- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 881. Kuleba, prezent în China şi îndeamnă la discuţii de pace „directe” cu Beijingul / Kievul primeşte în august 1,4 miliarde de euro din profiturile generate de activele ruseşti / Rusia efectuează noi exerciţii cu lansatoare mobile de rachete nucleare
- Şeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, a anunţat că se aşteaptă ca Ucraina să primească la începutul lunii august primul transfer de 1,4 miliarde de euro din veniturile provenite din activele ruseşti îngheţate.
- Forţele ruse desfăşoară exerciţii care implică lansatoare mobile de rachete nucleare Yars, a raportat marţi presa rusă, fiind al doilea exerciţiu de acest fel în mai puţin de o lună.
UPDATE Kuleba aterizează în China şi îndeamnă la discuţii de pace „directe” cu Beijingul
În timpul vizitei, şeful diplomaţiei de la Kiev şi omologul său chinez Wang Yi vor discuta despre războiul în curs al Rusiei împotriva Ucrainei, despre rolul Chinei în obţinerea unei păci juste şi stabile şi despre relaţiile ucraineano-chineze, a anunţat Ministerul de Externe de la Kiev pe 22 iulie.
UPDATE Ucraina confirmă că feribotul rusesc a fost „grav avariat” în atacul asupra Crimeei
Un atac ucrainean asupra Crimeei în cursul nopţii a dus la „avarierea gravă” a unui feribot folosit de forţele ruse pentru a transporta echipamente militare, a declarat la 23 iulie Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
UPDATE Fost jurnalist TV arestat după ce a făcut apel la rezistenţă armată la mobilizare
„Fostul prezentator al unor programe populare de televiziune ucrainene”, împreună cu alte şapte persoane, ar fi desfăşurat «activităţi informaţionale şi subversive în beneficiul ţării agresoare», a declarat Serviciul de Securitate.
UPDATE Rusia îşi consolidează forţele în regiunea Zaporojie, afirmă armata
În acelaşi timp, nu există încă niciun indiciu că Rusia se pregăteşte pentru o altă ofensivă în zonă, a declarat Dmytro Lykhovii, un purtător de cuvânt al grupului de forţe Tavria din Ucraina.
UPDATE Ucraina şi Moldova în discuţii privind întoarcerea celor care nu au fost recrutaţi
Kievul şi Chişinăul discută posibilitatea returnării recruţilor ucraineni care nu au fost încorporaţi şi care se află în Republica Moldova, unii dintre ei primind azil în această ţară, a declarat ambasadorul Ucrainei, Marko Şevcenko, la 23 iulie.
UPDATE Moscova va plăti rezidenţilor o primă de peste 21.000 de dolari pentru înrolarea în armată
În timp ce alte autorităţi regionale au instituit, de asemenea, prime de semnătură, cum ar fi 1 milion de ruble în Krasnodar Krai (11 200 de dolari) şi 500 000 de ruble (5 600 de dolari) în Daghestan, prima de semnătură de la Moscova pare să fie cea mai mare raportată până în prezent.
UPDATE Printre cei 3.800 de deţinuţi care servesc în armata Ucrainei se numără morţi şi răniţi, afirmă un deputat
„(Aproximativ) 3.800 de deţinuţi sunt deja în Forţele Armate. Majoritatea dintre ei şi-au încheiat recent pregătirea”, a declarat secretarul comisiei parlamentare pentru securitate naţională, Roman Kostenko, pentru Ukrainska Pravda.
UPDATE Ucraina va atrage un grant de aproape 4 miliarde de dolari americani prin intermediul Băncii Mondiale
„Guvernul va folosi aceşti bani pentru a plăti salariile salvatorilor, profesorilor, medicilor şi programelor de asistenţă socială”, a declarat prim-ministrul Denys Shmyhal.
UPDATE Proiectul de lege privind interzicerea bisericilor legate de Rusia a fost amânat, deputaţii blocând parlamentul în semn de protest
Deputaţi din mai multe partide de opoziţie - Holos (Vocea), Solidaritatea Europeană şi Batkivshchyna - au blocat tribuna parlamentului ucrainean la 23 iulie, ca urmare a deciziei partidului de guvernământ de a nu prezenta în plen proiectul de lege privind interzicerea bisericii cu legături ruseşti.
UPDATE Cehia se alătură coaliţiei internaţionale de drone pentru a spori arsenalul Ucrainei
Cehia s-a alăturat coaliţiei de drone pentru Ucraina condusă de Letonia şi Regatul Unit după ce delegaţia sa a semnat un memorandum de înţelegere în timpul summitului NATO de la Washington, a anunţat Ministerul leton al Apărării la 22 iulie.
UPDATE Serviciul de securitate georgian ar fi început anchetarea unor luptători întorşi din Ucraina
Publicaţia media de opoziţie Mtavari a raportat la 21 iulie că cel puţin patru georgieni care au luptat în Ucraina au fost căutaţi pentru interogatoriu de către Serviciul de Securitate de Stat (SUS) din Georgia.
Ancheta ar fi legată de un presupus complot de lovitură de stat în septembrie 2023 împotriva partidului de guvernământ Visul Georgian. La momentul respectiv, autorităţile georgiene au susţinut că complotul a fost orchestrat de Mamulashvili şi de oficiali legaţi de fostul preşedinte georgian încarcerat Mikheil Saakashvili, împreună cu sprijinul Ucrainei.
55% dintre ucraineni se opun concesiilor teritoriale pentru a obţine pacea
Numărul ucrainenilor care se opun concesiilor teritoriale către Rusia în schimbul păcii a continuat să scadă în ultimele luni, ajungând la 55% în mai, conform unui sondaj publicat marţi de Institutul Internaţional de Sociologie de la Kiev (KIIS).
Sondaje similare realizate de KIIS în februarie şi decembrie 2023 au arătat că 65% şi, respectiv, 74% s-au opus.
În mod corespunzător, numărul respondenţilor care au declarat că ar accepta cedarea de teritorii pentru a "obţine pacea şi a păstra independenţa" a crescut la 32% în mai, potrivit sondajului.
Au existat unele variaţii geografice în rezultate, cel mai ridicat nivel de opoziţie la orice fel de concesie teritorială provenind din vestul ţării (60%), iar cel mai scăzut din sud (46%).
Întrebaţi cu privire la un posibil set de condiţii acceptabile pentru pace, cei mai mulţi respondenţi (62%) au declarat că o situaţie în care Ucraina recuperează toate teritoriile ocupate şi devine membră a UE, dar refuză să adere la NATO, ar avea cel mai larg nivel de sprijin.
O altă propunere, în care Ucraina cedează de facto controlul asupra provinciilor Doneţk şi Lugansk, precum şi asupra Crimeei, dar recâştigă controlul deplin asupra provinciilor Herson şi Zaporojie şi aderă la NATO şi UE, s-a situat pe locul al doilea, cu 53%.
Kremlinul promite acţiuni în justiţie privind transferul planificat de UE către Ucraina al veniturilor provenite din activele ruseşti îngheţate
Kremlinul a calificat marţi drept "furt" planul Uniunii Europene de a utiliza banii obţinuţi din activele ruseşti îngheţate pentru a finanţa ajutorul militar pentru Ucraina şi a declarat că va lua măsuri legale împotriva oricărei persoane implicate în această decizie.
Josep Borrell a declarat luni că prima tranşă de 1,4 miliarde de euro în ajutor militar pentru Ucraina, luată din veniturile obţinute din activele ruseşti îngheţate, va fi făcută la începutul lunii august.
"Astfel de acţiuni hoţeşti nu pot rămâne fără reciprocitate", a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. "Aceşti bani nu sunt doar furaţi în esenţă, ci vor fi, de asemenea, cheltuiţi pentru achiziţionarea de arme".
"Cu siguranţă, vom elabora posibila urmărire juridică a acelor persoane care sunt implicate în luarea deciziilor şi în punerea în aplicare a acestor decizii, deoarece aceasta este o încălcare directă a dreptului internaţional, este o încălcare a drepturilor de proprietate".
Ucraina a doborât un alt avion rusesc Su-25 în regiunea Doneţk
Soldaţii ucraineni au doborât un avion de atac rusesc Su-25 lângă Pokrovsk, regiunea Doneţk, a transmis marţi grupul de forţe Khortytsia.
Unităţile antiaeriene au doborât avionul în timp ce încerca să tragă asupra poziţiilor ucrainene, se arată în comunicat. Grupul de forţe Khortytsia a distribuit, de asemenea, un videoclip care arată lansarea unei rachete antiaeriene şi lovirea unui avion în depărtare.
Su-25 de concepţie sovietică este un avion utilizat de ambele părţi în război.
Cu patru zile mai devreme, grupul de forţe Khortytsia a declarat că a doborât un alt avion rusesc Su-25 lângă Pokrovsk.
Dmytro Kuleba va vizita China pentru a discuta despre pace
Ministrul de Externe al Ucrainei Dmytro Kuleba va vizita China, marţi, la invitaţia Beijingului, pentru discuţii care, potrivit Kievului, se vor concentra pe modul de a pune capăt războiului Rusiei în Ucraina, scrie Reuters.
La aproape 29 de luni de la invazia Rusiei, ministrul de externe Dmytro Kuleba va discuta despre relaţiile bilaterale în cadrul întâlnirii cu ministrul chinez de externe Wang Yi, în timpul unei călătorii în China între 23 şi 25 iulie, a declarat Ministerul ucrainean de Externe.
„Principalul subiect de discuţie va fi căutarea de modalităţi de a opri agresiunea Rusiei şi rolul posibil al Chinei în obţinerea unei păci stabile şi corecte”, a arătat ministerul ucrainean într-o declaraţie pe site-ul său.
Reuters notează că vizita este neobişnuită, deoarece China este văzută în general ca fiind apropiată de Kremlin, cu care Beijingul a declarat un parteneriat „fără limite” în 2022, cu doar câteva zile înainte de invazia Rusiei în Ucraina.
Deşi a doua cea mai mare economie a lumii nu a condamnat invazia rusă şi a contribuit la menţinerea pe linia de plutire a economiei de război a Rusiei, Kievul a fost prudent în criticile sale la adresa Beijingului.
Kievul susţine că Rusia a pierdut 568.980 de militari în Ucraina de la începutul războiului
Rusia a pierdut 568.980 de militari în Ucraina de la începutul invaziei, a raportat marţi Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei.
Acest număr include 1.220 de pierderi suferite de forţele ruse chiar în ultima zi.
Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 8 288 de tancuri, 16 000 de vehicule blindate de luptă, 21 202 vehicule şi rezervoare de combustibil, 15 694 de sisteme de artilerie, 1 125 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 901 sisteme de apărare aeriană, 362 de avioane, 326 de elicoptere, 12 511 drone, 28 de nave şi bărci şi un submarin.
Ministerul ucrainean al Sănătăţii raportează că peste 1.800 de unităţi medicale au fost avariate sau distruse de la începutul invaziei
1.642 de unităţi medicale au fost avariate, iar alte 214 unităţi au fost complet distruse de la începutul invaziei Rusiei în februarie 2022, a raportat Ministerul Sănătăţii din Ucraina.
Instalaţiile medicale din regiunile Harkov, Doneţk, Nicolaev, Herson, Cernihiv, Kiev, Dnipropetrovsk, Zaporojie şi Sumî au suferit cele mai mari daune.
În ciuda numărului semnificativ de unităţi care au fost avariate, Ministerul Sănătăţii raportează că un total de 885 de unităţi medicale au fost complet sau parţial restaurate în întreaga ţară.
Rusia efectuează al doilea exerciţiu cu lansator mobil de rachete nucleare
Forţele ruse desfăşoară exerciţii care implică lansatoare mobile de rachete nucleare Yars, a raportat marţi presa rusă, fiind al doilea exerciţiu de acest fel în mai puţin de o lună.
Echipajele lansatoarelor de rachete din bazinul râului Volga, la aproximativ 700 de kilometri est de Moscova, urmau să se deplaseze pe o distanţă de peste 100 de kilometri şi să exerseze camuflarea şi desfăşurarea, a relatat agenţia de presă Interfax.
Exerciţiile au loc în urma unor exerciţii similare desfăşurate la începutul lunii iulie în două regiuni diferite şi au loc la mai puţin de două luni după ce Rusia a organizat exerciţii cu arme nucleare tactice alături de aliatul Belarus.
Ziarul rusesc Kommersant a raportat marţi că sistemele, echipate cu o rachetă cu focoase multiple, pot lovi ţinte la o distanţă de 11.000 km.
După ce a invadat Ucraina în februarie 2022, Rusia a efectuat numeroase exerciţii militare. De asemenea, a intensificat antrenamentele militare cu Belarus, care se învecinează atât cu Rusia, cât şi cu Ucraina.
Kievul primeşte 1,4 miliarde de euro din profiturile generate de activele ruseşti
Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Josep Borrell, a anunţat luni că se aşteaptă ca Ucraina să primească la începutul lunii august primul transfer de 1,4 miliarde de euro din veniturile provenite din activele ruseşti îngheţate.
Fondurile vor finanţa "achiziţionarea de echipamente militare prioritare", inclusiv sisteme de apărare aeriană, sisteme de artilerie şi muniţie.
Borrell "i-a informat pe miniştrii UE cu privire la progresele înregistrate în vederea primului transfer de 1,4 miliarde de euro aşteptat la începutul lunii august" în cadrul reuniunii Consiliului Afaceri Externe al UE din 22 iulie.
Ambasadorii UE au convenit în luna mai să utilizeze profiturile provenite din activele ruseşti îngheţate pentru a finanţa reconstrucţia şi nevoile de apărare ale Ucrainei. Kievul ar urma să primească aproximativ 3 miliarde de euro în fiecare an, conform discuţiilor anterioare.
La începutul acestei veri, Borrell a anunţat că Ucraina va primi plăţile veniturilor din activele ruseşti îngheţate în două tranşe începând din iulie.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36