LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 867. Numărul victimelor atacurilor ruseşi asupra Kievului, în creştere / Biden promite consolidarea apărării aeriene a Ucrainei / Elveţia anunţă noi sancţiuni împotriva Rusiei / Rusia emite mandat de arestare pentru Iulia Navalnaya

  • Atacurile ruseşti de luni au ucis cel puţin 42 de persoane şi au rănit cel puţin 206, printre victime numărându-se şi copii, au anunţat autorităţile regionale
  • Joe Biden a declarat că Statele Unite şi aliaţii NATO vor consolida apărarea aeriană a Ucrainei.
  • Elveţia anunţă noi sancţiuni împotriva Rusiei.
  • Rusia emite un mandat de arestare pentru Iulia Navalnaya.
Urmărește
1628 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 867. Numărul victimelor atacurilor ruseşi asupra Kievului, în creştere / Biden promite consolidarea apărării aeriene a Ucrainei / Elveţia anunţă noi sancţiuni împotriva Rusiei / Rusia emite mandat de arestare pentru Iulia Navalnaya

SUA anunţă măsuri împotriva roboţilor legaţi de Rusia, care urmăreau răspândirea dezinformării

Departamentul de Justiţie al SUA a anunţat la 9 iulie că a confiscat două nume de domenii şi a percheziţionat peste 950 de conturi de pe X implicate într-o fermă de roboţi legată de postul de presă de stat rus RT, care avea drept scop răspândirea dezinformării în SUA, scrie Kyiv Independent.

Ferma de roboţi folosea inteligenţa artificială generativă pentru a crea conturi pe X care pretindeau adesea că se află în SUA. Conturile falsificate răspândeau apoi puncte de discuţie ale propagandei ruse destinate publicului american.

Rusiei îi lipsesc muniţiile şi trupele pentru o ofensivă majoră în Ucraina - oficial NATO

Rusia trebuie să îşi asigure rezerve semnificative de muniţie din alte ţări dacă doreşte să lanseze o ofensivă majoră în Ucraina, a declarat un oficial NATO pentru agenţia Reuters sub rezerva anonimatului.

Purtătorul de cuvânt a declarat că Rusiei îi lipsesc atât muniţiile, cât şi trupele pentru a lansa o ofensivă majoră.

"Ceea ce vedem astăzi sunt în continuare pierderi ruseşti foarte mari. Rusia încearcă să ia teren. Am văzut că apărarea ucraineană s-a îmbunătăţit semnificativ", a declarat oficialul NATO. 

Rusia emite un mandat de arestare pentru Iulia Navalnaya

Zelenski va rosti un discurs în această seară la Washington, cu ocazia summitului NATO

Volodimir Zelenski va ţine un discurs în această seară la Institutul Ronald Reagan din Washington, a anunţat institutul, notează Sky News.

Liderul de la Kiev nu se aşteaptă ca NATO să invite Ucraina să devină membru la reuniunea din 9-11 iulie din acest an. 

Multe ţări NATO doresc să declare că drumul Ucrainei către aderare este "ireversibil", însă membrii alianţei încă se ceartă cu privire la declaraţia summitului.

Elveţia anunţă noi sancţiuni împotriva Rusiei

Ministerul elveţian al Economiei a precizat într-un comunicat că va impune sancţiuni în jurisdicţia sa împotriva a 69 de persoane şi 86 de entităţi, scrie Sky News.

Aceste sancţiuni vizează în principal "oameni de afaceri, propagandişti, membri ai forţelor armate şi ai sistemului judiciar, persoane responsabile pentru deportarea copiilor ucraineni" şi membri ai Serviciului Federal de Securitate (FSB) al Rusiei.

Emmanuel Macron face acuzaţii înaintea summitului NATO: SUA şi Germania se opun aderării Ucrainei la Alianţă

Putin renunţă la indienii recrutaţi în armata rusă. Cine i-a modificat planul

Ucrainenii au început să reconstruiască spitalul de copii din Kiev

În timp ce salvatorii continuă să caute printre moloz, alte echipe reconstruiesc spitalul din Kiev. La început, sunt înlocuite ferestrele şi circuitele medicale distruse în timpul atacului de luni, potrivit Sky News.

Spitalul de Copii Okhmatdyt are 720 de paturi şi este cea mai mare unitate pediatrică din Ucraina. Spitalul tratează peste 20.000 de persoane anual şi efectuează 10.000 de operaţii pe an.

Creşte bilanţul victimelor după atacurile ruseşti de luni

Atacurile ruseşti din Ucraina din ultima zi au ucis cel puţin 42 de persoane şi au rănit cel puţin 206, printre victime numărându-se şi copii, au anunţat autorităţile regionale.

Marea majoritate a cifrelor includ civili ucişi sau răniţi în timpul unui atac masiv cu rachete în dimineaţa zilei de 8 iulie.

Douăzeci şi şapte de persoane au fost ucise numai în Kiev, inclusiv patru copii, au declarat autorităţile oraşului. Aproximativ 117 locuitori au fost răniţi în capitală.

Cele mai mari două oraşe din regiunea Dnipropetrovsk - Dnipro şi Kryvyi Rih - au fost, de asemenea, lovite de rachete, 11 persoane fiind ucise şi 68 rănite, a declarat guvernatorul Serhii Lysak.

În regiunea Doneţk, un atac rusesc asupra Pokrovsk a ucis trei persoane şi a rănit alte trei, a declarat guvernatorul Vadim Filashkin. O persoană a fost ucisă în Toretsk, în timp ce trei au fost rănite în Novoekonomichne, două în Ceasiv Iar, una în Shcherbynivka şi una în Novohrodivka, a spus el.

Atacul arată că Ucraina are nevoie de mai multă apărare aeriană, afirmă Pentagonul înaintea summitului NATO

Atacul Rusiei asupra oraşelor ucrainene evidenţiază necesitatea de a continua furnizarea de sprijin Kievului, în special sisteme de apărare aeriană, înainte de summitul NATO de la Washington D.C., a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Pat Ryder.

Rusia a lansat un atac cu rachete asupra Kievului, Dnipro, Kryvyi Rih şi Povkrovsk în dimineaţa zilei de 8 iulie, omorând cel puţin 37 de persoane şi rănind peste 170.

Departamentul Apărării a subliniat că atacul a avut loc cu o zi înainte de summitul NATO de la Washington, din 9-11 iulie.

Ucraina "s-a ridicat la înălţimea situaţiei" prin asamblarea unui sistem integrat de apărare antiaeriană "care încorporează diferite sisteme, radare, lansatoare şi multe altele" şi a primit, de asemenea, sisteme de apărare antiaeriană de la o serie de parteneri, a declarat Ryder.

"Din păcate, volumul de foc folosit de Rusia împotriva Ucrainei a suprasolicitat acest sistem", a spus Ryder.

Atacul reaminteşte de ce SUA "îşi menţin angajamentul de a lucra cu aliaţii şi partenerii pentru a oferi Ucrainei capacităţile de apărare aeriană de care are nevoie pentru a-şi apăra cetăţenii şi suveranitatea", a adăugat Ryder.

Ucraina trebuie să primească ajutor rapid, dar "trebuie să existe şi un plan pe termen lung pentru a ajuta Ucraina să se apere în viitor".

Kievul susţine că Rusia a pierdut 553.410 militari în Ucraina

Rusia a pierdut 553.410 militari în Ucraina de la începutul invaziei, a raportat Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei.

Acest număr include 1 220 de pierderi suferite de forţele ruse chiar în ultima zi.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 8 178 de tancuri, 15 704 vehicule blindate de luptă, 20 212 vehicule şi rezervoare de combustibil, 15 015 sisteme de artilerie, 1 115 sisteme de rachete cu lansare multiplă, 880 de sisteme de apărare aeriană, 361 de avioane, 326 de elicoptere, 11 922 de drone, 28 de nave şi bărci şi un submarin.

Zelenski critică vizita premierului Indiei în Rusia

Este o dezamăgire uriaşă şi o lovitură devastatoare pentru eforturile de pace să îl vedem pe liderul celei mai mari democraţii din lume îmbrăţişându-l pe cel mai sângeros criminal din lume la Moscova într-o astfel de zi", a scris Zelenski într-o postare pe platforma de socializare X. Postarea a inclus fotografii ale unui atac cu rachete care a lovit un spital de copii din Kiev şi a ucis zeci de persoane.

Comentariile lui Zelenski au fost făcute în contextul vizitei de două zile a prim-ministrului Narendra Modi la Moscova, o călătorie care confirmă legăturile de lungă durată dintre cele două ţări, relatează Bloomberg.

Biden, despre atacurile ruseşti: SUA şi aliaţii vor consolida apărarea aeriană a Ucrainei

"Loviturile cu rachete ale Rusiei care au ucis astăzi zeci de civili ucraineni şi au provocat pagube şi victime la cel mai mare spital de copii din Kiev sunt o amintire oribilă a brutalităţii Rusiei. Este esenţial ca lumea să continue să fie alături de Ucraina în acest moment important şi să nu ignorăm agresiunea rusă", a declarat liderul american.

Biden a precizat că îl va primi pe preşedintele Ucrainei şi pe liderii NATO la summitul de la Washington.

"Îi voi ura bun venit preşedintelui Zelenski şi liderilor NATO la Washington D.C. şi mă voi întâlni cu preşedintele Zelenski pentru a arăta clar că sprijinul nostru pentru Ucraina este de neclintit. Împreună cu aliaţii noştri, vom anunţa noi măsuri de consolidare a apărării aeriene a Ucrainei pentru a proteja oraşele şi civilii de atacurile ruseşti", a subliniat Biden.

El a reiterat că Statele Unite sunt alături de poporul ucrainean.

Cel puţin 37 de morţi şi peste 170 de răniţi în urma atacului masiv asupra Kievului şi altor oraşe

Peste 170 de persoane au fost rănite, în timp ce cel puţin 37 au fost confirmate ca fiind ucise în urma atacului rusesc din 8 iulie din întreaga ţară, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski.

"Teroriştii ruşi trebuie traşi la răspundere pentru acest lucru. Simpla îngrijorare nu opreşte teroarea. Compasiunea nu este o armă", a declarat Zelenski.

Atacul aerian a vizat Kiev, Dnipro, Kryvyi Rih, Sloviansk, Pokrovsk şi Kramatorsk, a informat Serviciul de Stat pentru Situaţii de Urgenţă.

Atacul din 8 iulie a fost cel mai puternic din ultimele luni. Aproape 100 de facilităţi au fost avariate, inclusiv maternităţi şi spitale pentru copii, un centru de afaceri, un colegiu, mai multe case şi grădiniţe, susţine Zelenski.

"Trebuie să doborâm rachetele ruseşti. Trebuie să distrugem avioanele de luptă ruseşti. Trebuie să luăm măsuri ferme care nu vor lăsa niciun deficit de securitate", a spus  Zelenski.

"Lumea are puterea necesară pentru a face acest lucru. Partenerii o pot face", a adăugat el.

Armata rusă a lovit spitalul Okhmatdyt, cel mai mare centru medical pentru copii din Ucraina, luni dimineaţa, omorând cel puţin două persoane şi rănind cel puţin 50, inclusiv şapte copii, potrivit autorităţilor locale.

Germania anunţă un nou pachet de ajutor militar, inclusiv sistemul de apărare antiaeriană Patriot

Berlinul a anunţat un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, care include un sistem de apărare antiaeriană Patriot cu piese de schimb şi rachete suplimentare, a anunţat Ministerul Apărării.

Sistemul de apărare aeriană Patriot din acest pachet a fost livrat Ucrainei anterior, a declarat ambasadorul Germaniei la Kiev, Martin Jaeger, pe 5 iulie. Acesta este cel de-al treilea sistem Patriot promis de Berlin Kievului.

Ministerul german al Apărării a anunţat că pachetul va include în plus muniţie pentru tancul Leopard 1, 9.000 de proiectile pentru tunurile antiaeriene Gepard, 55.000 de obuze de 155 mm din stocurile interne germane.

De asemenea, Germania va furniza Ucrainei două radare de supraveghere aeriană TRML-4D, 30 de drone de recunoaştere Vector, 200 de jammere mobile pentru drone, 10 nave de suprafaţă fără pilot, patru tancuri de deminare Wisent 1 şi un vehicul blindat Bergepanzer 2.

Berlinul va furniza forţelor armate ucrainene şi grenade fumigene, diferite tipuri de puşti, mitraliere, terminale SatCom, ochelari de vedere pe timp de noapte şi pick-up-uri.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici