REACŢII la VIOLENŢELE din Egipt: Obama anulează manevrele militare din septembrie. Norvegia foloseşte termenul de "lovitură de stat"

Barack Obama a denunţat, joi, reprimarea manifestanţilor din Egipt, afirmând că ţara s-a angajat pe "un drum periculos", şi a anunţat anularea manevrelor militare comune cu Cairo de luna viitoare.

Urmărește
862 afișări
Imaginea articolului REACŢII la VIOLENŢELE din Egipt: Obama anulează manevrele militare din septembrie. Norvegia foloseşte termenul de "lovitură de stat"

REACŢII internaţionale la VIOLENŢELE din Egipt: Obama anulează manevrele militare din septembrie. Norvegia foloseşte termenul de "lovitură de stat" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Preşedintele, care a vorbit din Martha's Vineyard, în Massachusetts (nord-est), unde îşi petrece vacanţa, la o zi de la moartea a 525 de persoane în violenţe, s-a ferit totuşi să rupă toate punţile de legătură cu armata egipteană, vorbind despre relaţii de durată între Washington şi Cairo şi afirmând că egiptenii sunt cei care trebuie să îşi decidă viitorul.

"Statele Unite condamnă puternic măsurile luate de Guvernul egiptean interimar", a afirmat Obama, referindu-se în special la reinstaurarea stării de urgenţă cu o zi înainte.

"Dacă vrem să menţinem relaţiile cu Egiptul, cooperarea noastră obişnuită nu poate să continue ca şi cum n-ar fi nimic că sunt ucişi civili pe străzi şi drepturile regresează", a explicat preşedintele.

"Prin urmare, în această dimineaţă am anunţat Guvernul egiptean că vom anula manevrele militare bienale, care ar fi trebuit să aibă loc luna viitoare", a dezvăluit el, explicând că a participat, chiar înainte de intervenţie, la o reuniune cu echipa sa de securitate naţională.

El a făcut aluzie la exerciţiul "Bright Star", care se desfăşoară la fiecare doi ani între Egipt şi Statele Unite din 1981 şi reuneşte mai multe mii de militari timp de câteva săptămâni.

Aceste manevre, care au fost suspendate deja în 2011 din cauza Primăverii Arabe, au mobilizat la ultima ediţie din 2009 peste 1.300 de militari americani, precum şi contingente venite din Pakistan, Kuwait şi Germania.

Obama nu a mers până acolo încât să anunţe suspendarea ajutorului militar acordat de Statele Unite Egiptului, în valoare de 1,3 miliarde de dolari pe an.

"Relaţia dintre Statele Unite şi Egipt datează de decenii. Ea este înrădăcinată în respectul nostru faţă de Egipt ca ţară, ca fost centru de civilizaţie şi ca piatră de căpătâi pentru pacea în Orientul Mijlociu", a afirmat preşedintele.

Norvegia consideră că situaţia din Egipt prezintă "toate caracteristicile unei lovituri de stat"

Situaţia din Egipt prezintă "toate caracteristicile unei lovituri de stat militare", a apreciat joi şeful diplomaţiei norvegiene.

"Are toate caracteristicile unei lovituri de stat militare", a declarat pentru agenţia de presă norvegiană NTB ministrul Afacerilor Externe Espen Barth Eide, care nu a calificat direct faptele drept o "lovitură de stat".

"Un preşedinte ales a fost demis, un vicepreşedinte a demisionat şi liderul principal este un comandant militar", a explicat el.

"Militarii pretind că au un plan de revenire rapidă la un Guvern civil. Ei spun lucruri bune, dar aproape tot ce s-a produs de la preluarea puterii merge într-un sens nefavorabil", a considerat ministrul. 

Dacă Turcia consideră că Egiptul este teatrul unei "lovituri de stat", ţările occidentale evită până în prezent să folosească acest termen. Acesta obligă Statele Unite să îşi suspende ajutorul acordat Cairo.

Cel puţin 525 de persoane au murit miercuri în Egipt, potrivit unui bilanţ oficial anunţat joi după-amiază, în timpul dispersării de către armată a susţinătorilor preşedintelui islamist demis Mohamed Morsi.

Fostul şef de stat a fost îndepărtat de armată la 3 iulie şi de atunci se află într-un loc secret.

Violenţele au determinat autorităţile interimare instalate de militari să declare stare de urgenţă timp de o lună şi să instituie restricţii de circulaţie nocturne în jumătate din ţară.

Înaltul comisar ONU pentru drepturile omului cere o anchetă asupra acţiunilor forţelor de securitate în Egipt

Înaltul comisar ONU pentru drepturile omului, Navi Pillay, a cerut joi o anchetă asupra modului în care au acţionat forţele de ordine din Egipt în confruntările de miercuri, soldate cu peste 500 de morţi.

Într-un comunicat publicat la Geneva, Pillay declară că "este necesară o anchetă independentă, imparţială, efectivă şi credibilă cu privire la acţiunile forţelor de securitate". "Toţi cei care vor fi găsiţi vinovaţi" vor trebui "să răspundă", a adăugat ea.

Răspunsul ONU a dezvăluit, de asemenea, că numărul victimelor variază în funcţie de surse. Guvernul egiptean avansează un număr de peste 500 de morţi, în timp ce Fraţii Musulmani vorbesc despre peste 2.000 de morţi, a subliniat ea. 

"Forţele de securitate trebuie să respecte legea şi trebuie să acţioneze respectând drepturile omului, inclusiv dreptul la libertatea de exprimare şi dreptul de a manifesta paşnic", a subliniat ea.

Pillay a dezvăluit, de asemenea, că există "informaţii privind atacuri asupra clădirilor publice şi edificiilor religioase comise de opozanţi ai Guvernului", acte calificate drept "foarte îngrijorătoare".

"Cei care sunt responsabili de astfel de acte criminale ar trebui aduşi în faţa justiţiei", a continuat ea.

Potrivit oficialului ONU, "evenimentele tragice de miercuri au arătat în ce măsură Egiptul a devenit periculos de polarizat". Ea a deplâns "pierderea de vieţi omeneşti" şi a "lansat un apel către toţi din Egipt pentru a găsi un mijloc de a ieşi din aceste violenţe". 

"Cer insistent autorităţilor egiptene şi forţelor de securitate să acţioneze cu cea mai mare reţinere", a conchis ea.

Ambasadorul egiptean la Madrid, convocat pentru vineri la Ministerul spaniol de Externe

Ambasadorul Egiptului la Madrid este convocat vineri de Ministerul de Externe pentru a i se transmite "îngrijorarea" Spaniei în faţa violenţelor şi stării de urgenţă decretate de autorităţile egiptene, cărora Spania le-a cerut să dea dovadă de reţinere, a anunţat joi ministerul.

"Ambasadorul egiptean a fost convocat pentru mâine. Este vorba despre a-i transmite îngrijorarea noastră", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe.

Madridul "regretă profund evenimentele grave produse în Egipt în timpul dispersării manifestaţiilor susţinătorilor fostului preşedinte" islamist Mohamed Morsi, înlăturat de armată la 3 iulie, afirmă ministerul într-un comunicat. 

Acesta "îşi exprimă îngrijorarea pentru decretarea stării de urgenţă şi cere ridicarea acesteia cât mai repede posibil, precum şi evitarea oricărei noi vărsări de sânge". 

"În acest moment critic, este deosebit de important ca forţele de securitate şi manifestanţii să acţioneze cu reţinerea necesară pentru a evita consecinţele ireversibile ale violenţei", afirmă ministerul într-un alt comunicat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici