- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Războiul din Ucraina, ziua 502. Zelenski va merge la Summitul de la Vilnius. Kuleba cere Germaniei să nu întârzie aderarea Ucrainei la NATO / Când ar putea fi Putin dispus la negocieri cu Ucraina / Gerasimov a ieşit la lumină / Întâlnire confirmată Putin-Prigojin
- Zelenski va participa la summitul NATO de la Vilnius.
- Kremlinul confirmă întâlnirea dintre Putin şi Prigojin.
- Joe Biden a declarat că Statele Unite sunt pregătite să ofere Ucrainei protecţie similară cu cea pe care o oferă Israelului.
Sursa foto: AP / Mediafax Foto
UPDATE 23:00 Zelenski: Securitatea flancului estic al NATO depinde de Ucraina
Volodimir Zelenski a declarat că securitatea flancului estic al NATO "depinde de Ucraina".
Înaintea reuniunii NATO de la Vilnius, care începe mâine, preşedintele ucrainean a declarat că ţara sa este deja un membru "de facto" al alianţei.
Zelenski a făcut presiuni de mult timp pentru ca Kievul să adere la NATO încă de la începutul invaziei la scară largă.
"Lucrăm pentru a face algoritmul de obţinere a calităţii de membru cât mai clar şi mai rapid posibil", a adăugat el.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Crin Antonescu: „Este evident că am încredere în Marcel Ciolacu"
-
Crin Antonescu, despre Călin Georgescu: Discursul lui aminteşte de retorica lui Hitler din anii '30
-
Crin Antonescu: Ceea ce am vrut a fost un calendar oficial, nu pe surse, datele alegerilor
UPDATE 21:30 Acord preliminar al statelor NATO privind planuri regionale de apărare în cazul unui atac al Rusiei
Aliaţii NATO au ajuns la un acord asupra planurilor regionale care detaliază modul în care alianţa ar răspunde la un atac rusesc, depăşind un blocaj turcesc cu o zi înainte ca liderii să se întâlnească pentru un summit la Vilnius, potrivit a trei diplomaţi.
Timp de decenii, NATO nu a considerat că este nevoie de planuri de apărare pe scară largă, deoarece a purtat războaie mai mici în Afganistan şi Irak şi a avut certitudinea că Rusia post-sovietică nu mai reprezintă o ameninţare existenţială.
Dar, în condiţiile în care cel mai sângeros război din 1945 încoace, în Ucraina, se desfăşoară chiar dincolo de graniţele sale, NATO avertizează acum că trebuie să aibă toate planurile pregătite cu mult înainte de izbucnirea unui conflict cu un adversar de acelaşi rang precum Moscova.
UPDATE 20:00 Aliaţii îşi reafirmă sprijinul pentru Ucraina înaintea summitului, dar rămân divizaţi în privinţa aderării
Membrii NATO, printre care Germania, SUA şi Marea Britanie, au promis că vor continua să sprijine Ucraina la 10 iulie, în ajunul summitului NATO de la Vilnius.
În timp ce unii aliaţi, precum Lituania, solicită un "plan clar" privind mult dorita aderare a Ucrainei, Washingtonul consideră că discuţia pe această temă este "prematură".
Preşedintele lituanian Gitanas Nausėda a indicat săptămâna trecută că mai multe ţări îşi vor prezenta propriile pachete de ajutor militar la summit. Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a confirmat că Germania va fi una dintre ele.
Premierul britanic Rishi Sunak şi preşedintele american Joe Biden s-au angajat, de asemenea, să ofere sprijin pe termen lung în domeniul apărării pentru a ajuta Ucraina să obţină victoria.
Încă nu este clar ce asigurări de securitate exacte va primi Ucraina, deoarece liderii NATO ar purta discuţii "frenetice, de ultim moment" privind conţinutul acestora, a scris Politico la începutul zilei.
UPDATE 19:00 Kuleba face apel la Germania să nu întârzie aderarea Ucrainei la NATO
Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a cerut guvernului german să nu întârzie aderarea Ucrainei la NATO la summitul de la Vilnius.
"Fac apel la guvernul german să nu repete greşelile făcute de cancelarul Angela Merkel în 2008, care s-a pronunţat clar împotriva integrării Ucrainei în NATO", a declarat Kuleba.
"Rezultatul a fost un comportament şi mai agresiv din partea Rusiei, aşa cum reiese din Georgia, din ostilitatea faţă de Occident şi din actuala agresiune împotriva Ucrainei."
La summitul de la Bucureşti din aprilie 2008, NATO a declarat că Ucraina va adera la Alianţă. Cu toate acestea, la insistenţele unor membri precum Germania, Kievul nu a fost invitat la Planul de acţiune pentru aderare, întârziind aspiraţiile sale euro-atlantice.
UPDATE 18:00 Rheinmetall va construi şi repara tancuri în Ucraina
Producătorul german de armament Rheinmetall va deschide o fabrică de vehicule blindate în Ucraina în următoarele 12 săptămâni, a declarat directorul general al companiei, Armin Papperger, într-un interviu publicat pe 10 iulie la CNN.
Directorul concernului a anunţat, de asemenea, că intenţionează să instruiască personalul ucrainean pentru a întreţine tancurile şi alte vehicule blindate produse în fabrica respectivă.
"Ucrainenii trebuie să se ajute singuri - dacă trebuie să aştepte mereu (ca) europenii sau americanii (să îi) ajute în următorii 10 sau 20 de ani... nu este posibil", a declarat Papperger.
UPDATE 16:30 Zelenski va participa la summitul NATO de la Vilnius
După o întâlnire bilaterală, preşedintele Volodimir Zelenski şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, vor susţine o conferinţă de presă comună în cadrul summitului de la Vilnius, pe 12 iulie, potrivit ultimei actualizări de pe site-ul NATO.
Anterior, Stoltenberg a declarat reporterilor că Zelenski se va alătura reuniunii inaugurale a Consiliului NATO-Ucraina în cadrul summitului, dar nu a precizat dacă preşedintele Ucrainei va face acest lucru personal sau online.
Bloomberg a relatat, citând surse anonime, că Zelenski va ajunge la Vilnius pe 12 iulie pentru a participa la summitul NATO.
UPDATE 15:00 Xi: colaborare cu Moscova pentru o ordine mondială justă
China intenţionează să continue eforturile cu Rusia pentru a contribui la construirea „o ordine mondială prosperă, stabilă şi justă”. Aşa a afirmat preşedintele Xi Jinping, citat de agenţia Tass, în timp ce a primit-o pe preşedinta Senatului Rusiei, Valentina Matvenko. Relaţiile dintre cele două ţări, a adăugat Xi, menţin „dinamica de dezvoltare fermă şi stabilă”.
UPDATE 14:30 Kremlin: reacţia fermă, dacă Ucraina intră în NATO
Intrarea Ucrainei în NATO ar avea „consecinţe foarte, foarte negative” şi determină Rusia să reacţioneze „ferm”. Aceasta a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de Tass.
UPDATE 14:10 Condiţia Turciei pentru ca Suedia să intre în NATO
UPDATE 14:00 Kremlinul confirmă întâlnirea dintre Putin şi Prigojin
Kremlinul a confirmat întâlnirea dintre preşedintele rus Putin şi şeful Wagner, Prigojin. Cei doi s-au întâlnit pe 29 iunie la Moscova, la 5 zile după răscoala eşuată. Varianta publicaţiei franceze „Liberation” era că Putin şi Prigojin s-au văzut pe 1 iulie. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat că la întâlnirea din iunie au fost prezente 35 de persoane, inclusiv comandanţi Wagner, care i-au spus lui Putin că vor continua să lupte pentru el, susţine agenţia Reuters.
UPDATE 13:40 Kuleba: NATO a eliminat MAP pentru Kiev
NATO a decis să elimine obligaţia Kievului de a urma Planul de acţiune pentru aderare (MAP - Membership Action Plan), ca parte a căii de aderare la Alianţa Atlantică, a anunţat ministrul de externe ucrainean pe Twitter, Dmitro Kuleba. „În urma unor discuţii intense, aliaţii NATO au ajuns la un consens privind scoaterea MAP de pe calea de aderare a Ucrainei. Salut această decizie mult-aşteptată care ne scurtează calea către NATO”, a scris Kuleba pe reţelele de socializare, în ajunul unui summit NATO din Lituania.
UPDATE 13:30 Au început lucrările la fabrica turcească de drone Bayraktar din Ucraina
Compania turcă Baykar Defence a început construcţia unei fabrici pentru producţia de drone Bayraktar în Ucraina: ministrul industriei strategice, Oleksandr Kamişin, a declarat pentru postul de televiziune ucrainean United News, potrivit Rbc-Ukraine. „Astăzi începem să construim această fabrică, am făcut demersuri concrete”, a spus ministrul, precizând că construcţia fusese agreată în urmă cu câţiva ani, dar apoi „au fost opriri şi scandaluri”. În iulie 2022, premierul ucrainean Denis Şmihal a anunţat pregătirea unui acord cu Turcia care să permită construirea fabricii de drone Bayraktar în ţară. Baykar a primit deja autorizaţii din Turcia pentru producţia de Bayraktar TB2 şi AkÕncÕ în Ucraina. Potrivit directorului general al Baykar, Haliuk Bayraktar, fabrica va fi deschisă în 2025 şi vor fi investiţi în total 95,5 milioane de dolari.
UPDATE 13:00 Biden, întâlnire cu premierul britanic
UPDATE 12:10 Liberation: Putin şi Prigojin s-au întâlnit la Kremlin
Preşedintele rus Vladimir Putin şi fondatorul armatei private Wagner, Evgheni Prigojin, s-ar fi întâlnit la Kremlin, pe 1 iulie. Acest lucru a fost declarat de ziarul francez Liberation citând surse de informaţii occidentale. Potrivit ziarului , Prigojin a vorbit şi cu generalul Viktor Zolotov, comandantul gărzii naţionale Rosgvardia şi un loial al preşedintelui, şi cu Serghei Narîşkin, şeful informaţiilor externe ruse. Prigojin ar fi „negociat soarta imperiului său”.
UPDATE 12:00 Musk: Rusia ar câştiga un război de uzură
„Foartea tineretului ucrainean şi rusesc a murit de mult în tranşee fără nicio cucerire teritorială. Indiferent de partea care intră în ofensivă împotriva poziţiilor puternic înrădăcinate, va pierde mult mai mulţi soldaţi. De asemenea, Rusia depăşeşte Ucraina cu 4:1, aşa că ar câştiga un război de uzură, chiar dacă victimele ar fi egale”, a scris Elon Musk, acţionar majoritar al Twitter, într-o analiză a războiului în curs. „Dacă o ofensivă ucraineană a eşuat cu pierderi grele, un contraatac rusesc ar captura mult mai mult teritoriu. Acesta este motivul pentru care nu a existat nicio ofensivă majoră”, a adăugat el.
UPDATE 11:40 Erdogan speră să prelungească Iniţiativa privind cerealele Mării Negre, care expiră pe 17 iulie
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că mizează pe prelungirea Iniţiativei pentru cereale la Marea Neagră, care expiră pe 17 iulie. „Sper că vom obţine rezultate prin eforturile noastre comune”, a spus agenţia de presă de stat turcă Anadolu, citându-l pe Erdogan în timpul unei conferinţe de presă după o întâlnire cu preşedintele ucrainean Vladimir Zelenski. „Plănuim să continuăm discuţiile cu liderul rus într-o întâlnire personală programată pentru luna viitoare. Acesta este unul dintre subiectele principale de pe agenda noastră”, a spus Erdogan. Iniţiativa pentru cereale expiră pe 17 iulie.
UPDATE 1130 Suedia: noi fonduri de stat pentru buget numai pentru Ucraina
„Astăzi va avea loc o discuţie importantă privind revizuirea bugetului multianual şi nu este surprinzător faptul că Suedia are o viziune restrictivă în acest sens: suntem împotriva creşterii fondurilor de către state, cu excepţia finanţării pentru Ucraina”. Acest lucru a fost declarat de ministrul suedez al Afacerilor Europene, Jessika Roswall, la sosirea ei la Consiliul Afaceri Europene de la Bruxelles.
UPDATE 11:10 Prigojin a fost la Kremlin şi a vorbit cu Putin, pe 1 iulie
„Libération” dezvăluie că şeful lui Wagner a fost audiat şi de directorul Gărzii Naţionale, Zolotov, şi de şeful informaţiilor externe, Narîşkin. Pentru Lukaşenko, Putin s-ar fi înmuiat.
UPDATE 11:00 Ucraina: 24 km pătraţi de teritoriu în jurul lui Bahmut au fost recuperaţi
Armata ucraineană spune că contraofensiva a recucerit în total 24 de kilometri pătraţi în jurul oraşului Bahmut, situat pe frontul de est şi ocupat practic în întregime de Rusia. „Inamicul rezistă, mută unităţi şi trupe, îşi foloseşte activ rezervele”, a declarat purtătorul de cuvânt al Statului Major ucrainean, Andri Kovalov. „Luptele intense continuă aici”, a subliniat Kovalov, referindu-se la zona Bahmut.
UPDATE 10:40 Rata ridicată a mortalităţii în rândul soldaţilor ruşi, cauzată de îngrijirii inadecvate
Potrivit Daily Intelligence Update al Ministerului Apărării din Marea Britanie, rata mare a mortalităţii în rândul soldaţilor ruşi răniţi din Ucraina se datorează tratamentului medical inadecvat şi se estimează că până la 50% dintre decese ar putea fi prevenite. Raportul postat pe Twitter spune că Rusia se confruntă probabil cu o criză de aprovizionare medicală din cauza numeroaselor victime ale armatei, care au totalizat aproximativ 400 pe zi, timp de 17 luni.
UPDATE 10:20 Gerasimov reapare într-un videoclip al Apărării
Şeful Statului Major rus, Valeri Gerasimov, reapare pentru prima dată de la lovitura de stat eşuată împotriva lui şi împotriva ministrului Apărării, Serghei Şoigu, de către Evgheni Prigojin. Ministerul Apărării a publicat un videoclip într-o postare în care Gerasimov este informat despre încercările forţelor ucrainene de a lovi ţinte în Crimeea, Rostov şi alte regiuni.
UPDATE 10:00 Kiev: 4 morţi într-un raid rusesc în regiunea Zaporojie
Patru persoane au murit în urma unui atac rusesc asupra oraşului Orikhiv din regiunea Zaporojie, relatează Ukrainska Pravda, citându-l pe şeful administraţiei militare regionale, Yuri Malaşko. Atacul ar fi avut loc „în timp ce ajutorul umanitar era distribuit într-o zonă rezidenţială”. Au murit trei femei, de 43, 45, 47 de ani, şi un bărbat de 47 de ani.
UPDATE 09:30 Kiev, bombe ruseşti pe raionul Nikopol În regiunea Dnipropetrovsk, până acum nicio victimă
Forţele ruse au atacat în ultima oră districtul Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk, a anunţat pe Telegram şeful administraţiei militare regionale, Sergi Lisak. Deocamdată, nu au fost semnalate victime şi „încă este în curs de clarificare amploarea pagubelor produse de gloanţe ruseşti”, a adăugat înaltul oficial, precizând că comunitatea din Marganeţ a fost atacată ieri seară, iar în cursul nopţii a fost vizat oraşul Nikopol cu artilerie grea.
UPDATE 09:00 Kiev: Forţele noastre, avans rapid la sud de Bahmut
Trupele ucrainene înregistrează un „avans clar” pe flancul sudic al oraşului Bahmut, din estul ţării: a anunţat adjunctul ministrului apărării al Ucrainei, Hanna Maliar, pe Telegram. „În direcţia lui Bahmut, inamicul este în defensivă. Există o înaintare clară a trupelor noastre pe flancul sudic”.
UPDATE 08:30 Biden a ajuns noaptea la Londra, astăzi îl întâlneşte pe Sunak
Preşedintele american Joe Biden a sosit la Londra pentru o escală în Marea Britanie, unde se va întâlni cu prim-ministrul britanic Rishi Sunak şi cu regele Charles al III-lea înainte de a călători la summitul NATO din Lituania. Air Force One al lui Biden a aterizat cu câteva minute înainte de ora locală 22:00, pe aeroportul Stansted, la nord de capitala britanică, şi s-a îndreptat spre Londra cu elicopterul său oficial, Marine One, însoţit de secretarul de stat Anthony Blinken. Biden va fi de la ora locală 10.30 în Downing Street cu Sunak. Tema principală a întâlnirii va fi sprijinul puternic al celor două ţări pentru Ucraina.
UPDATE 08:00 Zelenski: Putin va negocia când armata noastră va ajunge în Crimeea
„Preşedintele rus Vladimir Putin va dori negocieri când forţele armate ucrainene vor ajunge în Crimeea”. Acest lucru a fost declarat de preşedintele ucrainean Zelenski într-un interviu pentru ABC News, adăugând că în curând ar putea exista semne ale altor revolte în Rusia. Aceste cuvinte se referă la revolta Wagner, din 24 iunie.
UPDATE 07:40 NATO: Biden va încerca să-l convingă pe Erdogan să nu mai respingă Suedia
Preşedintele american Joe Biden şi omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, se vor întâlni în Lituania pentru a încerca să-l convingă pe preşedintele turc să-şi ridice vetoul asupra aderării Suediei la NATO. Casa Albă a anunţat asta, după o conversaţie telefonică între cei doi lideri. Înainte să plece din SUA, Biden a mers la plajă.
UPDATE 07:30 Ucraina, trafic întrerupt pe podul din Crimeea: rachetă ucraineană doborâtă lângă Kerci
Mai multe canale de Telegram raportează că traficul pe podul din Crimeea a fost întrerupt. Guvernatorul rus Serghei Aksionov a declarat anterior că o rachetă de croazieră ar fi fost doborâtă lângă Kerci, lângă legătura dintre continent şi peninsula anexată de Moscova. Rbc-Ucraina o raportează. Între timp, potrivit Radio Liberty, autorităţile ruse au declarat că în regiunea Rostov sunt în desfăşurare operaţiuni de apărare aeriană, sunt avariate clădiri, dar nu sunt victime.
UPDATE 07:00 Explozii la Mikolaiv: alarmă în patru regiuni
Peste noapte au fost semnalate explozii în oraşul Mikolaiv, din sudul Ucrainei, capitala regiunii cu acelaşi nume. Presa locală a relatat acest lucru, adăugând că alarma de raid aerian a fost declanşată şi în regiunile Harkov, Doneţk şi Herson.
UPDATE 06:00 Kiev Independent: Medvedev ameninţă că va ataca centralele nucleare
Dmitri Medvedev, vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat – potrivit site-ului independent The Kyiv Independent – că Rusia ar trebui să atace centralele nucleare ucrainene şi instalaţiile nucleare din Europa de Est, dacă se confirmă un presupus atac ucrainean asupra unei centrale nucleare ruseşti. „Dacă tentativa de atac cu rachete NATO asupra centralei nucleare Desnogorsk va fi confirmată, ar trebui să luăm în considerare scenariul unui atac rus simultan asupra centralelor nucleare Pivdenno-Ukrainska, Rivne şi Khmelniţki, precum şi asupra instalaţiilor nucleare din Europa de Est”, a scris Medvedev, fostul preşedinte al Rusiei, pe Telegram. „Nu e nimic de care să-ţi fie ruşine aici”. Medvedev a răspuns astfel unei afirmaţii recente a Mash, un canal rus de propagandă de pe Telegram, conform căreia Ucraina a încercat să atace centrala nucleară rusă Desnogorsk, din regiunea Smolensk, cu o rachetă Storm Shadow, la începutul zilei de 9 iulie. Mash a susţinut că racheta a fost doborâtă de apărarea aeriană.
UPDATE 05:00 Kiev: Trupele noastre au înaintat pe frontul de sud
Trupele ucrainene au avansat pe frontul de sud în apropierea oraşului Bahmut, din regiunea Doneţk, a declarat ministrul adjunct al Apărării, Hanna Maliar. Ştirea este prezentată de The Kyiv Independent. Maliar a adăugat că situaţia de pe flancul nordic, lângă Bahmut, nu s-a schimbat. În acelaşi timp - scrie site-ul - luptele aprige continuă în direcţiile Melitopol şi Berdiansk, în regiunea Zaporojie, a spus el. Potrivit lui Maliar, trupele ucrainene efectuează recunoaşteri aeriene, deminează teritoriile eliberate şi bombardează cu artilerie poziţiile ruseşti.
Biden a temperat speranţele Ucrainei de aderare rapidă în NATO, spunând că "va dura ceva timp", dar în timp ce aşteaptă, Washingtonul ar putea totuşi să o ajute.
"Nu cred că există o unanimitate în NATO cu privire la oportunitatea de a aduce sau nu Ucraina în familia NATO acum, în acest moment, în mijlocul unui război", a declarat Biden la CNN înainte de călătoria sa de o săptămână în Europa.
"Statele Unite ar fi gata să ofere... securitate la fel ca cea pe care o oferim Israelului", a spus Biden.
Preşedintele american a spus că a vorbit îndelung cu Zelenski despre această problemă, precizând că i-a spus preşedintelui ucrainean că SUA vor continua să ofere securitate şi armament Ucrainei, aşa cum o fac pentru Israel, în timp ce procesul se desfăşoară.
"Cred că trebuie să stabilim o cale raţională pentru ca Ucraina să se califice pentru a putea intra în NATO", a declarat Biden.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.