LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 951. Şapte morţi şi trei răniţi în regiunea Herson / Putin subjugă economia Rusiei pentru a triumfa pe front / Forţele ruse au intrat în Vuhledar, situaţia fiind „extrem de dificilă”

  • Trupele ruse au intrat în oraşul Vuhledar din regiunea Doneţk, a declarat marţi guvernatorul Vadim Filashkin, adăugând că luptele continuă.
  • Cel puţin şapte persoane au murit şi alte trei au fost rănite, marţi, în urma unui atac al forţelor ruse asupra centrului oraşului Herson.
  • Rusia îşi va majora bugetul pentru apărare cu aproape 30% anul viitor, depăşind cheltuielile pentru asistenţă socială şi educaţie.
Urmărește
2672 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 951. Şapte morţi şi trei răniţi în regiunea Herson / Putin subjugă economia Rusiei pentru a triumfa pe front / Forţele ruse au intrat în Vuhledar, situaţia fiind „extrem de dificilă”

Zelenski îi mulţumeşte lui Stoltenberg şi îl felicită pe Rutte pentru că a devenit Secretar General al NATO

Preşedintele Volodimir Zelenski i-a mulţumit lui Jens Stoltenberg pentru sprijinul acordat Ucrainei în calitate de Secretar General al NATO.

„Apreciez profund eforturile sale personale de a uni aliaţii pentru a ajuta Ucraina să prevaleze şi pentru a consolida forţele armate ucrainene. Cursul Ucrainei către aderarea la NATO este ireversibil, iar noi rămânem dedicaţi acestui obiectiv”, a scris Zelenski pe X.

Volodimir Zelenski l-a felicitat pe Mark Rutte pentru preluarea funcţiei de secretar general al NATO.

„Îi urez succes în această nouă poziţie şi aştept cu nerăbdare o cooperare productivă pentru a consolida securitatea euro-atlantică şi parteneriatul nostru cu Alianţa pe calea Ucrainei către aderarea deplină la NATO”, a adăugat Zelenski.

Olaf Scholz vrea să vorbească la telefon cu Vladimir Putin

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, vrea să vorbească la telefon cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, pentru prima dată în aproape doi ani, a relatat ziarul german Die Zeit.

Citând surse guvernamentale, ziarul a declarat că încă nu a fost făcută o cerere oficială către Kremlin, dar Berlinul intenţionează să facă acest lucru în perioada premergătoare reuniunii G20 din Brazilia din luna noiembrie.

Zeit nu a relatat ce intenţionează Scholz să discute cu Putin.

Forţele ruse au intrat în Vuhledar, situaţia fiind „extrem de dificilă”

Trupele ruse au intrat în oraşul Vuhledar din regiunea Doneţk, a declarat marţi guvernatorul Vadim Filashkin, adăugând că luptele continuă.

Vorbind la televiziunea naţională, Filashkin a descris situaţia ca fiind „extrem de dificilă”, adăugând: „Inamicul a ajuns deja aproape în centrul oraşului”.

„Luptele au loc în interiorul oraşului, astfel încât este aproape imposibil să se aducă ajutor umanitar”.

În total, 107 civili au rămas în Vuhledar, deşi toţi copiii au fost evacuaţi, a adăugat el.

Brigada Mecanizată 72 din Ucraina a apărat Vuhledar timp de aproape doi ani, în timp ce forţele ruse au încercat să captureze oraşul de la începutul invaziei.

În ultimele zile, forţele ruse au avansat la nord-est de Vuhledar şi la periferia vestică a oraşului, a raportat Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) pe 30 septembrie.

Oraşul de pe linia frontului se află la aproximativ 50 de kilometri sud-vest de oraşul ocupat Doneţk şi la aproximativ 40 de kilometri est de graniţa administrativă cu regiunea Zaporojie.

Kievul susţine că Rusia a pierdut 654.430 de soldaţi în Ucraina de la începutul războiului

Rusia a pierdut 654.430 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei, a raportat marţi Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei.

Acest număr include 1 370 de pierderi suferite de forţele ruse doar în ultima zi.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 8 883 de tancuri, 17 547 de vehicule blindate de luptă, 25 621 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 18 855 de sisteme de artilerie, 1 204 sisteme de rachete cu lansare multiplă, 963 de sisteme de apărare aeriană, 369 de avioane, 328 de elicoptere, 16 322 de drone, 28 de nave şi bărci şi un submarin.

Şapte morţi şi trei răniţi în sudul Ucrainei, într-un atac al artileriei ruse

Cel puţin şapte persoane au murit şi alte trei au fost rănite, marţi, în urma unui atac al forţelor ruse asupra centrului oraşului Herson din sudul Ucrainei, a declarat parchetul regional, citat de The Kyiv Independent.

Rusia a atacat Hersonul în jurul orei 09:00, când în Ucraina a fost ţinut, la nivel naţional, un minut de reculegere pentru comemorarea soldaţilor ucraineni căzuţi la datorie de Ziua Apărătorilor, a declarat Poliţia Naţională.

Apărarea Rusă declară: vehicule blindate ale Kievului, distruse la graniţa Kursk

Echipajele de tunuri remorcate Giatsint-B ale Grupului de forţe al Rusiei de Nord au distrus vehicule blindate, arme de foc şi concentrări ale forţelor armate ucrainene în regiunea de graniţă a regiunii Kursk, anunţă Ministerul rus al Apărării, citat de agenţia de presă Tass. „Forţele din regiunea de frontieră a Regiunii Kursk lovesc, de asemenea, grupuri mobile blindate, puncte de desfăşurare temporară pentru luptătorii Forţelor Armate ucrainene, precum şi puncte de control al comunicaţiilor şi staţii de recunoaştere electronică inamice”, se mai arată în mesaj.

Moscova: 8 drone ucrainene distruse la Belgorod

Sistemele ruseşti de apărare aeriană (apărare aeriană) au distrus opt vehicule aeriene fără pilot (UAV) ucrainene în regiunea Belgorod, în timpul nopţii, scrie agenţia de presă rusă Tass. Ministerul rus al Apărării a declarat că „încercările Kievului de a efectua atacuri teroriste folosind UAV-uri de tip avioane împotriva ţintelor de pe teritoriul Federaţiei Ruse au fost oprite”. „Opt vehicule aeriene ucrainene fără pilot au fost distruse de sistemele de apărare aeriană aflate în serviciu pe teritoriul regiunii Belgorod”, a informat Apărarea Rusă.

Putin creşte cheltuielile militare cu 30% pentru 2025

La o săptămână după călătoria preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski în SUA şi prezentarea aşa-zisului său „Plan de Victorie”, Moscova reiterează că vrea să ajungă la finalul aşa-zisei sale operaţiuni militare speciale. Şi, în conformitate cu această strategie, decide o creştere uriaşă, de aproape 30%, a cheltuielilor militare pentru 2025. În proiectul de lege de Buget pentru anul viitor prezentat Parlamentului, se aşteaptă să crească până la 13.500 de miliarde de ruble (aproximativ 135 de miliarde de euro, la cursul de schimb curent) cheltuielile cu apărarea. Pentru următorii doi ani, investiţiile în forţele armate sunt de aşteptat să scadă uşor, ajungând la 12.800 de miliarde de ruble în 2026 şi la 13.000 de miliarde de ruble în 2027. Recent, preşedintele rus a decis să mărească numărul forţelor armate cu aproape 14%, pentru a le aduce la un milion şi jumătate. Iar ieri a semnat un decret pentru chemarea la arme a altor 133.000 de soldaţi în cadrul recrutării obligatorii de toamnă, după cei 150.000 înrolaţi în primăvară.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici