Editorii CNN avertizează într-o notă că materialul, semnat de către Robert Chow – un jurnalist „veteran” din Hong Kong şi cofondatorul grupului „Silent Majority for Hong Kong” (Majoritatea Tăcută pentru Hong Kong), creat în 2013, care se opune „Revoluţiei Umbrelelelor” – exprimă opinia jurnalistului.
„Hong Kong-ul este în pragul unei revoluţii”, scrie Chow, precizând că se referă la revoluţia „majorităţii tăcute, conservatorii de vârstă mijlocie, greu de definit, care preferă schimbarea în mod ordonat – segmentul de obicei ignorat de media, îmbătrânind şi deloc sexi”. Este vorba despre unul din cinci dintre cei şapte milioane de locuitori ai oraşului-stat, subliniază el. Campania a fost organizată de Alianţa pentru Pace şi Democraţie, din care grupul face parte.
„Suntem, toţi, aceşti 1,5 milioane, marionetele Beijingului?”, întreabă el şi răspunde „greu de crezut”. „Suntem diferiţi şi divizaţi politic ca orice majoritate tăcută din alte oraşe. Singura diferenţă este că am ieşit în faţă înainte ca lucrurile să ia o turnură urâtă„, continuă Chow, adăugând că grupul doreşte „pace şi democraţie – sufragiu universal în 2017”, dar respinge Occupy Central deoarece încearcă să ţină Hong Kong-ul „ostatic în lupta pentru brandul său de democraţie”.
În opinia lui Chow, care se exprimă în numele grupului, „este necesar ca reforma politică să fie negociată” şi ca „oamenii să decidă pentru ei-înşişi”, indiferent că sunt conservatori sau progresişti. El este conştient de faptul că grupul „pandemocratic” care susţine mişcarea Occupy Central deţine „atuul”, adică adună suficiente voturi cât să opună un veto oricărui pachet de reforme vizând Consiliul Legislativ pe care îl consideră inacceptabil.
Promisiunea Occupy de a paraliza centrul financiar este reală şi va afecta atât clasa mijlocie, cât şi „oamenii de rând”, mai mult decât îi va afecta pe bogaţi, apreciază jurnalistul, evocând pierderi pe bursă, închiderea magazinelor şi perturbarea vieţii de zi cu zi a locuitorilor oraşului.
„Nu vrem să fim ţinuţi ostatici şi folosiţi ca pioni într-un joc politic şi nu vrem să avem soarta zecilor de milioane de persoane din lume care suferă pierderi financiare, răniri ori sunt chiar ucise în crize cauzate de (cei) agresivi politic şi aventurieri”, subliniază jurnalistul. Membri ai „majorităţii tăcute” se duc la susţinătorii Occupy şi le spun să se ducă acasă, Alianţa a cerut în mod deschis mişcării să renunţe la acţiunile de ocupare din cartierele Mong Kok şi Causeway Bay în semn de bunăvoinţă, dar a fost ignorată, potrivit lui Chow.
„Furia şi solicitările majorităţii tăcute se preling acum, dar se pot transforma într-o maree”, avertizează el, apreciind că problema societăţii civilizate şi democratice din Hong Kong – în care „armele sunt aproape inexistente”, subliniază Chow – este: „voinţa majorităţii sau cruzimea minorităţii?”.