Ministerul a mai afirmat că cele două proiecte de lege promulgate de Trump constituie o imixtiune serioasă în afacerile interne ale Chinei, însă eforturile Washingtonului „sortite eşecului”, relatează agenţia de ştiri Reuters.
Totodată, MAE chinez a avertizat joi că Statele Unite vor suporta consecinţele contramăsurilor luate de Beijing dacă va continua să „acţioneze arbitrar” în ceea ce priveşte situaţia de la Hong Kong.
De asemenea, guvernul local de la Hong Kong şi-a exprimat opoziţia fermă faţă de promulgarea proiectelor de lege privind susţinerea protestatarilor pro-democraţie, afirmând că decizia SUA trimite un semnal greşit manifestanţilor.
Donald Trump a promulgat, miercuri, două proiecte de lege ce includ măsuri de susţinere a protestatarilor pro-democraţie de la Hong Kong. „Am semnat aceste proiecte de lege din respect pentru preşedintele Xi (Jinping), China şi pentru populaţia din Hong Kong”, a declarat Trump.
„Sunt promulgate în speranţa că liderii şi reprezentanţii Chinei şi Hong Kong-ului vor putea să-şi soluţioneze diferendele pe cale amiabilă, care să conducă la pace şi prosperitate pentru toţi pe termen lung”, a adăugat liderul de la Casa Albă.
Săptămâna trecută, Congresul american a aprobat cele două proiecte cu o majoritate covârşitoare.
Proiectele includ o măsură privind drepturile omului care prevede sancţiuni la adresa oficialilor chinezi care săvârşesc încălcări ale drepturilor omului şi restricţii privind exportul de materiale precum gazele lacrimogene şi gloanţele de cauciuc către poliţia din Hong Kong.
China i-a cerut lui Trump să respingă prin veto proiectele de lege, iar Ministerul Afacerilor Externe de la Beijing l-a convocat pe ambasadorul SUA, Terry Branstad. Ministerul susţine că proiectele de lege sunt un act de ingerinţă în afacerile interne ale Chinei şi ignoră faptele violente comise de protestatari.