trebuie să susţină războiul ilegal al Rusiei", a subliniat secretarul general al NATO.

UPDATE 18:30 Zelenski vrea discuţii cu Beijingul despre proiectul planului de pace chinez

Volodimir Zelenski a declarat, conform agenţiei Reuters şi cotidianului The Jerusalem Post, că nu a văzut planul de pace elaborat de Beijing pentru oprirea războiului. "Dar ar fi dezirabilă" o reuniune între oficiali ucraineni şi chinezi, a declarat Zelenski într-o conferinţă de presă organizată la Kiev cu ocazia vizitei premierului spaniol, Pedro Sanchez.

"Noi am vrea o reuniune cu reprezentanţii Chinei. Acest lucru este în interesul Ucrainei", a subliniat Volodimir Zelenski, precizând că a auzit doar "lucruri generale" despre propunerile Beijingului. Însă liderul de la Kiev a catalogat drept încurajator faptul că Beijingul vrea să joace rol de mediator.

UPDATE 18:00 -  În următoarele ore, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite de la New York va vota o rezoluţie prin care se cere pacea în Ucraina

Această rezoluţie nu este obligatorie din punct de vedere juridic, dar reprezintă un gest semnificativ din punct de vedere politic al comunităţii internaţionale

Ministrul român de externe Bogdan Aurescu a declarat pentru BBC că adoptarea unei astfel de rezoluţii ar arăta Moscovei cât de puţin sprijin are lumea pentru războiul său împotriva Ucrainei. Ambasadorul britanic la ONU, Barbara Woodward, a mai spus că votul va pune presiune politică asupra Rusiei.

Se aşteaptă ca mai multe state să susţină rezoluţia, dar unele ţări, inclusiv Belarus, China şi Iran, spun că textul rezoluţiei creşte tensiunile internaţionale şi stimulează mentalitatea Războiului Rece.

 

UPDATE 17:00 - Zelenski: Interesul Chinei de a asigura pacea este un „prim pas” promiţător

În timpul unei conferinţe de presă cu prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez pe 23 februarie, preşedintele Volodymyr Zelensky a spus că este interesat de detaliile planului de pace propus de China pentru Ucraina. Zelensky a clarificat că interesul Chinei de a asigura pacea în Ucraina era promiţător şi nu avea de gând să excludă planul înainte de a-l vedea.   

 

UPDATE 16:00  - Guvernator: Atacul rusesc asupra Oblastului Harkov lasă oamenii prinşi sub dărâmături

Ocupanţii ruşi au atacat oraşul Kupiansk şi districtul din jur, Oblastul Harkov, pe 23 februarie, relatează guvernatorul Oleh Syniehubov. Potrivit lui Syniehubov, una dintre clădirile administraţiei locale a fost lovită. Începând cu ora 12:34, Syniehubov a spus că oamenii se aflau sub dărâmături şi serviciile de urgenţă erau la faţa locului.
 

UPDATE 15:30 - Purtătorul de cuvânt al Forţelor Aeriene: o dronă rusă de recunoaştere, doborâtă deasupra Kievului. 

 

UPDATE 15:00 - Finlanda va transfera trei tancuri Leopard 2 în Ucraina

Finlanda va trimite trei tancuri Leopard 2 în Ucraina şi va instrui soldaţii cum să le folosească şi să le întreţină, a confirmat Ministerul finlandez al Apărării pe 23 februarie. Cele trei tancuri fac parte din cel mai recent pachet de ajutor de apărare al Finlandei către Ucraina, în valoare totală de 160 de milioane de euro.  
 

Sondaj: 87% dintre ucraineni se opun concesiunilor teritoriale. 

 

UPDATE 14:30 - Letonia condamnă crimele de război ale Rusiei

Astăzi, Parlamentul leton (Saeima) a votat o moţiune prezentată de Comisia pentru Afaceri Externe prin care se condamnă crimele Rusiei - faţă de care se solicită izolarea completă - şi se afirmă posibilitatea de a declara Belarusul şi Iranul complice la încălcările dreptului internaţional de către Rusia. Moţiunea a fost aprobată în unanimitate de cei 78 de deputaţi participanţi la vot.

Doar deputaţii mişcării «Pentru stabilitate!» nu a participat la vot. În textul moţiunii, Parlamentul a reamintit necesitatea unei „condamnări mai ferme a războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, a unui sprijin ferm pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul graniţelor sale recunoscute internaţional” şi a cerut Rusiei să înceteze imediat toate operaţiunile militare. în Ucraina şi să retragă „toate forţele de pe întregul teritoriu recunoscut al Ucrainei” fără nicio condiţie. 

UPDATE 14:20 - Explozii în zona Mariupol

S-au auzit explozii la Mariupol, oraşul ucrainean martir ocupat de ruşi din mai anul trecut: acest lucru este indicat de consiliul orăşenesc (pro-rus), citat de ziarul ucrainean Ukrainska Pravda. Exploziile au activat apărarea antiaeriană.

UPDATE 14:10 - Trupele ruse fără uniforme pregătesc provocări în faţa frontierei

Trupele ruse pregătesc provocări în apropierea graniţei regiunii Cernihiv din nordul Ucrainei, „acest lucru este dovedit de informaţii care au înregistrat mişcarea coloanelor militare cu personal purtând uniforme fără mărci de identificare şi similare cu cele ale Forţelor Armate ale Ucrainei”, scrie Comandamentul Operaţional Nord al armatei ucrainene pe Facebook, citat de UNIAN.

UPDATE 14:00 - În ultima lună, peste 350 de atacuri ruseşti respinse de ucraineni

„În ultima lună, armata rusă a lansat sute de atacuri împotriva Ucrainei”, a declarat şeful adjunct al Marelui Stat Major ucrainean, Oleksiy Gromov, în cadrul unui briefing de presă, citat de Rbc-Ukraine. „În Doneţk au loc lupte aprige conform directivelor Avdiivka şi Shahtar, forţele armate ucrainene au respins peste 350 de atacuri, trupele ruse încearcă să cucerească aşezările Marinka şi Vugledar şi pierd sute de soldaţi şi zeci de bucăţi de echipamente în fiecare zi”, a explicat Gromov. Şi a adăugat că cea mai dificilă situaţie este cea a lui Bahmut, unde „mii de soldaţi ruşi rămân la sol, victimele dintre mercenarii Wagner nici măcar nu sunt numărate”, a comentat el.

UPDATE 13:50 - Un an de război, 8 milioane de refugiaţi şi 5,3 milioane de persoane strămutate interne

Din 24 februarie 2022, 8 milioane de copii, femei şi bărbaţi au fost forţaţi să părăsească Ucraina pentru a căuta siguranţa peste graniţă, în timp ce 5,3 milioane sunt strămutaţi în interior. Ei fug de un conflict crud, care provoacă niveluri uluitoare de distrugere: civili ucişi, inclusiv copii şi bătrâni, infrastructura energetică avariată sau aplatizată şi peste 17 milioane de oameni care au nevoie urgentă de asistenţă şi protecţie umanitară.

Unhcr se află din prima clipă în Ucraina. Criza care se desfăşoară în Ucraina este cea mai gravă şi cu cea mai rapidă creştere a crizei de refugiaţi de la cel de-al Doilea Război Mondial. Dintre cei care au plecat din ţară, peste 1,5 milioane sunt în Polonia, peste 480.000 în Cehia şi peste 100.000 în Bulgaria, Moldova, România şi Slovacia.

UPDATE 13:30 - Explozie puternică la Kiev

O explozie puternică a fost simţită în partea de vest a Kievului, relatează un reporter de la Kyiv Independent. Alarma de raid aerian a fost activată cu câteva minute înainte de explozie. Potrivit purtătorului de cuvânt al Forţelor Aeriene Ucrainene, Yuri Ignat, apărarea aeriană a intrat în acţiune în regiunea Kiev din cauza sosirii unei drone lansate de armata rusă, relatează Ukrainska Pravda. Probabil că explozia puternică auzită în vestul capitalei ar fi putut fi cauzată de atacul care a vizat aeronava fără pilot. Astăzi, premierul spaniol, Pedro Sanchez, a sosit într-o vizită la Kiev.

UPDATE 12:30 - Yellen: Sancţiunile au un efect puternic asupra economiei ruse

Sancţiunile impuse Rusiei în urma invaziei Ucrainei au „un efect foarte semnificativ” asupra economiei Moscovei, a declarat secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen. „După cum văd eu, sancţiunile noastre au avut până acum un efect negativ foarte semnificativ asupra Rusiei. Rusia are acum un deficit bugetar mare”, a spus Yellen înaintea reuniunii Grupului celor 20 din India.

UPDATE 12:00 - Londra: Războiul poate dura încă un an

Războiul din Ucraina ar putea dura încă un an, potrivit ministrului britanic al apărării, Ben Wallace, intervievat de radioul Lbc. Potrivit lui Wallace, peste 188.000 de soldaţi ruşi au murit sau au fost răniţi, ca urmare a „greşelii de calcul catastrofale” a lui Vladimir Putin. El a adăugat: „Cred că Rusia a arătat o dispreţ totală nu numai faţă de vieţile ucrainenilor, ci şi faţă de propriii soldaţi”. Şi vorbind despre intenţiile şefului Kremlinului, el a spus: „Când cineva a depăşit limita şi crede că este corect să o facă chiar şi împotriva propriului popor, gestionând armata cu o maşină de tocat carne, cred că nu se va opri”.

UPDATE 11:30 - Ministerul Apărării din Marea Britanie: Forţele ruse ar putea pregăti o operaţiune de ofensivă în apropiere de Vuhledar

Pe 23 februarie, Ministerul Apărării din Regatul Unit a raportat că au loc bombardamentele intense în Vuhledar, regiunea Doneţk, sugerând că Rusia s-ar putea pregăti pentru o altă ofensivă în zonă, în ciuda faptului că a suferit eşecuri masive. Potrivit raportului, forţele ucrainene au menţinut rute de aprovizionare în jurul lui Bahmut, în ciuda încercărilor Rusiei de a încercui oraşul. Luptele au fost deosebit de intense în ultimele 48 de ore.

UPDATE 11:00 - Un lider militar ucrainean a murit la vârsta de 35 de ani

UPDATE 10:30 - Moldova neagă pretenţia Rusiei de complot planificat împotriva Transnistriei şi îndeamnă la calm

Autorităţile moldoveneşti au negat afirmaţia făcută de Ministerul rus al Apărării la 23 februarie, potrivit căreia Ucraina plănuieşte o provocare împotriva Transnistriei, o regiune ocupată a Moldovei care se află sub influenţa puternică a Rusiei din 1990. Regiunea Transnistria controlată de Rusia găzduieşte 1.500 de soldaţi ruşi şi un mare depozit de arme din epoca sovietică. 

UPDATE 10:30 - Premierul Spaniei Sanchez a sosit la Kiev

Pentru premierul spaniol Sanchez, a cărui ţară va prelua preşedinţia rotativă a Consiliului UE de la 1 iulie, este a doua călătorie în capitala Ucrainei. De altfel, liderul îl vizitase deja pe preşedintele Zelenski pe 21 aprilie anul trecut, împreună cu prim-ministrul Danemarcei Mette Frederiksen. Vizita se încadrează în ajunul primului an de război în ţară şi a doua zi după anunţul ministrului Apărării, Margarita Robles, că aceasta a confirmat Congresului Deputaţilor că Spania va trimite şase tancuri Leopard în Ucraina.

„Mă întorc la Kiev la un an de la începutul războiului. Vom fi alături de Ucraina şi de poporul ei până când pacea va reveni în Europa”, au fost cuvintele sale.

 

UPDATE 10:00 - Avion prăbuşit

 

UPDATE 09:30 - Moscova: Kievul pregăteşte provocarea armată în Transnistria

Ucraina pregăteşte o provocare armată împotriva Transnistriei. Acest lucru este susţinut de Ministerul rus al Apărării, precizând că planul de la Kiev prevede participarea directă a unităţilor armate ucrainene, inclusiv a batalionului Azov. „Potrivit informaţiilor disponibile, în viitorul apropiat regimul de la Kiev pregăteşte o provocare armată împotriva Transnistriei, care va fi efectuată de unităţi ale forţelor sale armate, inclusiv cu implicarea unităţii naţionaliste Azov”, a spus Ministerul Apărării. 

UPDATE 09:00 - Putin: Vom acorda mai multă atenţie îmbunătăţirii nucleare

Ameninţarea unei derive nucleare în războiul Moscovei continuă. „Rusia îşi va menţine un accent sporit pe construirea forţelor sale nucleare”, a declarat ier preşedintele Vladimir Putin, într-un discurs cu privire la sărbătoarea Apărătorul patriei al Rusiei, în ajunul primei aniversări a invaziei Ucrainei. Comentariile lui Putin, publicate de Kremlin şi reluate de Reuters, urmează deciziei Rusiei de a suspenda tratatul bilateral privind controlul armelor nucleare cu Statele Unite (New Start).

„Ca şi până acum, vom acorda mai multă atenţie consolidării triadei nucleare”, a spus Putin, referindu-se la rachetele nucleare de pe uscat, pe mare şi în aer. Putin a spus că ICBM Sarmat, o armă capabilă să transporte mai multe focoase nucleare, va fi desfăşurată pentru prima dată în acest an. „Vom continua producţia în masă de sisteme Kinzhal hipersonice pe calea aerului şi vom începe livrările în masă de rachete hipersonice Zircon pe mare”, a spus Putin, în declaraţiile lansate de Kremlin.

UPDATE 08:20 - Prigojin primeşte provizii, după ce s-a plâns că n-are muniţiei

Şeful grupului Wagner, Evgheni Prigojin, care în ultimele ore a recunoscut dificultăţile de pe frontul rus („avem sute de morţi pe zi”), a declarat că furnizarea de muniţie mercenarilor independenţi ai grupului său din Ucraina a fost reluată. „Cel mai probabil, trenul a început să se mişte – a spus el într-un mesaj online –. Până acum, pe hârtie, dar după cum ni s-a spus, actele de expediere au fost deja semnate. Vreau să mulţumesc tuturor celor care ne-au ajutat cu această aprovizionare. Astfel, au fost salvate sute, poate mii de vieţi de copii care îşi apără patria”.

UPDATE 07:30 - Ruşii, respinşi la Kreminna

Trupele ruse care au reuşit marţi să străpungă apărarea ucraineană din apropierea oraşului Kreminna au fost respinse şi au pierdut o parte din echipamentul lor greu, conform unui anunţ făcut miercuri de un înalt oficial ucrainean, citat de Reuters.

Guvernatorul regiunii Lugansk, Serhii Haidai, a făcut acest anunţ într-un interviu acordat televiziunii ucrainene."Ieri, chiar au spart apărarea noastră pentru un anumit timp, dar armata ucraineană a distrus o parte din echipamentul greu al ocupanţilor... până la urmă, ne-am păstrat poziţiile", a declarat guvernatorul.

UPDATE 07:00 - SUA: momentan, nu pare că Beijingul a furnizat arme Moscovei

În prezent, Statele Unite nu ştiu că China a oferit „ajutor letal” Rusiei pentru a o ajuta să continue războiul „ilegal” împotriva Ucrainei. Acest lucru a declarat purtătorul de cuvânt adjunct al Pentagonului, Sabrina Singh, într-un briefing cu presa, subliniind că Beijingul „nici măcar nu a exclus” posibilitatea de a face acest lucru. Dacă va trimite arme forţelor lui Vladimir Putin, a spus oficialul, reiterând linia administraţiei Biden, „vor fi consecinţe”.

UPDATE 06:30 - Tema Moldova: Putin încearcă să sperie ţările europene

„Rusia duce un război şi încercând să-i sperie pe alţii”: a declarat ministrul de externe al Italiei Antonio Tajani pentru presa italiană de la New York, comentând decizia lui Vladimir Putin de a revoca un decret care susţinea parţial suveranitatea Republicii Moldova în cadrul politicilor privind viitorul Transnistriei. «În Transnistria - a spus el - există departamente militare ruse. M-am întâlnit cu ministrul de Externe al Moldovei, care a fost la Bruxelles pentru a vorbi la Consiliul European de Externe, probabil că este o reacţie”.

UPDATE 05:00 - Întâlnire între liderii Suediei, Norvegiei şi Finlandei

O întâlnire a avut loc ieri între prim-ministrul suedez Ulf Kristersson, omologul său norvegian Jonas Gahr Store şi preşedintele Finlandei, Sauli Niinisto. Întâlnirea s-a desfăşurat la Harpsund: securitate şi provocări comune pe agenda celor trei ţări vizând o strânsă cooperare în materie de politică externă. La finalul întâlnirii, cei trei lideri nordici au susţinut o conferinţă de presă. Preşedintele finlandez a reamintit că ratificarea aderării la NATO va fi discutată în Parlamentul de la Helsinki săptămâna viitoare şi îşi exprimă încrederea într-o aprobare: „Dacă Turcia şi Ungaria vor ratifica, atunci vom fi membri NATO”, a declarat Niinisto, scrie agenţia de presă suedeză TT. În urma votului parlamentar de săptămâna viitoare, va lipsi doar semnătura Preşedintelui pentru aprobarea legii «

Premierul Ulf Kristersson nu ascunde că „ar putea fi complicat” dacă una dintre ţări ar fi aderat la NATO, iar cealaltă ar rămâne afară: „Ar fi mai bine să avem aceleaşi condiţii şi, prin urmare, Suedia şi Finlanda ar trebui să adere la NATO în acelaşi timp”, spuse Kristersson. Preşedintele finlandez şi premierul norvegian Jonas Gahr Store împărtăşesc speranţa că ambele ţări pot intra în alianţa atlantică în acelaşi timp şi, în acelaşi timp, asigură Suedia că, indiferent de procedura de ratificare, cooperarea strânsă în materie de securitate la nivel nordic va continua.

UPDATE  23:11 - Bloomberg: Ucraina ar putea accesa pachetul de 15 miliarde de dolari al FMI până la sfârşitul lunii martie

Grupul celor Şapte (G7) intenţionează să ofere sprijin cheie pentru efortul Ucrainei de a accesa un program al Fondului Monetar Internaţional de 15 miliarde de dolari până la sfârşitul lunii martie, deoarece oficialii FMI au început discuţiile cu SUA, a informat Bloomberg pe 22 februarie, citând persoane anonime.

UPDATE 22:12 - Rishi Sunak: Furnizarea de avioane de luptă Ucrainei ar putea fi complicată

Prim-ministrul britanic Rishi Sunak a confirmat pe 22 februarie că ţara sa este pregătită să ajute alte ţări care decid să furnizeze Ucrainei avioane de luptă, dar a susţinut că furnizarea acestora ar fi complicată. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici