- Home
- Externe
- (26.07.2023, 22:00)
- Iulian Moşneagu , , Alexandru Stan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Războiul din Ucraina, ziua 518. Ucraina a lansat o contraofensivă majoră la sud de Orikhiv / Armata ucraineană înregistrează progrese în sud / Consiliul NATO-Ucraina a condamnat atacurile Rusiei aproape de România
- Consiliu NATO-Ucraina s-a reunit pentru a discuta despre securitatea exporturilor de cereale ucrainene şi a porturilor din Marea Neagră.
- Preşedintele Volodimir Zelenski îi mustră aspru pe parlamentarii şi funcţionarii publici care pleacă în vacanţă în timpul războiului.
- Armata ucraineană a declarat că a înregistrat uşoare progrese pe frontul de sud, într-o zonă care a cunoscut lupte constante timp de aproape două luni.
- Donatori internaţionali s-au angajat să aloce 244 de milioane de dolari pentru a ajuta Ucraina în activitatea de deminare, a declarat ministrul Economiei, Iulia Şviridenko.
Urmărește
6331 afișări
Sursa foto: Hepta/Mediafax Foto
UPDATE - Ucraina a doborât 36 de rachete ruseşti
Forţele ucrainene au doborât 33 de rachete de croazieră Kh-101/Kh-555 şi trei rachete Kalibr lansate împotriva Ucrainei pe 26 iulie, a anunţat Forţele Aeriene.
UPDATE - Mai multe explozii, raportate în Ucraina
Mai multe explozii au fost raportate, miercuri după-amiază, în capitala Ucrainei, Kiev, precum şi în zone din centrul şi vestul ţării, existând suspiciuni că armata rusă a efectuat atacuri cu rachete.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
-
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112
-
MApN: în judeţul Tulcea a fost detectată o ţintă aeriană de mici dimensiuni
-
Azerbaidjanul „se aşteaptă ca partea rusă să recunoască” doborârea avionului de pasageri
Exploziile au avut loc în regiunea Hmelnîţkîi (vest), în Kirovohrad (centru) şi în Kiev (nord), conform postului de televiziune CNN.
Nu este clar dacă exploziile sunt provocate de atacuri cu rachete sau de interceptarea acestora de către sistemele antiaeriene.
UPDATE - Consiliul NATO-Ucraina condamnă atacurile Rusiei aproape de România
Reprezentanţii statelor membre NATO şi cei ai Ucrainei au condamnat, miercuri, recentele atacuri ale armatei ruse asupra porturilor ucrainene, în apropierea frontierei României, şi au analizat problemele de securitate din zona Mării Negre.
Consiliul NATO-Ucraina s-a reunit la nivel de ambasadori, "pentru a analiza situaţia de securitate gravă din zona Mării Negre, după decizia unilaterală a Rusiei" de retragere din Iniţiativa exporturilor de cereale pe cale maritimă. Reuniunea, convocată de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a fost prezidată de Mircea Geoană, secretar general adjunct al Alianţei Nord-Atlantice.
"Aliaţii şi Ucraina au condamnat ferm decizia Rusiei de retragere din Acordul exporturilor de cereale pe Marea Neagră şi tentativele deliberate de oprire a exporturilor agricole ucrainene, de care depind sute de milioane de oameni din întreaga lume. Au condamnat şi recentele atacuri cu rachete ale Rusiei asupra oraşelor Odesa, Mikolaiv, asupra altor porturi, inclusiv atacul cinic cu drone al Moscovei asupra unui depozit de cereale din portul Reni, situat pe Dunăre, foarte aproape de frontiera română. Aliaţii au notat că noua zona de avertizare stabilită de Rusia în Marea Neagră, în cadrul zonei economice exclusive a Bulgariei, a creat noi riscuri privind interpretări greşite şi escaladare, precum şi impedimente grave asupra libertăţii de navigaţie", anunţă Alianţa Nord-Atlantică, potrivit unui comunicat postat pe site-ul propriu şi vizualizat de agenţia MEDIAFAX.
UPDATE - Rusia pregăteşte nave şi aeronave pentru a bloca Marea Neagră după ce a părăsit Acordul de cereale
Această informaţie a fost raportată de Centrul Media Militar.
Se observă că Rusia ă a intensificat pregătirea de luptă a forţelor de suprafaţă şi a aviaţiei navale a Flotei Mării Negre. Ruşi se pregătesc să blocheze zonele maritime şi să distrugă orice navă care pătrunde în Marea Neagră.
UPDATE - Ucraina a lansat o contraofensivă majoră la sud de Orikhiv
Oficialii ruşi şi bloggerii militari susţin, potrivit CNN, că forţele ucrainene au lansat o ofensivă majoră în regiunea Zaporizhzhia , la sud de Orikhiv.
„Frontul Zaporizhzhia - al doilea val al contraofensivei Forţelor Armate ale Ucrainei a început”, a postat miercuri un membru al administraţiei civile-militare Zaporizhzhia, instalată de Rusia, Vladimir Rogov, pe Telegram.
„Inamicul a trimis forţe maxime pentru a sparge apărarea noastră în direcţia Orekhov", susţin oficialii ruşi.
Pe frontul Zaporizhzhia, forţele ucrainene au continuat să facă progrese de-a lungul axei Velyka Novosilka – Berdiansk.
Armata ucraineană a negat pierderea a trei aşezări din partea de nord-est a ţării, lângă Kupyansk.
UPDATE Consiliu NATO-Ucraina se va reuni miercuri pentru a discuta despre securitatea exporturilor de cereale ucrainene şi a porturilor din Marea Neagră
Preşedintele Volodomir Zelenski a declarat că noul Consiliu NATO-Ucraina se va reuni miercuri pentru a discuta despre securitatea exporturilor de cereale ucrainene şi a porturilor din Marea Neagră.
Administraţia Biden a anunţat până la 400 de milioane de dolari în asistenţă militară nouă pentru Kiev, aceasta fiind cea de-a 43-a tranşă. Cel mai recent pachet include drone Hornet şi muniţii pentru înlăturarea obstacolelor.
Pe câmpul de luptă, forţele ucrainene au continuat operaţiunile de contraofensivă pe cel puţin trei sectoare ale frontului şi au avansat pe 25 iulie, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului.
Imaginile publicate marţi au arătat că trupele ucrainene au obţinut câştiguri "semnificative din punct de vedere tactic" la sud de satul Klishchiivka, care se află la rândul său la sud-vest de Bakhmut, a precizat organizaţia cu sediul în SUA pe site-ul său.
UPDATE - Zelenski îi critică pe parlamentarii care merg în vacanţă în timpul războiului
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski îi mustră aspru pe legislatorii şi funcţionarii publici care pleacă în vacanţă în timpul războiului.
"Milioane de ucraineni sunt concentraţi pe un singur lucru zi de zi. Nu pe ei înşişi, nu pe propriile dorinţe, ci pe apărarea statului şi a vieţilor lor", a declarat el, în discursul său nocturn de marţi. "Dar, din păcate, unii oameni cred că războiul este undeva departe de ei".
El s-a adresat direct membrilor parlamentului, oficialilor şi altor persoane cu funcţii publice, cerându-le să lucreze "în Ucraina şi de dragul poporului ucrainean".
"Când în fiecare zi cauţi arme pentru stat, când toată atenţia se îndreaptă spre furnizarea de artilerie, rachete, drone, când vezi şi simţi în mod constant forţa morală câştigată pentru Ucraina de către luptătorii noştri, poporul nostru, care face tot ce este posibil şi imposibil pentru victoria şi păstrarea libertăţii, orice trădare internă, orice "plajă" sau orice îmbogăţire personală în locul intereselor Ucrainei declanşează cel puţin furia", a spus Zelenski.
Comentariile sale vin pe fondul unei serii de scandaluri de corupţie relatate de presa ucraineană în care sunt implicaţi oficiali publici.
UPDATE - Armata ucraineană susţine că a înregistrat progrese pe frontul de sud
Armata ucraineană a declarat că a înregistrat uşoare progrese pe frontul de sud, într-o zonă care a cunoscut lupte constante timp de aproape două luni.
Valerii Shershen, purtătorul de cuvânt al forţelor ucrainene din sud, a declarat că trupele au avansat cu aproximativ 500 de metri într-o zonă din apropierea oraşului Staromaiorske, o ţintă a ucrainenilor încă de la începutul contraofensivei lor.
În altă parte, de-a lungul liniilor frontului din sud, Shershen a declarat că nu s-au înregistrat schimbări, adăugând că "inamicul opune o rezistenţă dură, deplasează unităţi şi trupe şi foloseşte rezerve. Unităţile noastre de atac îşi consolidează poziţiile la liniile atinse şi provoacă focuri de artilerie".
Donatori internaţionali promit 244 de milioane de dolari pentru deminarea Ucrainei
Donatori internaţionali s-au angajat să aloce 244 de milioane de dolari pentru a ajuta Ucraina în activitatea de deminare, a declarat ministrul Economiei, Iulia Şviridenko.
Fondurile vor fi furnizate de guvernele SUA, Japoniei, Germaniei, Marii Britanii, Norvegiei, Suediei, Italiei, Lituaniei, Olandei, Danemarcei, Canadei, Austriei, Elveţiei, Coreei de Sud, UE şi Fundaţiei Howard Buffett.
În plus, Ucraina va primi zece sisteme de deminare de la compania croată DOK-ING şi alte zece de la compania Global Clearance Solutions, cu sediul în Elveţia.
Alte ajutoare vor include aproape 200 de maşini pirotehnice, peste 600 de detectoare de metale, 50 de maşini de demolare, kituri individuale de deminare, costume de protecţie, cvadricoptere şi sisteme robotizate pentru eliminarea muniţiei.
Potrivit preşedintelui Volodimir Zelenski, peste 200.000 de kilometri pătraţi de teren ucrainean, aproximativ o treime din teritoriul său, au fost minate de forţele ruse începând cu luna iunie. Ucraina a primit până acum mai puţin de 15% din echipamentele de deminare solicitate, a relatat Washington Post pe 16 iulie.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău – suprema ta investiție – după 12 ani de școală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu știi și te enervezi. Sau știi și te enervezi
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Israelul a efectuat atacuri aeriene asupra aeroportului internațional din Yemen. A fost vizată infrastructura militară a rebelilor Houthi
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe