Războiul din Ucraina, ziua 686. Zelenski: Kievul are „mare nevoie” de sisteme de apărare aeriană / Politico: Scholz va exercita presiuni suplimentare asupra UE pentru a creşte livrările de arme către Ucraina

  • Lituania promite un sprijin de aproape 220 de milioane de dolari pe trei ani pentru Ucraina.
  • Sondaj: Majoritatea ruşilor văd războiul din Ucraina ca pe o "luptă existenţială cu Occidentul".
  • Zelensky soseşte la Vilnius în cadrul unei vizite în ţările baltice.
  • Ministrul britanic de externe: Sprijinul acordat Ucrainei va continua ani de zile.
  • Politico: Scholz va exercita presiuni suplimentare asupra UE pentru a creşte livrările de arme către Ucraina.
  • Premierul belgian: UE trebuie să-şi sporească sprijinul pentru Ucraina.
Urmărește
1340 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 686. Zelenski: Kievul are „mare nevoie” de sisteme de apărare aeriană / Politico: Scholz va exercita presiuni suplimentare asupra UE pentru a creşte livrările de arme către Ucraina

Sursa foto: AP

UPDATE Camera inferioară a parlamentului italian susţine prelungirea sprijinului militar pentru Ucraina

 Camera inferioară a parlamentului italian a votat în favoarea prelungirii asistenţei pentru apărare pentru Ucraina, în timp ce ţara asediată se pregăteşte pentru un nou an de război cu Rusia, a raportat presa italiană la 10 ianuarie.

UPDATE Lovitură aeriană rusă împotriva regiunii Harkov ucide o femeie şi avariază o şcoală

Forţele ruse au lansat două bombe aeriene ghidate împotriva satului Vilkhuvatka din districtul Kupiansk din regiunea Harkov pe 10 ianuarie, ucigând o femeie de 48 de ani, au declarat oficialii.

UPDATE Zelenski: Kievul are „mare nevoie” de sisteme de apărare aeriană

UPDATE Un oficial rus afirmă că copiii au fost evacuaţi din Belgorod în urma atacurilor

Autorităţile ruse au evacuat 93 de copii din oraşul Belgorod, situat în vestul ţării, după un presupus atac ucrainean asupra oraşului, a declarat guvernatorul regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov, la 10 ianuarie.

UPDATE Parlamentul aprobă în primă lectură un proiect de lege privind lobby-ul, crucial pentru integrarea în UE

Parlamentul ucrainean, Verkhovna Rada, a aprobat în prima lectură, la 10 ianuarie, un proiect de lege privind lobby-ul, una dintre cerinţele rămase, prezentată Kievului de Comisia Europeană în ultima sa evaluare, a declarat deputatul Yaroslav Zhelezniak.

În raportul său din noiembrie, organismul executiv al UE a recomandat lansarea negocierilor de aderare cu Kievul, dar a remarcat că mai sunt necesare câteva reforme, şi anume adoptarea unei legi privind lobby-ul.
 
Potrivit lui Zhelezniak, proiectul de lege funcţionează efectiv ca o alternativă la legea anti-oligarhie.
 
Legislaţia anti-oligarhie, adoptată în 2021 pentru a reduce influenţa politică a oligarhilor, a fost amânată până după încheierea războiului, pe baza unei recomandări a Comisiei de la Veneţia, un organism consultativ al Consiliului Europei.
 
Noul proiect de lege privind lobby-ul, susţinut de 309 deputaţi în prima lectură, stabileşte definiţii şi reguli pentru lobby şi subiecte implicate.
 
De asemenea, prevede crearea unui nou registru de transparenţă gestionat de Agenţia Naţională de Prevenire a Corupţiei şi creează noi mecanisme de monitorizare a activităţilor de lobby.
 
Înainte de a deveni lege, proiectul de lege mai trebuie să treacă în a doua lectură şi să primească semnătura preşedintelui.

UPDATE Bloomberg: Forajul petrolier al Rusiei continuă să doboare recorduri în ciuda sancţiunilor occidentale

Industria de foraj petrolier din Rusia este pe cale să stabilească recorduri pentru al doilea an consecutiv, ridicând îndoieli cu privire la capacitatea sancţiunilor occidentale de a reduce profiturile din acest sector profitabil, a relatat Bloomberg pe 10 ianuarie.

UPDATE Presa rusă: Rusia va începe producţia unei noi bombe de planare

Rusia plănuieşte să înceapă producţia unei noi bombe planante "Drel" în 2024, a anunţat la 10 ianuarie presa rusă de stat TASS, citând Rostec, producătorul de armament deţinut de statul rus.

Bombele sunt concepute pentru a fi lansate de avioanele cu reacţie la o distanţă de siguranţă faţă de ţinte. Bombele folosesc apoi o traiectorie de zbor ghidată pentru a livra cu precizie o încărcătură utilă pe care analiştii occidentali o consideră a fi o muniţie cu dispersie. Rusia are deja în arsenalul său bombe glide şi le-a folosit împotriva Ucrainei.
 
Bombele Drel sunt destinate a fi folosite împotriva vehiculelor blindate, a instalaţiilor terestre şi a apărării antiaeriene, a relatat TASS.
 
Analiştii citaţi de Reuters au declarat că bombele ar putea fi rezistente la bruiaj sau la detectarea radarului.
 
Deşi bombele de planare oferă piloţilor posibilitatea de a lansa bombe dintr-o poziţie mai sigură, departe de apărarea aeriană, nu înseamnă că avioanele ar fi complet ferite de pericol.

UPDATE Lituania promite un sprijin de aproape 220 de milioane de dolari pe trei ani pentru Ucraina

Lituania continuă să sprijine Ucraina în războiul său cu Rusia, guvernul său aprobând un sprijin pe termen lung de 200 de milioane de euro, a declarat preşedintele lituanian Gitanas Nauseda la 10 ianuarie, în timpul unei conferinţe de presă comune cu omologul său ucrainean, Volodymyr Zelensky.

Şeful statului ucrainean a sosit la Vilnius la începutul zilei de 10 ianuarie, ca primă etapă a călătoriei sale în cele trei ţări baltice. Lituania, Letonia şi Estonia se numără printre cei mai aprigi susţinători ai Kievului împotriva agresiunii Moscovei.

Vilnius a promis că va continua să sprijine neîntrerupt Ucraina prin acordurile de apărare finalizate anul trecut, precum şi prin altele noi planificate pentru lunile şi anii următori.

"În ianuarie, vom trimite din nou muniţie, generatoare, sisteme de detonare, iar în februarie - transportoare blindate M-577", a anunţat Nauseda în timpul conferinţei de presă.

Cele două ţări au semnat la 10 ianuarie noi acorduri privind producţia comună în domeniul apărării, inclusiv sisteme antidronă.

Ministerul lituanian al Apărării a declarat că fondurile din planul de sprijin de 219 milioane de dolari pentru perioada 2024-2026 vor fi folosite pentru a acoperi noile achiziţii militare pentru Ucraina.

"Armele şi echipamentele furnizate de Lituania şi aliaţii săi aduc o contribuţie esenţială la lupta Ucrainei pentru independenţă şi la securitatea întregii Europe", a declarat ministrul lituanian al apărării, Arvydas Anusauskas.


"Lituania nu va obosi să susţină lupta Ucrainei pentru libertate, aşa cum noi înşine nu am obosit să luptăm pentru restaurarea independenţei Lituaniei timp de 50 de ani."

Cea mai mare parte a acestei asistenţe este alocată coaliţiei de deminare conduse de Lituania, oferind fonduri pentru echipamente şi vehicule de deminare.

Echipamentele de deminare, precum şi muniţiile şi raţiile alimentare, vor fi livrate Ucrainei între 2024 şi 2025, a precizat Ministerul lituanian al Apărării.

Ţara baltică intenţionează, de asemenea, să antreneze aproximativ 3.000 de soldaţi ucraineni până la sfârşitul anului 2024.

Lituania a anunţat că intenţionează să conducă o coaliţie care să asiste Ucraina în eforturile de deminare în iulie 2023. De asemenea, ţara a oferit un sprijin militar extins, inclusiv diverse muniţii şi lansatoare de apărare antiaeriană NASAMS, şi găzduieşte o unitate de reparaţii pentru tancurile Leopard 2 avariate în Ucraina.

UPDATE Atacurile ruseşti au provocat 4 răniţi în oblasturile Doneţk şi Kherson în ultima zi

În regiunea Doneţk, două persoane au fost rănite în timpul atacurilor ruseşti împotriva Avdiivka, a anunţat administraţia militară regională.

UPDATE Sondaj: Majoritatea ruşilor văd războiul din Ucraina ca pe o "luptă existenţială cu Occidentul"

Majoritatea ruşilor (63%) continuă să susţină războiul împotriva Ucrainei, care este văzut de alţi 64% ca fiind simptomatic pentru o "luptă existenţială mai amplă între Rusia şi Occident", potrivit unui sondaj publicat pe 9 ianuarie de Centrul Naţional de Cercetare a Opiniei (NORC), organizaţie nepartizană a Universităţii din Chicago.

UPDATE Zelensky soseşte la Vilnius în cadrul unei vizite în ţările baltice

Preşedintele Volodymyr Zelensky a sosit la Vilnius, capitala Lituaniei, la 10 ianuarie, în cadrul unei călătorii în care va vizita, de asemenea, Estonia şi Letonia.

UPDATE Ministrul britanic de externe: Sprijinul acordat Ucrainei va continua ani de zile

Ministrul britanic de externe, David Cameron, a declarat la 9 ianuarie că sprijinul pentru Ucraina în interiorul ţării este bipartizan şi nu controversat ca în SUA şi că Regatul Unit este pregătit să ajute Ucraina  mulţi ani de acum înainte.

UPDATE Politico: Scholz va exercita presiuni suplimentare asupra UE pentru a creşte livrările de arme către Ucraina

Cancelarul german Olaf Scholz va folosi următorul summit UE din februarie ca o oportunitate pentru a face presiuni asupra aliaţilor europeni ai Ucrainei pentru a creşte furnizarea de ajutor militar, a relatat Politico pe 9 ianuarie, citând un oficial german anonim.

Germania a fost criticată în perioada imediat următoare invaziei Rusiei pentru abordarea lentă şi prea prudentă a ţării în ceea ce priveşte furnizarea de ajutor Ucrainei, având în vedere statutul său de cea mai mare economie a UE. De atunci, aceasta şi-a sporit semnificativ sprijinul militar pentru Ucraina, devenind al doilea mare furnizor de ajutor militar după SUA.

La summitul din 1 februarie, UE va vota, de asemenea, pachetul de sprijin financiar de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, care a fost blocat de Ungaria în decembrie. Ministrul de externe Dmytro Kuleba a declarat pe 8 ianuarie că este încrezător că finanţarea va fi aprobată, chiar dacă ar putea fi nevoit să ia o altă formă în faţa rezistenţei Ungariei.

Politico a relatat pe 9 ianuarie, citând diplomaţi anonimi, că Ungaria a semnalat că ar putea sprijini pachetul de finanţare cu condiţia ca acesta să fie revizuit anual.

UPDATE Statul Major General: Rusia a pierdut 366.790 de soldaţi în Ucraina

Acest număr include 800 de pierderi suferite de forţele ruse în ultima zi.

UPDATE Rusia bombardează 9 comunităţi din regiunea Sumy, avariind case şi un centru cultural

Forţele ruse au bombardat nouă comunităţi din regiunea Sumy pe 9 ianuarie, avariind locuinţe şi un centru cultural local, a raportat Administraţia militară din regiunea Sumy.

UPDATE ONU: 40% din populaţia Ucrainei va avea nevoie de ajutor umanitar în 2024

Organizaţia Naţiunilor Unite estimează că peste 14,6 milioane de persoane, adică 40% din populaţia Ucrainei, vor avea nevoie de asistenţă umanitară în acest an, a anunţat la 9 ianuarie Biroul ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare (OCHA).

Cifra nu îi include pe cei 6,3 milioane de ucraineni care au fost nevoiţi să fugă în străinătate, potrivit OCHA.

Purtătorul de cuvânt adjunct global al OCHA, Jens Laerke, a făcut această declaraţie în timpul unei conferinţe de presă la Geneva pentru a anunţa lansarea, la 15 ianuarie, a Planului de nevoi umanitare şi de răspuns umanitar al OCHA şi al Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) pentru Ucraina pentru 2024.

UPDATE Ministrul Apărării şi comandanţii de vârf vizitează frontul de est; o dronă ar fi lovit un depozit de petrol din Rusia

Mai multe drone au lovit în după-amiaza zilei de 9 ianuarie "instalaţiile unui complex de combustibil şi energie" din regiunea rusă Oryol, a afirmat guvernatorul regional, Andrey Klychkov, pe Telegram.

Potrivit publicaţiei ruseşti pro-Kremlin Mash, o dronă kamikaze ucraineană ar fi lovit depozitul de petrol Orelnefteprodukt, iar o altă dronă a lovit clădirea unui furnizor local de energie, Oryolenergo. Trei persoane ar fi fost rănite, a declarat Klychkov.

Ulterior, Klychkov a afirmat că a treia dronă a căzut pe o clădire nerezidenţială din apropierea Oryol. Nu au fost raportate victime.

Jurnaliştii nu au putut verifica afirmaţiile oficialilor ruşi.

Klychkov a atribuit atacul Ucrainei, în timp ce Kievul nu a revendicat responsabilitatea. Autorităţile ucrainene rareori comentează atacurile din interiorul Rusiei.

UPDATE Ministrul Apărării şi comandanţii vizitează frontul de est

Ministrul apărării Rustem Umerov, comandantul suprem Valerii Zaluzhnyi şi şeful Statului Major General Serhii Shaptala au vizitat poziţiile armatei ucrainene în apropiere de Kupiansk, în regiunea Harkov, a anunţat Ministerul Apărării la 9 ianuarie.

Eliberat de sub ocupaţia rusă în timpul contraofensivei ucrainene din septembrie 2022, Kupiansk a fost o ţintă critică pentru noile ofensive ruseşti, deoarece serveşte drept centru logistic cheie pentru o potenţială ofensivă mai la sud sau mai la vest.

Premierul belgian: UE trebuie să-şi sporească sprijinul pentru Ucraina

Uniunea Europeană "îşi va intensifica în continuare sprijinul pentru Ucraina", a declarat premierul belgian Alexander de Croo pe X la 9 ianuarie, după ce Belgia şi-a început mandatul la conducerea Consiliului European.

Ministerul belgian al Apărării a anunţat la 4 ianuarie că va trimite două avioane de luptă F-16 şi 50 de persoane pentru instruire în Danemarca, în perioada martie-septembrie, pentru a sprijini pregătirea piloţilor ucraineni.

Belgia este una dintre cele 11 ţări fondatoare ale "coaliţiei avioanelor de luptă" înfiinţată în iulie, care are ca scop instruirea ucrainenilor pentru a opera avioane F-16.

În 2023, de Croo a cerut utilizarea activelor ruseşti îngheţate pentru a finanţa reconstrucţia Ucrainei şi pentru o sancţiune asupra diamantelor ruseşti. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici