LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 509. Explozii pe podul care leagă Crimeea de Rusia / Moscova suspendă Acordul privind cerealele din Marea Neagră / Erdogan promite să discute cu Putin / Wagner îşi închide baza din Rusia / Kremlinul atacă la Kupiansk

  • SUA va permite ţărilor europene să înceapă antrenamentele F-16 pentru piloţii ucraineni
  • Trupele ruse bombardează Harkov, ucigând o persoană şi rănind cel puţin 3
  • Explozii raportate în Sevastopol, Lugansk, Berdiansk, Mariupol
  • Rusia continuă să răpească copii din regiunea Lugansk
Urmărește
14337 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 509. Explozii pe podul care leagă Crimeea de Rusia / Moscova suspendă Acordul privind cerealele din Marea Neagră / Erdogan promite să discute cu Putin / Wagner îşi închide baza din Rusia / Kremlinul atacă la Kupiansk

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

UPDATE - Macron: ieşirea din acordul pentru grâu, „mare greşeală” făcută de Putin

Preşedintele rus Vladimir Putin a făcut o „mare greşeală” prin hotărârea de a se retrage din acordul privind exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră, aşa a declarat preşedintele francez Emmanuel Macron.

UPDATE - CPI ar putea emite mandat de arestare pentru Lukaşenko

Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului European a aprobat azi un nou raport privind relaţiile UE cu Belarus, cu 49 de voturi pentru, 3 împotrivă şi 2 abţineri. În text, se subliniază, deputaţii condamnă ferm represiunea necruţătoare şi încălcările sistematice ale drepturilor omului comise de regimul lui Alexandru Lukaşenko împotriva propriului popor. Cu aproape 1.500 de prizonieri politici, inclusiv avocaţi, sindicalişti, jurnalişti şi apărători ai drepturilor omului, aflaţi cu toţii în spatele gratiilor în Belarus, raportul solicită, de asemenea, eliberarea tuturor celor închişi pe nedrept, menţionând că peste 300.000 de belaruşi au fugit din ţară din cauza represiunii de către autorităţi.

Întrucât Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis deja mandate de arestare pentru preşedintele rus Vladimir Putin şi comisarul rus pentru drepturile copilului Maria Lvova-Belova, europarlamentarii cer CPI să ia în considerare un mandat de arestare similar pentru Alexander Lukaşenko. 

UPDATE - NATO: condamnăm decizia Moscovei cu privire la grâu

„Condamn decizia unilaterală a Rusiei de a se retrage din Iniţiativa privind cerealele Mării Negre, în ciuda eforturilor aliatului nostru Turcia şi a Naţiunilor Unite. Războiul ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei continuă să dăuneze milioane de oameni vulnerabili din întreaga lume”. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, scrie acest lucru într-un tweet.

UPDATE - Blinken: este de neconceput că Moscova exploatează mâncarea

„Rusia exploatează hrana şi o foloseşte ca armă împotriva Kievului, privând oamenii nevoiaşi. Este un act de neconceput”. Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a spus acest lucru la o conferinţă de presă la Washington, subliniind că „acordul privind grâul a fost necesar pentru că Moscova a invadat Ucraina şi a blocat porturile, altfel nu ar fi existat niciun motiv”.

UPDATE - „Wagner îşi închide baza principală din Rusia”

Din 30 iulie, terenul de antrenament al Grupului Wagner de la Molkino, în sud-vestul Rusiei, va înceta să mai existe. Mercenarii anunţă asta pe canalele Telegram din apropierea miliţiei lui Evgheni Prigojin, precum şi pe unele mass-media ruse, precum Meduza. În videoclip, publicat pentru prima dată de canalul Unloading Wagner, wagneriştii pot fi văzuţi coborând steaguri ale miliţiei private şi ale Rusiei. Oficial, baza se va închide pe 30 iulie.

UPDATE - Putin: reparaţiile podului din Crimeea cât mai curând posibil

Daunele cauzate de atacul cu dronă ucraineană asupra podului din Crimeea trebuie să fie pe deplin evaluate înainte de a putea fi efectuate reparaţii. Aşa a afirmat preşedintele rus, Vladimir Putin, asigurând că „lucrările de reparaţii trebuie să înceapă cât mai curând”. Într-o videoconferinţă, Putin i-a cerut viceprim-ministrului Marat Khusnullin să-i spună nevoile de oameni şi echipamente pentru refacerea infrastructurii.

UPDATE - Putin: vom răspunde la atacul asupra podului din Crimeea

„Desigur că Rusia va răspunde” la atacul asupra podului din Crimeea. Acest lucru a fost asigurat de preşedintele Vladimir Putin în cadrul unei şedinţe de guvern, preluată de agenţiile ruse, explicând că Ministerul Apărării elaborează planuri în această direcţie.

UPDATE - Putin cere consolidarea securităţii

Vladimir Putin a cerut sporirea securităţii şi deschiderea unei anchete, după atacul cu drone de pe podul din Crimeea, denunţând „un act terorist”. După atac, care ar fi avut loc aseară, liderul rus a convocat o şedinţă de guvern, pentru a face un bilanţ al situaţiei.

UPDATE - Rusia lansează o ofensivă către Kupiansk. Trupe şi în Bahmut, pentru a opri avansul ucrainean

Forţele ruse au lansat „o ofensivă în direcţia Kupiansk” care are ca scop înfrângerea trupelor ucrainene în această zonă şi „continuarea ofensiva în adâncul formaţiunilor noastre de luptă”. Acest lucru a fost declarat de generalul ucrainean Oleksandr Sirski pe Telegram. Sirski a vorbit şi despre situaţia operaţională din sectorul estic, care „rămâne dificilă”. De altfel, pentru a opri ofensiva trupelor ucrainene în zona Bahmut, „inamicul redistribuie activ forţe şi mijloace suplimentare în această direcţie, la baza cărora se află trupele aeriene”, a conchis generalul ucrainean.

UPDATE - Lula: Războiul din Ucraina creşte inegalităţile

Războiul din Ucraina „a crescut inegalitatea şi cheltuielile militare. În loc să elimine sărăcia şi foamea, au fost cheltuite peste două miliarde pentru a finanţa această maşinărie de război care nu aduce decât moarte, distrugere şi chiar mai multă foamete. Acest summit UE-Celac este un mod de a spune destul! Suficient! Putem promova o altă lume”. Acest lucru a declarat preşedintele Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, vorbind la masa rotundă a summitului UE-CELAC. „Folosirea sancţiunilor fără sprijin din partea dreptului internaţional nu poate penaliza decât pe cei mai vulnerabili”, a adăugat el.

UPDATE - Un avion de luptă rus se prăbuşeşte din cauza unei defecţiuni a motorului în Marea Azov, pilotul moare

Un avion de vânătoare al Rusiei s-a prăbuşit, luni, în Marea Azov, în zona de nord a Mării Negre, pilotul s-a catapultat, dar n-a supravieţuit. Autorităţile ruse au confirmat decesul pilotului unui avion de vânătoare Su-25 care s-a prăbuşit astăzi în apele Mării Azov, lângă coasta Yeosk. Confirmarea a venit pe Telegram de la primarul localităţii, Roman Bublik, după ce serviciul de presă al cartierului militar de sud a susţinut că pilotul a fost salvat după ejectare, chiar dacă a fost resuscitat. O defecţiune a motorului ar fi cauzat prăbuşirea aparatului rus, a raportat Tass.

UPDATE - Ministerul rus al Justiţiei: Novaya Gazeta Europe este nedorită

Ministerul de Justiţie al Rusiei a declarat că activităţile Novaya Gazeta-Europe, o organizaţie creată de jurnaliştii Novaya Gazeta primăvara trecută, sunt nedorite în Rusia. Tass raportează pe Telegram. Decizia ministerului vine după cea luată deja în urmă cu câteva săptămâni de către procurorul general rus. Novaya Gazeta Europe a fost înfiinţată la Riga, anul trecut, de un grup de foşti jurnalişti ai prestigiosului ziar de investigaţii Novaya Gazeta, nevoiţi să-şi suspende activitatea din cauza presiunilor autorităţilor ruse din cauza poziţiei sale critice faţă de războiul din Ucraina. Editorul Novaya Gazeta, Dmitri Muratov, a primit Premiul Nobel pentru Pace în 2021.

UPDATE - Scholz: Moscova este o ameninţare

„Pentru mine este destul de clar că aproape întreaga lume este ameninţată de atacul rusesc asupra Ucrainei. O afirmăm oriunde avem ocazia şi şi aici încercăm să-i convingem pe cei care ar putea fi puţin sceptici”. Cancelarul german Olaf Scholz a spus acest lucru când a sosit la summitul UE-CElac. „Nu departe de aici este un război, Rusia a invadat Ucraina şi asta are repercusiuni asupra întregii lumi, inclusiv asupra multor ţări din America de Sud” care, a subliniat Scholz.

UPDATE - Rbc Ucraina: două explozii în Kramatorsk

În districtul Kramatorsk, din regiunea Doneţk, au fost raportate două explozii. Acest lucru a fost anunţat de un corespondent al Rbc-Ucraina. Alarma nu a fost încă anunţată în regiunea Doneţk. Nu există alte informaţii despre accident.

UPDATE - Kuleba: Fără o afacere cu grâu, preţurile vor creşte peste tot. Rusia foloseşte foamea pentru a şantaja întreaga lume

Fără prelungirea acordului privind cerealele din Ucraina, „preţurile din întreaga lume vor creşte din nou”. Acest lucru a fost susţinut de ministrul de externe Dmytro Kuleba, după cum a raportat Rbc Ucraina pe Telegram. „Rusia a omorât încet acordul cu cereale de la o prelungire la alta”, a spus Kuleba, amintind că anul trecut, când a fost implementată iniţiativa pentru cereale din Marea Neagră, „preţurile globale la alimente au scăzut cu 20%”, în timp ce neextinderea „înseamnă că preţurile în toată lumea vor creşte din nou”. Ministrul crede că Moscova „foloseşte foamea ca unealtă”, pentru a şantaja întreaga lume.

UPDATE - Erdogan: voi vorbi cu Putin despre reînnoirea acordului cu grâu

„Voi vorbi cu Putin despre reînnoirea acordului privind grâul”. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan nu şi-a pierdut speranţa de a reînnoi acordul dintre Rusia şi Ucraina, a cărui mediere a fost esenţială în urmă cu un an, pentru a ajunge la acordul care a expirat astăzi. „Anul trecut s-a obţinut un mare succes odată cu încheierea acordului care a permis trecerea a peste 33 de milioane de tone de cereale. Un acord care a înlăturat perspectiva unei crize alimentare şi pentru care mulţumesc încă o dată tuturor părţilor. Voi vorbi mai întâi cu Putin şi apoi îl voi aştepta în Turcia, în august”, a spus Erdogan, în această dimineaţă.

UPDATE - Von der Leyen: Mişcarea cinică a Moscovei privind grâul, condamnăm ferm

„Condamn ferm mişcarea cinică a Rusiei de a pune capăt Iniţiativei privind cerealele Mării Negre, în ciuda eforturilor Naţiunilor Unite şi ale Turciei”. Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, scrie într-un tweet. „UE lucrează pentru a asigura securitatea alimentară pentru persoanele vulnerabile din întreaga lume. Coridoarele de solidaritate ale UE vor continua să aducă produse agroalimentare din Ucraina pe pieţele globale”, adaugă von der Leyen.

UPDATE - Zelenski aminteşte de zborul MH17 doborât în ​​Donbass cu 298 de civili morţi: Rusia pe deplin responsabilă

„Ucraina onorează astăzi memoria victimelor zborului MH17. Gândurile şi inimile noastre sunt alături de familiile şi cei dragi ai fiecăreia dintre cele 298 de victime”. Preşedintele ucrainean a scris acest lucru într-un tweet, amintindu-şi pasagerii de la bordul zborului Malaysia Airlines între Amsterdam şi Kuala Lumpur, care a fost doborât la 17 iulie 1914. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a fost prima instanţă internaţională care a confirmat implicarea Rusiei în doborârea zborului MH17. „Această tragedie provocată de agresor nu va fi niciodată uitată”, adaugă Zelenski, „statul invadator, statul terorist va fi pe deplin responsabil pentru toate crimele comise în Ucraina”.

UPDATE - Kremlinul: afacerea cu grâu este încheiată

Acordul privind grâul ucrainean a fost încheiat. Acest lucru a fost declarat de Kremlin, citat de Tass. „De facto, acordul cu Marea Neagră a încetat să funcţioneze astăzi”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „Din păcate, partea referitoare la Rusia a acestor acorduri nu a fost încă implementată, aşa că valabilitatea sa a expirat. De îndată ce partea rusă a acordurilor este satisfăcută, Rusia va reveni imediat la punerea în aplicare a acordului”, a spus Peskov. În ultimele săptămâni, Rusia a susţinut că „obstacolele” din calea exporturilor ruseşti de cereale şi îngrăşăminte nu au fost înlăturate.

UPDATE - Medvedev: pentru a distruge teroriştii cu metode inumane. Sunt insecte, înţeleg doar puterea

Teroriştii sunt insecte şi trebuie distruşi cu metode inumane, pentru că înţeleg doar limbajul forţei: a scris vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, pe Telegram, după atacul ucrainean asupra podului din Crimeea. „Experienta mondială şi locală arată că teroriştii nu pot fi confruntaţi cu sancţiuni internaţionale, intimidări sau îndemnuri. Ei înţeleg doar limbajul forţei. Doar metode personale şi complet inumane - scrie Medvedev -. Pentru aceasta este necesar să arunce în aer propriile case şi ale rudelor lor. Căutaţi şi lichidaţi-i complicii, abandonând ideea banală a procesului lor. Dar principalul lucru este să distrugi conducerea de vârf a formaţiunilor teroriste, indiferent unde se ascund aceste bug-uri. este greu, dar posibil".

UPDATE - Kievul confirmă responsabilitatea atacului asupra podului din Crimeea. SBU: „Vom dezvălui detaliile după victoria Ucrainei”

Purtătorul de cuvânt al Serviciului de Securitate Civilă al Ucrainei (SBU), Artem Dektiarenko, intervievat de Rbc-Ucraina, a declarat că „toate detaliile „incidentului de pe podul din Crimeea de aseară vor fi dezvăluite după victoria Ucrainei asupra Rusiei”. „Între timp, observăm cu interes modul în care unul dintre simbolurile regimului lui Putin nu a reuşit să reziste atacurilor”, a spus Dehtiarenko.

UPDATE - Zaharova, despre podul distrus

„Regimul de la Kiev condus de Washington şi Londra este un regim terorist care poartă toate semnele unui grup infracţional organizat internaţional”, a scris purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, pe canalul său Telegram, citată de Tass. „Atacul de astăzi asupra podului din Crimeea a fost efectuat de regimul terorist de la Kiev. Deciziile sunt luate de oficiali şi militari ucraineni cu participarea directă a serviciilor de informaţii şi politicieni americani şi britanici. SUA şi Marea Britanie administrează această unitate teroristă asemănătoare statului”, a spus Zaharova.

UPDATE - Kiev: podul din Crimeea este ilegal

„Toate instalaţiile ilegale folosite pentru a livra instrumentele Rusiei de exterminare în masă au în mod necesar o viaţă scurtă. Indiferent de cauza distrugerii”. Consilierul prezidenţial ucrainean, Mikhailo Podoliak, a comentat pe Twitter atacul de aseară asupra podului din Crimeea.

UPDATE - Kremlinul acuză Occidentul pentru exploziile de pe pod, dar nu rupe legăturile diplomatice

În urma atacului din această dimineaţă de pe podul din Crimeea, Kremlinul s-a confruntat cu întrebări din partea jurnaliştilor dacă intenţionează să întrerupă relaţiile diplomatice cu Occidentul.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova, a acuzat anterior, fără a furniza dovezi, Marea Britanie şi SUA de implicare în comiterea atacului alături de Ucraina.

Dar purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia trebuie să menţină deschise canalele de dialog cu Occidentul, în ciuda faptului că Moscova ştie "foarte bine" că NATO furnizează informaţii Ucrainei.

"În cele mai acute momente, avem nevoie de canale de dialog... Ştim foarte bine cât de profundă este coordonarea dintre regimul de la Kiev, Washington, o serie de capitale europene şi NATO. Ştim foarte bine cât de multe informaţii vin în permanenţă de la NATO şi Washington la Kiev. Prin urmare, nu ne facem iluzii aici", a declarat Peskov.

UPDATE - Putin vrea să continue acordul privind cerealele, afirmă preşedintele Turciei

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan crede că Vladimir Putin doreşte ca acordul privind cerealele din Marea Neagră să continue, în ciuda faptului că Rusia a declarat astăzi că se va retrage.

Erdogan a declarat că va discuta despre acest acord, precum şi despre cererile Rusiei privind exportul de îngrăşăminte, la o întâlnire cu Putin, prevăzută pentru luna august.

Turcia a intermediat acordul iniţial alături de ONU, permiţând exportul de cereale ucrainene în restul lumii, în timp ce Rusia păstrează controlul asupra porturilor ucrainene.

Miniştrii de externe turc şi rus urmează să discute astăzi despre acest acord, a declarat Erdogan.

"Sper că, odată cu această discuţie, vom putea face progrese şi ne vom putea continua drumul fără pauză", a declarat el reporterilor.

UPDATE - Rusia suspendă participarea la acordul privind cerealele din Marea Neagră

Rusia şi-a suspendat participarea la acordul de export de cereale din Marea Neagră, a declarat luni reprezentantul Kremlinului, potrivit Reuters.

Acordul, mediat de ONU şi Turcia în iulie anul trecut, a avut ca scop atenuarea crizei alimentare globale prin permiterea exportului în siguranţă a cerealelor ucrainene blocate în porturile din Ucraina.

Acordul care a fost prelungit de mai multe ori, expiră luni. Rusia a anunţat că nu-l va mai prelungi deoarece nu au fost îndeplinite condiţiile.

„De fapt, acordurile privind Marea Neagră au încetat să mai fie valabile astăzi. Din nefericire, partea din aceste acorduri care priveşte Rusia nu a fost pusă în aplicare până în prezent, aşa că efectul său a încetat. De îndată ce condiţiile vor fi îndeplinite, partea rusă va reveni la punerea în aplicare a acestui acord, imediat", a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit Reuters.

UPDATE - Rusia susţine că explozia podului a fost provocată de drone

Moscova tocmai a oferit mai multe detalii despre ceea ce crede că a provocat exploziile raportate pe podul care leagă Crimeea de Rusia.

Ucraina a atacat podul în timpul nopţii folosind drone fără pilot la suprafaţa apei, susţine Comitetul antiterorist rus.

Acesta a acuzat "serviciile speciale" ucrainene pentru atac, precizând că a deschis o anchetă penală.

Ucraina a negat că s-ar afla în spatele exploziilor şi a sugerat că ar putea fi vorba de o provocare rusă.

UPDATE - Ce ştim până acum despre "urgenţa" de pe podul din Crimeea

Drumul a fost avariat în apropierea capătului din Crimeea, a declarat Ministerul rus al Transporturilor.

Două persoane, o mamă şi un tată, au fost ucise şi fiica lor a fost rănită într-o "urgenţă" pe podul din Crimeea care leagă peninsula de regiunea rusă Krasnodar, spun autorităţile ruse.

Canalul rusesc Grey Zone, un canal Telegram foarte urmărit şi afiliat grupului de mercenari Wagner, a raportat că au avut loc două lovituri asupra podului la ora 03:04 şi 03:20, potrivit Reuters.

Podul de 19 km peste strâmtoarea Kerch este singura legătură directă între reţeaua de transport a Rusiei şi peninsula Crimeea, pe care Moscova a anexat-o de la Ucraina în 2014.

Acesta este format dintr-o şosea şi o cale ferată, ambele susţinute de piloni de beton, care fac loc unei deschideri mai largi susţinute de arcuri de oţel în punctul în care navele trec între Marea Neagră şi Marea Azov.

Podul este crucial pentru aprovizionarea cu combustibil, alimente şi alte produse în Crimeea, unde portul Sevastopol este baza istorică a Flotei ruseşti din Marea Neagră. De asemenea, a devenit o rută majoră de aprovizionare pentru forţele ruseşti după ce Moscova a invadat Ucraina anul trecut.

UPDATE - Doi morţi în urma unor explozii raportate pe podul ce leagă Crimeea de Rusia

Două persoane au murit după ce au fost raportate explozii pe podul care leagă Crimeea de Rusia.

Oficialii ruşi au declarat că un cuplu a fost ucis şi fiica lor a fost rănită într-un accident, în timp ce presa ucraineană a raportat explozii.

O secţiune din apropierea peninsulei a fost avariată, a declarat Ministerul rus al Transporturilor, dar nu a explicat care a fost cauza.

Dacă podul a fost grav avariat, acest lucru va avea un impact semnificativ asupra liniilor de aprovizionare ruseşti, potrivit lui George Barros, analist la Institutul pentru Studiul Războiului.

"Rusia va avea doar o singură linie de aprovizionare terestră, autostrada de coastă de la Marea Azov, pentru a-şi susţine sau evacua zecile de mii de soldaţi din Herson şi Crimeea ocupate, dacă Ucraina reuşeşte să degradeze sau să distrugă podul", a declarat el.

UPDATE - Trump susţine că i-ar putea convinge pe Zelenski şi Putin să încheie un acord de pace „într-o singură zi”

Fostul preşedinte american Donald Trump a declarat într-un interviu acordat Fox News că, dacă va fi ales din nou preşedinte, le va cere preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski şi preşedintelui rus Vladimir Putin să încheie un acord de pace.

UPDATE - Un oficial rus acuză: Ucraina a bombardat un oraş de graniţă. O femeie pe bicicletă a murit

UPDATE - Oficial: SUA vor permite ţărilor europene să antreneze piloţi ucraineni cu F-16

Statele Unite vor permite ţărilor europene să lanseze un antrenament mult aşteptat pentru piloţii ucraineni pentru a folosi avioane de luptă F-16, după informaţii conform cărora Europa aşteaptă aprobarea oficială, a declarat pentru CNN consilierul pentru securitate naţională a SUA, Jake Sullivan.

UPDATE - Un mort şi un rănit în Harkov după bombardamentul rusesc

Trupele de artilerie rusă au atacat Harkovul cu două rachete S-300, ucigând un civil şi rănind alţi trei, a informat Procuratura Generală a Ucrainei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici