Războiul din Ucraina, ziua 501. Volodimir Zelenski s-a întors în Ucraina cu eroii de la Mariupol / Rusia acuză Turcia că a încălcat acordul de schimb de prizonieri / Omul lui Zelenski despre "arma interzisă" pe care Ucraina o va primi: Va restabili paritatea pe câmpul de luptă

  • Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a adus acasă din Turcia cinci foşti comandanţi ai garnizoanei ucrainene de la Mariupol, o acţiune simbolică despre care Rusia a spus că a încălcat un acord de schimb de prizonieri încheiat anul trecut.
  • Consilierul preşedintelui ucrainean Zelenski, Mykhailo Podolyak spune că muniţiile cu dispersie sunt "extrem de importante" pentru Ucraina în războiul său împotriva Rusiei.
Urmărește
5373 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 501. Volodimir Zelenski s-a întors în Ucraina cu eroii de la Mariupol / Rusia acuză Turcia că a încălcat acordul de schimb de prizonieri / Omul lui Zelenski despre "arma interzisă" pe care Ucraina o va primi: Va restabili paritatea pe câmpul de luptă

Războiul din Ucraina, ziua 501. Volodimir Zelenski s-a întors în Ucraina cu eroii de la Mariupol / Rusia acuză Turcia că a încălcat acordul de schimb de prizonieri

UPDATE Explozie raportată în apropiere de Melitopol, oraş ocupat de Rusia

O explozie puternică a fost auzită în satul Zarichne, în apropiere de oraşul Melitopol, ocupat de Rusia, în regiunea Zaporizhzhia, a anunţat primarul exilat al oraşului Melitopol, Ivan Fedorov.
 
Explozia ar fi avut loc într-un hangar care a fost transformat într-o bază militară rusă.
 
Melitopol, care avea o populaţie de aproximativ 150.000 de persoane înainte de război, a fost ocupat la scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina, în februarie 2022.

UPDATE Atacurile ruşilor asupra Kievului au ucis peste 170 de civili

Atacurile ruşilor au ucis peste 170 de civili şi au distrus peste 400 de clădiri rezidenţiale din Kiev de la începutul invaziei, a declarat primarul Kievului, Vitali Klitschko. Printre victime se numără şapte copii, potrivit lui Klitschko.
 
"Putin are nevoie de teritoriu, nu are nevoie de noi, ucrainenii. De aceea omoară civili", a spus el.

UPDATE Polonia a trimis în secret aproximativ 12 elicoptere Mi-24 în Ucraina

Polonia a trimis recent Ucrainei aproximativ 12  elicoptere de atac sovietice Mi-24 într-un transfer nedeclarat, potrivit unor surse anonime citate de Wall Street Journal pe 9 iulie.
 
Cu toate acestea, flota ucraineană este încă mică în comparaţie cu flota aeriană a Rusiei, cu sisteme de ţintire şi de apărare mai puţin sofisticate, scrie WSJ.
 
Polonia a fost unul dintre susţinătorii fermi ai Ucrainei, livrând Ucrainei un ajutor militar în valoare de aproximativ 3 miliarde de euro, a declarat preşedintele polonez Andrzej Duda pe 14 aprilie.

UPDATE Omul lui Zelenski despre "arma interzisă" pe care Ucraina o va primi: Va restabili paritatea pe câmpul de luptă

Consilierul preşedintelui ucrainean Zelenski, Mykhailo Podolyak spune că muniţiile cu dispersie sunt "extrem de importante" pentru Ucraina în războiul său împotriva Rusiei.

"Ele compensează oarecum deficitul nostru de obuze şi restabilesc parţial paritatea pe câmpul de luptă. Având în vedere faptul că Rusia foloseşte acest tip de muniţie în Ucraina de peste un an, acest lucru este cel puţin corect", a postat el pe Twitter.

Statele Unite au anunţat că răspund unei solicitări ucrainene de a furniza controversate muniţii cu dispersie. Anunţul a stârnit critici intense din partea grupurilor pentru drepturile omului, deoarece arma este interzisă de peste 100 de ţări.

Eroii Ucrainei aduşi de Zelenski în ţară. Rusia critică Turcia

Rusia a denunţat imediat eliberarea. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Ankara a promis, în cadrul acordului de schimb, că îi va păstra pe soldaţi în Turcia şi s-a plâns că Moscova nu a fost informată.

Cei cinci comandanţi au fost lăudaţi în Ucraina după ce au condus anul trecut o apărare feroce de trei luni a Mariupolului din centrul lor aflat la oţelăria Azovstal.

"Ne întoarcem acasă din Turcia şi ne aducem eroii acasă", a declarat Zelenski, care s-a întâlnit vineri cu preşedintele turc Tayyip Erdogan pentru discuţii la Istanbul.

Mii de civili au fost ucişi în Mariupol când forţele ruseşti au devastat oraşul în primele luni ale războiului. Apărătorii ucraineni au rezistat în tuneluri şi buncăre sub uzina Azovstal, până când Kievul le-a ordonat în cele din urmă să se predea în luna mai a anului trecut.

Moscova a eliberat o parte dintre ei în septembrie, în cadrul unui schimb de prizonieri negociat de Ankara, în condiţiile în care comandanţii trebuiau să rămână în Turcia până la sfârşitul războiului.

Peskov a declarat pentru agenţia de presă rusă RIA: "Nimeni nu ne-a informat despre acest lucru. Conform acordurilor, aceşti comandanţi trebuiau să rămână pe teritoriul Turciei până la sfârşitul conflictului".

Peskov a declarat că eliberarea a fost rezultatul unei presiuni puternice din partea aliaţilor Turciei din NATO înainte de summitul alianţei militare de săptămâna viitoare, la care Ucraina speră să primească un semn pozitiv cu privire la viitoarea sa aderare.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici