LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua a 50-a. Nava-amiral a flotei ruse din Marea Neagră a fost distrusă. Ucraina susţine că Rusia îşi bombardează propriile teritorii, ca să dea vina pe inamici. Schimb de prizonieri. Putin vrea să taie gazul Europei şi să-l ducă în Asia. Discuţie Zelenski-Macron. Parlamentul ucrainean recunoaşte oficial războiul drept genocid. Biden, gata să viziteze Kievul

  • Marinarii ruşi au evacuat crucişătorul Moskva, nava amiral a flotei sale din Marea Neagră, după un incendiu care a detonat muniţia de la bord, a anunţat presa de stat rusă.
  • Experţi: Pierderea Moskva, nava amiral a flotei din Marea Neagră, este o lovitură în inima marinei ruseşti
  • Forţele ruseşti şi-au intensificat campania de bombardamente asupra Harkovului
  • Forţele ucrainene susţin că au distrus un pod în timp ce un convoi militar rusesc îl traversa spre Izyum, în regiunea Harkov.
  • Nava care a fost sfidată de garnizoana de pe Insula Şerpilor a fost lovită de forţele ucrainene
  • UE oferă un nou ajutor militar Ucrainei, în valoare de 500 de milioane de euro
  • UNHCR estimează că numărul persoanelor care au fugit din Ucraina în străinătate de la începutul invazii este de 4.697.964
Urmărește
17730 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua a 50-a. Nava-amiral a flotei ruse din Marea Neagră a fost distrusă. Ucraina susţine că Rusia îşi bombardează propriile teritorii, ca să dea vina pe inamici. Schimb de prizonieri. Putin vrea să taie gazul Europei şi să-l ducă în Asia. Discuţie Zelenski-Macron. Parlamentul ucrainean recunoaşte oficial războiul drept genocid. Biden, gata să viziteze Kievul

UPDATE 23:15 Crucişătorul „Moskva” s-a scufundat

În timpul remorcării crucişătorului Moscova către portul de destinaţie din cauza avariei aduse carenei primite în timpul incendiului de la detonarea muniţiei, nava şi-a pierdut stabilitatea, potrivit Ministerului rus al Apărării.

Anterior, reprezentanţii autorităţilor ucrainene au raportat că crucişătorul Moskva a fost atacat de rachete ucrainene Neptun. Rusia nu recunoaşte acest lucru.

UPDATE 23:00 Biden, gata să plece la Kiev? "Da"

"Da", aşa a răspuns preşedintele american Joe Biden la o întrebare a jurnaliştilor care l-au chestionat dacă „era pregătit să plece în Ucraina”. Biden tocmai spusese că administraţia se gândeşte dacă să trimită un înalt oficial la Kiev, iar reporterii l-au întrebat: „Pe cine vei trimite?” Preşedintele a replicat: „Eşti gata să pleci?” Unul dintre ei a răspuns atunci: „Şi tu?”. „Da”, a răspuns Biden.

UPDATE 22:50 Olanda trimite 150 de soldaţi în Slovacia

Ministerul olandez al Apărării a repartizat Slovaciei 150 de militari, însoţiţi de sistemele de apărare antiaeriană Patriot, pentru a consolida flancul estic al Alianţei Atlantice. Trupele olandeze vor rămâne pe teritoriul slovac timp de 6 luni şi vor colabora cu soldaţii germani detaşaţi şi ei în ţara care se învecinează cu Ucraina, indică ziarul olandez Nrc Handelsblad.

UPDATE 22:30 Primarul Melitopol: peste 100 de locuitori răpiţi de ruşi

Peste 100 de locuitori din Melitopol, din sudul Ucrainei, au fost răpiţi de la începutul războiului de forţele ruse care au ocupat oraşul, a relatat primarul Ivan Fedorov, citat de UNIAN, care a fost el însuşi răpit luna trecută şi apoi eliberat după 5 zile, în cadrul unui schimb de prizonieri. Printre cei răpiţi, „unii ore în şir, alţii zile”, se numără şi preşedintele consiliului municipal, Serhi Prima, în mâinile inamicului de peste o lună, a adăugat el.

Răpirile au loc, potrivit lui Fedorov, din motive de propagandă, forţând adesea ucrainenii să înregistreze videoclipuri pro-ruse, iar copiii să înveţe „poezii şi cântece pentru sărbătoarea de 9 mai”, în care Moscova sărbătoreşte victoria asupra nazismului în cel de-al Doilea Război Mondial şi ar dori, de asemenea, să sărbătorim succesul în conflictul împotriva Ucrainei.

UPDATE 22:20 Ucraina continuă să ceară arme

UPDATE 21:40 Primar Bucea: 73 de cadavre deja dezgropate din groapa comună

Primarul din Bucea, Anatolii Fedoruk, a declarat pentru agenţia de presă UNIAN: „73 de cadavre au fost deja dezgropate din groapa comună din Bucea, aflată lângă biserica Sant’Andrea”.

UPDATE 21:30 Director CIA: Nu subestimaţi Rusia în privinţa armelor atomice tactice

Statele Unite ale Americii iau în calcul posibilitatea ca Rusia să poată folosi arme nucleare tactice în Ucraina, având în vedere dificultăţile pe care le întâmpină pe câmpul de luptă, a decalrat directorul CIA, Bill Burns, vorbind cu Institutul de Tehnologie din Georgia, relatează CNN.

UPDATE 21:00 SUA: participăm la investigaţiile privind crimele de război şi genocidul

„SUA colaborează în eforturile internaţionale şi naţionale pentru a constata atrocităţile comise de Rusia în Ucraina”, a spus purtătorul de cuvânt adjunct al Casei Albe, Karine Jean-Pierre. „Procurorii noştri colaborează cu Kievul, ONU şi alte instituţii care investighează, pentru a colecta dovezi ale genocidului şi crimelor de război”.

UPDATE 20:50 UE „la lucru pentru lansarea embargoului asupra petrolului rusesc”

Uniunea Europeană lucrează la interzicerea petrolului rusesc, scrie New York Times. Oprirea petrolului ar putea fi o măsură decisivă în sancţiunile lansate de ţările occidentale împotriva Rusiei.

UPDATE 20:10 Zelensky acuză Germania-Ungaria: „Blochează embargoul energetic”

Atac dur al lui Volodimir Zelenski asupra ţărilor europene care continuă să cumpere petrol rusesc: sunt „bani pătaţi cu sângele altor oameni”, a denunţat preşedintele ucrainean, într-un interviu acordat BBC.

Zelenski a pus sub semnul întrebării Germania şi Ungaria, acuzându-le că blochează eforturile pentru un embargo asupra vânzărilor de energie, din care Rusia este de aşteptat să câştige peste 300 de miliarde de dolari în acest an.

„Unii dintre prietenii şi partenerii noştri înţeleg că acum este un alt moment, că nu mai este o chestiune de afaceri şi bani, ci de supravieţuire”.

Referitor la atrocităţile comise de trupele ruse la Mariupol şi la periferia Kievului, la Bucha şi Borodianka, preşedintele ucrainean a explicat că masacrele au redus şi mai mult şansele de a deschide noi negocieri. 

UPDATE 20:00 SUA: încă sunt flăcări pe crucişătorul rusesc

Potrivit surselor americane din apărare, crucişătorul rusesc Moskva are un incendiu la bord, dar nu este încă clar ce anume l-a provocat. Surse subliniază pentru CNN că nava se deplasează „înspre est şi se va îndrepta către portul Sevastopol”. Alte nave ruseşti care se aflau în apropierea crucişătorului în Marea Neagră s-au mutat spre sud.

UPDATE 19:50 Lituania propune utilizarea portului Klaipeda pentru exporturile de cereale

Preşedintele lituanian Gitanas Nauseda a propus Ucrainei utilizarea portului de stat Klaipeda din Marea Baltică, pentru a-şi putea desfăşura exporturile de cereale. „Lituania, profitând de oportunităţile portului Klaipeda, poate ajuta Ucraina cu exporturile sale de cereale, astfel încât să primească venituri atât de necesare din export”, subliniază Gitanas Nauseda, potrivit agenţiei ruse Tass. Grânele ar putea fi transportate în portul maritim lituanian pe calea ferată prin Polonia.

UPDATE 19:30 Putin: „Construirea unor noi conducte de petrol şi gaze din Siberia”

UPDATE 19:20 Poliţia germană a confiscat iahtul Dilbar, acostat în Hamburg (valoare estimată, 600 de milioane de dolari), în urma unei investigaţii îndelungate care a urmărit proprietatea către sora oligarhului sancţionat, Alisher Usmanov, Gulbakhor Ismailova.

Nava, cu pavilionul Insulelor Cayman, este înregistrată în Malta, unde este deţinută de un holding. Usmanov, care deţine proprietăţi milionare în Marea Britanie, Londa şi Surrey, este supus sancţiunilor în Statele Unite, Uniunea Europeană şi Marea Britanie. Ismailova şi o altă soră, Saodat Narzieva, sunt, de asemenea, sancţionate în UE şi GB.

UPDATE 19:10 Londra sancţionează alţi 2 oligarhi, partenerii lui Abramovici. Activele lor îngheţate au fost evaluate la peste 10 miliarde de lire sterline

Guvernul britanic condus de Boris Johnson a anunţat astăzi extinderea sancţiunilor anti-Moscova ca răspuns la invazia Ucrainei împotriva altor doi oligarhi de afaceri ruşi consideraţi funcţionali pentru sistemul de putere al preşedintelui Vladimir Putin. Este vorba despre Ievgheni Tenenbaum şi David Davidovich, ambii cotaţi ca parteneri de afaceri istorici ai lui Roman Abramovici, deja sancţionat pe rând de Regatul Unit şi de UE, dar nu de SUA. Cei doi au interese vaste pe insulă şi, potrivit Ministerului de Externe, controlează active - acum îngheţate - care au o valoare totală estimată la peste 10 miliarde de lire sterline.

UPDATE 19:00 Parlamentul de la Kiev recunoaşte războiul rusesc drept genocid

Rada Supremă, Parlamentul ucrainean, a recunoscut acţiunile Rusiei şi ale armatei sale drept genocid al poporului ucrainean. De asemenea, deputaţii au cerut comunităţii internaţionale să condamne crimele de război şi crimele împotriva umanităţii comise de ocupanţii ruşi în Ucraina.

Rada Supremă a recunoscut războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei drept „genocid”. Parlamentul ucrainean, potrivit agenţiei UNIAN, a adoptat o rezoluţie care „recunoaşte drept genocid al poporului ucrainean acţiunile comise de Forţele Armate ale Federaţiei Ruse şi de conducerea sa politică şi militară, în ultima fază a agresiunii armate, care a început pe 24 februarie 2022”. Documentul cere „Naţiunilor Unite, Parlamentului European, OSCE, Consiliului Europei, Adunării Parlamentare a NATO şi parlamentelor şi guvernelor străine să recunoască genocidul poporului ucrainean şi crimele de război comise de Federaţia Rusă”.

UPDATE 18:50 Huhtamaki iniţiază procesul de cesionare a activităţilor din Rusia

Huhtamaki, grupul finlandez care activează în sectorul ambalajelor alimentare, începe procesul de cesionare a activităţilor sale în Rusia, a anunţat grupul într-un comunicat în care precizează că această decizie urmează suspendării investiţiilor în Rusia, decisă după invazia rusă a Ucrainei. Huhtamaki, se arată într-o notă, consideră „că evoluţia actuală a situaţiei şi perspectivele pe termen lung din Rusia vor împiedica realizarea strategiei sale de creştere şi a ambiţiilor pe termen lung în ţară. Huhtamaki va continua să acorde prioritate investiţiilor care captează oportunităţi semnificative de creştere în restul lumii, în conformitate cu ambiţiile sale globale şi cu strategia 2030”.

Huhtamaki are 4 unităţi de producţie în Rusia, care angajează aproximativ 700 de oameni. Vânzările nete din Rusia reprezintă aproximativ 3% din vânzările nete totale ale Grupului. Huhtamaki va evalua potenţialii cumpărători şi îşi va menţine operaţiunile în această perioadă de tranziţie, pe baza disponibilităţii lanţului de aprovizionare, pentru a-şi îndeplini obligaţiile contractuale şi de reglementare şi pentru a proteja angajaţii şi clienţii.

UPDATE 18:40 Putin: este nevoie de o nouă strategie energetică

Până la jumătatea lunii septembrie, guvernul Federaţiei Ruse va trebui să pregătească şi să adopte o nouă strategie energetică a ţării pentru perioada de până în 2050. Aşa a anunţat preşedintele rus, Vladimir Putin. „Cer guvernului să ţină cont de rezultatele discuţiei de astăzi atunci când elaborează strategia energetică a Rusiei. După cum s-a convenit, orizontul său de planificare ar trebui prelungit până în 2050. Strategia trebuie aprobată până la 15 septembrie a acestui an”, a spus preşedintele, după şedinţa privind situaţia din sectorul petrolului şi gazelor. Strategia actuală este până în 2035.

UPDATE 18:30 Electricitatea a revenit în 35 de sate de lângă Kiev. 1.600 km de reţele, avariate

Furnizarea de energie electrică a fost restabilită pentru 7.579 de gospodării din alte 35 de localităţi din regiunea Kiev, a declarat Oleksandr Pavliuk, şeful administraţiei militare regionale a capitalei ucrainene pe Telegram.

Sistemul electric a fost parţial restaurat în satele din raionul Bucea şi în cele din Brovari şi Vişorod. Electricitatea a revenit şi la spitalul din Irpin. Sunt planificate lucrări suplimentare pentru a restabili alimentarea cu energie electrică a altor 40 de aşezări urbane din ţară. În prezent, conform estimărilor preliminare, peste 1.600 km de reţele din regiune au fost avariaţi în timpul atacurilor ruseşti din Ucraina.

UPDATE 18:20 Ministru irlandez la Kiev: de data aceasta, nu suntem neutri

„Irlanda este o ţară neutră”, dar despre războiul din Ucraina „nu suntem neutri”, a declarat Simon Coveney, ministrul de externe al Dublinului şi cel mai recent exponent occidental care a vizitat astăzi Kievul şi împrejurimile sale, reiterând aderarea ţării sale la sancţiunile împotriva Rusiei şi condamnarea Moscovei.

Coveney, prim-ministrul de Externe al unei ţări de serviciu membru al Consiliului de Securitate al ONU într-o misiune în capitala Ucrainei, a vizitat câteva locuri sângeroase din jurul oraşului şi apoi s-a întâlnit cu miniştrii de externe şi apărării de la Kiev, Dmitro Kuleba şi Oleksii Reznikov.

La finalul discuţiilor, într-o conferinţă de presă mediatizată de mass-media irlandeză şi britanică, el a reînnoit „solidaritatea” insulei cu Ucraina, a cărei ambiţie de a fi „o democraţie”, asigurând sprijinul Dublinului pentru viitoarea sa aderare la UE”. cât mai repede posibil". El a denunţat, de asemenea, „violenţa brutală” şi „atrocităţile” atribuite forţelor ruse şi „împotriva civililor ucraineni”: atrocităţi care „sunt probabil să fie sancţionate în viitor drept crime de război”, a spus el, invocând înfiinţarea unei instanţe internaţionale.

UPDATE 18:10 Patriarhul Kirill al Moscovei, apropiat de Putin, este acuzat de „crime morale” de 400 de preoţi

UPDATE 18:00 Kiev: ruşii îşi atacă propriile teritorii, pentru a ne acuza

„Serviciile speciale ruse au lansat un plan de a comite atacuri teroriste pe teritoriul lor şi apoi să acuze Ucraina”, susţine Consiliul Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei, conform agenţiei UNIAN, după acuzaţiile Moscovei privind atacurile de astăzi asupra Briansk şi Belgorod.

UPDATE 17:50 Moscova, la Bryansk cel puţin 6 atacuri de la două elicoptere Kiev

Comisia de anchetă a Federaţiei Ruse a deschis un dosar penal pentru atentatul raportat de Moscova în regiunea Briansk. Potrivit Comitetului, două elicoptere ucrainene ar fi „invadat ilegal spaţiul aerian al Federaţiei Ruse” şi, deplasându-se la joasă altitudine, au efectuat „cel puţin şase atacuri asupra clădirilor rezidenţiale din satul Klimovo”, susţine Interfax.

UPDATE 17:40 Flota oligarhului Kerimov, blocată

Flota de super-iahturi a oligarhilor ruşi se află din ce în ce mai mult în punctul de mirare al sancţiunilor internaţionale. Cel mai recent este Amadea, un iaht de 106 metri lungime în valoare de 250 de milioane de euro deţinut de Suleiman Kerimov, un loial lui Vladimir Putin: sosit marţi în Fiji, a fost confiscat de guvernul arhipelagului din Pacific care colaborează pentru aplicarea sancţiunilor împotriva Moscova.

Iahtul, care a părăsit Mexic la sfârşitul lunii martie, nu avea documente vamale şi a fost confiscat după ce ambasada SUA a raportat că a acostat chiar la Lautoka Wharf.

Kerimov este un magnat al aurului cu un imperiu legat şi de energie şi bănci: este membru al Camerei Superioare a parlamentului rus şi a fost unul dintre oligarhii foarte selecţionaţi convocaţi de Putin la Moscova în ziua invaziei Ucrainei. Se suspectează că el se ocupă de reţeaua financiară secretă care ar administra comoara ascunsă a lui Putin în Elveţia.

UPDATE 17:20 Macron a vorbit cu Zelenski

În această dimineaţă, preşedintele francez Emmanuel Macron a avut o nouă conversaţie telefonică cu ucraineanul Volodimir Zelenski. „Cei doi preşedinţi au convenit să discute mai mult unul despre celălalt în această seară”, a spus Elysée, după cum a raportat Bfmtv. Noile contacte vin după iritaţia lui Zelenski faţă de poziţia lui Macron, care a ales „prudenţa”, evitând să vorbească despre „genocid” pentru atrocităţile din Ucraina în urma invaziei ruse. Zelenski a vorbit ieri cu Biden.

UPDATE 17:10 Andrei Şevchenko: „Oamenii mei au nevoie de ajutor”

„Mulţumesc Municipalităţii din Milano şi clubului din Milano pentru munca pe care o fac”, a declarat fostul mare fotbalist ucrainean Andrei Shevchenko, fost campion AC Milan, vorbind la Palazzo Marino cu primarul Beppe Sala pentru a prezenta proiectul Together for Ukraine.

„Pentru mine este foarte important să simt apropierea de poporul ucrainean care are nevoie de mult ajutor în acest moment”, a adăugat fostul câştigătorul al Balonului de Aur. „Oamenii mei încearcă să-şi apere drepturile, casa, familia şi trebuie să o facem până la capăt pentru a avea un viitor liber. Vrem să fim parte a Europei”.

UPDATE 17:00 Moscova: alt atac ucrainean la Belgorod, civilii au fost evacuaţi

Două sate ruseşti din regiunea Belgorod, la graniţa cu Ucraina, au fost bombardate de forţele de la Kiev potrivit guvernatorului regiunii citat de Tass. Nu ar exista victime civile, în timp ce locuitorii au fost evacuaţi.

UPDATE 16:50 Situaţia creată în jurul preşedintelui german Steinmeier, care n-a putut vizita Kievul, „va fi rezolvată în curând” şi „nu va afecta relaţiile bilaterale dintre Germania şi Ucraina”, a spus ministrului de externe ucrainean Dmytro Kuleba, care a vorbit despre „un mare respect pentru Berlin” şi „fără interes pentru o escaladare”. Situaţia, a adăugat el, „va fi rezolvată prin mijloace diplomatice”.

UPDATE 16:30 Serviciile secrete ucrainene au publicat pe Facebook informaţii personale aprţinând a doi generali ruşi făcuţi vinovaţi de atrocităţi

UPDATE 16:00 Rusia va orienta exporturile de energie spre Asia, lăsând Europa cu ochii-n soare, ameninţă Putin

UPDATE 15:40 Pentagonul confirmă: „Moskva încă pluteşte”

Secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby, a confirmat presei americane că nava de război rusă Moskva încă pluteşte şi nu s-a scufundat. Acelaşi Kirby a adăugat că încă nu poate spune „ce a provocat explozia. Am văzut reţelele de socializare raportând că ar fi fost o rachetă ucraineană de apărare de coastă. Nu putem exclude acest lucru, pur şi simplu nu avem suficiente informaţii în acest moment”.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului a adăugat că nava-amiral a flotei ruse de la Marea Neagră navighează „cu motoarele sale”, îndreptându-se spre est, probabil îndreptându-se spre un doc de reparaţii.

UPDATE 15:30 Kiev, 30 de ucraineni eliberaţi în schimbul de noi prizonieri

30 de ucraineni au fost eliberaţi într-un nou schimb de prizonieri cu Rusia. Acest lucru a fost anunţat de guvernul de la Kiev.

„Din ordinul preşedintelui Zelenskoi, a avut loc astăzi al patrulea schimb de prizonieri de război. Au fost daţi la schimb 5 ofiţeri şi 17 soldaţi de rând. Au fost eliberaţi şi 8 civili, inclusiv o femeie. În total, 30 dintre cetăţenii noştri se întorc astăzi acasă”, a informat pe Telegram viceprim-ministrul Irina Vereşcihuk.

UPDATE 15:20 Putin: „Pentru Europa, acum este imposibil să înlocuiască gazul rusesc”

UPDATE 15:00 BCE: „Evoluţiile din economia UE depind de război”

Războiul din Ucraina „afectează puternic” încrederea în zona euro, iar preţurile la energie reduc cererea şi frânează producţia. Potrivit Băncii Centrale Europene (BCE), „evoluţiile economice vor depinde în mod esenţial de modul în care evoluează conflictul”.

UPDATE 14:30 Doi piloţi ucraineni au fost eliberaţi din Rusia. Ivan Pepeliashko şi Oleksi Chiz au fost luaţi prizonieri pe 8 martie în regiunea Cernihiv. Nu este clar dacă au fost eliberaţi ca parte a recentului schimb de prizonieri sau separat.

Situţia în prezent

  • Ministerul rus al Apărării a declarat că întregul echipaj navei de război Moskva a fost evacuat miercuri seara târziu, după o explozie a muniţiei aflata la bord. Cu toate acestea, guvernatorul regiunii Odesa, Maksym Marchenko, a declarat că ucrainenii au lovit nava Moskva cu două rachete.
  • Rusia a avertizat NATO că, dacă Finlanda şi Suedia se vor alătura alianţei militare, atunci va lua măsuri în zona baltică. Dmitri Medvedev a declarat: "Echilibrul trebuie restabilit".
  • Comitetul de Investigaţii al Rusiei a declarat că a deschis dosare penale privind presupusa tortură a militarilor ucraineni asupra omologilor lor ruşi.
  • Guvernatorul regiunii ucrainene Harkov a declarat că patru civili au fost ucişi şi 10 răniţi în timpul bombardamentelor ruseşti de joi asupra oraşului.
  • Forţele ucrainene susţin că au distrus un pod în timp ce un convoi militar rusesc îl traversa spre Izyum, în regiunea Harkov.
  • Iryna Vereshchuk, vicepremierul Ucrainei, a anunţat că astăzi vor fi disponibile nouă coridoare umanitare. Civilii vor trebui să folosească maşinile particulare pentru a scăpa din oraşul asediat Mariupol. Alte rute de evacuare sunt cele din Berdiansk, Tokmak şi Enerhodar, iar cele din estul regiunii Luhansk vor funcţiona doar dacă forţele ruseşti de ocupaţie îşi vor opri bombardamentele.
  • Preşedintele american Joe Biden a anunţat o asistenţă militară suplimentară de 800 de milioane de dolari pentru Ucraina, inclusiv artilerie grea, înaintea unui asalt rusesc mai amplu aşteptat în estul Ucrainei.
  • UNHCR estimează că numărul persoanelor care au fugit din Ucraina în străinătate de la începutul invazii este de 4.697.964.

UPDATE Guvernatorul regiunii ucrainene Harkov, Oleh Synyegubov, a declarat că patru civili au fost ucişi şi 10 răniţi în timpul bombardamentelor ruseşti asupra oraşului joi

Guvernatorul regiunii Harkov a îndemnat, de asemenea, locuitorii unor oraşe să părăsescă zona, întrucât a spus că se aşteaptă ca în zonă să aibă loc operaţiuni militare.

Experţi: Pierderea Moskva, nava amiral a flotei din Marea Neagră, este o lovitură în inima marinei ruseşti

Marinarii ruşi au evacuat crucişătorul Moskva, nava amiral a flotei sale din Marea Neagră, după un incendiu care a detonat muniţia de la bord, a anunţat presa de stat rusă.

Mass-media de stat TASS şi RIA, citând Ministerul rus al Apărării, au declarat că Moskva a fost grav avariat în incident şi că se investighează cauza incendiului. Însă, cu câteva ore mai devreme, un oficial ucrainean a afirmat că nava de război rusă a fost lovită de rachete de croazieră trase din Ucraina.

Oricare ar fi motivul incendiului, analiştii spun că acesta loveşte puternic în inima marinei ruseşti, precum şi în mândria naţională.

"Doar pierderea unui submarin cu rachete balistice sau a lui Kutznetsov (singurul portavion rusesc) ar provoca o lovitură mai gravă pentru moralul rusesc şi pentru reputaţia marinei militare în faţa publicului rus", a declarat pentru CNN Carl Schuster, căpitan în retragere al marinei americane şi fost director de operaţiuni la Centrul comun de informaţii al Comandamentului SUA din Pacific.

"Navele operează departe de atenţia publicului şi activităţile lor sunt rareori subiect de ştiri. Dar ele sunt mari bucăţi plutitoare ale teritoriului naţional, iar atunci când pierzi una, o navă amiral, mesajul politic şi simbolic iese în evidenţă", a precizat şi Alessio Patalano, profesor de război şi strategie la King's College din Londra.

Rusia acuză Ucraina că i-ar fi torturat soldaţii. Comitetul de Investigaţii al Rusiei spune că a deshis dosare penale

Comitetul, care investighează infracţiunile majore, a declarat că unii soldaţi ruşi au fost capturaţi de forţele ucrainene în regiunile Zaporizhzhia şi Mykolaiv şi reţinuţi ilegal de serviciile de securitate ucrainene.

"Ruşii au fost supuşi la violenţă fizică şi tortură pentru a-i forţa să dea explicaţii false cu privire la condiţiile reale ale detenţiei lor ilegale şi despre operaţiunea militară specială (a Rusiei)", relatează Reuters, potrivit unei declaraţii a comisiei.

Acuzaţiile comitetului nu au putut fi verificate.

Ucraina a anunţat că verifică toate informaţiile privind tratamentul prizonierilor de război şi că va investiga orice încălcări şi va lua măsurile legale corespunzătoare.

UPDATE 7:20 UE, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Slovenia, Estonia, Letonia, Lituania, Slovenia şi Turcia şi-au readus diplomaţii la Kiev

UPDATE 05:00 Rusia afirmă că peste 1.000 de puşcaşi marini ucraineni s-au predat în oraşul-port Mariupol, asediat, dar Ucraina neagă acest lucru.

Viceprimarul oraşului, Serhiy Orlov, a declarat pentru BBC că trupele ucrainene de acolo continuă să lupte.

UPDATE 04:00 Pentagonul i-a găzduit miercuri pe directorii executivi ai celor mai mari opt contractori principali ai armatei americane pentru a afla cum să înarmeze mai repede Ucraina, potrivit unei lecturi a reuniunii clasificate, scrie CNN.

Masa rotundă, condusă de adjunctul secretarului adjunct al apărării, Kathleen Hicks, s-a axat pe obiectivele Pentagonului de a continua să aprovizioneze Ucraina cu armament, reuşind în acelaşi timp să menţină starea de pregătire a forţelor americane şi să sprijine apărarea aliaţilor.

UPDATE 02:30 Nava care a fost sfidată de garnizoana de pe Insula Şerpilor a fost lovită de forţele ucrainene

Ministerul rus al Apărării a declarat că întregul echipaj al navei de război Moskva, despre care se spune că a fost lovită de forţele ucrainene în Marea Neagră, a fost evacuat după ce o explozie de muniţie a dus la un incendiu pe navă, potrivit The Guardian.

UPDATE 01:30 UE oferă un nou ajutor militar Ucrainei, în valoare de 500 de milioane de euro

Uniunea Europeană a aprobat miercuri o sumă suplimentară de 500 de milioane de euro pentru echipamente militare destinate forţelor armate ucrainene, potrivit unui comunicat de presă al Consiliului European al Uniunii Europene.

UPDATE 01:00 Cea mai importantă navă din flota rusă din Marea Neagră, crucişătorul de rachete Moskva, a fost grav avariată după ce muniţia aflată la bord a explodat, a anunţat joi agenţia de presă Interfax, care citează Ministerul rus al Apărării, scrie Reuters.

Interfax a precizat că tot echipajul a fost evacuat, iar cauza incendiului este în curs de investigare. Un oficial ucrainean a declarat anterior că nava a fost lovită de două rachete, dar nu a oferit nicio dovadă pentru această afirmaţie.

UPDATE 00:30 Un crucişător rusesc de rachete a fost lovit în Marea Neagră, potrivit unui raport al presei ucrainene. "Pagube foarte grave" au fost provocate navei, a declarat Suspilne News, citându-l pe şeful administraţiei militare regionale din Odesa.

O sursă ucraineană a declarat că nava este în flăcări şi că alte nave ruseşti vin în ajutor. Nava se află la 25 de mile nautice de Insula Şerpilor, la sud de Odesa, a precizat sursa, scrie Sky News.

Ştirea iniţială: Patru civili din al doilea cel mai mare oraş al Ucrainei, Harkov, au fost ucişi şi zece au fost răniţi miercuri, în timp ce forţele ruseşti şi-au intensificat campania de bombardamente asupra oraşului, au declarat oficialii locali.

"Inamicul bombardează case rezidenţiale, zone rezidenţiale. Din nefericire, există victime civile - cel mai rău lucru este că mor copii", a declarat primarul din Harkov, Ihor Terejov, pentru televiziunea naţională ucraineană.

Harkov a fost deja supus unor lovituri ruseşti semnificative, Terekhov afirmând că nu a existat nicio zi fără atacuri de la începutul invaziei, pe 24 februarie, potrivit Reuters.

Rezumatul zilei a 49-a de război în Ucraina

  • Preşedintele Biden a vorbit la telefon (timp de o oră) cu omologul său ucrainean Zelenski, a anunţat Casa Albă
  • Kievul susţine că politicianul prorus arestat marţi mergea spre Transnistria. Rusia neagă legăturile
  • Rusia ameninţă că va ataca centre decizionale din Ucraina pentru a opri planuri de "sabotaj"
  • Moscova a impus sancţiuni pentru 398 de membri ai Congresului SUA
  • Kremlinul a declarat că „este inacceptabil ca Biden să-l acuze pe Putin de genocid”
  • Zelenski a cerut blocarea băncilor ruseşti
  • Ruşii vor trage în convoaiele NATO care vor aproviziona Ucraina, a transmis Moscova
  • ONU a anunţat că cel puţin 1.892 de civili au murit în Ucraina de la începutul războiului.
  • Şapte civili au fost ucişi în Harkov în ultimele 24 de ore, anunţă primarul oraşului ucrainean
  • Imaginile prin satelit arată că forţele ruseşti continuă să avanseze în estul Ucrainei
  • Preşedinţii polonez, lituanian, leton şi estonian s-au deplasat în capitala ucraineană Kiev pentru a se întâlni cu preşedintele ucrainean Zelenski,
  • Peste 720 de persoane au fost ucise în Bucea şi în alte suburbii ale Kievului care au fost ocupate de trupele ruseşti şi peste 200 sunt considerate dispărute, potrivit Ministerului ucrainean de Interne
  • Statele Unite pregătesc un alt pachet de sprijin militar, posibil în valoare de 750 de milioane de dolari
  • Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a mulţumit într-un tweet, preşedintelui american Joe Biden pentru că a folosit cuvântul "genocid" pentru a descrie invazia rusă în Ucraina
  • Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a ironizat miercuri declaraţiile Moscovei cum că războiul împotriva naţiunii sale decurge bine
  • Preşedintele Statelor Unite a acuzat pentru prima dată Rusia de genocid în Ucraina
  • Volodimir Zelenski a propus miercuri să îl dea la schimb pe Viktor Medvedchuk, un politician pro-rus de rang înalt, cu prizonieri de război deţinuţi de forţele Moscovei,
  • Casele a 84.000 de locuitori au fost distruse în timpul asediului rusesc asupra Mariupolului, a declarat consiliul oraşului.
  • Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, şi preşedintele SUA, Joseph Biden, au evidenţiat importanţa intensificării asistenţei militare şi economice destinate Ucrainei
  • Vladimir Putin a promis marţi că ofensiva sângeroasă a Rusiei în Ucraina va continua până când obiectivele sale vor fi îndeplinite şi a insistat asupra faptului că operaţiunea se desfăşoară conform planului

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici