LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 899. Peste 76.000 de persoane evacuate din zonele de frontieră din Kursk / Rusia a atacat cu arme termobarice, Ucraina ar fi doborât un elicopter rusesc Ka-52 / Lukaşenko acuză că dronele Kievului au atins spaţiul Belarusului / Rusia se pregăteşte să apere centrala nucleară Kursk

  • Rusia se pregăteşte să apere centrala nucleară Kursk.
  • Autorităţile ruse au introdus o aşa-numită „operaţiune antiteroristă" în regiunile limitrofe Kursk, Briansk şi Belgorod, ca răspuns la incursiunea Ucrainei în regiunea Kursk.
  • ISW: Rusia nu doreşte redistribuirea forţelor la Kursk pentru a evita perturbarea ofensivei lor.
  • Presa rusă: Condamnatul pentru uciderea unui critic al Kremlinului, eliberat din închisoare pentru a lupta în Ucraina.
Urmărește
24365 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 899. Peste 76.000 de persoane evacuate din zonele de frontieră din Kursk / Rusia a atacat cu arme termobarice, Ucraina ar fi doborât un elicopter rusesc Ka-52 / Lukaşenko acuză că dronele Kievului au atins spaţiul Belarusului / Rusia se pregăteşte să apere centrala nucleară Kursk

Războiul din Ucraina, ziua 899. Rusia pune în aplicare o „operaţiune antiteroristă" în regiunile limitrofe Kursk, Briansk şi Belgorod / Rusia se pregăteşte să apere centrala nucleară Kursk

UPDATE Zelenski comentează invadarea Rusiei

UPDATE Dronă rusă a lovit o maşină în Herson: 3 răniţi

3 membri ai unei familii, inclusiv un adolescent, au fost răniţi în urma unui atac cu dronă rusă asupra unei maşini în Kindika, regiunea Herson, în timp ce călătoreau. Acest lucru a fost făcut cunoscut de oficialii locali citaţi de publicaţia Ukrainska Pravda.

UPDATE Lista neagră a lui Dugin

UPDATE Belarus protestează 

„Belarus a protestat în faţa Ucrainei pentru încălcarea frontierei de către un grup de drone”. Acest lucru a fost raportat de serviciul de presă al Ministerului de Externe din Belarus. Ria Novosti o relatează. Un „protest puternic în legătură cu încălcarea frontierei Republicii Belarus de către un grup de vehicule aeriene fără pilot lansate de pe teritoriul Ucrainei” a fost transmis diplomatului ucrainean la Minsk.

UPDATE Moscova: peste 76.000 de persoane evacuate din zonele de frontieră din Kursk

Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă a anunţat că peste 76.000 de persoane au fost evacuate din zonele de frontieră din regiunea Kursk, unde luptele sunt în desfăşurare între Moscova şi forţele ucrainene, transmite Tass.

UPDATE O altă lovitură grea pentru Rusia: forţele armate ucrainene au doborât un alt elicopter Ka-52 în regiunea Kursk

O altă lovitură grea pentru Rusia: forţele armate ucrainene au doborât un alt elicopter Ka-52 în regiunea Kursk, relatează cel puţin doi bloggeri militari ruşi, Kirill Fedorov şi „FighterBomber”.

UPDATE Lukaşenko: Dronele ucrainene au lovit ieri teritoriul nostru

Forţele de apărare aeriană ale Belarusului au interceptat şi distrus „mai multe ţinte pe teritoriul” ţării, aseară, a anunţat preşedintele Alexandru Lukaşenko, potrivit agenţiei Belta. Suspiciunea, a comentat el, este că sunt drone de atac care vin din Ucraina.

UPDATE Moscova: Racheta Iskander la postul de comandă ucrainean din Kursk, a ucis 15 persoane

Forţele ruse au distrus un post de comandă al unei unităţi a Brigăzii 22 Mecanizate a Forţelor Armate Ucrainene într-o zonă de frontieră a regiunii Kursk cu o rachetă balistică tactică Iskander-M: acest lucru a fost anunţat de Ministerul Apărării de la Moscova.

UPDATE Moscova: i-am lovit pe mercenarii de la Kiev din Kursk cu un focos termobaric

Ministerul rus al Apărării a anunţat că a lovit cu o rachetă termobarică locul de desfăşurare a mercenarilor străini din periferia de sud a oraşului Sudja, în regiunea Kursk. Interfax o raportează. Armele termobarice sunt compuse din combustibil exploziv cşi sunt considerabil mai puternice, iar explozia lor durează mai mult decât explozivii convenţionali de aceeaşi greutate.

UPDATE Moscova: ameninţare directă ucraineană la adresa centralei nucleare din Kursk

Acţiunile forţelor armate ucrainene în regiunea rusă Kursk constituie o „ameninţare directă” pentru centrala nucleară din regiune, a spus preşedintele agenţiei atomice ruse Rosatom, Alexei Lihacev, într-o conversaţie cu şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a transmis agenţia de presă rusă Ria Novosti.

UPDATE Presa rusă: Condamnatul pentru uciderea unui critic al Kremlinului, eliberat din închisoare pentru a lupta în Ucraina

Un bărbat condamnat pentru uciderea politicianului rus de opoziţie Boris Nemţov a fost eliberat din închisoare după ce a semnat un contract pentru a se alătura operaţiunii militare din Ucraina, au informat sâmbătă agenţiile de presă de stat TASS şi RIA Novosti, citate de Reuters.

Nemţov, un critic al preşedintelui Vladimir Putin şi fost viceprim-ministru în timpul preşedintelui Boris Elţîn, a fost împuşcat mortal în 2015 în timp ce traversa un pod din apropierea Kremlinului, în inima capitalei ruse.

„Eskerkhanov a semnat un contract cu Ministerul Apărării în martie 2024, a fost graţiat şi apoi eliberat din colonia sa penală", a declarat TASS citând o sursă din cadrul organelor de aplicare a legii.

„El a mers la una dintre unităţile de asalt şi acum execută misiuni de luptă în zona de operaţiuni militare speciale".

UPDATE ONU: Iulie a fost „cea mai mortală lună" pentru civilii ucraineni din octombrie 2022

Cel puţin 219 civili au fost ucişi şi 1.018 au fost răniţi în Ucraina în luna iulie, aceasta fiind "cea mai mortală lună pentru civili" din octombrie 2022, a declarat biroul ONU pentru drepturile omului într-un raport publicat pe 9 august.

"Numărul mare de victime din iulie continuă o tendinţă de creştere a numărului de victime civile începând din martie 2024", se arată în raport, potrivit Kyiv Independent.

Marea majoritate a victimelor civile (90 %) şi a daunelor aduse unităţilor de învăţământ şi de asistenţă medicală (86 %) au continuat să aibă loc pe teritoriul controlat de Ucraina în iulie, potrivit raportului.

UPDATE ISW: Rusia nu doreşte redistribuirea forţelor la Kursk pentru a evita perturbarea ofensivei lor

Comandamentul militar rus s-ar putea împotrivi în prezent redistribuirii forţelor de pe alte fronturi operaţionale pentru a evita ca evenimentele din regiunea Kursk din Rusia să perturbe operaţiunile ofensive ruseşti din estul Ucrainei, se arată în raportul publicat de Institutul pentru Studiul Războiului (Institute for the Study o War - ISW).

Comandamentul militar rus pare să se bazeze pe unităţile existente desfăşurate în zona frontierei internaţionale şi pe forţele uşor disponibile în ariergardă, dintre care majoritatea sunt unităţi dotate cu recruţi şi forţe neregulate, pentru a face faţă incursiunii ucrainene în curs în regiunea Kursk. 

Aceste unităţi ar fi probabil primele care ar răspunde, chiar dacă comandamentul militar rus a decis să transfere unităţi suplimentare, mai experimentate, din alte părţi ale teatrului." 

UPDATE Ucraina distruge încă o navă militară rusă în Crimeea

În cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, agenţii Serviciului de Informaţii al Apărării al Ucrainei (GUR) din cadrul echipei Grupului 13 au distrus un cutter de mare viteză de tip Tunets, proiectul KS 701, folosind o dronă maritimă MAGURA V5 în largul coastei Chornomorske din Crimeea ocupată temporar, scrie Ukrinform.

UPDATE Şeful AIEA face apel la reţinere în timp ce luptele continuă „în apropierea” centralei nucleare de la Kursk

Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Mariano Grossi, a făcut apel atât la Kiev, cât şi la Moscova să "dea dovadă de maximă reţinere" pentru a evita un accident nuclear, deoarece se pare că luptele continuă în regiunea din jurul centralei nucleare Kursk, informează Kyiv Independent.

Într-o declaraţie emisă de AIEA la 9 august, Grossi a afirmat că un accident nuclear la KNPP ar avea „potenţialul unor consecinţe radiologice grave".

Grossi a menţionat că două dintre cele şase reactoare nucleare de la KNPP sunt oprite, în timp ce alte două sunt pe deplin operaţionale. Celelalte două reactoare sunt în construcţie.

UPDATE SUA trimite Ucrainei un nou pachet de ajutoare în valoare de 125 de milioane de dolari

Departamentul american al Apărării a anunţat, la 9 august, acordarea de asistenţă militară suplimentară Ucrainei în valoare de aproximativ 125 de milioane de dolari, relatează Ukrainska Pravda.

Noul pachet de ajutor american este alocat în cadrul programului Presidential Drawdown Authority (PDA) al SUA, adică direct din depozite, şi este a 63-a tranşă de acest tip.

Acesta include mai multe echipamente militare, printre care muniţie pentru sistemele HIMARS, muniţie de artilerie de 155 mm şi 105 mm, MANPADS Stinger, sisteme antitanc Javelin şi AT-4 şi rachete ghidate antitanc TOW.

UPDATE Reuters: Iranul va livra în curând sute de rachete balistice Rusiei

UPDATE Rusia se pregăteşte să apere centrala nucleară Kursk

Rusia se pregăteşte să apere centrala nucleară de la Kursk, în timp ce trupele ucrainene se apropie de aceasta, a relatat la 9 august postul independent de ştiri rus Istories, potrivit Kyiv Independent.

Centrala nucleară Kursk este situată la aproape 80 de kilometri de oraşul Sudzha din regiunea Kursk.

ŞTIREA INIŢIALĂ:

Autorităţile ruse au introdus o aşa-numită „operaţiune antiteroristă" în regiunile limitrofe Kursk, Briansk şi Belgorod, ca răspuns la incursiunea Ucrainei în regiunea Kursk, a raportat la 10 august publicaţia rusă RIA Novosti, citată de Kyiv Independent.

În urma unei incursiuni surpriză a forţelor ucrainene peste graniţă cu câteva zile mai devreme, luptele au continuat în regiunea Kursk, iar Ucraina ar fi avansat în interiorul teritoriului rus.

Ministerul rus al Apărării a recunoscut la 9 august că forţele sale luptă cu armata ucraineană la periferia oraşului Sudzha din regiunea Kursk.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici