Aceste declaraţii au fost făcute după ce OIAC a confirmat pe data de 6 noiembrie că în Siria a fost folosit gaz muştar în august şi gaz de clor martie, fără însă a-i numi pe vinovaţi.
„Realitatea tristă este că utilizarea armelor chimice devine o rutină în războiul civil din Siria”, a declarat Rafael Foley în faţa Consiliului executiv al OIAC, potrivit unui document publicat pe site-ul organizaţiei.
Acuzaţiile de recurgere la arme chimice, de către gruparea Stat Islamic sau de către regimul sirian, s-au multiplicat în ultima vreme.
Potrivit concluziilor unui raport al OIAC, „în incidente care au avut loc în martie 2015 au fost folosiţi unul sau mai mulţi agenţi chimici – între care gaz de clor – drept arme” în provincia Idlib (nord-vestul Siriei).
Un alt raport a confirmat utilizarea gazului muştar pe data de 21 august la Marea, un oraş din provincia Alep, provocând „foarte probabil” moartea unui copil.
Anchetatorii OIAC au stabilit în septembrie 2014 că a fost folosit clor drept armă chimică, în mod „sistematic şi repetat”, la Kafr Zeta (în provincia Hama), Al-Tamana şi Tal Minnis (în provincia Idleb).
În ceea ce priveşte atacul din Idlib care a avut loc în martie 2015, Foley a subliniat că martorii interogaţi au observat prezenţa elicopterelor, de care „dispune doar regimul sirian”.
„O singură concluzie este posibilă: regimul sirian continuă să folosească arme chimice împotriva propriului popor”, a adăugat el. Damascul „nu va ezita să recurgă la astfel de tactici, întrucât ele servesc acestor scopuri cinice”.
Pierre-Louis Lorenz, reprezentantul Luxemburgului la OIAC, a atras din nou atenţia asupra „contradicţiilor nerezolvate” din lista de arme şi instalaţii de arme chimice furnizată de Siria atunci când s-a alăturat OIAC în 2013.
Potrivit Statelor Unite, absenţa unei soluţionări a acestei probleme „face să reapară spectrul stocurilor ascunse de agenţi chimici menţinute de Siria”.
După un atac chimic care a ucis în 2013 sute de persoane din regiunea Ghouta orientală, la est de Damasc, Siria a acceptat să declare şi să îşi predea arsenalul chimic în cadrul unui acord supravegheat de OIAC.