Războiul din Ucraina, ziua 896. Incursiune ucraineană în regiunea Kursk: stare de urgenţă în regiunea rusă / Şefa Comisiei pentru apărare a Parlamentului European solicită o mai bună echipare a avioanelor ucrainene F-16 / Rusia construieşte un nou pod în Crimeea / Legea marţială şi mobilizarea în Ucraina, prelungite

  • Incursiunea surpriză a Ucrainei în regiunea rusă Kursk continuă în a doua zi, determinându-l pe Vladimir Putin să convoace o reuniune cu cei mai importanţi oficiali din domeniul apărării din Rusia.
  • Şefa Comisiei pentru apărare a Parlamentului European, Marie-Agnes Strack-Zimmermann, a solicitat guvernului german şi altor ţări din UE să ia măsuri suplimentare pentru a îmbunătăţi eficienţa avioanelor de luptă F-16 ajunse în Ucraina.
  • Rusia construieşte un nou pod în Crimeea ocupată temporar.
  • Niger rupe relaţiile diplomatice cu Ucraina, urmând exemplul lui Mali.
  • 14 drone Shahed deasupra regiunii Mykolaiv şi o rachetă deasupra regiunii Sumî au fost doborâte.
  • Kievul neagă afirmaţiile Rusiei privind capturarea Niu-York în regiunea Doneţk.
  • Germania va primi rachete Patriot în valoare de 480 de milioane de dolari pentru a suplini ajutorul acordat Ucrainei
Urmărește
3093 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 896. Incursiune ucraineană în regiunea Kursk: stare de urgenţă în regiunea rusă / Şefa Comisiei pentru apărare a Parlamentului European solicită o mai bună echipare a avioanelor ucrainene F-16 / Rusia construieşte un nou pod în Crimeea / Legea marţială şi mobilizarea în Ucraina, prelungite

UPDATE "Ucraina are dreptul legal de a se apăra", afirmă UE cu privire la incursiunea în regiunea rusă Kursk

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Peter Stano, a declarat la miercuri că "Ucraina are dreptul legal de a se apăra, inclusiv de a lovi un agresor pe teritoriul său", cu referire la luptele în curs de desfăşurare în regiunea rusă Kursk.

"UE continuă să sprijine pe deplin dreptul legitim al Ucrainei de a se apăra împotriva agresiunii ruse şi eforturile sale de a restabili suveranitatea şi integritatea teritorială", a declarat Stano.

Forţele ucrainene au trecut graniţa în regiunea Kursk marţi, ceea ce a dus la ciocniri pe teritoriul rusesc, descrise de preşedintele rus Vladimir Putin drept "o provocare gravă". Kievul nu a comentat luptele din zonă.

Canalele ruseşti pro-război Telegram au susţinut că luptele sunt în curs de desfăşurare în oraşele Sudzha şi Korenevo din regiune, scriind că armata rusă s-a retras de la staţia de măsurare a gazelor Sudzha, care tranzitează gazul către Europa prin Ucraina.

Ca răspuns la situaţia actuală, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al SUA, John Kirby, a declarat că Washingtonul nu şi-a schimbat politica de a permite Ucrainei să folosească armele furnizate de americani "pentru a viza ameninţările iminente de peste graniţă".

Kirby a adăugat că S.U.A. a contactat omologii săi ucraineni "pentru a înţelege mai bine" luptele din regiunea Kursk.

UPDATE Stare de urgenţă în regiunea Kursk din Rusia, în urma atacului ucrainean

Guvernatorul regional în exerciţiu, Alexei Smirnov, a declarat că măsura a fost necesară „pentru a elimina consecinţele intrării forţelor inamice în regiune”.

Mii de oameni au fost, de asemenea, evacuaţi din zonele de frontieră, a declarat Smirnov, adăugând că au fost chemaţi medici din alte oraşe.

Anterior, preşedintele Vladimir Putin a acuzat Ucraina de lansarea unei „provocări majore” după ce Moscova a declarat că trupele au trecut graniţa în apropierea oraşului Sudzha, la 10 km de graniţă, marţi dimineaţă.

UPDATE Putin califică ciocnirile din regiunea Kursk din Rusia drept "provocare la scară largă"

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a susţinut că acţiunile armatei ucrainene în regiunea Kursk reprezintă o "provocare la scară largă" în cadrul unei reuniuni cu membrii guvernului din 7 august.

Moscova a susţinut că forţele ucrainene au trecut graniţa în regiunea Kursk pe 6 august, ceea ce a dus la ciocniri pe teritoriul rus. Kievul nu a comentat luptele din zonă.

Regiunea Kursk se află la graniţa cu regiunea ucraineană Sumî, care a fost supusă unor atacuri ruseşti zilnice.

Putin a susţinut că soldaţii ucraineni efectuează atacuri asupra instalaţiilor civile din regiunea Kursk, adăugând că intenţionează să se întâlnească cu şefii agenţiilor de securitate ruse. Potrivit oficialilor ruşi, cinci persoane au fost ucise şi cel puţin 20 au fost rănite ca urmare a confruntărilor din zonă.

Aceste afirmaţii nu pot fi verificate în mod independent.

Mai devreme în cursul zilei, o sursă din cadrul serviciilor de informaţii a declarat pentru Kyiv Independent că o dronă ucraineană a lovit un elicopter de atac rus Mi-28 deasupra regiunii Kursk.

Potrivit site-ului de monitorizare DeepState, un elicopter de atac rusesc Ka-52 şi cel puţin două tancuri au fost distruse în bătălie, pe fondul informaţiilor privind o incursiune transfrontalieră în regiunea Kursk.

UPDATE Incursiunea forţelor ucrainene peste graniţă în Rusia continuă pentru a doua zi

Un raport al unui blogger militar rus a sugerat că forţele ucrainene au avansat spre nord, posibil până la 15 km peste graniţă, de-a lungul unui drum la nord de satul de frontieră Sverdlikovo, dar acest lucru nu a putut fi verificat.

Surse oficiale şi neoficiale ruse au raportat că o forţă de câteva sute de soldaţi a traversat o parte slab apărată a frontierei marţi dimineaţa, relatează The Guardian.

Ministerul rus al Apărării a declarat iniţial că atacul a fost neutralizat, dar a recunoscut miercuri la prânz că luptele erau în curs. Acesta a declarat că au folosit atacuri aeriene şi cu rachete şi focuri de artilerie împotriva invadatorilor, provocând 260 de victime şi distrugând 50 de vehicule blindate.

UPDATE Zelenski extinde din nou legea marţială şi mobilizarea în Ucraina

Preşedintele Volodymyr Zelenskyy a semnat legile de prelungire a legii marţiale în Ucraina şi de prelungire a perioadei de mobilizare generală cu 90 de zile, până la 9 noiembrie, scrie Ukrainska Pravda. 

UPDATE Germania va primi rachete Patriot în valoare de 480 de milioane de dolari pentru a suplini ajutorul acordat Ucrainei

Antreprenorul american din domeniul apărării Raytheon a primit un contract în valoare de 478 de milioane de dolari din partea Agenţiei NATO pentru Sprijin şi Achiziţii (NSPA) pentru a furniza interceptoare de rachete GEM-T Germaniei, a declarat compania la 6 august.

Contractul este menit să ajute la înlocuirea rachetelor Patriot pe care Germania le-a furnizat Ucrainei, potrivit Kyiv Independent.

Berlinul este principalul furnizor al Kievului pentru sistemul foarte avansat de apărare antiaeriană Patriot, furnizând până în prezent trei baterii complete în plus faţă de livrările de muniţie.

UPDATE Şeful spionajului ucrainean: Ofensiva rusă s-a prelungit şi se va diminua într-o lună şi jumătate-2 luni

Kyrylo Budanov, şeful Serviciului de Informaţii al Apărării din Ucraina (DIU), anticipează că ofensiva rusă în curs se va diminua în decurs de o lună şi jumătate până la două luni.

Într-un interviu pentru Forbes Ukraine, citat de Ukrainska Pravda, şeful spionajului a menţionat că experienţa unui război de zece ani a arătat că potenţialul ofensiv al "oricărei părţi nu durează mai mult de două luni".

El a adăugat că se anticipează un uşor declin din moment ce operaţiunile ofensive ruseşti se apropie de trei luni.

UPDATE Kievul neagă afirmaţiile Rusiei privind capturarea Niu-York în regiunea Doneţk

La 6 august, un oficial ucrainean a negat că Rusia a capturat complet satul Niu-York din regiunea Doneţk, afirmând că „luptele grele continuă" acolo, notează Kyiv Independent.

Forţele ruse par să fi stabilit o prezenţă în sat. Pe reţelele de socializare au apărut imagini cu ceea ce pare a fi un soldat care ridică un steag rusesc pe acoperişul unei clădiri din Niu-York.

UPDATE 14 drone Shahed deasupra regiunii Mykolaiv şi o rachetă deasupra regiunii Sumî, doborâte

Forţele de apărare aeriană ale Ucrainei au doborât 14 drone ruseşti Shahed deasupra regiunii Mykolaiv în noaptea de 6 spre 7 august, iar resturile acestora au provocat incendierea ierbii. O rachetă a fost interceptată deasupra regiunii Sumî, relatează Ukrainska Pravda, citând autorităţile ucrainene.

Nu au fost raportate victime.

UPDATE Rusia a pierdut 586.370 de soldaţi în Ucraina de la începutul războiului

Rusia a pierdut 586 370 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei sale pe scară largă, la 24 februarie 2022, a raportat Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei la 7 august.

Acest număr include 1 230 de pierderi suferite de forţele ruse în ultima zi.

UPDATE Ministrul german de Externe: Moscova desfăşoară arme nucleare la 600 de kilometri de Berlin

UPDATE Rusia construieşte un nou pod în Crimeea ocupată temporar

Ruşii construiesc încă un pod în apropierea podului din strâmtoarea Kerch, în Crimeea ocupată temporar, se arată într-o postare pe canalul de Telegram Crimean Wind, relatează Ukrinform.

„«Ochii noştri»pot vedea totul: construcţia de structuri defensive este în curs de desfăşurare în apropierea podului Kerch. Un alt pod este construit de-a lungul structurii principale, piloţii fiind bătuţi", se arată în mesaj.

UPDATE Niger rupe relaţiile diplomatice cu Ucraina, urmând exemplul lui Mali

Guvernul Nigeriei a întrerupt relaţiile diplomatice cu Ucraina în semn de „solidaritate cu guvernul şi poporul din Mali" şi în legătură cu presupusul sprijin al Kievului pentru „grupuri teroriste", a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului Nigerului, Amadou Abdramane într-o intervenţie televizată marţi pentru Al-Arabiya.

„Guvernul Republicii Niger, în totală solidaritate cu guvernul şi poporul din Mali, decide în deplină suveranitate să rupă relaţiile diplomatice dintre Republica Niger şi Ucraina", a declarat Abdramane, scrie Ukrinfom.

ŞTIREA INIŢIALĂ:

Şefa Comisiei pentru apărare a Parlamentului European, Marie-Agnes Strack-Zimmermann, a solicitat guvernului german şi altor ţări din UE să ia măsuri suplimentare pentru a îmbunătăţi eficienţa avioanelor de luptă F-16 de producţie americană care tocmai au ajuns în Ucraina, scrie Ukrinform.

„Toate statele - nu doar Germania - trebuie să facă tot ce le stă în putere pentru a proteja Ucraina şi a-i permite să continue să se apere singură. Acest lucru include, de asemenea, unităţi de apărare aeriană şi, indiferent dacă instituţia Cancelariei vrea să audă sau nu, racheta de croazieră Taurus", a declarat Strack-Zimmermann la postul Rheinische Post.

Ea a declarat că faptul că avioanele F-16 au fost în cele din urmă livrate a fost un semnal important şi un sprijin eficient, dar a avertizat că Europa nu trebuie să renunţe.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici