Războiul din Ucraina, ziua 938. Contraofensiva rusă de la Kursk a fost oprită, susţine Kievul / Ucraina vrea ca România să doboare dronele ruseşti care se apropie de spaţiul aerian românesc / Zelenski spune că planul de victorie al Ucrainei este pregătit

  • Ambasador SUA la ONU: SUA consideră că strategia de pace a lui Zelenski „poate funcţiona”
  • ISW: Rusia utilizează reţelele sociale pentru a interveni în alegeri şi a destabiliza situaţia din întreaga lume
  • Ucraina vrea ca România să doboare dronele ruseşti care se apropie de spaţiul aerian românesc.
Urmărește
8728 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 938. Contraofensiva rusă de la Kursk a fost oprită, susţine Kievul / Ucraina vrea ca România să doboare dronele ruseşti care se apropie de spaţiul aerian românesc / Zelenski spune că planul de victorie al Ucrainei este pregătit

Războiul din Ucraina, ziua 938. Italia va livra sistemul de apărare antiaeriană SAMP/T promis până la sfârşitul lunii septembrie / Oficial: SUA consideră că strategia de pace a lui Zelenski „poate funcţiona”

Războiul Kremlinului în Ucraina este „un eşec militar uluitor”, afirmă un diplomat britanic

Războiul Rusiei în Ucraina e un „dezastru militar pentru Kremlin”, a declarat un diplomat britanic, afirmând că pierderile semnificative de personal ale ţării „descriu o imagine sumbră”.

Vorbind la Forumul de cooperare în domeniul securităţii de la Viena, consilierul militar principal al Delegaţiei Regatului Unit la OSCE, Nicholas Aucott, a mai spus că factori precum incursiunea Kursk a Ucrainei şi deteriorarea sau distrugerea unui sfert din Flota rusă din Marea Neagră se adaugă la un „eşec militar rusesc uluitor”.

„Au trecut doi ani şi 212 zile de când Rusia a efectuat invazia sa la scară largă, o acţiune militară pe care Rusia a preconizat că o va încheia în câteva zile”, a spus el, potrivit Ukrinform.

„În acest context, situaţia actuală poate fi interpretată drept nimic mai puţin decât un dezastru militar pentru Kremlin”.

Estimările serviciilor secrete occidentale, citate de WSJ, plasează pierderile Rusiei la 200 000 de morţi şi 400 000 de răniţi.

Planul de victorie al Ucrainei este pe deplin pregătit, afirmă Zelenski

Toate punctele din planul de victorie al Ucrainei pe care Kievul intenţionează să îl prezinte Washingtonului au fost elaborate, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski în discursul său de miercuri seară.

Zelenski intenţionează să discute planul cu preşedintele Joe Biden în timpul vizitei sale în SUA la sfârşitul acestei luni.

Deşi nu a dezvăluit toate detaliile, Zelenski a declarat anterior că planul este compus din patru puncte principale şi un al cincilea legat de situaţia postbelică. Acesta se concentrează pe securitatea şi poziţia geopolitică a Ucrainei, asistenţa militară străină cu libertatea de a o utiliza fără restricţii şi sprijinul economic.

Incursiunea transfrontalieră a Ucrainei în regiunea Kursk din Rusia face, de asemenea, parte din strategie, a declarat Zelenski.

„Cel mai important lucru acum este hotărârea de a o pune în aplicare”, a spus preşedintele în discursul său.

„Nu există şi nu poate exista nicio alternativă la pace, nicio îngheţare a războiului sau orice alte manipulări care vor amâna pur şi simplu agresiunea rusă pentru o etapă ulterioară”.

Ucraina este deschisă la sugestii din partea SUA pentru a consolida planul, a adăugat el.

Zelenski se va adresa Consiliului de Securitate al ONU

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, se va adresa marţi, 24 septembrie, Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, într-o şedinţă dedicată războiului din ţara sa, scrie Reuters.

Deşi Adunarea Generală a condamnat invazia şi a cerut retragerea trupelor ruse, Consiliul de Securitate a fost blocat din cauza dreptului de veto exercitat de Rusia, unul dintre membrii permanenţi.

România ar putea găzdui facilităţi de instruire în domeniul maritim pentru pregătirea personalului ucrainean

Preşedintele Klaus Iohannis a propus Parlamentului aprobarea înfiinţării pe teritoriul naţional a unei facilităţi de instruire în domeniul maritim pentru pregătirea personalului ucrainean.

Potrivit unui document trimis de preşedintele Klaus Iohannis Camerei Deputaţilor, evoluţiile recente ale războiului de agresiune dus de către Federaţia Rusă împotriva Ucrainei au evidenţiat necesitatea intensificării şi diversificării instruirii forţelor armate ucrainene.

Contraofensiva rusă de la Kursk a fost oprită, susţine Kievul

Contraofensiva Rusiei în regiunea Kursk, menită să recucerească teritoriul controlat de ucraineni, a fost oprită, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al administraţiei militare ucrainene din regiune.

Declaraţia vine la o săptămână după ce Moscova a lansat o contraofensivă împotriva flancului vestic al trupelor ucrainene din regiunea rusă.

„Au încercat să atace din flancuri, dar au fost opriţi acolo”, a declarat purtătorul de cuvânt Oleksii Dmytrashkivskyi pentru AFP.

„Situaţia a fost stabilizată şi astăzi totul este sub control, ei nu au succes”.

Purtătorul de cuvânt a admis doar „unele succese minore” ale Rusiei.

„Ruşii au intrat într-una dintre aşezări. Au început să lupte pentru o altă aşezare, dar asta a fost tot”, a spus el. Rusia a susţinut că a recucerit 10 aşezări doar în prima zi a contraofensivei, anunţând alte progrese de atunci.

Estimările WSJ privind victimele din Ucraina sunt „exagerate”, afirmă un deputat

Afirmaţiile recente ale Wall Street Journal conform cărora 80 000 de soldaţi ucraineni au murit în timpul războiului total cu Rusia sunt „exagerate”, a declarat secretarul comisiei parlamentare de apărare Roman Kostenko pentru Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL).

Publicaţia americană a scris pe 17 septembrie că, potrivit unei „estimări ucrainene confidenţiale de la începutul acestui an”, Ucraina are 80.000 de soldaţi ucişi şi 400.000 de răniţi.

Pierderile Rusiei au fost estimate la 200.000 de morţi şi 400.000 de răniţi, ridicând numărul total de victime ale războiului la peste 1 milion.

„Cred că acestea sunt date exagerate. Categoric... În special atunci când vorbim despre numărul înregistrat de soldaţi ucraineni ucişi”, a declarat Kostenko.

Ucraina a evitat în mare parte să comenteze pierderile sale, deşi preşedintele Volodimir Zelenski a declarat în februarie că 31.000 de soldaţi ucraineni au murit.

„Dacă ne uităm la ultimii doi ani, am avut aproximativ acelaşi număr - 19.000 în fiecare an. Şi aici sunt luaţi în considerare doar cei cărora le-au fost eliberate certificate oficiale de deces”, a declarat Kostenko, adăugând că mulţi sunt încă consideraţi dispăruţi.

Deputatul a sugerat că ar putea fi aproximativ 50.000 de soldaţi morţi, deşi a recunoscut că nu are cele mai exacte date şi că chiar şi numărul său ar putea fi o supraestimare.

Tîlvăr: Statele B9, îngrijorate de incursiunile repetate ale dronelor ruse în spaţiul aerian al NATO

Apărarea aeriană ucraineană a doborât 46 de drone de atac Shahed din 52

Ruşii au atacat Ucraina cu trei rachete ghidate cu lansare din aer şi 52 de drone kamikaze în noaptea de 17-18 septembrie 2024. Apărarea aeriană ucraineană a distrus 46 de drone, alte cinci au dispărut de pe radar din cauza războiului electronic, iar una a zburat înapoi în Rusia, anunţă Serviciul de presă al Comandamentului Forţelor Aeriene Ucrainene.

Se raportează că ruşii au lovit cu trei rachete ghidate Kh-59/69 din spaţiul aerian al părţii ocupate a regiunii Kherson şi 52 de UAV-uri de atac din oraşele ruseşti Kursk şi Yeysk.

Ucraina vrea ca România să doboare dronele ruseşti care se apropie de spaţiul aerian românesc

Kamala Harris devine ţinta propagandei ruse. Ce naraţiune falsă a fost pusă la cale de o grupare legată de Kremlin

Un atac cu drone al ucrainenilor a provocat evacuarea parţială a unui oraş din Rusia

ISW: Rusia utilizează reţelele sociale pentru a interveni în alegeri şi a destabiliza situaţia din întreaga lume

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a estimat că Rusia continuă să îşi dezvolte capacitatea de a utiliza operaţiunile informaţionale pe platformele de socializare pentru a provoca activităţi cinetice şi a interfera cu alegerile, activităţile de destabilizare şi schemele de evitare a sancţiunilor.

Documentele divulgate care descriu campaniile de dezinformare la scară largă ale Kremlinului împotriva Ucrainei şi a Occidentului continuă să demonstreze dorinţa Kremlinului de a-şi utiliza instrumentele globale de informare pentru a promova interesele Moscovei prin intermediul social media.

Ambasador SUA la ONU: SUA consideră că strategia de pace a lui Zelenski „poate funcţiona”

Oficialii americani au văzut Planul de victorie al preşedintelui Volodimir Zelenski şi cred că este o strategie „care poate funcţiona”, a declarat ambasadorul SUA la Organizaţia Naţiunilor Unite, Linda Thomas-Greenfield, în timpul unei conferinţe de presă care a avut loc marţi.

„Credem că acesta prezintă o strategie şi un plan care poate funcţiona”, a declarat aceasta, potrivit Kyiv Independent.

Thomas-Greenfield a declarat că SUA speră să promoveze planul lui Zelenski în rândul liderilor mondiali săptămâna viitoare, în timpul celei de-a 79-a Adunări Generale a ONU din New York.

Italia va livra sistemul de apărare antiaeriană SAMP/T promis până la sfârşitul lunii septembrie

Italia va livra Ucrainei o a doua baterie de apărare antiaeriană SAMP/T până la sfârşitul lunii septembrie, a anunţat marţi ministrul italian al Apărării, Guido Crosetto, notează Kyiv Independent.

Italia a promis în iunie că va trimite Kievului un alt sistem SAMP/T, singurul sistem de apărare aeriană fabricat în Europa care poate intercepta rachete balistice.

„Până la sfârşitul lunii, noul sistem Samp/T va fi livrat Ucrainei şi ştim cât costă fiecare minut de întârziere”, a declarat Crosetto la o conferinţă privind producţia europeană de apărare antiaeriană, potrivit mass-media italiene RAI.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici