LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 923. Zelenski: Rusia nu a avansat în apropiere de Pokrovsk în ultimele 2 zile / Ruşii avariază din nou linia electrică de la centrala nucleară Zaporojie / Atac cu rachete balistice în Poltava: Cel puţin 51 de morţi şi peste 200 de răniţi

  • Atac cu rachete balistice în oraşul Poltava. Cel puţin 51 de morţi şi 219 răniţi.
  • Zelenski: Rusia nu a avansat în apropiere de Pokrovsk în ultimele 2 zile.
  • Activitate suspendată la o rafinărie de petrol din Moscova.
  • Kievul va solicita invitarea în NATO mai devreme decât la summitul de la Haga de anul viitor – Stefanishyna.
  • Rusia a lansat 35 de drone Shahed asupra Ucrainei.
  • Ruşii avariază din nou linia electrică de la centrala nucleară Zaporojie.
Urmărește
12236 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 923. Zelenski: Rusia nu a avansat în apropiere de Pokrovsk în ultimele 2 zile / Ruşii avariază din nou linia electrică de la centrala nucleară Zaporojie / Atac cu rachete balistice în Poltava: Cel puţin 51 de morţi şi peste 200 de răniţi

Sursa foto: Hepta / Mediafax Foto

UPDATE Zelenski spune că încă sunt oameni sub dărâmături în Poltava

Încă sunt oameni prinşi sub dărâmăturile unei clădiri distruse de un atac rusesc în Poltava, a declarat Volodimir Zelenski.

Eforturile de salvare sunt în curs de desfăşurare, a declarat el în discursul său de seară.

Preşedintele ucrainean a confirmat că cel puţin 51 de persoane au murit şi 271 sunt rănite în urma unuia dintre cele mai sângeroase atacuri din acest război.

„Sunt recunoscător tuturor salvatorilor, medicilor, asistenţilor medicali şi tuturor locuitorilor din Poltava care s-au alăturat pentru a ajuta, au donat sânge şi care oferă sprijin”, a spus el.

„Ştim că sunt oameni sub dărâmăturile clădirii distruse. Se face totul pentru a salva cât mai multe vieţi”.

UPDATE Ucraina intenţionează să păstreze pe termen nedeterminat teritoriul rusesc pe care l-a cucerit

Ucraina intenţionează să păstreze pe termen nelimitat teritoriul rusesc cucerit în invazia surpriză din regiunea de frontieră Kursk, luna trecută, a declarat Volodimir Zelenski pentru NBC News.

Preşedintele ucrainean a declarat într-un interviu exclusiv că deţinerea teritoriului face parte integrantă din „planul său de victorie” pentru a-l forţa pe Vladimir Putin să vină la masa negocierilor şi să pună capăt războiului.

El a spus că va prezenta propunerea partenerilor internaţionali, inclusiv SUA.

Părând apoi să confirme că trupele ucrainene se vor retrage în cele din urmă, Zelenski a declarat că Ucraina nu are „nevoie de teritoriul lor”.

„Nu vrem să aducem acolo modul nostru de viaţă ucrainean”, a spus el.

UPDATE Zelenski îl demite pe şeful adjunct al biroului preşedintelui ucrainean

Volodimir Zelenski l-a demis pe şeful adjunct al biroului preşedintelui ucrainean, Rostyslav Shurma, potrivit unui decret publicat pe site-ul preşedinţiei.

Presa din Ucraina scrie că demiterea lui Shurma, care a preluat funcţia în noiembrie 2021, era analizată de parlament, notează Sky News.

Decretul nu explică motivul demiterii.

UPDATE Norvegia promite 53 de milioane de dolari Kievului pentru drone şi apărare aeriană

Oslo a contribuit cu 570 de milioane de coroane norvegiene (aproximativ 53,3 milioane de dolari) pentru achiziţionarea mai multor drone şi sisteme de apărare aeriană pentru Ucraina, a anunţat guvernul norvegian.

Donaţia este făcută prin intermediul Fondului internaţional pentru Ucraina (IFU), în cooperare cu Regatul Unit, Lituania şi Ţările de Jos. 

Tranşa include drone şi apărare aeriană pentru a proteja populaţia şi infrastructura Ucrainei de atacurile ruseşti.

„Ucraina are o nevoie urgentă de mai multe echipamente militare pentru a se proteja împotriva războiului de agresiune rusesc. Împreună cu alte ţări, Norvegia va face tot posibilul pentru a contribui”, a declarat ministrul norvegian al Apărării, Bjorn Arild Gram.

UPDATE Zelenski îl îndeamnă pe Trudeau să pledeze pentru atacuri cu rază lungă de acţiune în Rusia

Volodimir Zelenski a declarat că l-a îndemnat pe prim-ministrul canadian să „consolideze pledoaria” pentru ca aliaţii Ucrainei să îi permită să lovească adânc în Rusia.

Preşedintele ucrainean a declarat că a vorbit astăzi la telefon cu Trudeau, cei doi lideri discutând, de asemenea, despre operaţiunea de salvare în curs în Poltova.

Kievul solicită de mult timp permisiunea de a efectua atacuri cu rază lungă de acţiune asupra obiectivelor militare din Rusia.

Zelenski a declarat ieri că partenerii occidentali ar trebui nu numai să permită atacurile, ci şi să furnizeze armele necesare pentru ca astfel de lovituri să aibă loc.

UPDATE Cel puţin 51 de morţi confirmaţi în Poltava

Cel puţin 51 de persoane sunt acum confirmate ca fiind decedate în atacul rusesc asupra Poltava de astăzi.

Biroul procurorului general al Ucrainei a furnizat această actualizare.

Salvatorii şi o echipă de investigaţie lucrează încă la locul atacului, iar numărul victimelor este încă în curs de clarificare, au transmis autorităţile într-o postare pe Telegram.

Şeful regiunii Poltava, Philip Pronin, a declarat anterior că sunt cel puţin 219 persoane rănite.

UPDATE Numărul persoanelor ucise în Poltava creşte

Numărul persoanelor ucise în atacul cu rachete balistice ruseşti asupra oraşului Poltava din centrul Ucrainei a crescut la 49, potrivit unui oficial.

Şeful regional Philip Pronin a declarat pe Telegram că sunt cel puţin 49 de decese, în timp ce 219 persoane au fost rănite.

„Echipele de căutare lucrează în continuare”, a scris el.

„Durere şi tristeţe de nedescris. Memoria eternă a celor morţi”.

Două rachete balistice au lovit o unitate de învăţământ şi o unitate spitalicească, fiind unul dintre cele mai sângeroase atacuri de la începutul conflictului.

UPDATE Şeful AIEA,  Rafael Grossi, s-a întâlnit cu Zelenski şi se îndreaptă spre centrala nucleară Zaporojie

Şeful Agenţiei Nucleare a ONU, Rafael Grossi, s-a întâlnit marţi la Kiev cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, înaintea unei vizite planificate la centrala nucleară Zaporojie, ocupată de Rusia.

Grossi a declarat presei că situaţia de la centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, este „foarte fragilă”.

UPDATE Autorităţile locale au declarat trei zile de doliu

umărul morţilor din Poltava a crescut la 47, iar 206 persoane au fost rănite, declară prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska.

Ea descrie atacul drept o „tragedie” şi spune că Rusia „ne ia mereu cel mai valoros lucru - viaţa”, conform BBC.

 Liderul regional din Poltava, Philip Pronin, a anunţat trei zile de doliu.

UPDATE SUA şi Ucraina, mai aproape de un acord privind rachetele cu rază lungă de acţiune

UPDATE „Şcoala în metrou” s-a deschis la Harkov: clasele elementare se ţin în tuneluri

UPDATE Atac cu rachete balistice în oraşul Poltava. Cel puţin 41 de morţi şi 180 de răniţi

Cel puţin 41 de persoane au fost ucise şi alte 180 rănite într-un atac cu rachete ruseşti asupra oraşului ucrainean Poltava marţi, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski, scrie BBC.
 
Zelenski a declarat într-un videoclip că forţele ruse au lovit oraşul cu două rachete balistice, avariind o clădire a Institutului de Comunicaţii.

UPDATE Dmitri Medvedev: Doar „nebunii” l-ar aresta pe Putin în baza mandatului CPI

Dmitri Medvedev, secretarul adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, a denunţat marţi, într-o declaraţie online, mandatul CPI împotriva lui Putin drept „ilegal”, iar pe cei care ar încerca să îl pună în aplicare drept „nebuni”, scrie The Guardian.

Peste 50 de ruşi din afara ţării au semnat o scrisoare deschisă prin care îndeamnă guvernul Mongoliei să îl „reţină imediat pe Vladimir Putin la sosirea sa”.

Luni, UE şi-a exprimat îngrijorarea că mandatul CPI ar putea să nu fie executat şi a declarat că şi-a împărtăşit îngrijorarea cu autorităţile mongole.

UPDATE Ucraina: Eşecul arestării lui Putin în Mongolia, o „lovitură grea” dată Dreptului

UPDATE Unul dintre sistemele Patriot ale României poate fi donat Ucrainei

UPDATE Ruşii avariază din nou linia electrică de la centrala nucleară Zaporojie

Bombardamentele ruseşti au deteriorat din nou una dintre cele două linii electrice care alimentează centrala nucleară (CN) Zaporojie, ocupată temporar de armata rusă, relatează Ukrinform.

Centrala nucleară de la Zaporojie este în prezent conectată la reţeaua electrică ucraineană printr-o singură linie electrică. Dacă şi această linie este avariată, va apărea o situaţie de urgenţă din cauza pierderii alimentării externe a pompelor care răcesc miezul reactoarelor şi bazinele de combustibil de la ZNPP.

UPDATE Aliaţii Kievului se aşteaptă ca Iranul să furnizeze Rusiei rachete balistice în mod iminent

UPDATE Hotel lovit de rachetă în Ucraina

UPDATE Rusia a lansat 35 de drone Shahed asupra Ucrainei

Rusia a lansat un atac asupra Ucrainei cu trei rachete balistice Iskander-M/KN-23, o rachetă ghidată Kh-59/69 şi 35 de drone Shahed-131/136 în noaptea de 2-3 septembrie. Forţele ucrainene au reuşit să doboare 2 drone, 6 au fost pierdute din punct de vedere al localizării şi 2 au zburat spre Rusia şi spre părţile ocupate ale regiunii Doneţk, anunţă Forţele aeriene ucrainene.

„Ca urmare a eforturilor de luptă, 27 de drone de atac Shahed-131/136 au fost doborâte, 6 au fost pierdute din punct de vedere al localizării. Nu au fost raportate pagube sau victime. Două drone inamice au zburat spre regiunea Belgorod din Rusia şi spre [părţi ale] regiunii Doneţk ocupate”, se arată în comunicarea oficială.

UPDATE Kievul va solicita invitarea în NATO mai devreme decât la summitul de la Haga de anul viitor – Stefanishyna

Viceprim-ministrul pentru integrare europeană şi euroatlantică, Olha Stefanishyna, este convinsă că acum este momentul potrivit pentru a ridica problema invitării Ucrainei la NATO.

Ea a declarat acest lucru într-un interviu pentru RBC-Ucraina.

„Fără îndoială, există o cale între invitaţie şi aderare. Cred că acum este momentul potrivit pentru a aborda această problemă. De ce? Pentru că avem deja o anumită experienţă a acestui război ca ţară. Cunoaştem deja toate capacităţile privind coordonarea sprijinului militar. Trebuie să privim spre viitor şi să planificăm mai strategic. Sunt convins că invitaţia este tocmai o oportunitate de a forma acorduri individuale cu fiecare aliat cu privire la cum va arăta aderarea Ucrainei la NATO”, a declarat oficialul guvernamental.

UPDATE Activitate suspendată la o rafinărie de petrol din Moscova

Rafinăria de petrol Gazprom Neft din Moscova a suspendat operaţiunile la unitatea de rafinare Euro+ a uzinei în urma unui incendiu cauzat de un presupus atac ucrainean cu drone la scară largă asupra regiunii la 1 septembrie, a raportat Reuters, citând sursele sale.

Zeci de drone ar fi vizat mai multe regiuni ruseşti în cursul nopţii de 1 septembrie, inclusiv Moscova.

Zelenski: Rusia nu a avansat în apropiere de Pokrovsk în ultimele 2 zile

Situaţia în sectorul Pokrovsk din regiunea Doneţk este „dificilă”, dar trupele ruse nu au avansat în ultimele două zile, susţine preşedintele Volodimir Zelenski, citându-l pe comandantul-şef Oleksandr Sîrskîi.

Întrebat dacă a fost oportună lansarea incursiunii în Kursk, Zelenski a declarat că Rusia a redistribuit un „număr suficient de mare” de trupe din sectoarele Zaporojie şi Herson în regiunea Kursk, acolo unde forţele ucrainene au demarat o incursiune-surpriză la începutul lunii august.

La sfârşitul lunii august, Ucraina ar controla peste 1 290 de kilometri pătraţi şi 100 de aşezări, potrivit comandantului Sîrskîi.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici