Reacţii diverse în rândul liderilor moldoveni, după incidentul de la ambasada rusă

Incidentul petrecut vineri la ambasada Rusiei din Chişinău a generat reacţii diverse în rândul liderilor moldoveni, unii dintre ei încercând să calmeze situaţia, în timp ce alţii au fost mai vehemenţi, cum ar fi liderul liberal, care i-a cerut ambasadorului să plece.

Urmărește
1401 afișări
Imaginea articolului Reacţii diverse în rândul liderilor moldoveni, după incidentul de la ambasada rusă

Preşedintele interimar Marian Lupu (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Preşedintele interimar Marian Lupu s-a arătat nemulţumit de faptul că o parte a presei exagerează întâmplarea. "Nu trebuie să tensionaţi situaţia, pentru că nu merită să fie tensionată", a declarat el, relatează PRO TV Chişinău.

"Da! A fost un incident nefericit! Când este un incident, înseamnă că este incident", subliniat Lupu. "Din punctul meu de vedere este o acţiune izolată. Vreau să vă spun cu siguranţă că după ce am fost informat am verificat mai multe lucruri şi vă asigur că nu sunt niciun fel de acţiuni coordonate cu centrala sau ceva planificat în acest sens", s-a arătat convins preşedintele interimar.

Lupu crede că diplomatul moldovean a procedat absolut firesc. "Eu zic că acţiunile diplomatului nostru au fost fireşti. Această acţiune nu a avut loc în partea oficială pentru că am vorbit de rând cu ambasadorul şi aici s-a terminat", susţine Lupu.

"Mă gândesc că cel mai important este că regiunea transnistreană a fost, este şi va fi parte componentă a R.Moldova, iar noi trebuie să rezolvăm această problemă pe calea negoierilor din 21 iunie", a afirmat Lupu.

La rândul său, premierul Vlad Filat a declarat că speră că incidentul a fost o "scăpare" a ambasadorului rus, dar a precizat că va cere explicaţii pe cale diplomatică.

Liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a fost însă mult mai vehement, afirmând că ambasadorul rus ar trebui să plece după acest incident.

"Prin acest gest, domnul ambasador a vrut să arate că fac ce vor pe teritoriul R.Moldova. Acest ambasador trebuie să părăsească teritoriul Republicii Moldova", a declarat Ghimpu.

El consideră că gestul ambasadorului rus, Valeri Kuzmin de a-l prezenta pe Vladimir Iastrebceak drept ministrul transnistrean de Externe, a demonstrat că acesta sprijină Transnistria.

"Un ambasador care nu respectă statul nostru, independenţa, suveranitatea, nu are ce căuta în ţara noastră. Prin acest gest a negat şi formatul 5+2, din care fac parte UE şi SUA", a declarat Mihai Ghimpu.

La rândul său, parlamentarul comunist Mark Tkaciuk susţine că există trei versiuni privind incidentul de la ambasada Rusiei. Prima este de natură psihologică: "Din punctul meu de vedere este o isterie a membrilor AIE, care a luat o asemenea formă. Oficialii moldoveni nu au reacţionat la declaraţii mai grave privind independenţa R.Moldova", susţine el.

"A doua versiune a mea este că reprezentanţii europeni nici nu au ştiut despre acest lucru. Ei au aflat prin intermediul Internetului şi nu ştiu nimic despre incident", a sublinait Tkaciuk.

Totodată, "în timpul recepţiei, oamenii au băut, au mâncat, apoi au spus unele lucruri", susţine el, referindu-se la membrii AIE.

Vineri seara, diplomaţii moldoveni au părăsit recepţia oferită de ambasada Rusiei cu ocazia sărbătoririi independenţei Rusiei, în momentul în care ambasadorul rus Valeri Kuzmin l-a prezentat, în mod oficial, pe Vladimir Iastrebceak drept ministru de Externe al Transnistriei.

Gestul angajaţilor Ministerului moldovean de Externe a fost urmat şi de diplomaţii Statelor Unite şi ai Uniunii Europene.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici